HABERLER>OTOMOBİL
1 Mayıs 2023 Pazartesi - 11:08

Sıfır otomobil fiyatlarına kur ayarı: Yıl sonuna kadar en az yüzde 10 zam!

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, sıfır araçlarda yıl sonuna kadar en az yüzde 10 zam beklediklerini söyledi. Torun açıklamasında “Zamlar, Euro’daki kur artışına bağlı olarak bekleniyor. Uzun zamandır 18.60 civarında olan kur, 21-22 bandında geziyor. ancak her türlü senaryoda yıl sonu için döviz kurunun 24 civarı olması beklediklerini açıklıyorlar. Sıfır araçlar, bugün olduğundan en az yüzde 10 daha pahalıya satılacak” dedi.

Sıfır otomobil fiyatlarına kur ayarı: Yıl sonuna kadar en az yüzde 10 zam!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Otomobil fiyatlarında kur zamları yolda… Ay başında beklenen zamların seçim sonrasında da artacağı öngörülüyor.

Bu yıl kurun baskılanması nedeniyle daha stabil bir seyir izleyen otomobil fiyatlarında Euro kurunun yükselmesi dolayısıyla zam bekleniyor. İkinci el araç fiyatlarında artış görülüyor.

Egedesonsöz’e konuşan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, yıl sonuna kadar sıfır araçlarda en az yüzde 10’luk zam artışının yaşanacağını ifade etti.

ARTIŞ KAÇINILMAZ OLUYOR
Yüksek enflasyon dolayısıyla fiyat artışının beklendiğini kaydeden Başkan Torun, “Zamlar, Euro’daki kur artışına bağlı olarak bekleniyor. Uzun zamandır 18.60 civarında olan kur, 21-22 bandında geziyor. Euro kurunda yüzde 4’lük yükseliş oldu. Bütün dünyada dolar değer kaybederken bizim paramız karşısında yükseliyor. Bu da paramızın değerinin gittikçe düştüğünü gösteriyor. Kurdaki artış ithal araçların fiyatlarını etkiliyor. Yerli araç bile olsa yurt dışından montaj için getirilmiş malzemeler döviz ile geliyor. Artış kaçınılmaz oluyor. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu dönemde fiyatların artmıyor oluşunu bekleyemeyiz. Mayıs itibariyle tüm sıfır araçlara zam geldi. Seçim sonrası için, birçok uzmanın da farklı senaryoları var ancak her türlü senaryoda yıl sonu için döviz kurunun 24 civarı olması beklediklerini açıklıyorlar. Sıfır araçlar, bugün olduğundan en az yüzde 10 daha pahalıya satılacak” dedi.

ARZ TALEBİ KARŞILAMADI
Küresel piyasalarda, arzın talebe yetişemediğini de belirten Torun, “Son 3 yılda, çip krizi ile başlayan ve pandemi ile süregelen hammadde sorunlarının da üzerine eklendiği, yedek parça tedariği ile ilgili yaşanan sorunlar hepsi bir bütün olarak arzı çok etkiledi. Sıfır araç almaya gidildiğinde verilen en erken teslim tarihi Eylül- Ekim ayları olacaktır. Bayilerde hazırda araç yok. Her bir bayide sırada bekleyen en az 500-600 kişi var. Bu durum İkinci El’i de etkiliyor. Öyle modeller var ki; sıfır araçtan daha pahalı. Enflasyonun bu kadar yükseldiği dönemde araca ihtiyacı olan da, yatırım için alan da bir şekilde satın alıyor. Piyasa çok hareketli. Araçların bulunamamasına rağmen Ocak ayında satış rekor kırdı. Potansiyelin çok altında keşke araçlar geliyor olsa. Tedarik sorunu sadece Türkiye’ye özgü değil global olarak devam eden bir sorun. Avrupa’da, yılda 20 milyon araç satılma yönünde talep var. Geçtiğimiz sene 14 milyonda kaldı. Arz, yine talebi karşılayamadı” şeklinde konuştu.

 
Twitter'da bir gelişme daha... Makaleler ücretli olacak!
 
Çakarlı gelin arabasına ceza kesildi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ferdi 2 Mayıs 2023 Salı 08:52

ya kafayı yemişler iyice. bayide zaten araba yok. listenin ön sırasına girmek için 100 bin lira ceplerine para istiyolar. alcam dersen kasko sigorta kakalıyolar, birde yeek parçalarıda bizden alacaksın diyolar. 700 bin liralık arabaya 900 bin diyolar.üstüne sanane kardeşim araba benim mal benim diyo. denetim yokki muz cumhuriyeti...bence sıfır araba satan galerilerin hepsini devlet el koyması lazım. adamcağızda çıkmış zam yapçaz diyo. heyy allahım insanlar ülkeyi boşuna terketmiyo

Yorumu oyla      2      3  
Kamuran İnan 1 Mayıs 2023 Pazartesi 18:48

Siz vatandaşın aklıyla alay mı ediyorsunuz? Bayilerde araba yok deniyor. Her ay zam yapılıyor. Sitelerde, galerilerde bakıyorsunuz sıfır araçlar değerinin %15'i fazla satılıyor. Sıfırı 150 bin TL olan motosiklet için 250 bin yazan galeriyi arıyoruz. Ben bayiye 60 bin TL ödedim öyle aldım diyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Togg teslimleri için tarih verildi!
Togg için başvuruda bulunan ve sipariş hakkı kazananlara 30 Nisan'da teslimat yapılacak.
Elektrik araçlar için kredi düzenlemesi!
BDDK, elektrik araçlarla ilgili kredi kullanım tutarlarında alt sınırları ...
İzmir'de araç sayısı artıyor... En çok hangi marka satıldı?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 Mart ayı sonu itibarıyla ...
 
TÜİK açıkladı... Trafiğe kayıtlı araç sayısı arttı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında 191 bin 729 taşıtın trafiğe ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan vaadi verdi... Taksiciler sevinçten uçtu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gemlik’ten yaptığı “Taksi, dolmuş, ...
Togg'a İzmir'de mağaza!
Türkiye'nin yerli otomobili Togg, İstanbul, İzmir ve Adana'da üç yeni deneyim merkezi daha açtı.
 
Otomotiv üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 21 arttı
Otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artış gösterirken ...
Araç sahipleri dikkat: Motorine zam!
Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litresinde 67 kuruş ...
Otomotiv sektörü tarihi rekor kırdı
Türkiye'nin otomotiv endüstrisinin, mart ayında gerçekleştirdiği 3,3 milyar ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva