HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
27 Mayıs 2023 Cumartesi - 10:36

Şehir Plancıları yargıya taşımıştı… Mahkeme’den OYAK’a şok!

Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada yerel mahkeme OYAK’ın Urla’da hayata geçirmek istediği 640 konutluk villa projesinin imar planları mahkeme tarafından iptal edildi. Sosyal altyapı alanlarının büyük bir kısmı konut alanına çeviren planlar mahkeme tarafından kamu yararına aykırı bulundu.

Şehir Plancıları yargıya taşımıştı… Mahkeme’den OYAK’a şok!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Urla’da 368 dönümlük alanda inşa etmek istediği 640 konutluk villa projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda Bademler Mahallesi 313 ada, 1 parsel, 312 ada, 1 parsel ve 263 ada, 31, 119, 120 parsellere ait 1/5000 ölçekli Nazım İmar Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile ilgili mahkeme kararını verdi.

BÜYÜKŞEHİR PLANI SAVUNDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi dava dosyasına sunduğu savunmasında söz plan değişikliğinin artan nüfusun değişen ihtiyaçlarının planlı bir şekilde giderilmesinin amaçlandığını, bu yönüyle dava konusu plan değişikliğinin kamu yararına uygun olduğunu belirtti.  

Büyükşehir'in savunmasında "Dava konu plan değişikliği ile artan nüfusun değişen ihtiyaçlarının planlı bir şekilde giderilmesi ve bu ihtiyaçların doğurduğu gelişmelerin mekansal kullanımlarının da yönlendirildiği, bu yönüyle dava konusu plan değişikliğinin kamu yararına uygun olduğu, dava konusu plan değişikliği ile yoğunluk artışına gidilmediği, planın şehircilik esaslarına, kamu yararına, planlama esaslarına ve plan hiyerarşisine uygun olduğu belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır." ifadeleri yer aldı.



MAHKEMEDEN KAMU YARARI VURGUSU
Ancak İzmir 6. İdare Mahkemesi bilirkişi raporu doğrultusunda planları iptal etme kararı aldı.
Kararda, dava konusu imar planı değişikliğinin teknik ve nesnel gerekçelere dayalı ve bir zorunluluktan kaynaklı olarak hazırlanmadığının altı çizildi. İmar planı değişikliği ile gelişme konut alanı artarken, sosyal ve teknik altyapı alanlarının önemli ölçüde azaltıldığının aktarıldığı kararda, bu haliyle imar mevzuatında belirtilen plan değişikliğinde gözetilmesi gereken esaslara uygunluk gösterilmediği, bununla birlikte imar planı değişikliği ile getirilen plan kararlarının plan bütünlüğünde bir değerlendirme yapılmaksızın parçacı bir şekilde hazırlandığı da vurgulandı.

Kararda, "Dava dosyasında yer alan tüm bilgi ve belgeler ile yukarıda alıntısına yer verilen bilirkişi raporu bir arada değerlendirildiğinde, dava konusu imar planı değişikliğinin teknik ve nesnel gerekçelere dayalı olarak hazırlanmadığı, plan değişikliklerinin bir zorunluluktan kaynaklı olarak hazırlanmadığı, imar planı değişikliği plan kararları ile Gelişme Konut Alanını artarken, sosyal ve teknik altyapı alanlarını önemli ölçüde azaltıldığı, bu haliyle imar mevzuatında belirtilen plan değişikliğinde gözetilmesi gereken esaslara uygunluk gösterilmediği, bununla birlikte imar planı değişikliği ile getirilen plan kararlarının plan bütünlüğünde bir değerlendirme yapılmaksızın parçacıl bir şekilde hazırlandığı, böyle bir ele alışın da planlamada eşitlik ve kamu yararı ilkesine uygun olmadığı, dolayısıyla dava konusu plan değişikliğinin imar mevzuatına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu anlaşıldığından, dava konusu plan değişikliğinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır." denildi



SOSYAL ALTYAPI KONUTA AÇILMIŞTI
Alana ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Urla Belediye Meclisinin 05/11/2021 tarih ve 472 sayılı kararı ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15/02/2022 tarih ve 05.207 sayılı kararı ile değişiklikle uygun bulunarak onaylanmıştı. Söz konusu plan değişikliği 07/04/2022-06/05/2022 tarihleri arasında Urla Belediyesince askıya çıkarılmıştı.

Plan Açıklama Raporunda yer alan veriler incelendiğinde; 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda “Kentsel Sosyal Altyapı Alanı”, “Tercihli Kullanım Alanı” ve “Makilik ve Fundalık Alanlar” kullanım kararında bulunan alanlar, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile alanın büyük bir kısmı konut alanı olarak planlandığı görülmüştü.

 
Körfez turuyla 'yaza merhaba'
 
Başkan Soyer'den müjde: İzmirliler şaşal suya doyacak!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serdar 27 Mayıs 2023 Cumartesi 14:33

Sonra ev yok kiralık yok satılık pahalı derler ev itirazı nedir hangi pis bir hainliktir bu kabul edilemez herseye heryere itiraz etmek yalnızca zavallıktir komist hikayesi bitsin artık yargıdaki bu bağlantıyı ortaya çıkarmak zorundadır devlet artık yeter demeli izmir ina itirazı olan varsa kendi tapulu yere hak sahibi mülkiyet sahibi yapar bunlar kim nasıl itiraz ediyor

Yorumu oyla      3      7  
Abdülhamit 27 Mayıs 2023 Cumartesi 12:54

Az kaldı bu harami düzeni bitecek

Yorumu oyla      5      5  
Yılmaz 27 Mayıs 2023 Cumartesi 12:52

Ya Hak gibi bir harami vakfı bu projeyi yapsaydı hemen onaylanırdı.

Yorumu oyla      2      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriyeliler için 240 bin konut yapılacak!
Türkiye, Suriye'de rejimin ve terör örgütlerinin zulmünden kaçan masum ...
SİT alanına otel planı askıda… Büyükşehir’den olumsuz görüş!
Konya merkezli Bera Holding’in İzmir’in Seferihisar ilçesindeki doğal ...
İzmir'de 4 yılda kiralara yüzde 669 zam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Şehir Plancısı Buğra ...
 
İzmir’de emlakçıların başkanı uyardı: Konutta yükseliş kapıda!
Konut satışlarında yaşanan durgunluk hakkında değerlendirme yapan İzmir ...
Bakan Kurum: Dönüşümün önü tamamen açıldı!
Tuzla'da bazı site sakinleriyle bir araya gelen Çevre, Şehircilik ve İklim ...
'Yarısı Bizden' kampanyasına 175 bin başvuru
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Kentsel Dönüşümde ...
 
Büyükşehir reddetmişti, Bakanlık devreye girdi… Lise gitti, konut geldi!
Bergama’da halihazırdaki imar planlarında endüstri meslek lisesi olarak ...
Konut Fiyat Endeksi mart ayında yüzde 5,4 arttı
Konut Fiyat Endeksi martta aylık yüzde 5,4 ve yıllık yüzde 132,8 artışla ...
İzmir'de konut satışlarında sert düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2022 yılı Nisan ayında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva