HABERLER>POLİTİKA
8 Mayıs 2022 Pazar - 12:21

Sivaslı'dan 'kooperatif' modeline tam destek: İktidar partisini korkutuyor

İzmir'in gündemini meşgul eden kentsel dönüşümdeki kooperatifçilik metodu ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yöneltilen eleştiriler hakkında konuşan Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, "Vatandaşa kolaylık olsun diye kooperatifler kuruldu... Bu eleştiriler ile işi siyasi duruma çevirmek istiyorlar. Bu sistem CHP'ye artı yazıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi elini taşın altına koymadan vatandaşları ev sahibi yapıyor. Bu da iktidar partisini korkutuyor. Kooperatifi ister CHP, ister AK Parti, ister MHP yapsın; biz bu sistemi destekliyoruz" diye konuştu.

Sivaslı dan  kooperatif  modeline tam destek: İktidar partisini korkutuyor

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı ülke ve İzmir gündemini meşgul eden konularda Ege'de Son Söz'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan İZBETON aracılığıyla yürüttüğü kent genelinde başlayan kooperatif modeliyle dönüşüm süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Sivaslı, Büyükşehir'e yöneltilen eleştirileri haksız bulduğunu ifade etti. Sivaslı ayrıca Türkiye'deki ekonomik koşullar ve Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu'nun İzmir ziyareti hakkında da konuştu.

İzmir'de son dönemlerde tartışmalara neden olan kentsel dönüşümdeki kooperatif sistemine yönelik eleştirileri değerlendiren ve sisteme destek veren Sivaslı, "Siyasi parti olarak bizim genel başkanımızın 'siyasi etik' görüşü var, hatta bu 6'lı masada da kırmızı çizgilerimizden... Bunun içinde; bir yerde rant varsa o rant ya devletin ya vatandaşındır ilkesi mevcut. Bu nedenle 'kooperatifçilik' Türkiye ve İzmir için önemli bir yöntemdir. Kentsel dönüşüm anlamında İzmir sıkıntılı bir kent konumunda. Kent olarak büyük bir metropol haline geldik. Çarpık kentleşmedeki durum artık şehrin kaldıramayacağı noktaya geldi. Vatandaşın dönüşüm noktasında ise müteahhitlere artan maliyetlerden ötürü güvensizliği söz konusu. Bu konuda müteahhidin batmayacağı bölgede vatandaşın yararlanacağı en iyi model kooperatif modeli. Müteahhit modelinde vatandaş evini yaptırırken üstüne bir de yerine göre para veriyor. Ancak kooperatifçilik sisteminde bu yok. Bölgede mülk sahibi olan herkes kooperatif ortağı oluyor bu sistemde. Örneğin alanda 200 kişi varsa ve herkes girer, ada bazlı dönüşüm olduğu için bölgedeki altyapı da düzenleniyor otomatik olarak. Süreç içinde zaten mülk sahibi olan ve kooperatifin ortağına dönüşen 200 kişi içinden başkan seçiliyor ve toplu alımlarda müteahhit karı da ortadan kalkıyor.  Bu tutarlarda vatandaşın ödeyeceği masraftan düşüyor. Kooperatiflerin vergi muafiyeti de söz konusu... İşin içinde müteahhit ve siyasi erk olmayınca  'rüşvet, kayırma' gibi tartışmalar da olmuyor. Müteahhide gitmesi gereken daireler kooperatif tarafından satışa çıkıyor burada 200 vatandaş var. Birincisi vatandaş ücretsiz evini alıyor, ikincisi ise kooperatifin de kar payı olmadığı için geri kalan konutlar maliyetine satılıyor ve orada yaşamak isteyen insanlar da ucuza ev almış oluyor. Bu nedenle kooperatifçilik modeli güzel bir model" dedi.

İŞİ SİYASETE ÇEKMEK ÇOK DOĞRU BİR ŞEY DEĞİL
Yapılan eleştirilerin konuyu siyasete çekmeye yönelik olduğunu belirten Sivaslı, "Kooperatifler kimsenin malı değildir, kendi içinden yönetici seçer. Burada İBB, İZBETON ile protokol imzaladı. İZBETON'da kooperatifler ile anlaşmayı yaptı. Vatandaşa kolaylık olsun diye kooperatifler kuruldu. Eleştiriler ile işi siyasi duruma çevirmek istiyorlar... Bu sistem CHP'ye artı yazıyor. İBB elini taşın altına koymadan vatandaşları ev sahibi yapıyor. Bu da iktidar partisini korkutuyor. Kooperatifi ister CHP, ister AK Parti, ister MHP yapsın; biz bu sistemi destekliyoruz. Söyledikleri gibi profesyonel yöneticiler kooperatiflerde olmaz. İşi siyasete çekmek çok doğru bir şey değil, çünkü İzmir'in acil şekilde dönüşüme ihtiyacı var. Artının kime yazıldığı önemli değil. Önemli olan vatandaşın işinin çözülmesi. Kooperatif modeli TOKİ'den daha iyi bir modeldir. TOKİ'de vatandaştan fark alıyor ancak kooperatif modelinde bu fark çıkmıyor" açıklamasında bulundu.

EN BÜYÜK SIKINTI…
Son dönemlerde sıkça tartışmalara neden olan 'elektrik fiyatları' hakkında da eleştirilerde bulunan Sivaslı, "Vatandaşın derdi bizim derdimizdir. Elektrik faturalarından muzdarip olmayan yok. Bu dönemde en büyük sıkıntı elektrik faturalarının kira fiyatları ile aynı seviyeye gelmesi.  İnsanlar kirayı nasıl ödeyeceğim diye düşünürken şimdi 'faturayı nasıl ödeyeceğim' seviyesine geldi. Bunun nedeni de elektriğin özelleştirilmesi... Özelleştirme yapıldı ve özelleştirmenin aldığı fiyat ile sattığı arasında çok ciddi bir fark mevcut. Türkiye pandemi atlatmışken, sanayinin desteklenmesi lazımken şimdi sanayi daha sıkıntılı bir süreç yaşadı. Bazı fabrikalar yüksek ısıda çalışıyor ancak kesintiler nedeniyle ciddi sorunlar yaşadılar. Hanelere baktığımızda insanlar çok ciddi sıkıntılar yaşıyor ve ödeyemiyorlar. İnsanlar maaşını büyük bir kısmını elektrik faturalarına veriyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde elektrik faturasının kirayı geçtiği bir yer yoktur" dedi.

DÖRT DUVAR ARASINDA SİYASET YAPAN BİR PARTİ DEĞİLİZ
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun İzmir ziyaretinde oldukça memnun ayrıldığını ve sürekli vatandaşlar ile bir araya geldiğini belirten Sivaslı, "İzmir'den güzel bir izlenim ile ayrıldı başkanımız... İki günde 16 program yapmıştık bu normal bir partinin yapabileceği bir sistem değil. Halkın arasındaydı yani dört duvar arasında siyaset yapan bir parti değiliz. Ahmet Hoca'yı tüm çarşılara götürdük, insanların içinde gördü, vapurlara bindi... İnsanların teveccühü çok yüksekti; 'Kurtar bizi hocam' dediler. Bizim için güzeldi. İzmirliler bağrına bastı. İzmir'de bazı siyasi partiler defans yiyor ancak biz o defansı yemedik" ifadeleri kullandı.

SANDIKLARI TUTABİLECEK TEŞKİLATLANMAYA GEÇTİK
Teşkilatlanma çalışmalarının oldukça iyi gittiğini ve revizyon içinde olduklarını belirten Sivaslı, "Teşkilatlanma anlamında bir revizyon gerçekleştiriyoruz... Çalışmalarımız iyi gidiyor şu an siyasi partiler seçimlere girebilmek için ilçe, il ve genel kongre yapıyor. Biz de şu an seçime yönelik teşkilatlanmaya geçtik. Sandıkları tutabilecek teşkilatlanmaya geçtik. İlçe başkanlarını küstürmeden değişime gidiyoruz. Bir pandemi yaşandı ve bundan dolayı affını isteyenler oldu. Seçimlere yönelik teşkilatlanma sürecinde 10 bin 200 sandık var ve hepsine 1 sandık görevlisi ve 1 sandık müsaidi koymayı hedefliyoruz. Yani İzmir'de 20 bin 400 görevlimiz olacak" dedi.

ŞU AN 2002 SEÇİMİNE BENZİYOR
Gelecek Partisi'ne geçişlerde yoğunluğun hangi partiden olduğu sorusuna AK Parti yanıtını veren Sivaslı, "Omurga AK Parti'den geliyor. Biz iktidar olmayı hedefleyen ve tek başına ülke yönetme hedefi olan bir partiyiz. Genel Başkanımızın AK Parti genel başkanlığı yapmasından dolayı omurgada ciddi geçişler var. Bunları bazen sosyal medyaya koyuyoruz bazen koymuyoruz çünkü insanlara mahalle baskıları mevcut. Diğer siyasi partilerden gelse de asıl omurga AK Parti'den insanlar, atmosferden dolayı görünmek istemeyen olabiliyor... Toplumda devlet ve AK Parti'den birleşmesinden dolayı diğer insanlar üye olmaktan korkuyor... Devlet memur alacak ve başvuranların ailesinin bile başka partiye üyesi olunca alınmam diye korkuyorlar. Şu an biraz 2002 seçimine benziyor. 2002'de de seçmen AK Parti'ye oy vermeyeceğini söylemiş ancak oy vermişti. Bu seçmende AK Parti tabanı, AK Parti'ye oy atmayacak ama atmayacağını gizliyor" diye konuştu.

PARA VERDİĞİMİZ FİRMA DA BİLE…
Anket firmalarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Sivaslı, "İnsanlar gerçekleri gizliyor ve anket firmaları manipüle ediyor. Sonuçta siyasi partilerin yanı sıra devlet kurumları ile anlaşmaları oluyor bunlar nedeniyle işleyişi değişebiliyor. Bizlerde Türkiye'nin en büyük anket firmaları ile çalışıyoruz. Anket yapıyoruz bizim para verdiğimiz anket yaptığımız firmadan adımız soyadımız bile yok. Bu Türkiye'nin en büyüklerinden biri" iddiasında bulundu.

BU ŞEHRİN ŞU ANKİ DURUMU…
Gelecek Partisi'nin en önemli vaatlerinden birinin siyasi etik yasası olduğunu vurgulayan ve 6'lı masada da bu konunun yer aldığını belirten Sivaslı, "Bir kere gelecek partisini kuruluşa amacı siyasetin kirliğini... Yerelde ve genelgede etik yasası eksikliği. İnsanlar siyasi etik yasasının ne getirdiğini bilmiyor. Bizim getireceğimizi yasa ile insanlar eşini çocuğunu belediyede görev veremeyecek. Adam kayırmalar son bulacak. Yerel yönetimler içinde İzmir'de de vatandaş CHP ve AK Parti'den sıkıldı. İnsanlar İzmir'in köklü bir tarife sahip olduğunu unutuyor. Osmanlı'ya bakıldığında bile Osmanlı'nın belediyesinin olduğu 3 vilayette biridir. İzmir'in belediyesi Türkiye Cumhuriyeti'nden eski. Bu şehrin şu anki durumu hangi siyasi parti olursa olsun hak ettiği yerde değil. Devletten eski bir belediyesi var İzmir'in 150 yıllık belediyesi olan bir şehrin bu kadar altyapı sorunu olamaz. Bu şehrin tekrar planlamadan geçmesi lazım" diye konuştu.

BİZİM İÇİN ŞU AN MEVCUT BİR İTTİFAK SÖZ KONUSU DEĞİL
Yerel seçimlerde ittifaka dahil olup olmayacakları sorusuna mevcut durum üzerinden yanıt veren Sivaslı, "Biz bütün her yerde aday çıkartacağız. İttifak diyeceğimiz durumda ne Gelecek ne Deva partisinin imzası yok. 6'lı masa güçlendirilmiş parlamenter sistem için kurulmuş bir masadır. Ben Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı olarak sahada hiçbir parti ile ortak çalışmam yok. Ahmet Hoca İzmir'e geldiğinde ittifaklar yeniden şekillenmeli demişti... Gündem olmuştu... Bizim için şu an mevcut bir ittifak söz konusu değil. İnsanlar sokakta hükümet yıkıp, hükümet kuruyor ancak resmiyette bir şey yok ve biz kendi logomuz ile seçime gidiyoruz. Cumhurbaşkanını yüzde 50+1 ile seçilme durumu var. Bu nedenle insanlar birilerini yan yana getiriyor" dedi.

BU ŞEHİR BU FİYATLARI KALDIRMIYOR
Kentin en büyük sorununun son dönemde yaşanan konut sıkıntısı olduğunu vurgulayan Sivaslı, "İzmir'de ulaşım sorunu ilk sıradadır. Son 1-1,5 senedir konut sorunu çıktı ortaya. Konutlar yetersiz geliyor ve fiyatlar anormal yükseliyor. İnsanlar artık İzmir'de orta seviyede bile bir ev alamaz... Kira konusunda da geçmişte bin TL olan konutlar bugün 2 bin 3 bin TL seviyesinde. Orta seviyedeki daireler 5-6 bin TL'lere yükselmiş durumda. Bu şehir bu fiyatları kaldırmıyor. Bu gelir sahibi insanların kirada oturması veya ev alması mümkün değil" diye konuştu.

 
Tayt çalan adamdan 'zaafım' savunması
 
Bergama'da anneler kahvaltıda buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında "Annelerin hayır dualarının, en önemli ...
CHP, kira artışlarını Meclis'e taşıyacak
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kira artışlarıyla ilgili sorunları Meclis ...
İnce'den ikinci tur açıklaması!
Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, "Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci ...
 
AK Partili Kaya Soyer'e yüklendi: Brüksel'e gittiği kadar Selçuk'a gelmedi!
AK Parti İzmir Miletvekili Mahmut Atilla Kaya, sahadaki çalışmalarını ...
CHP Menemen'den satış tepkisi: Yangından mal kaçırır gibi!
CHP Menemen İlçe Başkanı Ömer Güney; mahkeme kararına rağmen yeniden Belediye ...
Bakan Akar'dan sığınmacı açıklaması
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sınır güvenliği konusunda yalan haberler, ...
 
CHP'li Bakan'dan 'maden' çıkışı: Bu toprakları 49 yıllığına kiralamadık!
Türkiye genelinde ve İzmir özelinde yapılan enerji projeleri ve maden ...
Ender ALDANMAZ yazdı... Vahşi Batı
Ender ALDANMAZ yazdı... Vahşi Batı
CHP'li Öztrak İzmir'den Bakan Soylu'ya yüklendi: Tam bir rezalet!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İzmir'in Çeşme ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva