HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Aralık 2016 Çarşamba - 17:02

Tartışmalı sahil projesine yargı freni: Kim/ne tepki verdi?

Bir bölümünde kumsalın betona çevrilmesi nedeniyle tartışmalara neden olan Çukuraltı Sahil Projesi, Temiz İzmir Derneği’nin açtığı dava sonucunda iptal oldu. İlçe Belediye Başkanı Soylu, kararın arından CHP’yi hedef alırken, İlçe Başkanı Pala sert konuştu.

Tartışmalı sahil projesine yargı freni: Kim/ne tepki verdi?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Menderes Belediyesi’nin yapımına devam ettiği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de 3 milyon destek verdiği Özdere Çukuraltı Sahil Projesi, Temiz İzmir Derneği’nin açtığı dava sonucunda iptal edildi.

Dernek, Kıyı Kanunu’nun 3’üncü ve 5’inci maddelerini gerekçe göstererek projeye itiraz ederken İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi de kıyı düzenlemesine ait imar planlarını iptal etti. Ayrıca mahkeme 2 bin 500 liralık yargılama giderini de Menderes Belediyesi’ne yükledi. 

Kararın ardından Menderes Belediyesi Bülent Soylu sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterirken CHP’yi hedef aldı. Soylu’nun projenin iptali için CHP’ye, “Engelci zihniyet” derken, CHP Menderes İlçe Başkanı Ahmet Pala da,“Engelleyecek olsak CHP’li Büyükşehir Belediyesi katkı koyar mı?” açıklamasında bulundu.

Derneğin iddiası, ilçe belediyesinin savunması ve mahkemenin kararına ilişkin detaylar şu şekilde:

DERNEK İDDİASI
Çukuraltı Mahallesi'ndeki plajın zaten küçük olduğu, kumsal üzerine demir döşeyip beton atılarak kumsala zarar verildiği, davaya konu edilen sahilin her yıl en geç Mayıs ayından itibaren yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla kullanılmaya başlandığı, milyonlarca yıl boyunca doğanın nakış gibi işleyerek oluşturmuş olduğu eşsiz kumsalın Menderes Belediyesi'nce rant uğruna yok edilmeye çalışıldığı, imalatların sökülmesi durumunda bile sahilin eski haline döndürülmesinin mümkün olamayabileceği, Kıyı Kanunu'nun 5. maddesinde kıyının herkesin 'eşit ve serbest olarak kullanıma. açık olduğunun, 3. maddesinde ise kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp dökülemeyeceğinin belirtildiği, beton dökülen alanın kıyı çizgisinin deniz tarafında kaldığı iddiaları ile iptali istenilmektedir.

BELEDİYENİN SAVUNMASI
Alana ilişkin imar planlarının 18.02.1988 tarih ve 2 sayılı Güzeldere Belediye Meclisi karara ile onaylanmış olduğu; 14.10.1992 tarih ve 992/2 sayılı Özdere Belediye Meclisi kararı ile dava konusu alanı da kapsayan alanda 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin onaylanmış olduğu, söz konusu plan değişikliğinde, Barboros Sokağın bitimi ve Nergiz Sokağın başına kadar olan bölümde imar planında 10 metre genişlikte öngörülmüş olan sahil yolunun; yol plan kararı mevcut yapılaşma dikkate alınarak 8 metre genişlikte belirlenmiş olduğu; 26.08.2015 tarihli Menderes Belediyesi Encümeni kararı ile imar uygulamasının yapılmasına yönelik karar alındığı, dava konusu kararın tesis edilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı, Kıyı Kanunu hükümlerine göre kıyı ve sahil şeridinden faydalanmada öncelikle kamu yararının düzetilmesi gerektiği, gerçekleştirilen düzenlemelerde sahil kullanımının engellenmemiş olduğu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin tesisin yapımının yüzde 60'ını protokol kapsamında karşılamak için karar almış olduğu, projenin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da desteklendiği, gerçekleştirilen işlemin kamu yararı kapsamında değerlendirilmesi ve açılan davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

MAHKEME KARARI
Beton yaya yolunun kısmen ve yer yer kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında, su yönünde "kıyı" olarak adlandırılan alanda kalması; kıyı olarak belirlenen alanda öngörülen bölümlerinin, projenin dayanağı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı kararlarına aykırı olması, proje sınırları içerisinde öngörülmüş olan "Park" plan kararlarının, bu plan kararlarına ilişkin arazi kullanım karta sınırlarının ve mevzuatta öngörülen kullanım biçimlerinin dikkate alınmadan projeye aktarılmış olması dikkate alındığında; dava konusu Özdere Çukuraltı Sahil Projesi'nin belirtilen yönlerden ilgili şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, mevzuat hükümlerine ve kamu yararına aykırı olduğu kanaatine ulaşılmıştır. Bu durumda, anılan projenin kıyı ve imar mevzuatına aykırı kısımları bulunduğu anlaşıldığından, davacı başvurusu üzerine projenin bu kısımlarının uygulanmasının durdurulması yolunda işlem tesis edilmesi gerekirken, istemin reddi yolunda tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 2.524,70 TL yargılama giderinin davalı idare tarafından davacıya verilmesine, davalı idare tarafından karşılanan 8,60 TL vekalet harcının davalı idare üzerinde bırakılmasına yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar verilmediğinden alınan 48,10 TL harcın istemi halinde, keşif bilirkişi ücreti ile posta ücretinden artan kısımların kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararı, tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere, 10/11/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

ENGELCİ ZİHNİYET!
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sevgili Menderesliler; Gecemizi, gündüzümüze kattık, İzmir'in incisi haline getirdik. Her kesimin takdirini aldık ama CHP'nin taşeronluğunu yapan dernekler yüzünden Çukuraltı Sahil Yolu projemiz yıkılacak!!! Bugüne kadar taş üstüne taş koymamış bir zihniyet; örneği olmayan, herkesin gıptayla baktığı projelerimize engel olmaya devam ediyor. İzmir'in ikinci Kordon'u haline getirdiğimiz Çukuraltı Sahil Yolu projemizin geldiği durum ortada. Parmakla gösterilen projelere "Engelci zihniyet" sadece siyaset olsun diye çelme takıyor. Bu zihniyet yüzünden turizmde parlayan yıldız yapmak istediğimiz sahil bölgemiz karartılıyor. Çukuraltı Sahil Yolu'nda bisiklet binen çocuklar, yürüyüş yapan hanımlar, beyler, teyzeler, amcalar karanlıktan aydınlığa çıkardığımız sahil yolunuz artık olmayacak. Bunu siyaset olarak yaptıklarını zannedenler şunu iyi bilsinler ki yapılan Menderes'e ve Menderesli'ye ihanettir. Yazık çok yazık. Takdiri siz değerli hemşehrilerime bırakıyorum” dedi.

YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİNİ BASTIRIR!
Başkan Soylu’nun bu açıklaması üzerine Egedesonsöz’e konuşan CHP Menderes İlçe Başkanı Ahmet Pala ise, “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır. Bilirkişi raporu okunduğunda söz konusu projenin kıyı ve imar mevzuatına aykırı olduğu tespit edilmiş. ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla bir proje hazırlıyorsunuz. Bunu iller bankasına ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunuyorsunuz. Büyükşehir Belediyesi de size inanıyor ve destek oluyor. Hem, ‘Bugüne kadar taş üstüne taş koymamış zihniyet’ diyorsunuz bir yandan hem Sahil Projenize hem Özdere Meydan Projenize katkı koyan CHP’li bir büyükşehir belediye var” diye konuştu.

ENGELLEYECEK OLSAK, BÜYÜKŞEHİR KATKI KOYAR MI?
Pala, “Kıyı kenar çizgisini ihlal eden projeyi yapıyorsunuz. Bizim davayla uzaktan yakından bir alakamız yok. Hiçbir alakamız olmadığı halde suçlu arıyorsunuz. Suçlu kim? Sizin hazırladığınız proje yanlışsa, mevcut imar planına kıyı mevzuatına uymuyorsa, sahili de yazın birilerine peşkeş çekiyorsanız vatandaş rahatsız oluyor ve gidiyor dava açıyor. ‘Burada CHP hizmeti engelliyor’ diyorsunuz. Biz neyi engelledik? Engelleyecek olsak Büyükşehir Belediyesi bu projeye katkı koyar mıydı? Koymazdı. Hem para veriyorsunuz hem suçlu oluyorsunuz. Bu nedir? ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ demektir” ifadelerini kullandı.

ÇAKILACAK HER ÇİVİNİN ARKASINDAYIZ, YETER Kİ…
Pala, “Burada büyükşehir belediyesinin birçok projeye desteği var. Önce hatanızı kabul edeceksiniz. Siz bir hata yaptınız. Biz bu hataları gördük, uyardık ama dikkate alınmadı. Park görülen yere beton attınız. Dünyanın neresinde var? Menderes’e çakılacak her çivinin arkasındayız ama yeter ki yamuk çakmasınlar. Çiviyi düzgün çaktık desinler arkalarında olalım. Bugüne kadar hep arkalarında oldu” dedi. 

MENDERES’TE BİR SÜRÜ KANUNSUZ UYGULAMA VAR!
Pala ayrıca Menderes Belediyesi’nin yaptığı birçok uygulamanın kanunsuz olduğunu söylerken şunları söyledi: “Yapılan bir sürü yanlış, kanunsuz uygulama varken, sırf vatandaşa hizmet oluyor diye bazılarına ses çıkarmadık. ‘CHP vatandaşa hizmeti engelliyor’ demesinler artı vatandaş mağdur olmasın diye biz bunları yutkunduk.  Menderes’teki servislerde bilet kesilmiyor. Ama vatandaş mağdur olmasın diye ses çıkarmadık. Yapılan bir kır düğün salonu var. Parselin bir kısmı belediyenin bir kısmı hazine bir kısmı da bir sürü vatandaşa ait. Yarın bir gün vatandaş dava açtığında yine CHP’liler mi açtı diyecekler?  Hukukun üstünlüğünü kabul etmiyorsanız, hukuka uygun davranmıyorsanız kuyruğunuz kıstığında CHP’liler suçlu diyemezsiniz. Yüzünde sivilce çıksa CHP’liler yaptı diyecekler. 

 
FETÖ'nün sözde 'Uşak imamı' yakalandı
 
‘İzmir’in Çernobil’i İDK’ya çıktı: Çevreciler ne talep etti?
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
fatma 17 Aralık 2016 Cumartesi 16:40

ah caanım kumsallar mahvoldu!!şahsen görüntü olarak da beğenmedim. bu modernleşme ya da çağdaşlaşma ya da gelişme (adına ne derseniz artık)hiçbiri değil bence. çok yazık! üzüldüm

Yorumu oyla      11      5  
sezarın hakkı sezara 15 Aralık 2016 Perşembe 11:41

Yakın zamanda CHP li belediye yamaçları yeşile boyadı diye haber yapmışlardı. hydro seeding çalışması çıkmıştı o yamaçlar şimdi çimlendi. İşte size gerçek bir haber " AKP li belediye Plaja beton döktü" Nasıl ama ?

Yorumu oyla      11      5  
15 Aralık 2016 Perşembe 08:59

Kumsala beton atmak !!!! Akıl alır değil.

Yorumu oyla      11      5  
izmirli 15 Aralık 2016 Perşembe 08:45

adamlar nasıl inşaat aşığıysa sahilleri bile betona çeviriyorlar hadi agaç görmeye tahammül edemiyorsunuz bari sahilleri plajları rahat bırakın

Yorumu oyla      11      5  
Gerçek Menderesli 14 Aralık 2016 Çarşamba 21:37

Sn. Belediye Başkanı Bülent Soylu taş taş üstüne koymayan zihniyet diyor. Menderes’te yapılanlar, Alt yapı ve yollar, Belediye Hizmet binası, Kültür Merkezi, Pazar yeri. Futbol sahası, Nikah ve Toplantı merkezi, Yeşil alan ve parklar, Binlerce dikilen ağaç, Sen bir ağaç diktinmi Menderesi bilmeyen başkan.

Yorumu oyla      11      5  
menderes2 14 Aralık 2016 Çarşamba 21:02

Plaja ve denizin içine beton atıldı arkadaşlar Menderes'lilerin beş milyon TL. si denize gömüldü arkadaşlar.

Yorumu oyla      11      5  
volkan bayır 14 Aralık 2016 Çarşamba 20:26

bu nasıl estetik ya kumsal kum olur beton değil buyukşehir destek olmuş daha ne ? düzgün iş yapın

Yorumu oyla      11      5  
Muammer Karadaş 14 Aralık 2016 Çarşamba 20:25

Sahilin ranta peşkeş çekildiğini sakinler olarak dile getirmiştik Bahse konu kafeterya ve esnafın sahili işgaline Belediye göz yumdu Ayrıca tüm İzmir i Çukuraltına beş dakikada bir otobüsle taşıyan mantığı anlamak mümkün değil

Yorumu oyla      11      5  
14 Aralık 2016 Çarşamba 20:09

Fotoğraflar gerçekten içler acısı, plaja demir döşeyip beton atıyorlar, inanılır gibi değil, zavallı Menderes !

Yorumu oyla      11      5  
14 Aralık 2016 Çarşamba 18:34

KUM PLAJA beton dökmek ! 😀

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa teröre karşı tek yürek!
Kemalpaşa Belediyesi tarafından Kemalpaşa’daki siyasi parti temsilcileri, ...
Buca'ya özel proje: Bir pazaryerinden fazlası!
13 bin metrekarelik alanda yapılacak proje farklı uygulamalarıyla İzmir’de ...
Fuarda yeni dönem: Kültürpark’a özel yönetim
Büyükşehir Belediyesi, yeniden tasarlayacağı Kültürpark için bir Şube ...
 
Müjdeyi Soyer verdi: KKTC Cittaslow Birliği’nde!
Soyer; “Kıbrıs’taki 3 şehrimizle ulusal birliği kurduk. Artık Kıbrıs dünyanın ...
Çiğli Belediyesi'nden okullara destek
Çiğli Belediyesi ilçede bulunan tüm okullara destek olmaya devam ediyor. ...
Zühtü Işıl’ın mezarı doğduğu topraklarda…
Karşıyaka Spor Kulübü'nün kurucularından olan ve 1985'te, vefatının ardından ...
 
Kınık’ta tarıma hayat veren projede mutlu son
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’de tesis edilen Kınık Sağ Sahil Sulamasında ...
Dost Market'ten örnek kampanya: Ayaklar üşümesin
Dost Market çalışanları kendi içlerinde bir kampanya başlattı. ‘Ayaklar ...
Ve İzmir toplu ulaşımında ‘bas-durdur’ dönemi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal yaşamda kadınlara yönelik pozitif ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva