HABERLER>EKONOMİ
22 Eylül 2022 Perşembe - 08:50

SGK Konak Müdürü’nden işverenlere çağrı: Sigortalı çalıştır, sen de kazan!

Kayıt dışı istihdamın en çok tekstil, turizm ve inşaat sektörlerinde görüldüğünü belirten SGK Konak Bölge Müdürü Meral Dokumacı, “Sigortalı işçi çalıştırmanın maliyeti, sigortasız çalıştırmaktan daha düşüktür. Çalışanlar sigortalı olursa, hem idari para cezası yemekten kurtulursunuz, hem de sigorta teşviklerinden yararlanma hakkına sahip olursunuz” dedi.

SGK Konak Müdürü’nden işverenlere çağrı: Sigortalı çalıştır, sen de kazan!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Konak Bölge Müdürü Meral Dokumacı, kayıt dışı istihdama yönelik yürüttükleri çalışmaları Egedesonsöz’e anlattı. Çalışanların ve işverenlerin, sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve bu konuda yeterli bilinç seviyesinde olmayanların, kayıt dışı istihdama yol açtığını belirten Dokumacı, rehberlik anlayışını esas alarak yaptıkları denetlemelerle, kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalıştıklarını bildirdi. Denetlemelerin amacının, işverenlere idari para cezası uygulayarak kurumun gelirini artırmak olmadığının altını çizen Dokumacı, işverenlere, “Sigortalı işçi çalıştırarak hem siz kazanın, hem de devlet kazansın” mesajı verdi.

BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR
Mevzuatın uygulanması noktasındaki yaşanan sorunları en aza indirmek için işverenleri bilgilendirmeye devam ettiklerini anlatan SGK Konak Bölge Müdürü Meral Dokumacı, şu bilgileri verdi:

“Kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi kapsamında vatandaşlarımız ve işverenlerimizin yanında işçi işveren örgütlerinin, meslek odalarının, ilgili sivil toplum örgütlerinin kayıtlı istihdamın önemi ve sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri konularında bilgilendirilmeleri büyük önem taşıyor. Bu kapsamda özellikle inşaat, tekstil ve turizm sektörleri ile yabancı uyrukluların yoğun olarak çalıştığı sektörlerde kayıt dışı istihdam oranının yüksek olmasından hareketle, hem bu hedef sektörlere özel hem de yerelde tüm meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik özel farkındalık faaliyetleri düzenlenmeye başlandı. İlk olarak, ilçemizde kayıt dışı çalışmanın yoğun olduğu tekstil sektöründe faaliyet gösteren esnafımıza yönelik Meslek Odalarımız ev sahipliğinde bilgilendirme toplantıları yapılarak kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerindeki etkileri yanında çalışanlar ve işverenlerimiz açısından da olumsuz sonuçları hakkında bilgiler veriliyor. Bu bilgilendirme çalışmalarımızı inşaat ve turizm sektörlerinde çalışan vatandaşlarımız ve işverenler yönünden de devam ettirmeyi planladık.”

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN AĞIR YAPTIRIMLARI VAR
Kayıt dışı istihdamın, çalışanların SGK’ya hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesi olduğu bilgisini veren Dokumacı, insanların sigortalı çalıştırılmalarının anayasal bir hak olduğuna vurgu yaptı. İşverenlerin de sigortasız işçi çalıştırmak gibi bir hakları olmadığını belirten Dokumacı, “Çalışanların da sigortasız çalışmak, sigortasız çalışmayı istemek gibi bir hakları yoktur” ifadesini kullandı. Sigortasız işçi çalıştırıldığının tespiti halinde işverenlere yönelik ağır yaptırımlar uygulandığını hatırlatan Dokumacı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İşverenler, kendilerince kötü niyetli olmamalarına rağmen böyle durumlarda mağdur olabiliyorlar. Özellikle emekli aylığı, dul veya yetim aylığı, sosyal yardım alan veya bakmakla yükümlü konumunda olan bazı kişilerin sigortasız çalışma konusunda daha istekli olduklarını biliyoruz. Bu kimselerin sigortasız çalışma konusundaki talepleri karşısında işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Bir işçinin bir gün dahi sigortasız çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde en az 12 bin 942 lira para cezası uygulanabiliyor. Ayrıca bu çalışmalara ait primler, gecikme cezası ve faiziyle tahsil ediliyor. Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve risklidir. Bir işçiyi altı ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti, ödeyeceğiniz primin yaklaşık 10 katıdır. Çalıştırdığınız işçilerin ücretlerinin eksik bildirilmesi durumunda, asgari ücretin 10’da birinden az, iki katından fazla olmamak üzere, tespit edilen prime esas kazanç tutarında ceza uygulanır. Çalıştırdığınız işçilerin meslek kodları, işyerinde fiilen yaptıkları işe uygun bildirilmemesi halinde her sigortalı için bir asgari ücret tutarında ceza ile karşılaşabilirsiniz. İşçinin iş kazası geçirmesi halinde bildirim yapılmadığında, işyerinin büyüklüğü ve tehlike sınıfına göre 20 bin 898 liraya kadar idari para cezası hükmedilir.”

SİGORTASIZ ÇALIŞIRSANIZ, PEK ÇOK HİZMETTEN MAHRUM KALIRSINIZ
İşverenlerin, sigortasız işçi çalıştırmama, primleri düzenli ödemeleri ve gerekli belgeleri SGK’ya yasal süresi içinde vermesi halinde, sigorta prim teşviklerinden yararlandırıldığını, böylece maliyet avantajı sağlandığını anlatan SGK Konak Bölge Müdürü Meral Dokumacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kayıt dışı istihdamı, toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde olumsuz etkisi oluyor. Kayıt dışı çalışan işçinin emekli hakkı yoktur. Çalışamaz duruma geldiğinde başkalarının yardımına muhtaç olur. İş kazası sonucu sakat kaldığında, malullük aylığından mahrum olur. Hayatlarını kaybederlerse, eş ve çocuklar ölüm aylığı alamaz. İşsiz kalması halinde işsizlik sigortasından faydalanamaz. Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek zorunda kalabilirler. Ücret ve diğer sosyal haklar konusunda kanunların sağladığı korumadan yoksun kalırlar. İhbar ve kıdem tazminatı alamazlar; yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi hakları olmaz. İşveren tarafından bakacak olursak, kayıt dışı istihdamda bulunmak, işverenin yüksek tutarda cezalar ödemesine yol açar. Özetleyecek olursak, sigortalı işçi çalıştıran işveren hem kendi kazanır, hem de ülkesine kazandırır.”

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILIYORSANIZ, İHBARDA BULUNUN 
Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmalarının hak ve aynı zamanda bir yükümlülük olduğunu belirten Meral Dokumacı, ayrıca şu hatırlatmalarda bulundu:

“Çalışmaya başlayan herkes,  kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve yerine getirilmediği takdirde yasal yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından da; gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır. Çalışanlar, e devlet şifresiyle www.turkiye.gov.tr adresinden, tüm bilgileri alabilir. 7 gün 24 saat “ALO 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayarak da bilgi edinebilir. Yine il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak da, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa zamanda öğrenmek mümkündür. Çalışanlar, sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin eksik bildirildiğini düşünüyorlarsa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” i günün her saatinde arayarak ihbarda bulunabilirler. Ayrıca en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetlerini iletebilirler. Bu arada her türlü istek, şikayet, ihbar, görüş ve öneriler, CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden de yapabilir.”

 
İzmirli plastikçilerden Mahmut Özgener’e ziyaret
 
Instagram ve WhatsApp'a erişim engellendi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vfv 22 Eylül 2022 Perşembe 10:11

Türk işçilerini çıkarıp yarı ücrete Suriyeli çalıştıranlara söyleyin bunları.

Yorumu oyla      2      3  
hasan çelik 22 Eylül 2022 Perşembe 09:41

sayın müdürüm doğru söylüyorsunuz da bu ekonomik krizde enflasyona bağlı ücret artışlarında yük neden hep işverene bindirilir? işverenin teşvik alması için düzenli ödeme yapması gerekiyor. yüzde kaç sigorta primini ödeyebiliyor açıklar mısınız?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli plastikçilerden Mahmut Özgener’e ziyaret
İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) 3 Ekim’de yapılacak Meclis Üyeliği ve Meslek ...
ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı.
ASELSAN'dan 31,8 milyon dolarlık dev sözleşme
ASELSAN, uluslararası bir müşterisinin kullanımına yönelik aviyonik sistemleri ...
 
Kredi kartı ile internetten alışveriş yapanlar dikkat!
Avukat Sedef Selçuk internetten alışveriş yapanları uyararak 'cayma hakkı' ...
Bakan Bilgin açıkladı: Asgari ücrete zam geliyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin asgari ücretle ilgili konuştu. ...
Hazır giyimden 8 ayda rekor ihracat!
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, yılın 8 ayında 14 milyar 248 milyon ...
 
Borç raporu: İzmir zirvede!
Ekonomik kriz karşısında çözümü kredilerde ve kredi kartlarında bulan ...
Aydın’da JES tahribatı… Ölüye bile rahat yok!
Aydın’da yaşamı olumsuz etkileyen Jeotermal Enerji Santralleri ile ilgili ...
İzmirli kasaplardan uyarı: 1 kilo kıyma Ocak’ta 200 TL!
Artan maliyetlerle baş edemeyen besiciler, süt veren inekleri bile kesime ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva