HABERLER>EKONOMİ
4 Ocak 2023 Çarşamba - 13:05

Selvitopu’nun 13 bin 500’lük teklifine sendikadan rest: Geçinmek mümkün değil!

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun grev sürecindeki toplu iş sözleşmesi ile ilgili “teklif ettiğimiz en düşük işçi maaşı 13 bin 500 TL” açıklamasına Genel İş’ten yanıt geldi. Şube Başkanı Aras, Karabağlar Belediyesi işçisinin enflasyon altında ezilmesine izin vermeyeceklerini belirterek teklif edilen rakamlar işçilerin geçinmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Selvitopu’nun 13 bin 500’lük teklifine sendikadan rest: Geçinmek mümkün değil!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – DİSK Genel İş İzmir 5 Nolu Şube’nin örgütlü olduğu Karabağlar ve Konak Belediyesi’nde devam eden TİS görüşmeleri tıkanmış, geçtiğimiz haftalarda sendika yönetimi işçilerle birlikte her iki belediyeye grev kararı asmıştı. Anlaşma olmazsa Karabağlar Belediyesine ait Karbel şirketinde 891, Konak Belediyesine ait Merbel şirketinde ise 1377 işçi 16 Ocak tarihinde greve çıkacak. 

Sendika ve belediye bürokratları arasında görüşmeler sürerken dün akşam Karabağlar Belediyesi Ocak ayı meclis toplantısında Başkan Muhittin Selvitopu’nun TİS süreci ile ilgili bilgilendirmeler dikkat çekmişti. Başkan Selvitopu, teklif ettikleri en düşük işçi maaşının 13 bin 500 TL olduğunu açıklamıştı. 

Selvitopu “Görüşmelerimiz devam ediyor. Herhangi bir aksaklık yok. İdare olarak önerdiğimiz en düşük rakam, giydirilmiş olarak 13 bin 500 TL. Umarız ki 15’inden önce de sözleşmemizi imzalarız ve çalışanlarımız da hak ettiği ücreti almış oluruz.” ifadelerini kullanmıştı. 

‘13 BİN 500 TL İLE GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL’
Başkan Selvitopu’nun açıklamalarını sorduğumuz Genel İş İzmir 5 Nolu Şube’nin Başkanı Savaş Aras 13 bin 500 TL’lik teklifi neden kabul etmediklerini anlattı. Her iki tarafından henüz masadan kalkmadığını ifade eden Başkan Aras “Son bir buçuk yıldaki süreçte enflasyon tüm ücretlerimizi eritti. 9 dönemdir yaptığımız toplu iş sözleşmelerimizdeki kazanımlarımızı son bir yılda hemen hemen yüzde 80’ini 90’nı kaybettik. Biz önce bu kaybettiklerimizi kazanmak istiyoruz. Kazandıktan sonra da altı aylık enflasyon farkları ve refah payları ile korumak istiyoruz. Başkan Selvitopu giydirilmiş bir ücretten bahsediyor. Öğrenim yardımından tutun da yakacak, ikramiyesine, gıda kartına, yol ve yemeğine kadar bu ücretleri söylüyor. Bu ücretleri her ay işçi arkadaşlarımız almayacak. Yıl içerisinde toplam bir hesap yapıp işveren kendisine bir işçinin en düşük maliyetini çıkararak söylemiş. Bu rakamın geçinmek için yeterli olmadığını düşünüyorum. Biz toplu iş sözleşme masasından ayrılan ya da masayı terk eden taraf olmayacağız. En son dakikaya, en son güne kadar konuşma ya da müzakere talebimiz her daim saklıdır. Ancak herhangi bir anlaşma olmadığı takdirde de16 Ocak'ta da greve çıkacağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

 

‘KARABAĞLAR İŞÇİSİ ENFLASYON ALTINDA EZİLMESİN’
Vergi kesinti aylarında oldukları için ücretlerinde ciddi kesintilerin olduğunu dile getiren Şube Başkanı Aras  “Vergi aylarında olduğumuz için ciddi anlamda ücretlerimizde kesintiye gidiliyor. Şu anda bizim vergi dilimleriyle birlikte açlık sınırının altında bile alan arkadaşlarımız var. Biz talebimizi işverenimize ilettik. İşverenimizden de bir sonraki toplantıda bu taleplerimize cevap vermesini bekleyeceğiz. Ve işverenden de bu konuda belediye başkanımızın belediyede çalışan bütün emekçilere eşit davranma yükümlülüğünü ilettik ve ‘Karabağlar işçisinin enflasyonun altında artık ezilmesini istemiyoruz. Sizin de sorumluluğunuz bu yönde olmalı’ dedik. Toplu iş sözleşmelerimizi artık biz bu ekonomik belirsizlikten kaynaklı yıllık ya da iki yıllık değil de toplamda altışar aylık dilimlerle zam almak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 
CHP’li Sertel’den internet siteleri tepkisi: Tekel yaratılacak!
 
Aydın'da otopark yapımı devam ediyor
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
.. 4 Ocak 2023 Çarşamba 17:14

En az 14.500TL + diğer sosyal haklar ile 17-18 bin olmalı emekçilerin maaşı.

Yorumu oyla      3      3  
4 Ocak 2023 Çarşamba 16:52

8500 alanlar neden greve gitmiyor?

Yorumu oyla      3      3  
haydar haydar 4 Ocak 2023 Çarşamba 15:31

siz bir de gaziemiri görün halinize şükredin

Yorumu oyla      2      3  
Buca 4 Ocak 2023 Çarşamba 15:01

5 nolu şube Başkanı savaş bey 13500 tl ile geçinilmez diyip Buca belediyesinde 11500 tlyi nasıl kabulettiniz bi diyin bakalım bu saatten sonra bu işçi sizin yanınızda dururmu

Yorumu oyla      2      3  
Bucalı 4 Ocak 2023 Çarşamba 13:47

Savaş beye sormak lazım o zaman 2ay önce Buca belediyesi çalışanlarına neden.her şey içinde 10bin 500liraya davul zurna ile imza attırdın bir düşün kendini sorgula bakalım.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gram altında peş peşe rekor seviyeler
Altın, Fed'in şahin duruşunu yumuşatacağına dair spekülasyonların artması ...
TCDD'den yüksek hızlı tren fiyatlarına zam
TCDD, yüksek hızlı tren (YHT) biletlerinin fiyatlarına yaklaşık yüzde ...
Zincir marketler fiyat sabitledi!
Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un toplantısının ardından 3 zincir market fiyatlarda ...
 
Biraya dev zam: Fiyatlar 10-15 lira arası arttı!
Tekel Bayileri Platformu (TBP) Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından ...
Et ve yumurta fiyatlarına büyük zam!
Yeni yılın gelmesiyle yükselen yumurta fiyatlarının ardından et fiyatlarına da zam geldi.
'Otomotivde ÖTV indirimi gündemimizde yok'
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ekonomi gündemini değerlendirdi. EYT düzenlemesinin ...
 
Bakan Nebati'den yeni yılın ilk mesajları!
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nurettin Nebati yılın ilk röportajını Habertürk ...
Emeklilerden yüzde 25 tepkisi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı memura, emekliye yüzde 25 zam kararı, ...
Kamu görevlilerinin net aylığı netleşti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu görevlilerine ve tüm emeklilere ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva