HABERLER>GÜNCEL
20 Mayıs 2022 Cuma - 11:15

SGK İl Müdürü uyardı: Dikkat! Ekipler sahada!

Sosyal Güvenlik Haftası’nın kutlandığı süreçte SONSÖZ TV’ye konuk olan SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, kayıt dışı istihdama karşı çok yönlü bir denetleme çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, “En büyük kayıt dışı, yüzde 82 ile tarımda. Tüm illerimizde iki gün önce sahaya inen ekiplerimiz, yaz sonuna kadar her yeri didik didik edecek, tüm iş yerlerini denetleyecek. Ceza yemeyin; işsiz insanları sigortalı çalıştırmaya başlayarak teşviklerden, prim indirimlerinden yararlanın” çağrısında bulundu

SGK İl Müdürü uyardı: Dikkat! Ekipler sahada!

EGEDESONSÖZ – Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, SONSÖZ TV’de önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Kurt, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle kurumun faaliyetleri hakkında da bilgiler aktardı.

2008 yılında sosyal güvenlik reformunun gerçekleştirildiğini hatırlatan Kurt, “SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı ortak çatı altında toplandı. Bunların arasındaki farklar da büyük ölçüde giderildi. Norm ve standart birliğin sağlanmasına gayret edildi. Genel Sağlık Sigortası kapsama alındı ve herkesin kullanabilmesi sağlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak model teşkil eden dönüşüm gerçekleşti. Biz SGK olarak ülkemizin ekonomik, demografik değişimine, geleceğe uygun bir şekilde uyum sağlayan, sürdürülebilir, tatminkar bir süreç yaşayan bir kurum olmayı başardık. Hem hız, hem de kaliteli hizmet sunumu açısından... SGK’nın misyonları; sadece Türkiye’de yaşayan işçi, esnaf ve memurların, sigortalı tescil işlemlerini kapsamıyor; devlet, şehir hastaneleri, optikler, medikaller gibi sağlık hizmetlerinin finansmanını sağlıyor ve kayıt dışı istihdamla da mücadele ediyoruz” dedi.

İLÇELERİMİZDE VATANDAŞLARIMIZA REHBERLİK EDİYORUZ
SGK’nin Türkiye genelinde 552, İzmir’de ise 23 ilçede merkez müdürlüklerinin bulunduğunu belirten SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, “2008 yılında gerçekleştirilen reforma kadar SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı teşkilatlarının ilçe teşkilatlanması yoktu. Emekli Sandığı’nın illerde değil, bölge merkezleri vardı. SGK artık ilçelerde de merkez müdürlükleri açmaya başladı. 552 ilçede SGK’nın merkez müdürlükleri mevcut. İzmir’de 30 ilin 23’ünde var. Bunların kurulmasında kriterler var. Nüfus sayısı vs. gibi. Kriterlere uymayan ilçelerde yaşayan vatandaşlarımız, en yakın ilçeye giderek işlemlerini yaptırabiliyor. Biz SGK olarak birçok hizmet sunuyoruz. Genel sigorta, emeklilik gibi rehberlik işlemlerini hallediyoruz. İşyeri, işveren işlemleri, iş sağlığı, güvenliği gibi konularda rehberlik ediyor” diye konuştu.

İZMİR’DE PRİM TAHSİLATI, YÜZDE 89 ORANINDA
Yavuz Kurt, İzmir’deki prim tahsilat oranının, Türkiye ortalamasının üzerinde, yüzde 89 olarak gerçekleştiğini bildirdi:

“Çok zor bir dönemden geçtik. Tüm dünya pandemi yüzünden ekonomik sıkıntı yaşadı. SGK’da tescilli olan esnaflarımız, sigortalı işçi çalıştıran işverenlerimiz, prim borçlarının ödenmesi konusunda gayret gösteriyor. Bunların oranları var. Tahakkuk eden prim alacağımız Mart ayındaydı. Nisan’ın 28’ine kadar işverenler borçları ödediler. İzmir’de tahakkuk eden prim alacağımızla işveren tahsilat oranı yüzde 89... Türkiye ortalaması yüzde 83. İzmir, Türkiye ortalamasının üzerinde. Böylesine ekonomik sıkıntılarda bile bu orana ulaşmak bizim için değerli. Çok ciddi teşvik ve destek politikaları da yürürlülüğe girdi. Bu da bu konuda önemliydi. Bizim tahakkuku ve tahsilatı artırabilmek için uyguladığımız teşviklerin geri bildirimlerini fevkalade alıyoruz. Mesela x işyerinde 5 sigortalı çalışan varsa, işveren çalışanın tüm işlemlerini düzenli yaparsa, biz prim oranlarında ciddi indirimlere gidiyoruz. Bizim tahsil ettiğimiz prim yüzde 34,5... Hazine teşviki zaten yüzde 5. Bazı teşvik türlerinde yüzde 34,5’luk primi yüzde 17’ye düşüyoruz. Bazılarında ise hiç prim almıyoruz. Özellikle bilişim ve imalat sektöründe pozitif ayrımcılık sağlanıyor. Kadın, 18 – 25 genç erkek veya engelli ise 18 ay boyunca hiç prim almıyoruz.”

KURUMUN GELİRİYLE GİDERİ, BİRBİRİNE YAKIN

SGK’nin gerçekten ülkenin en büyük devlet kurumu olduğuna vurgu yapan Yavuz Kurt, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu:

“Evet, SGK Türkiye’nin en büyük kurumu... Türkiye’de yaşamakta olan vatandaşların tamamına hizmet veriyoruz. Emeklilik, sağlık, iş göremezlik ödemesi vs. her vatandaşa dokunuyoruz. TSK’nın er ve erbaşları bir tek bizimle ilgili değil... Bir de cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler... Çok çeşitli hizmet gamımız var. Buna ilaveten bütçesi... 2021 senesi TC bütçesinden bahsedeyim; 3 trilyon 6 milyar liraydı. SGK bütçesi ise 1 trilyon 287 milyar... Yani tek başına tüm bakanlıkların vs. harcamalarının yüzde 43’üne tekabül eden bir büyüklük. Geçen sene 654 milyar gider, 653 milyar gelir yapmış bir kurum. 177 milyar lira sağlık hizmetlerine para harcamışız... 114 milyarı tedavi edici sağlık hizmeti... Vergilerle, vatandaşların primleriyle finanse ediyoruz... Çok büyük bir yapı. Her yıl bu rakamlar yükseliyor. 2019 yılından 2021 bu yana 110 milyardan 177 milyara çıktı. Gelirlerin gittiği yer ise emekli aylığı ödemeleri ve sağlık harcamaları... Bunlar ana kalem giderlerimiz.”

TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN HER 100 SİGORTALIDAN 7’Sİ İZMİR’DE ÇALIŞIYOR
İzmir’in emekliler ve aktif sigortalılar açısından çok kıymetli bir kent olduğunu anlatan İl Müdürü Yavuz Kurt, “Türkiye’de 85 milyon nüfus var. İşçi esnaf ve memur olup prim ödeyen sigortalılar 24 milyon 750 binin üzerine çıktı. Yani Türkiye’nin yaklaşık yüzde 32’si sigortalı... Emekli sayımız da 13 milyon 700 bin bandında. İzmir 4,5 milyon nüfusa sahip. 1 milyon 447 bini aktif sigortalı... Bu da yüzde 33’e denk geliyor. 1 milyon 17 bin emekli var. O da yüzde 23’üne tekabül ediyor. İzmir’de çalışan sigortalıların tüm Türkiye’ye oranı ise yüzde 7. Yani Türkiye’de çalışan her 100 sigortalıdan 7’si İzmir’den çalışıyor. İl sıralamasına bakıldığında İzmir 3. sırada yer alıyor” dedi. Sigortalı olmanın faydalarını anlatan İl Müdürü Yavuz Kurt, şunları söyledi:

“Biz SGK’yı Türkiye’nin velinimeti olarak değerlendiriyoruz. Sigortalı olarak çalışırsanız, sağlık hizmetlerine erişebiliyorsunuz. Prim ödeyerek aile fertleriniz sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz. Bunun içinde ilaç, medikal ürünler, hizmet vs. var. Sigortalı olmak hayatınızı devam ettirebilmek için sağlık hizmeti ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor. Ayrıca yaşlandığında emekli aylığı almak için gerekli. TC’nin bir sosyal devlet olması misyonundan hareketle sigortalının kendisi vefat etse dahi geride kalan hak sahiplerine örneğin eşine emeklinin bağışının aktarılması anlamına geliyor. Finans noktasında hak sahiplerini desteklemiş oluyor. Sigortalının ölümü sonucunda geride kalan çocukların kişinin aylığını alması gibi güvence sağlıyor. Mesela bir kişi hayatında ilk sigortalı olduğu gün iş kazası geçirse ve o gün ölümü gerçekleşse hak sahiplerine ömür boyu ömür geliri bağlıyoruz. Geride kalan eşin, evlenmemiş olması kriteri aranıyor. İşçinin hastalık nedeniyle işe gidemediği günler için rapor parası ödüyoruz. Bunlar gibi birçok faydası var. Her zaman söylediğim gibi; işçimiz sigortalı çalışacak, işverenimiz de sigortasız çalıştırmayacak.”

EN BÜYÜK KAYITDIŞI İSTİHDAM, TARIM SEKTÖRÜNDE

Kayıt dışı istihdamla çok büyük bir mücadele sergilediklerini, SGK denetmenlerinin yaz sonuna kadar sahada ciddi boyutta denetimler gerçekleştireceğini belirten SGK İl Müdürü Yavuz Kurt, bu konuda şu bilgileri aktardı:

“Geçmişe baktığımızda, kayıt dışı istihdam konusunda oldukça olumlu gelişme söz konusu. Yeterli mi? Değil. Halen TÜİK verilerine göre Türkiye’de çalışanların yüzde 28’i bugün kayıt dışı çalışıyor. Sektör odaklı baktığımızda en büyük kayıt dışı istihdam yüzde 82 ile tarım sektörü... İnşaat sektöründe yüzde 32, sanayi sektöründe yüzde 16, hizmet sektöründe ise yüzde 17... Bu rakamlar 2000’li yılların başında yüzde 54 civarındaydı. Bizim hedefimiz bir sigortalının bile kayıt dışı çalışmadığı bir iş hayatı sunmak. Bunu azaltmak için stratejiler yürütüyoruz. İllerimizde denetmenler eliyle, ki 2 gün önce denetimlere başladık. İzmir ilinde yaygın yoğun denetim olacak. SGK denetmenlerimiz şuan sahada... Yaz sonuna kadar tüm iş yerlerinde denetim yapacak. Kolluk desteği de temin edilecek. Biz bu konuyla mücadele ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü vs. denetim esnalarında bu konuda da tespit etme yetkinlikleri var. Sadece biz değil, tüm kurumların bu gücünü kullanarak tespit edebiliyoruz. Bir bilgi, belge akışıyla sigortalı olup olmadığını tespit ediyoruz. Çok daha teknik yöntemlerimiz var tabii... En önemli yöntem teşvikler ve destekler... Sigortasız çalıştırmayan işverenimizi bir nevi ödüllendiriyoruz. Durumuna göre yüzde 5, yüzde 20,5 yüzde 34,5 gibi prim indirimi sağlıyoruz.”

SGK, E-DEVLET ÜZERİNDEN 159 AYRI HİZMET SUNUYOR
SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, “SGK’yı başarılı buluyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Evet; içtenlikle söylüyorum, çok başarılı buluyorum. İnsanların fizyolojik ve mesleki olarak hayat boyu karşılaşabileceği hallerde hep yanında olduk. İyi kötü günlerde onlara uzanan samimi dost eli olduk. Hizmet kalitemizi de çok geliştirdik. E devlet ile cep telefonu mesafesine geldik. Bugün 159 ayrı hizmet sunuyoruz bu sistem üzerinden... En çok tıklanan kurum SGK. Mesela e- devlet üzerinden emekli aylığı başvurusunu yapabiliyorsunuz. Hizmeti hızlı ve doğru sunmaya başladı. İzmirli hemşehrilerim beni anlayacaktır. Türkiye genelinde emekli aylığı başvurusu yapardınız eskiden, ne zaman emekli aylığının bağlanacağını kimse bilemezdi. Şimdi her gün bu veriler takip ediliyor. Emekli işlemleri için bizden beklenen 17 gün. İzmir’de bu 14. 64 gün... Bağkur’lu sigortalılarımız da 11. 47 gün. Bu noktada SGK’nın çok önemli hizmetler yaptığını düşünüyorum. Yapılabilecek şeylerin ise sonu yok.”

GENEL SAĞLIK SİGORTASININ AYLIK PRİMİ 150 LİRA
Genel Sağlık Sigortası uygulamasının amacına ulaştığını ve çok büyük faydalar sağladığını belirten SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, “GSS aylık ödemesi 150 lira 12 kuruş... Kişi bunu ödediğinde evin tüm fertleri sağlık hizmetinden faydalanabilir. Bunu ödeyecek durumu olmayanlar için ise; Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’na başvuruyor, gelir testine tabii tutuluyor. Örneğin; 5 kişilik bir haneye 6 bin lira geliyorsa onu da ödemiyorsunuz. Bu hizmetin verilme sayısı 8 milyona yaklaştı” dedi.

VATANDAŞLARIN SORULARINI YANITLADI
İl Müdürü Yavuz Kurt, vatandaşların sorularını da yanıtladı. Borçlanma yaparak hizmet süresi kazanmanın mümkün olup olmadığı yönündeki soruya Kurt, “Mümkün. Çok türevleri var. En çok bilinenleri; hekimlerin fahri asistanlığında geçen süreleri borçlanılabilir. Avukatların stajda geçen süreleri, memurların ücretsiz izinde geçen süreleri borçlanılabilir. Askerlik borçlanması en merak edilen... 6, 12, 24 ay... Kaç ay askerlik yapıldıysa borçlanılabilir. Anneler; 3 çocuğa kadar her çocuk için 2 yıl borçlanma yapabilir. Bir de yurt dışı borçlanması var. O süreleri de borçlanma imkanına sahipler” dedi. Staj sigortasının emeklilik için başlangıç kabul edilmediğinin altını çizen Kurt, bir öğrencinin mezun olduktan sonra daha ne kadar sağlık hizmetinden faydalanabileceği konusunda şu bilgileri verdi:

“Öğrenciler mezun olduktan itibaren 2 yıl daha GSS primini ödemeden yararlanabiliyor. Diplomada yazan tarihten itibaren başlıyor bu süre... Zaten 18 yaşına kadar her çocuk sağlık hizmetine erişebiliyor. 18’i doldurup liseyi bitiren öğrenciler 20 yaşını doldurana kadar yararlanabiliyor. Üniversite okuyan ya da mezunlarda limit 25 yaş oluyor.”

İl Müdürü Kurt, sigortalı işte çalışan dul eşin, kaybettiği eşinden aldığı ölüm aylığının kesilmeyeceğini, sigortalı işte çalışmasında sakınca olmadığını sözlerine ekledi.

 
Çeşme’de 19 Mayıs coşkusu
 
Buca’da katma değerli kırsal kalkınma!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hüdaverdi kılıç 20 Mayıs 2022 Cuma 13:49

tarım ve inşaat sektöründe çalışanların yarısı yabancı uyruklu ve sigortasız. üstelik gündelik 90-100 liraya kölelik yapıyorlar. bunlara neden denetim yok?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kesik baş' detayıyla şoke etmişti... Geldiği ülkeye iade edilecek!
İzmir'in Aliağa ilçesinde bir ev ve depoya yapılan operasyonlarda ele ...
Yaya geçidinde ölüm.. Ehliyetsiz sürücüye tahliye!
Maltepe'de yaya geçidince çarptığı 38 yaşındaki Seda Doğan'ın ölümüne ...
Belediye Sarayı'nda yıkım başladı... Tarihe veda!
İzmir de ihale süreci tartışmalara neden olan İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Dayaktan kaçmak için çaldığı taksiyle kaza yaptı!
Adana'da motorsikletiyle giderken trafikte tartıştığı iki kişi tarafından ...
Misafirleri müştemilattan aldılar... Mühürlü yalıda kaçak düğün!
İşletme ruhsatı olmadığından ana girişi kapalı olan mekanda mühür fekki ...
Tayfun MARO yazdı... Araf’ta bekleyiş sona yaklaşırken
Tayfun MARO yazdı... Araf’ta bekleyiş sona yaklaşırken
 
İzmirli seyyah hedefi büyüttü... Türk bayrağını 6 bin metrede açacak!
Everest'e tırmanan ve Türkiye’de iki bin kilometreye yakın yol yürüyen ...
Yarım asırlık yaş farkından miras kavgası!
Kendisinden 52 yaş büyük eşinden kalan 2 milyon dolarlık mirasa tedbir ...
Liseli öğrencileri ifşa eden 2 polise uzaklaştırma
Giresun'da görevli 2 polis, sahildeki kumsal alanda biri kız 2 lise öğrencisinin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva