HABERLER>DÜNYADAN
8 Mart 2023 Çarşamba - 20:23

Tahıl koridorunda süre uzayacak mı?

Diplomatik kaynaklar; 18 Mart'ta sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması'nı uzatma konusunda yoğun bir şekilde çalışıldığını bildirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Doha'da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştüğünü belirten kaynaklar, Guterres'in de Kiev'i ziyaret edeceğini kaydetti.

Tahıl koridorunda süre uzayacak mı?

18 Mart'ta sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeyine yaptığı ziyaret ve Avrupa Birliği'nin deprem sonrası Türkiye için düzenleyeceği yardım toplantısı konularında diplomatik kaynaklar açıklama yaptı.

TAHIL KORİDORU UZATILACAK MI?
Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin 18 Mart'ta dolacağının anımsatılması üzerine kaynaklar, "(Uzatma konusunda) Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Sayın Bakanımız (Mevlüt Çavuşoğlu) Doha’da BM Genel Sekreteri (Antonio Guterres) ile de görüştü. Genel Sekreterin Kiev’e bir ziyareti olacak." diye konuştu.

Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili Rusya'nın itirazları ve talepleri konusunda bir ilerleme olup olmadığının sorulması üzerine ise kaynaklar şu yanıtı verdi:

"Rusya’nın karşı karşıya kaldığı bazı sorunlar, gerçek sorunlar. BM Genel Sekreteri'nin yoğun çabası var, bizim yoğun çabamız var, bu konuları da G20 marjında görüştüğümüz tüm muhataplarımıza da aktardık. ABD Dışişleri Bakanı, ondan sonra İngiltere Dışişleri Bakanı, yine Josep Borrell, hepsiyle görüşmeler sürüyor, bu isimlere de aktarıyoruz. Rusya’nın endişeleri, daha doğrusu karşı karşıya kaldıkları zorlukların hepsi daha aşılmadı, yani burada bizim dürüst, objektif davranmamız gerekiyor ama ciddi bir çaba var, özellikle BM tarafından BM Genel Sekreteri'yle de yakın eşgüdüm içinde bu adımların atılması ve anlaşmanın tekrar uzatılması için yoğun çaba sarf ediyoruz."

AB'NİN DEPREM YARDIMI TOPLANTISI
Kaynaklar, 16 Mart'ta Avrupa Birliği (AB) tarafından düzenlenmesi planlanan bağışçılar konferansının da bu tarihte yapılacak Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi ile çakıştığına işaret ederek bu bağışçılar konferansının 16 Mart'ta gerçekleşmeyeceğini bildirdi.

Konferansın 16 Mart'tan sonraki hafta olmasının "pek muhtemel" olduğunu kaydeden kaynaklar, "Bir taraftan bu konferans ve daha sonra uluslararası finans kuruluşlarıyla yapacağımız işbirliği için temel oluşturacak raporun hazırlığı devam ediyor, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile beraber Strateji Bütçe Başkanlığımızla. Diğer taraftan o konferansın hazırlıkları devam ediyor. Sayın Bakanımız, dün (Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri) Oliver Varhelyi ile iki defa telefonda hazırlıklar için görüştü. Hazırlanıyoruz, iyi bir konferans olacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İSVEÇ-FİNLANDİYA'NIN NATO SÜRECİ
İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında yarın Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak görüşmenin konusunun, İspanya'nın başkenti Madrid'de imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptı'nın taahhütlerinin yerine getirilip getirilmediği olacağını aktaran kaynaklar, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin ayrı ayrı değerlendirmesinin Türkiye'nin atacağı bir adım olduğunu ve bu toplantının konusu olmadığını belirtti.

Kaynaklar, toplantıya ilişkin şunları kaydetti:

"Orada mutabakat zaptının içindeki taahhütlerin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilip getirilmediği, madde madde üzerinden geçilip görüşülecek. NATO 'işte şu yerine geldi, bu yerine geldi' diyor da bunun öyle olmadığını Türkiye'ye gelen bazı konuklarımızdan da duyduk. Bunlar esas itibarıyla yerine getirilmedi, bazı kanunlardaki değişiklik ve açıklamaların somut adıma dönüşmesi lazım. Mesela terörizmin finansmanı, insan devşirme, propaganda vesaire, terör faaliyetleri dahil, bunların önlenmesine yönelik somut adımlar. Bu anlaşmayı üçlü bir şekilde gözden geçirdik tıpkı Helsinki'de ve Stockholm'de olduğu gibi."

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresinin dolmasının ardından bu göreve gelecek muhtemel isimler hakkındaki bir soruya ilişkin ise kaynaklar, "Basından çıkan haberlere göre değerlendirme yapmak çok erken olur. Adaylar ortaya çıksın, düşüncelerimizi diğer müttefik ülkelerle de paylaşırız." yanıtını verdi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da gelecek hafta dörtlü (Türkiye, Rusya, Esad rejimi, İran) dışişleri bakanları toplantısının hazırlıkları amacıyla yapılacak teknik düzeyde bir toplantı konusunda da kaynaklar, burada tarihten ziyade hazırlıkların görüşüleceğini, tarihlerin bakanlar düzeyinden belirleneceğini söyledi.

SURİYE'YE TAZİYE TELEFONU OLDU MU?
Kaynaklar, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Esad rejimi ile karşılıklı bir taziye görüşmesi olup olmadığının sorulması üzerine, "Yok, sadece insani yardımların ulaştırılması için adımlarımız oldu." yanıtını verdi.

ABD GENELKURMAY BAŞKANI'NIN YPG ZİYARETİ
ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusuna ziyaretinde sadece ABD'li askerler ile görüştüğü, PKK/YPG ile görüşmediği yönündeki açıklamaya ilişkin ise kaynaklar, "(ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake) ABD Büyükelçisi davet edildi, gereken uyarılar, mesajlar verildi. Büyükelçinin açıklaması ve daha sonra Bakanlık Sözcüsü'nün soruya verdiği cevapta da bunu söylüyorlar ama şu bir gerçek: Bu görüşüp görüşmemesinden bağımsız olarak ABD’nin bu terör örgütüne (PKK/YPG) yönelik desteği devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

 
Manisa FK, Bodrumspor'u son dakikalarda devirdi!
 
Depremzede öğrencisiyle dalga geçmişti: Uzaklaştırıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
NATO'ya göre Bahmut yakında düşebilir
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus ve Ukraynalı güçler arasında ...
Tren kazası: 2 kişi öldü, 16 kişi yaralandı
Mısır'ın başkenti Kahire'de meydana gelen tren kazasında 2 kişinin hayatını ...
Meta binlerce kişiyi daha işten çıkaracak
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın ana şirketi Meta, kısa sürede binlerce ...
 
Silahlı saldırı: 9 kişi hayatını kaybetti!
Orta Amerika ülkesi Honduras'ta silahlı saldırı sonucu 9 kişi öldürüldü.
'Dikkatli olmak istiyorum; yoksa görüşme zorlaşacak'
Finlandiya, İsveç ve Norveç'in NATO üyelikleri hakkında Türkiye ile yapılan ...
'Faizde zirve beklenenden daha yüksek olabilir'
Fed Başkanı Powell, ABD Kongresi'ndeki sunumunda, son ekonomik verilerin ...
 
Erdoğan, Sierra Leone Cumhurbaşkanı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio ile görüştü.
İtalya'da iki askeri uçak havada çarpıştı
İtalya Hava Kuvvetlerine (Aeronautica Militare) ait iki hafif eğitim uçağının ...
Suriye'de depremler nedeniyle yaklaşık 230 bin kişi yerinden oldu
Suriye'nin kuzeybatısında Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva