HABERLER>POLİTİKA
20 Mart 2014 Perşembe - 08:01

Susam'dan elektrik çıkışı: 100 liralık faturanın...

CHP İzmir Milletvekili ve Meclis Enerji Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Susam, 100 liralık bir elektrik faturası içinde enerji bedelinin sadece 57,6 lira olduğunu, kalan 42,4 lirasının çeşitli paylar ve vergilerden oluştuğunu söyledi.

Susam dan elektrik çıkışı: 100 liralık faturanın...

İZMİR - Elektrik faturalarının hem vatandaş hem de sanayici üzerinde giderek artan bir yük haline geldiğini ifade eden Susam, “Elektrikte fiyatını kesinti ve vergiler arttırmaktadır. 100 liralık bir elektrik faturasının 57,6 lirası enerji bedeliyken bunun üzerine 9,2 lira kayıp-kaçak bedeli, 7,8 lira Dağıtım Sistem Kullanım Bedeli, 3,4 lira Elektrik Tüketim Vergisi, 2,2 lira perakende Hizmet ve Sayaç Okuma Bedeli, 2,4 lira İletim Sistem Kullanım Bedeli, 1,4 lira TRT Payı ve 70 kuruş Enerji Fonu eklenmektedir. Bunların toplamından 15,3 lira KDV alınmaktadır. Neticede 100 liralık faturada 57,6 lira enerji bedeli öderken 42,4 lira vergi ve pay alınmaktadır” diye konuştu.

DEVLET SANAYİCİ VE VATANDAŞI KOLLANMALI
Elektrik dağıtımının özelleştirilmesinin ardından dağıtım şirketlerinin yaptığı yatırımları finanse etmesi açısından hizmetlerinin paylarının sürekli arttırıldığını ifade eden Susam, “Geçtiğimiz yıl çıkartılan Elektrik Piyasası Kanunu büyük ölçüde dağıtım şirketlerin karlılıklarını ve yatırım maliyetlerini koruma amacı taşıyordu. Devlet elektrik fiyatını belirlerken sanayicisini ve vatandaşını, dağıtım şirketlerinden daha fazla kollamalıdır. Özellikle üretimde kullanılan elektrikteki vergi ve bedelleri azaltmaya, hatta sıfıra çekmeye ihtiyaç bulunuyor. Elektriğin girdi olarak kullanıldığı her yerde bu vergilerin alınmaması durumunda enerji maliyetlerinde yüzde 42’lik bir teşvik sağlanmış olur” dedi.
İTHAL KAYNAKLAR ÜÇTE BİRE İNMELİ
Elektrik üretiminin büyük ölçüde yabancı kaynaklara dayandığını hatırlatan Susam, “Kullandığımız elektriğin yarıya yakını doğalgazla üretiliyor. Buna ithal kömür ve diğer ithal girdileri ilave ettiğinizde dışa bağımlılık yüzde 70’leri aşıyor. Oysa Türkiye gibi petrolü ve doğalgazı olmayan bir ülkede bu oranın tam tersi hedeflenmeli, ithal kaynaklarla elektrik üretimi üçte biri geçmemelidir. Yerli kömür, hidrolik güçlerin yanı sıra rüzgar, güneş ve jeotermal gibi kaynakları devreye alarak kullanılan elektriğin üçte ikilik kısmı da yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilmelidir. Elektriğinizin büyük bölümünü ülkemizde bulunmayan kaynaklarla ürettiğiniz zaman uluslar arası fiyat dalgalanmaları ya da doğalgaz satın aldığınız ülkelerde yaşanabilecek siyasi ve ekonomik krizler sizi de doğrudan etkiler hale gelmektedir” diye konuştu.
UKRAYNA KRİZİ ELEKTRİK FİYATINI ARTTIRMASIN
Türkiye’nin doğalgazının büyük bölümünü Rusya’dan boru hatları yoluyla aldığını hatırlatan CHP’li vekil sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlar içinde Ukrayna’dan geçerek gelen Batı hattı, aynı zamanda sanayicilerimizin en fazla doğrudan gaz satın aldığı kanal olma özelliği taşımaktadır. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sorun neticesinde Rusya’nın bu hattı kapatması gündeme geldi.

Böyle bir durum Türkiye’ye gelen gazın miktarını azaltacağından öncelikle doğalgaz fiyatları buna bağlı olarak da elektrik fiyatları mutlaka yükseltecektir. Öte taraftan sanayici ilk elden daha ucuza gaz satın almak yerine BOTAŞ’tan daha yüksek fiyata almak zorunda kalacaktır.
Biz yenilenebilir kaynaklara yönelelim dediğimizde hükümet çok pahalı olduğunu söyleyerek reddediyor. Oysa dışa bağımlılığın maliyeti başka hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Gelinen noktada hükümet öncelikle gaz ve elektrik fiyatlarının sabit kalması için devreye girmeli, ayrıca Batı Hattından gaz alan firmaların BOTAŞ’tan gaz alımlarında zarar görmemelerini sağlaması gerekmektedir.
Meclis açıldığında da yenilenebilir enerji teşviklerini yeniden gündeme getirerek Türkiye’nin bir daha böylesi zorlu durumlara düşmemesi için tedbir alınmalıdır”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meclis'te AK Parti'nin dediği oldu: Fezlekeler açılmadı
TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda Genel ...
Flaş! YSK AK Parti’nin seçim reklamını durdurdu!
Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti’nin, Türk bayrağının yer aldığı reklam filminin ...
Bakan Bozdağ’ın fezlekesine takipsizlik!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkındaki fezlekeyi Meclis'e göndermeyen Adana ...
 
Meclis’te tarihi oturum: Fezlekeler okunacak mı?
Meclis’te adları yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karışan dört eski bakanla ...
AK Partili Soylu: Şaşıya çevirdiler bizi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, dinlemelerle ilgili olarak, ...
Metehan Demir kendinden bile özür diledi!
Gazeteci Metehan Demir , dün akşam saatlerinde internete düşen, Egemen ...
 
CHP’nin müftü Vekili Meclis'te bakara suresini okudu
CHP'li İstanbul Milletvekili emekli müftü İhsan Özkes, Egemen Bağış'a ...
Erdoğan: Biz asıl patronla uğraşıyoruz!
Edirne’de konuşan Başbakan Erdoğan, “Asıl patronla uğraşıyoruz, bizim ...
Fezleke gününde 4 eski bakandan flaş dilekçe hamlesi
4 bakan Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva