HABERLER>POLİTİKA
24 Haziran 2019 Pazartesi - 17:05

Siyaset Bilimci Önen’den İstanbul değerlendirmesi: Türkiye imajını düzeltti!

Siyaset Bilimci Engin Önen, “Bu seçimle Türkiye imajını biraz düzeltti. Türk halkı bu rejime karşı refleks gösterebiliyor gibi bir mesaj verildi. Bu Türkiye’nin imajını biraz da düzeltmiş oldu. Normalde 31 Mart seçimleri de iptal edilemezdi ama olabiliyor böyle şeyler, seçmen de bunları yapmayın diyor” dedi.

Siyaset Bilimci Önen’den İstanbul değerlendirmesi: Türkiye imajını düzeltti!

EGEDESONSÖZ- Siyaset Bilimci Engin Önen, Sonsöz TV’ye konuk olarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Önen 23 Haziran’da gerçekleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile ilgili olarak önemli değerlendirmelerde bulundu. CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun AK Partili Binali Yıldırım’ı 800 bin fark ile geride bırakması karşısında net mesajlar verdi.

 “MEVCUT DURUMDAN ABDULLAH GÜL DE RAHATSIZ”
Seçim öncesinde insanlarda büyük bir karamsarlık olduğunu söyleyen Engin Önen, “Seçim sonuçları açıklanmadan önce hala insanlarda bir karamsar merak vardı. Hiç kimsenin tanımadığı bir isimdi İmamoğlu, şu an tüm Türkiye’den aldığı bu sinerjiyi çok iyi değerlendirdi Çok iyi mesaj verdi, umut vadetti. Türkiye’nin siyaseten tıkanmış durumunda bir çözüm olarak gözüktü. Muharrem İnce de bir umut yarattı ancak oy oranlarında önemli bir artış olmadı. AK Parti seçmenlerinden bile oy aldığını görüyoruz İmamoğlu’nun. Abdullah Gül’ü bir süredir AK Parti ve Erdoğan çizgisinden rahatsız olduğu anlaşılıyor. Türkiye’nin kurumları itibar kaybediyor.  Muhafazakarlık başka bir şey ancak bugün yaşanan şey bambaşka bir şey. Avrupa’da da muhafazakar iktidarlar var ama itibar kaybı yok, bugün Anadolu Ajansı dendiğinde hiçbir itibarı yok. Bakın Erdoğan seçim öncesinde verdiği mesajda yargı ile ilgili mesaj veriyor ve ‘Ben yargıdan bu kararı çıkarttırırım’ mesajı veriyor. Bu durumdan dolayı Gül de rahatsız. İmamoğlu’nun da burada kullandığı saltanat kavramı ve bir avuç diye kastettiği kesim çok önemli” dedi.

“İKTİDAR YIPRANDI”
Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından AK Parti’de bir kabine değişikliği olasılığını değerlendiren Önen, “AK Partiyi çok yakından bilen bir isim değilim ancak izlediğimiz kadarıyla AK Parti’nin kadrolarını konsolide etmesindeki en önemli faktör iktidar gücü. Şu andan itibaren yükselişin bittiği ve çöküşün başladığı yönünde çok önemli bir işaret geldi. Çok önemli şehirleri kaybetti, bunun içerisinde İstanbul en önemli sonuçtu. Bu durum yeni çabaları tetikler diye düşünüyorum. Bu durumla birlikte bazı medya ve araştırma şirketlerinde hatta bazı gazetecilerde bile bir çizgi değişimini görebiliyoruz. İktidar yıprandı, bu net. Uluslararası arenada, kendi kamuoyunda, kurucu kadrosunda da bunu görüyoruz. Uzun süre iktidar, hizmet misyonu ve vizyonu ile işi götürdü. Köprüler, üst geçitler, yollar falan ancak artık son seçimlerde bunları çok göremedik. Çünkü artık insanlar bunları istemiyor, refah istiyor hukuk istiyor. Bakın son seçimde bekayı öne çıkardılar ama bu bile olmadı. Bakın beka dediler Abdullah Öcalan’a muhtaç kaldılar. Siyaset sadece hizmet değildir, insanların refah ve huzur içerisinde yaşamasını da sağlamaktır. İmamoğlu insanlara bunu da vadetti, yapılacak indirimlerle refahın arttırılmasını da sundu. AK Parti’de artık bu saatten sonra bir çatlama olur mu olmaz mı göreceğiz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE SİYASETİN YUMUŞAMASI GEREKİYOR”
Seçim kampanyası sürecinde bazı söylemlerin vatandaşları rahatsız ettiğini dile getiren Önen, “Seçimde bazı dinamikler vardı, mesela ‘Pontus meselesi’ vatandaşları çok rahatsız etti. Sisi dendi, Kürtler de insan dendi, denge bozuldu, tutarlılık kalmadı. Bunun yanı sıra hem Binali Yıldırım hem Cumhurbaşkanı anlamlı cümleler kuramaz hale geldiler. İzmir seçimleri sırasında Binali Yıldırım son derece coşkuluydu, heyecanlıydı ama bu seçimlerde görüyoruz heyecanı yoktu, baskı altında gözüküyordu, işaret bekliyordu. Artık genişleme sınırını zorladılar ve gitmiyor yani buradan büyümek mümkün değil. Milliyetçi söylemlerle Kürt seçmeni uzaklaştırıyorsunuz, Kürtlere yaklaşırken milliyetçi seçmeni kaybediyorsunuz. Bunun için Türkiye’de siyasetin yumuşatılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“SEÇİM SONUCU İLE TÜM TÜRKİYE’DE SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI ATILDI”
Son günlerde kamuoyunda sıkça dile getirilen erken genel seçim söylemi ile ilgili konuşan Önen, “Erken seçim olur mu bilemiyorum ancak bunun bir iki gerekçesi olabilir. Biri Türkiye ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. Bu çok önemli, borçların döndürülmesi gerekiyor. Diğeri ise AK Parti içinden bir parti çıkıp çıkmama potansiyeli önemli. Bugünlerde bunlar tartışılacaktır. 23 Haziran ile birlikte sadece İstanbul değil, Türkiye’de yeni bir atmosfer başladı. Dün akşam Çeşme’deydim, seçim sonuçları açıklanınca her yerde sevinç çığlıkları duyuldu. Bu Türkiye’nin her yerinde böyle. Bu durumda erken seçim kritik olacaktır. Mesela çok haber yapılmıyor ama sürekli şehitler geliyor. Buna rağmen Türkiye sınırındaki sorunları uzun süredir çözemiyor, demek ki yöntem bu değil. Bir müddet siyaseten bunlar da kullanıldı. Artık bunun politika ile olabileceği anlaşıldı. Artık bu milliyetçi hezeyanlar falan olumlu katkı yapmadı. Seçimle gelen bu iktidarın, seçimle gitmeyeceği yönünde yaygın bir kaygı vardı. Bu seçim bu karamsarlığı dağıtmak açısından önemliydi. Millet ittifakı sandık örgütlenmesini de çok iyi yaptı, iyi bir organizasyon yapıldı, her ilden ve her partiden görevliler yer aldı. Türkiye’nin siyasi geleceği açısından bu seçimden çok önemli dersler çıkarabilir diye düşünüyorum” dedi.

“SEÇİMİN TAMAMI YENİLENSEYDİ HEM MECLİSTE HEM İLÇELERDE MİLLET İTTİFAKI ÇOĞUNLUĞU KAZANIRDI”
İstanbul’da tüm seçimin yenilenmesi durumunda Millet İttifakı’nın başarısının artacağını belirten Önen, “Eğer tüm seçimler yenilenseydi İstanbul’da, dünkü seçim sonucu haritalarından da gördüğümüz gibi büyükşehir meclisinde Millet ittifakı çoğunluğu ele alırdı, ilçelerin bir çoğu el değiştirirdi. Düşünün aynı zarftaki bir pusula iptal edildi, bu çok hukuksuz bir karardı. Erdoğan bir ara kenarı çekilse de seçim elden gidiyor diye düşünerek tekrar sahneye çıktı ve ben bu tekrar ortaya çıkışla olumsuz sonuca katkı verdiğini düşünüyorum. Seçimde Ekrem İmamoğlu’nun ‘Her şey çok güzel olacak’ ve Selahattin Demirtaş’ın ‘Biz Birlikte Güzeliz’ sloganları çok önemliydi. Erdoğan’ın ise karnınızı doyurduk hala oy vermiyorsunuz gibi söylemleri vardı bunlar seçimde etkili oldu” diye konuştu

“BU SEÇİM İLE TÜRKİYE İMAJINI DÜZELTTİ”
Bu seçim sonucu ile Türkiye’nin uluslararası arenada imajını biraz düzelttiğini söyleyen Önen, “Bakın Türk halkı rejime karşı refleks gösterebiliyor gibi bir mesaj verildi. Bu Türkiye’nin imajını biraz da düzeltmiş oldu. Normalde 31 Mart seçimleri de iptal edilemezdi ama olabiliyor böyle şeyler, seçmen de bunları yapmayın diyor. Bütün partilerin oturup şunu tartışması lazım, Türkiye’de siyasal ve toplumsal mutabakat sorunu var. Türkiye’de siyasal sistemin meşruiyet sorunu var. Siyasal sistem işlemiyor. Bu sistem yüzde 51-52 gibi bir sonuçla ortaya çıktı. Seçim kazanabilirsiniz bu sonuçla ama anayasa değiştirmek için bir mutabakata ihtiyaç vardı. Her şey çok güzel olacak olabilir ama her şey çok kolay olmayacak. Siyasal partilerde muazzam bir yozlaşma var. İmamoğlu’nun sıkça dile getirdiği adam kayırma, adamcılık gibi davranışlar sadece AK Parti değil tüm partilerde var. Yurttaşların da bu yönde çabalarını sürdürmeleri gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'de iki motosiklet devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
 
Berkay duruşma sonrası geldiği Çeşme'de eşiyle tatilde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'den, 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi' teklifi
AK Parti, 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi' ile ilgili kanun ...
Zeybekci’den İstanbul yorumu: 3-4 puanlık bir durum vardı ama...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını 31 Mart’ta CHP’li Tunç Soyer’e ...
Bakan Akar'dan siyasi parti liderlerine ziyaret
Milli Savunma Bakanı Akar, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı ...
 
CHP'li Polat'tan GSF tepkisi: Peşkeş çekilmesine müsaade etmeyeceğiz
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat Dokuz Eylül Üniversitesi ...
Öztrak: Ekonomiye dönme zamanı geldi
CHP Sözcüsü Öztrak, "Artık seçim bitti. Yapay gündemleri bırakıp ekonomiye ...
'ABD'den yaptırım tehdidi gelse de S-400'ü aldık'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Hangi yaptırım kararı olursa olsun, Amerika'dan ...
 
CHP Tire İlçe Başkanı kaza geçirdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tire İlçe Başkanı İsmail Güleç trafik kazası ...
CHP, MHP ve İYİ Parti liderleriyle görüşecek
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP, MHP ve İYİ Parti genel başkanlarını ziyaret edecek.
Mehmet KARABEL yazdı... Vicdan
Mehmet KARABEL yazdı... Vicdan
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva