HABERLER>TARIM
5 Nisan 2024 Cuma - 08:36

Tarım Kredi’de filizlenmiş soğan tehlikesi… 'Yemeyin, toprağa dikin'

Gıda enflasyonu karşısında piyasa fiyatlarından daha ucuza ‘doğal ve kaliteli’ ürün satışı yapan Tarım Kredi Kooperatif Marketleri’nin İzmir’de bulunan bir şubesinde ‘filizlenmiş soğan’ satışı dikkat çekti. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, bu tip bir soğanın tüketiminin halk sağlığına karşı olumsuz etkilerinin altını çizerken yenmemesi konusunda tüketicileri uyardı. Çakıcı, bu tip bir satışı, “Adı kuru soğan ama çimlenmiş bir şekilde reyona gelmiş oluyor. Onu alıp ekseniz toprağa oradan taze soğan oluşabilir” ifadeleriyle eleştirdi.

Tarım Kredi’de filizlenmiş soğan tehlikesi…  Yemeyin, toprağa dikin

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Gıda enflasyonunun artması ve temel gıdalarda alım gücünün düşmesine karşı olarak Tarım Kredi Kooperatifleri özellikle büyükşehirlerde marketler açarak enflasyona karşı daha ucuz temel tüketim gıdaları satışını başlattı.

Kooperatif Marketlerinin kendi internet sitelerinde “Tarım Kredi ortaklarından alınan doğal ve kaliteli ürünleri tesislerimizde işleyerek veya işleterek Tarım Kredi Kooperatiflerinin yanı sıra Kooperatif Marketleri aracılığı ile tüketicilere ulaştırılmaktadır” ibaresi yer almasına rağmen İzmir’de bulunan bir Kooperatif Market’te satılan soğanların filizlenmiş olduğu görüldü. Kilosu 9,50 TL’ye satılan filizlenmiş soğanların sağlığa karşı etkilerini Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı değerlendirdi.

‘SAKLAMA VE DEPOLAMA KOŞULLARI SAĞLIKSIZ’
Depolama koşullarının sağlıksız olmasından dolayı bu tip bir çimlenmenin olduğunu vurgulayan Çakıcı, “Soğan normalde nem olamayan ve ışık almayan depolarda saklanır. Saklama koşulları kötü olunca çimleniyor. Çürümeyle beraber orada kimyasal maddeler oluşuyor ve onun zararlı olduğunu biliyoruz. Soğan, patates filizlenirse biz atarız çünkü o çürümenin derecesini bilemezsiniz. Çimlenme çürümeyle başlayan bir durumda oluşursa birtakım kimyasallar oluşuyor ve bu insan sağlığına zararlı ve bu ürünlerin satılmaması gerekiyor. Yeni yeşermiş bir soğanda direkt olarak zarar olmayabilir ama orada mutlaka çürümeyle alakalı bir problem olabilir” dedi.

‘ÇÜRÜMÜŞ KISMINI KESİP ATSAK DA RİSKLİ’
Soğanın sadece çürüyen kısmını kesip atmanın da riskli olduğunu belirten Çakıcı, “Çürümüş bir meyve sebzede küçük bir çürüme gibi görünse de üzerindeki izler bakteri ve mantar faaliyetlerinin bütün meyvenin tamamına nüfuz etme ihtimali çok yüksek. Bir kısmını kesip kullanmaya devam da etsek riskli bir durum oluşturur” ifadelerini kullandı.

‘ANLIK ZARARI OLMASA DA VÜCUDA ZEHİRLİ BİR KİMYASAL ALMIŞ OLUYORSUNUZ’
Anlık olarak etkisi olmasa da yine de vücuda alınan bu tip bir kimyasalın zarar verebileceğinin altını çizen Çakıcı, “Anlık bir etkisi olmayabilir böyle gıdaların. Bağırsak bozulmalarına yol açabilir anlık olarak ama bu kimyasallar insanlara uzun vadede daha fazla zarar verebilir. Vücudunuza zararlı bir kimyasal almış oluyorsunuz. Doğrudan olmasa da dolaylı zararlar verebilir. Anlık olarak ölümcül bir durum oluşturmasa da zaman içinde zarar verme ihtimali çok yüksek” diyerek tüketicileri uyardı.

‘BU TİP BİR ÇÜRÜME HALDE OLSAYDI SATIŞI ENGELLENİRDİ’
Sebze meyve hallerinin belediyeler tarafından denetlendiğini ve halde böyle bir ürün olması durumunda satışının engellendiğini belirten Çakıcı, “Tarım Kredi Marketleri haller gibi belediye denetiminde olan bir yer değil. Bu tip çürümeyi hal denetiminde görseydik satışının engellenmesi gerekirdi. Kalite olarak da rafa gelebilecek bir kalitede ürün değil. Tüketiciye sunulabilecek bir ürün değil. Adı kuru soğan ama çimlenmiş bir şekilde reyona gelmiş oluyor” dedi.

‘DEVLETİN KURUMU OLARAK ‘DENETLENMEYİZ’ GİBİ BİR DURUM İÇERİSİNDE OLMAMALARI GEREKİYOR’
Denetim mekanizmaları eksikliğine vurgu yapan Çakıcı, “Onu oraya koymak satıcı ahlakına uygun bir şey değil ve halk sağlığını tehlikeye sokabilecek bir durum. Kendi içlerinde bir denetim olması lazım. Böyle kalitesiz ürünleri raflarda sunmak halk sağlığını ilgilendiren bir konu. Devletin kurumu olarak ‘denetlenmeyiz’ gibi bir durum içerisinde olmamaları gerekiyor. Tüketim süresi geçmiş, kullanım süresi geçmiş ürün olarak değerlendirebiliriz. Onu alıp ekseniz toprağa oradan taze soğan oluşabilir” ifadelerini kullandı.

‘BOZULMUŞ BİR GIDANIN ALICISININ OLMASI AYRI BİR ÇARPICI DURUM’
Son olarak gıda enflasyonu sebebiyle tüketicinin daha ucuz diye bu tip bozulmuş ürünleri talep etmesinin çarpıcı olduğunu belirten Çakıcı, şu ifadeleri kullandı:

Niye o kalitede bir ürün oraya konuluyor? Demek ki bunun alıcısının olduğu düşünülerek oraya konuluyor. Şimdiye kadar böyle bir şey gördük mü? Bozulmuş bir gıdanın alıcısının olması gıda enflasyonunun nerelere geldiğini bize gösteriyor. Konunun ayrı bir çarpıcı kısmı burası. Bu ürünün satışa sunulabiliyor olması gıda enflasyonunun nereye geldiğini bize gösteriyor. Aşırı fiyat artışı olan dönemlerde bu tip insan sağlığını tehlikeye atan ürünler ortaya çıkabiliyor maalesef. 

 
Kira beyannamesinde bugün son gün
 
Ali&Nino boşanmasında ilginç karar... Aldatan kocaya yaklaşamayacak!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
eb 5 Nisan 2024 Cuma 09:47

Ekin bir saksıya mis gibi taze soğan yiyin. Bence bu daha mantıklı olur :)

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hasat 3 hafta sonra... Kiraz çiçekleri ilk önce orada açıyor!
Türkiye'de kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, ...
Kuraklık üzüm üreticilerini vuracak!
İklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye’deki bağcılık alanlarına olan ...
Karadeniz’de balıkçılar erken 'paydos' dedi
1 Eylül 2023’te ağlarını mavi sulara bırakan Karadenizli balıkçılar, sezon ...
 
Tariş Üzüm Birliği, kapasite artıracak
TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Ferhat Şen, Birliğin ...
Pamuk üreticilerine destek ödemeleri bugün yapılacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bugün pamuk üreticilerimize mazot ...
Tarımsal girdi fiyat endeksi Ocak'ta arttı
Tarımsal girdi fiyat endeksi ocakta aylık yüzde 7,51, yıllık yüzde 45,11 artış gösterdi.
 
İzmir'in bir lezzeti daha tescil aldı!
İzmir'in Karaburun ilçesinde; ilçeye özgü olup 'hurma zeytin'e benzetilen, ...
Bakan Yumaklı: Gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için çalışıyoruz
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bizim bugün İzmir'de olmamız aslında ...
Bakan Yumaklı'dan Tire'ye destek sözü
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın, Tire Süt Kooperatifine gerçekleştirdiği ...
 
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva