HABERLER>EKONOMİ
1 Şubat 2023 Çarşamba - 10:41

Taksicilere sigorta engeli!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, son dönemde hızla artışa geçen zorunlu trafik sigortası ücretlerini eleştirirken, “Bir sefer kaza yapsanız dahi sigortanız 15 bin TL’ye çıkıyor, şu an bir yıllık taksi sigortası ortalaması 20-23 bin TL. Ben aracıma sigorta, kasko yapacağım derseniz ödenecek rakam 50 bin TL’ye kadar çıkıyor. Çok yüksek bir fiyat ortalaması… Büyük sigorta şirketleri taksileri sigortalı yapmak istemiyor” dedi.

Taksicilere sigorta engeli!

 EGEDESONSÖZ- İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık SonSöz Tv’ye konuk oldu. Gazeteci, yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Celil Anık taksici esnafının artan maliyetler nedeniyle fiyat güncellemesine gitmek zorunda kaldığını belirtti.

SİGORTA ŞİRKETLERİ 'BİZE YAPTIRMAZSANIZ TEŞEKKÜR EDERİZ' DİYORLAR
Trafiğe çıkacak araçlar için zorunlu olarak yapılan, Zorunlu Trafik Sigortası ücretlerini değerlendiren Başkan Anık, “Bu konu hakkında bir çıkar yol gözükmüyor. Bir sefer kaza yapsanız dahi sigortanız 15 bin TL’ye çıkıyor. Şu an bir yıllık taksi sigortası ortalaması 20-23 bin TL. Ben aracıma sigorta, kasko yapacağım derseniz ödenecek rakam 50 bin TL’ye kadar çıkıyor. Çok yüksek bir fiyat ortalaması. Büyük sigorta şirketleri taksileri sigortalı yapmak istemiyor. Taksiler ister istemez daha fazla yollarda daha fazla sokaklarda bundan dolayı da kaza oranı diğer araçlara oranla daha fazla. Bazı esnaf arkadaşlarımız sadece araç pert kaskosu yaptırıyor. Kazanın 10-15 bin liralık masrafını kendi cebimizden karşılamaya çalışıyoruz. Sadece araç perte çıktığında aracın parasını almaya yönelik kaskolar yaptırabiliyoruz. Hiç değilse bunu garanti altına alalım diye bunu yaptık. Sigorta şirketleri taksicileri istemiyorlar. Fiyat indir desen dönüyorlar ve bize yaptırmazsanız teşekkür ederiz diyorlar” ifadelerini kullandı.

FİYAT GÜNCELLEMESİNİN NEDENİ YAKIT DEĞİL…
En son 2022 yılının Mart ayında taksi fiyatlarına güncelleme  yapıldığını belirten Başkan Anık, “En son 2022’nin Mart ayında bir fiyat ayarlaması yapmıştık, aşağı yukarı 10 ay geçti. Yakıt 30 TL’ye kadar çıktı ancak biz en son raddeye kadar direndik. Bu seferki fiyat güncellemesinde yakıttan ziyade parça fiyatları etkili oldu. Geçen sene 100 TL’ye aldınız yedek parça bugün 300 TL’lere kadar çıktı. Zaten 10 bin TL’ye yakın sadece bir aracın SGK primi var, bunun dışında kasko ve trafik sigortası fiyatları çok abartı. Haydi kaskodan vazgeçtik ancak zorunlu Trafik Sigortası’ndan nasıl vazgeçeceğiz? Zorunlu Trafik Sigortası dahi taksilere 20-25-30 bin liralara kadar çıkıyor. Bir aracın en ufak arızasındaki işçilik ücretleri yükseldi, lastik fiyatları yükseldi. Hepsini üst üste eklediğimizde bu fiyat güncellemesini yapmaya mecbur kaldık” açıklamasında bulundu.

FİYATLAR ARTINCA İŞLERDE DÜŞME MUTLAKA OLACAKTIR
Fiyat artışının etkisi olarak ilk başlarda müşterilerde düşüş olabileceğini ancak sürekli bir müşteri kaybı yaşamayacaklarına inandığını söyleyen Başkan Anık, “İşlerimizde bir kısım düşme mutlaka olacaktır. Ancak bizde durduğumuz yerde fiyat artışına gitmek istemeyiz. Şu ana kadar çok büyük bir tepki almadık müşterilerimizden çünkü onlar da farkında… 10 ay biz fiyatlarımızı sabit tutarken, belediye otobüsü ve minibüslere zam geldi. Ben sürekli yolcu kaybı yaşanacağı fikrine katılmıyorum. İlk anda olur sonra toparlanır tekrar… Bizim yaptığımız fiyat düzenlemesi 10 ay sonra geldi. Bu 10 aylık periyot içerisinde yakıt fiyatlarında dalgalanmalar oldu, buna rağmen biz 5 kuruş fiyatımızı arttırmadık. Bizim aracımıza binen memurlar ücretlerine zam aldı, asgari ücretle çalışanlar ücretlerine zam aldı. Tüm bunları topladığımızda fiyatlarımızda güncelleme yapmamız zaruriydi…  İtiraz eden mutlaka olacaktır ancak hem müşterilerimiz hem de esnaf arkadaşlarımızla görüşüyorum çok büyük bir tepki yok” şeklinde konuştu.

ALIŞKANLIK VAR, ESNAFIMIZA ANLATAMIYORUZ!
Taksimetresini güncellenmiş fiyatlardan ayarlamak isteyen taksilerin İzmir’de oluşturduğu manzarayı anlatan Başkan Anık şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bakanlık genelgede bir değişiklik yaptı. Tamir ayar formu bilgisayardan çıkarılıp verilirken geçmiş dönemlerde bakanlık bunu vizeden alın dedi. Bu durumda bizde sadece makbuz ve bir belge yetti. Daha evvelki sistemde bir günde 850 aracın taksimetre güncellemesini yapıyorduk, bu sefer ilk gün 1600 araç, ikinci gün ise 1300 araç yaparak tüm güncellemeyi bitirdik. Bürokrasi ne kadar azalırsa işler o kadar erken bitiyor. Arkadaşlarda geçmişten gelen bir alışkanlık var. Sabah 8’de başlayacak işe akşam 6’da sıraya giriyor. Bin tane araç bekliyor ve piyasada araç kalmıyor. Aslında dolu gidip dolu gelseler daha iyi olacak ancak esnafımıza anlatamıyoruz bizler de”

BU ÜCRET SORUN OLMAMALI
Taksimetre ayar ücretlerinin geçen sene 700 TL’den yapılırken bu sene 1.050 TL’ye çıkmasının taksici esnafı açısından değerlendiren Başkan Anık, “Bu ücreti sorun dahi etmemeliler” derken sözlerine şu şekilde devam etti:

“10 ayda bir sefer ayara geldiniz. İstanbul ve Ankara’da 1.200 TL’yken biz 1.050 TL yaptık. Bu ücretleri fabrikalar belirliyor zaten. Aslında bizimle de alakalı bir durum değil, senede 1 sefer verilen bir ücret bunun sorun dahi edilmemesi gerekiyor. Çünkü karşılığında bizlere ‘aldığımız zamdan memnunuz, hasılatımız arttı’ diyorlar. O zaman da senede bir sefer bu ücretin verilmesinin sorun dahi edilmemesi gerekiyor”

MAZOT 35 TL OLMADIKÇA ZAM YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
‘Yakın bir zamanda taksi ücretlerine bir zam daha gelecek mi?’ sorusuna cevap veren Başkan Anık, “Servisçi arkadaşlar her yıl mevsiminde zamlarını alıyor. Minibüsçü arkadaşlarımız ise belediye ile bir artışa gidiyor, biz ise 10 ay da bir yapıyoruz. Her zaman vatandaşı düşünüyoruz. Üç ay sonra asgari ücrete zam gelmeyeceğine göre o günkü ekonomiye bağlı kimse durduğu yerde fiyat artışı istemez. Gelen fiyat artışları bizi fiyat güncellemeye mecbur etti. Şartlar bu şekilde gittikçe biz daha 10 ay zam yapmayız, yakıtın 30 TL’ye çıktığında da biz zam yapmadık… 3 ay yakıt fiyatları düşecek diye bekledik. Şoför arkadaşlar yevmiyesini çıkarmadan evlerine gitti. Ancak mazot 35 lira olmadıkça bizim zam yapmamamız gündemde değil” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’DAKİ TAKSİ SORUNU İZMİR’DE YAŞANMAZ!
İstanbul’daki taksi sorununu değerlendiren Başkan Anık, sorunun biraz da kurgulandığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Mesafe yakın diye bir taksici esnafımız gitmemezlik yaparsa vatandaşlarımız bu durumu hemen bize bildirsinler. Çok açık ve net şekilde söylüyorum. Biz gerekli her şeyi yaptık, buna rağmen yolcu mağdur ediliyorsa bilip bu mağduriyeti çözmek isteriz. İzmir’de 2910 tane araç var. Diğer 11 ilçemizde ise bine yakın araç var. Yani toplamda 3.600-3.700 taksi var ilçeler dâhil. Sistem masası ile istediğimiz araca istediğimiz zamanda ulaşıyoruz. İstanbul’u çözmek mümkün değil, ancak bazı şeyler de kurgu gibi geliyor bana. Orada televizyonu kamerayı görenin en kötü yapmaması lazım… Sanki birileri yaptırıyor gibi… İstanbul ayrı bir dünya, yakın mesafe 40-45 lira oldu gidiş ve dönüşlerde de iş alıyorlar ancak orada da trafik sıkıntısı var. Bunların tamamı organizasyona ve dijitalleşmeye bağlı… Birisi hata yaptıysa hatası yanına kar kalmayacak. Biz bunları yaparken insanlar bize esnafa karşı bu hamleleri yaparsan seçimi kaybedersin diyorlardı. Biz dinlemedik ve elimizi taşın altına koyduk. Yaptığı bir hatanın duyulacağını bu hata sonrası Oda’ya çağrılacağını biliyorsan o zaman yapmamaya daha da özen göstereceksin. Disiplin olursa bu tür işler çözülüyor”

BU SORUNA BİR FORMÜL BULUNMASI LAZIM
Bir veya iki gün çalışacak olan şoförler için dahi sigorta yapmak mecburiyetinde olduklarını söyleyen Başkan Anık,”Sorun hala devam etmekte… Biz gerekli yerlere söyledik ancak hala devam ediyor. Bizde çalışan arkadaşlarımızın genelde yüzde 80-90’ı sigortalı çalışıyor ancak bizdeki sıkıntı şu; bir şoföre 1 günlük araç veriliyor. Şoför o süreçte eğer trafik kontrolüne denk gelirse ve işlem yapılırsa sistemden hemen yazılan ceza ve şoförün sigortalı olmadığı SGK’ya düşüyor. Özellikle minibüslerde 100 bin lira ceza yiyenler var. Sıkıntılı bir süreç trafik polisinin yapacağı bir şey yok bu genelgeden kaynaklanıyor. Bu duruma bir formül bulunması lazım, eğer çalışan şoför 1 haftadır arabada çalışıyorsa eyvallah o zaman ceza yazılsın ancak bir gün çalışmasına bir formül olabilir. Bu konuda bir esneklik olmalı. Bir gün ve ikinci gün sigortasızlık olması gibi bir formül olabilir. Bizde bununla ilgili çalışmalar yaptık. Diğer illerde de bu sıkıntı var sadece İzmir özeli bir konu değil ki” ifadelerini kullandı.

ÖNÜNÜ GÖREMEDİĞİMİZ ARACI ALAMIYORUZ!
İzmir’de yolda olan taksilerin yaşı gün geçtikçe büyümeye devam ederken taksilerin yeni modelli araçlardan neden olmadığını açıklayan Başkan Anık, “Bu durumun gerekçesi çok çeşitli. Bir kere bizim kullandığımız araçlar şu anda çıkmıyor. Dizel araç çıkarılmıyor ya sadece benzinli ya da gazlı benzinli çıkarıyorlar. Bizim kullanabileceğimiz araçlar 3 piston çıkıyor alüminyum motor çıkıyor eğer motorda bir arıza olursa bunlara tekrar motor yapılmaz yeni motor alıp koymanız lazım diyorlar. Alabileceğimiz taksiye dönüştürebileceğimiz araç yok, mevcut kullandığımız araçların daha az kilometreli 2. El araç alıyoruz. Önümüzü göremediğimiz aracı esnaf arkadaşlar almıyor. Belki öyle olmayacak ancak ya olursa sıkıntısı var” dedi.

TAKSİCİLERE ÖTV İNDİRİMİ ŞART... ÇÖZSE ÇÖZSE CUMHURBAŞKANIMIZ ÇÖZER!
2016 yılında taksici esnafına tanınan ucuz ÖTV’li araç alım kampanyasını hatırlatan Başkan Anık, “Türkiye’de 150 bin aktif taksi var, daha fazlası da var ancak ben aktifleri söylüyorum. 2016’da bu bir sefer verildi. Biz yüzde 45 vergi ödüyoruz ancak benim tek suçum aracımın otomobil durumunda olması. Benim karşımda yük ve yolcu taşıyan her türlü araç yüzde 4-8 vergi ödeyecek ben yüzde 45 ödeyeceğim ben bu rakamları ödersem araç nasıl değiştireceğim? Ben tekrar sesleniyorum şoför esnafının yüzünü güldürünüz… Şu an vergi borçları ve EYT’li vatandaşlarımızın yüzünü güldürdünüz. Biz avantaj istemiyoruz yüzde 10 olsun vergisi, ben araba değiştirebileyim. Dünyanın hiçbir yerinde bu olay yok. Taksilere her zaman sübvansiyon var. Biz de tam tersi vergi yüksekliği var. Taksiler ticari araç geçiyor, otomobil gurubundayız, öbür araçlar hafif ticari… Ancak ben yüzde 45 vergi ödememeliyim yüzde 15 ödeyeyim. Bizim araçlarımızı değiştirmemiz yine dönecek, ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Piyasaya bir hareketlilik getirecektir. Maliye Bakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza ulaştık ancak Maliye Bakanımız bu konuya biraz uzak bakıyor. Bizim umudumuz Cumhurbaşkanımızda, yaparsa bu işi o yapar. İnşallah bakanımız bizi utandırır… Biz avanta bir şey istemiyoruz, biz neden yüksek ödüyoruz ki? En kötü sıfır alacağın araba 600-700 bin lira… Ben bu parayı 3-4 yılda nasıl kazanacağımda araba değiştireceğim?” şeklinde konuştu.

RUHSATINIZI ALIN!
Taksici esnafına çağrıda bulunan Başkan Anık, Ruhsat dönemi bir ay uzamıştı ancak ruhsatı çıkıp alamayan ve müracaat etmeyen esnafımız var. Dün itibariyle trafik kontrole başladı. Aracını kapatıyor ve ruhsatı al getir diyor. Oda olarak sizlere mesaj attığımız halde almıyorsunuz. Lütfen müracaat etmeyenler etsin, belediyede de sıkıntı var, onlar da yetişemiyor. Kimi arkadaşımız makbuzunu almış ama 1 aydır ruhsatını almamış. Neden alamadın? Aksi takdirde aracınız kapanır ve 2 gün uğraşırsın. Bir an evvel bunu yapın, 2 gün araç kaybı demek 2 bin lira kayıp demek… Tekrardan ruhsat konusunda duyarlı olmanızı istiyoruz. Ruhsatınızı alın en kötü makbuzunuzu alın. Şu an odada 500 adet ruhsat bekliyor” dedi.

 
Mübadelenin 100. Yılı Konak’ta sergi ve konserle anıldı
 
İzmir Körfezi'ni sarmıştı... Deniz marulunda -1 umudu!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
can can 1 Şubat 2023 Çarşamba 13:26

tüv ücretlerinden memnunsunuz ki hiç değinmemişsiniz sayın başkan!

Yorumu oyla      2      3  
ALİ 1 Şubat 2023 Çarşamba 12:24

Başkan kasko fazla demişin 1 milyon versem bir taksi satarmısın

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamu borçları yapılandırılması komisyonda kabul edildi
Kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren Bazı Alacakların Yeniden ...
SGK İzmir İl Müdürü Kurt'tan EYT yorumu: 1.90'lık adamı 46 yaşında emekli edilmesine üzülüyorum!
SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını ...
İTB Başkanı Kestelli’den ‘enflasyon’ benzetmesi: Züccaciye dükkanına giren fil gibi!
İzmir Ticaret Borsası’nda yılın ilk meclisi gerçekleştirildi. Toplantıda ...
 
DTO Başkanı Öztürk'ten 'kruvaziyer' sitemi: Bizi dövüp şevkimizi kırıyorlar!
İzmir Deniz Ticaret Odası’nın yılın ilk meclis toplantısında kruvaziyer ...
'İç borçlanmamızın vadesini 70 aya çıkardık'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iç borçlanmanın vadesi 2020'de ...
Yapılandırma teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması için Meclis'te mesai ...
 
Müteahhitlerden ‘yüzde 5’ çağrısı… ‘Orta direk’te hayal kırıklığı!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyon Başkanı ...
İzmir’in 112 kurtarıcı kadını… Ege’nin kayıp otları yeniden yeşerecek
S.S Yelki Girişimci Kadınlar Üretimi ve İşletme Kooperatifi Başkanı Eda ...
4 ilde 'Kökünü Kurutma' baskınları!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kökünü Kurutma Operasyonu kapsamında 241 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva