HABERLER>EKONOMİ
31 Mart 2011 Perşembe - 13:41

SIM kartla hesabınız boşaltılabilir

Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkanı Polatoğlu, “tek kullanımlık şifre” uygulaması sayesinde sanal banka dolandırıcılığının yüzde 70 oranında azaldığını, ancak, dolandırıcıların yeni yöntemler geliştirdiğini bildirdi.

SIM kartla hesabınız boşaltılabilir

ADANA - Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkanı Cem Polatoğlu, yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle bireysel internet bankacılığına giriş için SMS'le gelen “tek kullanımlık şifre” kullanımının zorunlu hale geldiğini hatırlattı.
 
Bu uygulamanın internet bankacılığında dolandırıcılık olaylarına büyük ölçüde çare olduğunu belirten Polatoğlu, “Zaten dünyanın hiçbir yerinde güvenlik önlemleri isteğe bağlı değil, mecburidir. Türkiye'de ise tek kullanımlık şifrelerin gönderildiği SMS'ler ücretlendiriliyordu ve kullanımı müşterinin tercihine bırakılıyordu. Sonunda bu mecbur kılındı. Tek kullanımlık şifre uygulamasından sonra dolandırıcılıklar yüzde 70 oranında azaldı, ancak, yeni yöntemler gelişti. 2010 yılının başından, 2011'in ilk 3 ayına kadar binin üzerinde dolandırıcılık başvurusu aldık” dedi.
 
Polatoğlu, eskiden, bankadan gelen e-posta ya da bankanın gerçek sitesiymiş görünümü verilen sahte siteler vasıtasıyla şifre ve parolaları ele geçirme yöntemiyle kullanıcılar dolandırılırken, bu kez çok daha farklı yöntemle, cep telefonun SIM kartı elde edilerek dolandırıcılık yapıldığını kaydetti.
 
NASIL YAPILIYOR
Bu uygulamanın “araya girme yöntemi” olarak adlandırıldığını belirten Polatoğlu, şöyle devam etti: “Bunun için mağdurun kimliğinin detayı ya da fotokopisi temin ediliyor. Dolandırıcılar bunu işbirlikçilerden de elde edebiliyorlar. Örneğin, Türkiye'de en ufak bir şirkete giriş yapılırken bile kimliğinizi bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Kimlikler anne ve baba ismi de dahil birçok bilgiyi içeriyor. Bunlar kötü niyeti kişilerce toplanıp, belli ücret karşılığı satılmakta. Büyük şirketler bile istemeden bu tür dolandırıcılıklara aracı olmakta. Dolandırıcı, bu şekilde elde ettiği kimlik bilgileri ya da fotokopisiyle GSM operatörüne başvurup, mağdurun telefon numarası için yeni bir SIM kart çıkartıyor. Sonra kimlik bilgilerini ve çıkartılan SIM karta SMS'le gelecek tek kullanımlık şifreyi kullanıp, internet bankacılığından hesabı boşaltıyor. Mağdur durumu fark edene kadar iş işten geçmiş oluyor.”
 
ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Bu tür dolandırıcılığın önüne geçmek için, tüm dünyada 1,5 dolar değerinde bir cihazın kullanıldığını belirten Polatoğlu, şöyle devam etti: “Söz konusu cihazı bilgisayarınızın USB girişinden bağlayıp, bankaca verilen kartınızı bu cihazdan geçirip, kart şifrenizi giriyorsunuz. Banka da canlı olarak sizin orada olduğunuzu anlıyor ve o zaman işleminizi yapıyor. Dolandırıcının sizi soyması için şifre ve parolanızı bilmesi yetmiyor, kartınızı çalmak ve şifresini de bilmek zorunda. Bu uygulanırsa, dolandırıcılıklar hemen hemen bitecektir.
 
Türkiye'de müşterinin isteği üzerine bu sistemi sağlayan bir iki banka var. Tüm bankalar bu sisteme geçmeli ve zorunlu hale getirilmeli. Türkiye, dünyanın en çok sanal soygun yapılan ülkelerinden. Bizim kadar çok yasal boşluk bulunan az ülke var. Dünyanın hiç bir yerinde müşterinin soygundan sorumlu tutulduğu bir anlayış yok. Banka önlemleri dört dörtlük almadıktan sonra, soygundan kendisi sorumludur.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'a destek Boyner'e eleştiri!
Meclis Başkanlığı seçimi sonrası ilk toplantıda konuşan İTO Başkanı Demirtaş ...
Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisiyiz
Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 9.2 .büyüyerek Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu.
Cimbom’a kira sürprizi
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Özak, "Galatasaray’ın stat geliri 3-4 kat ...
 
İTO'da Özpoyraz dönemi
İzmir Ticaret Odası’nda seçim heyecanı sona erdi. İTO’nun yeni Meclis ...
‘Yabancılar piyasaya güveniyor’
İMKB Başkanı Erkan, yabancı yatırımcıların küresel krizde İMKB'den çıkmadıklarını ...
İTO'da 'Torba Yasa' etkileri tartışıldı
İzmir Ticaret Odası’nda ‘Torba Yasa’nın İzmir İş Dünyasına Etkileri Toplantısı’ düzenlendi.
 
EBSO çözüm bekliyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Gelir ...
Paranın patronluğuna beş aday
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 18 Nisan'da görevden ayrılıyor. ...
Termal otellere ciro şoku
32 İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin, termal su kullanan işletmelerin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva