HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
6 Nisan 2023 Perşembe - 10:22

Sektör eleman darboğazında… İnşaata deprem etkisi!

İzmir’in yetişmiş demirci, kalıpçı, duvarcı, sıvacı, boyacı, seramikçi usta ve kalfalarının deprem bölgesindeki konut yapımı için bölgeye gitmesi ve yurtdışına kaçması nedeniyle, kentteki inşaatlar durma noktasına geldi. Buca Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Vural, 500 lira olan yevmiyeyi 800 liraya çıkardıkları halde eleman bulamadıklarını, bu sıkıntı nedeniyle mevcut işleri teslim süresinin uzatıldığını ve yeni projelere başlayamadıklarını anlattı.

Sektör eleman darboğazında… İnşaata deprem etkisi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kahramanmaraş başta olmak üzere toplam 11 ilde büyük yıkıma yol açan 6 Şubat depremi, inşaat sektörünü de vurdu. Deprem bölgesinde inşa edilecek yaklaşık 500 bin konutun yapımında çalışmak üzere bölgeye giden çok sayıda kalıpçı, demirci, boyacı, seramikçi, duvarcı ve sıvacı ustası, İzmir’deki inşaatları durma noktasına getirdi. Deprem bölgesine giden usta ve kalfaların yanı sıra daha iyi ekonomik şartları olan yabancı ülkelere çalışmaya gitmesi, inşaat sektöründe bugüne dek yaşanmamış bir krize yol açtı.

30 KİŞİLİK İŞİ 4 KİŞİYLE YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ
Buca Müteahhitler Derneği ve Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan, İzmir’de uzun yıllardır yapı üreten VURYAP İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Vural, insan kaynakları anlamında çok büyük sıkıntı içinde olduklarını doğruladı. 50 bin metrekarelik alanda halen devam eden bir projeleri olduğunu belirten Hakan Vural, şu anda 25-30 seramikçinin aynı anda çalışması gerektiği bir ortamda ancak 4 seramikçiyle işleri tamamlamaya çalıştıklarını anlattı.

Vural, şu değerlendirmelerde bulundu:

“30 kişiye ihtiyacımız varken biz ancak 4 kişi bulabiliyoruz. Yeteri kadar boyacı, demirci, kalıpçı, duvarcı, sıvacı da yok. Maddi anlamda gereken desteği verdiğimiz, 500 lira olan yevmiyeyi 800 liraya çıkardığımız halde inşaatlarımızda çalışacak eleman bulamıyoruz. İzmir’de aktif bir inşaat firması olduğumuz için bu sıkıntıyı çok net yaşıyoruz. Ağrı, inşaatçı eleman kaynağı bir ilimizdir. Ağrılı bir müteahhit olarak şunu söyleyebilirim ki, Ağrı’dan sıvacı çıkar, duvarcı çıkar, demirci, seramikçi çıkar. Ağrı’dan 30 bin insanımızın, inşaatlarda çalışmak üzere yurtdışına gittiğini öğrendim. Yaşanan eleman sıkıntısının bir sebebi de budur. Sadece deprem bölgesine gidenlerle ifade etmek doğru olmaz.”

YENİ PROJELERE BAŞLAYAMIYORUZ
Acilen boyacı ve seramikçilere ihtiyaçları olduğuna vurgu yapan Hakan Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arsamız var, malzemelerimiz var, ama yeni projeye başlamamız lazım ancak kalıpçı, duvarcı, demirci ustası bulamadığımız için başlayamıyoruz. Ara eleman sıkıntısı çok fazla. İnşaat sektöründe şu anda vasıflı veya vasıfsız fark etmiyor, herkes harıl harıl eleman arıyor. Eleman sayısı o kadar azaldı ki, çözüm üretemez hale geldik. Yaşanan sıkıntı, işlerimizin uzamasına sebep oluyor. Taahhüt ettiğimiz sürede işi bitirip teslim edemiyoruz. Projemizi Haziran ayında bitirmeyi hedeflerken, teslim tarihini ertelemek zorunda kaldık. Yılbaşında ancak teslim edebileceğimizi söylemeye başladık.”

 
Başkan Soyer izlenimlerini anlattı: Osmaniye'de İzmir rüzgarı esiyor
 
Burs ve öğrenim kredisi ödemeleri başladı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa 7 Nisan 2023 Cuma 11:59

hicbirzaman işçinin hakkını vermediniz allahinizdan bulun ayda 3 gün sigorta ikiayda birmaas oda parça parça yarısı bankaya yarısı elden şimdi bulursa calistirirsiniz ustayı kendisi ifade ediyor isciya nekadar sigorta yatırıyoruz acaba bubir itiraftir devlet bunun üzerinde durmalidir

Yorumu oyla      2      3  
6 Nisan 2023 Perşembe 15:40

DAİREYİ SATACAKSINIZ 5 / 10 MİLYONA İŞÇİYE 250 TL YÖVMİYE SONRA EE BUNLAR NEDEN KAÇTI YURTDIŞINA KOLAYSA KENDİNİZ YAPIN BİNAYI İŞÇİLİK BEDAVAYA GELMİŞ OLUR

Yorumu oyla      3      3  
6 Nisan 2023 Perşembe 11:32

inşaatları bari doğru düzgün yapsanız. günlük yevmiyeyi isterseniz 5000 yapsanız bile binalara doğru düzgün işçilik ve sağlam şekilde yapamadıktan sonra hikaye anlatmayın bize. Depremde gördük yapılan binaları.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fırsatçı ev sahiplerinden yeni oyun!
Ev sahipleri yüksek kira için yeni bir yol buldu. Kiracıdan geçmiş dönem ...
Yüzde 191 zam istiyordu, evi çürük çıktı!
Kira artışlarına yönelik ev sahiplerinin haksız davranışlarına bir yenisi ...
İzmir'in o ilçelerinde bakanlıktan satış yağmuru!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ aracılığı ile İzmir ...
 
İZDEDA'dan rezerv alan çağrısı: Geliri depremzedelere aktarılmalı!
10 maddelik bir açıklama yayımlayan İzmirli depremzedeler rezerv alanda ...
Kira anlaşmazlıklarında yeni dönem!
TBMM Genel Kurulu'ndan kabul edilen kanuna göre; kira ilişkisinden kaynaklanan ...
Ev sahipleri dikkat: Dava açılabilir!
Eskişehir'de internetten verdiği kiralık ev ilanında 'fahiş fiyat' artışı ...
 
Kira gelir beyannamesi için son 5 gün
Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dönemi ...
Emlak dolandırıcılığında yeni yöntem!
Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail ...
İzmir'de kiralık konut fiyatı durdurulamıyor... Bir yılda yüzde 182 artış!
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva