HABERLER>GÜNCEL
16 Mayıs 2021 Pazar - 10:33

Şehir Plancıları'ndan 'plan notları' açıklaması ve eleştirilere yanıt!

Deprem sonrası hazırlanan plan notlarına itiraz edeceğini duyurmasının ardından gelen eleştirilere Şehir Plancıları Odası'ndan yanıt geldi. Yapılan açıklamada, "vatandaşın değil sermayenin yararına olacak uygulamalar tercih edilmektedir" denildi.

Şehir Plancıları ndan  plan notları  açıklaması ve eleştirilere yanıt!

30 Ekim depremi sonrasında depremde hasar alan bölgelerle ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Karaburun, Karşıyaka, Seferihisar ve Bayraklı ilçe belediyelerine onaya gönderilen plan notları ile ilgili olarak Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi süreci yargıya taşıyacağını duyurmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise "Yargıya taşımasınlar. Gerçekten orada bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var ve burada tek başına hükümetin, devletin yapması mümkün değil. Vatandaşın elini taşın altına sokması lazımdı, biz bunun önünü açıyoruz. Varsa bu felaket karşısında bildikleri daha iyi bir çözüm onu söylesinler" demişti. 

ŞPO'dan yapılan açıklamada oda olarak amaçlarının, meslek odası sorumluluğu çerçevesinde, depremden zarar gören vatandaşların kayıplarının devletin sorumluluğunda gerçekçi bir şekilde giderilmesi çağrısında bulunmak ve yaşanan bu felaketten dersler çıkararak, bir sonraki depremde veya başka doğal afette muhtemel can ve mal kayıplarını önlemeye yönelik işlemler tesis edilmesini sağlamak olduğu ifade edilerek, “Kamu kaynaklarının halkın sağlıklı ve yaşanabilir bir kent için kullanılmasını talep etmek, hepimizin ortak sorumluluğudur” denildi.

ŞPO’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Devlet, kamu kaynaklarının yine kamu için kullanılacağı uygulamalar yaparak, depremden etkilenen yurttaşların ve şehrin sorunlarını giderebilmelidir. Oysa ki güncel durumda, depremden zarar gören yapılar özelinde değil, il genelinde yoğunluk artışı yaratan, bu yoğunluğun sosyal ve teknik donatı ihtiyaçlarına cevap vermeyen, yine de vatandaşın değil sermayenin yararına olacak uygulamalar tercih edilmektedir.

Deprem sonrasında şehircilik ilkeleri, kamu yararı esas alınarak başta Bayraklı ilçesi olmak üzere İzmir kentine müdahale edilmesi gerekirken;  kapsamlı bir bilimsel çalışma yapılmadan 30 ilçenin de aynı özelliklere sahip olduğu kabulüyle, imar mevzuatına aykırı olacak şekilde hazırlanan “usul ve esaslar", İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 01.03.2021 tarihli ve 05.196 sayılı kararıyla  onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

  • Ülkemizin deprem kuşağında olduğu açıktır. Ancak devlet, önceki depremlerden ders almayarak, can ve mal kayıplarını önlemek için etkin ve yeterli bir sistem geliştirmemekte ve şehircilik faaliyetlerini deprem riskini göz önünde bulundurarak yürütmemekte, binaların yer seçiminde, üretiminde, denetiminde aktif rol almamaktadır. Bu nedenle, her afette aynı ölçekte can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinde birinci derece sorumluluk devlete aittir. 
  • Vatandaşlar, ilgili kurumlar tarafından ruhsatlandırılan binalarda, devlet mekanizmalarına güvenerek barınmakta iken afet nedeniyle zarar görmüşlerdir. Vatandaşların, sorumlusu olmadıkları bir durumdan yaşadıkları mağduriyet nedeniyle borçlandırılmaları hakkaniyete aykırıdır. Oysa ki, basın açıklamamıza konu işlemde vatandaş, yaşadığı zarar ile başbaşa bırakılmaktadır. Kaldı ki, yeniden borçlanma olanağı bulunmayan vatandaşlar veya sermaye için çekici olmayan bir bölgede yer alan taşınmazların malikleri açısından bu uygulamaların hiçbir anlamı olmayacaktır. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını kabul edemeyiz. Bu nedenle vatandaşları fırsatçı  sermaye ile baş başa bırakan bu anlayışı savunmak yerine mağdur olan vatandaşların her türlü zarar tazmininin ilgili sorumlular tarafından karşılanması gerektiği yönünde mücadele edilmelidir.
  • Deprem sonrası oluşan tablodan; İzmir’de; toplanma alanlarının yetersiz olduğu, yaşanacak depremlerde “imar barışı” nedeniyle çok daha ağır bir tablonun oluşabileceği görülmüş, özellikle kent merkezlerinde belirli nüfus ve yapı yoğunluk değerlerinin aşılmaması, ulaşım altyapısının yeniden ele alınması gerektiği anlaşılmıştır. Basın açıklamasına konu işlem ise tam tersi yöndedir. Bu uygulamalar gerçek bir “çözüm” olmadığı gibi, mağduriyetin giderilmesine değil, devletin esas sorumluluklarını yerine getirmemesine hizmet etmektedir.
  • Toplumun her kesiminden mülkiyet sahiplerince, taşınmazlarına yönelik imar hakkı veya kat artışı talep edilmektedir. Bu yaklaşım, fırsatçı sermaye için kentlere saldırma olanağı tanımaktadır. Toplumcu ve kamucu çözümler yaratılmadığı sürece vatandaşın müteahhitle başbaşa bırakıldığı hiçbir “çözüm”, afetler karşısında dirençli kentler oluşturamaz. Bu nedenle kat artışı talebi toplumun yararına değil sermayenin yararına olacaktır.
  • Deprem sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe Belediyelerince düzenlenen toplantılarda konunun çözümü için önerilerimiz hem sözlü hem de yazılı olarak iletilmiştir. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen, “çözüm” diye sunulan “usul ve esaslar” ve parçacı plan değişiklikleri var olan sorunları derinleştirmekten ibarettir.
Kentlerimizin toplum ve doğa yararı dikkate alınarak planlanması mümkündür!  Sermayeye sunulan  Şehir Hastaneleri, Yeni Otoyol Projesi, Çeşme Projesi, büyük ölçekli kentsel projelere ayrılan kamu kaynakları ile kentlerimizde var olan sorunların önemli bir kısmının çözülebileceği tartışmasız bir gerçektir.

 
Türkan Saylan Kültür Merkezi yenileniyor
 
CHP’li Bakan: Libya’da kaçırılan Türk işçiler nerede?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 16 Mayıs 2021 Pazar 17:57

Devletin kontrol ve önlem mekanizmaları görevini yeterince yerine getirmediği için vatandaş depremde malını ve hatta canını kaybetti. Yapılan bunca yanlışın üstüne bunun faturasını malını ve yakınlarını kaybeden depremzedelere maddi olarak çıkarma cesaretini de gösterebilmekteler. 400.000 TL bir borçtan söz ediliyor böylesine mağdur bir vatandaş bunu nasıl öder? Böyle bir teklif sunmak nasıl bir vicdan gerektirir? Tunç Soyer de çıkmış dava açmayın diyor kimi korumak pahasına? bu demecin halkın yararına olmadığı açık çünkü. Her fırsatta garantili yapılan köprü, otoyol, hastane, havalimanı gibi projelere milyarlar akıtılırken bunu eleştiren CHP, ne yazık ki CHP rozetiyle İzmiri yöneten, aslında hangi rozeti taktığı belli olmayan biri çıkıp devletin buna gücü yetmez diyebiliyor. CHP sürekli deprem vergilerinin akıbetini sorup dururken partisinden bihaber olduğu açıkça görülen kentin yöneticisi her nedense bunu sormayı aklına bile getirmiyor neden? Son zamanlarda Tunç Soyerin basındaki demeçlerinden de anlaşılacağı gibi akp yönetiminde olan bakanlığın İnciraltı planlarını desteklemesi, Çeşmede planlanan sit alanlarını ve doğayı birilerine peşkeş çekileceği belli olan (haberlerde katarın adı çıkmıştı) bakanlık projesini desteklemesi, geçmişte Aziz Kocaoğlunun direnmesi sebebiyle geçmeyen bakanlığın direttiği tarımsal amaçlı yapı yapma oranını %20 olarak savunması vs... Tüm bunlara bakıldığında Tunç Soyerin Chp seçmeninden aldığı oylarla akp politikasını kente dayattığı rahatlıkla görülebilir. Son zamanlarda belli kesimler tarafından odalar hedef gösteriliyor, odaların itiraz etmesinde odaların ne gibi bir çıkarı var ve ne kazanacaklar? Önce bunu bir sorun ve sonrada yukarıda açıkladığım gelişmelere bir bütün olarak bakın ve kim ne yapmak istiyor ve kim bundan ne çıkar sağlayacak diye düşünün. Bir durumdan tüm şehir değil de belli bir kesim kazanç sağlayacak ise bilin ki bu işin altından pis kokular çıkıyordur. Bizim toplumun en kötü huyu sorgulamadan hedef gösterileni linç etmektir işte bu yüzden bir arpa boyu yol alamıyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
Hale bak! 16 Mayıs 2021 Pazar 11:05

Ya planları yapanlarda sorun var ya da itiraz edenlerde ...

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'de normalleşme takvimi nasıl işleyecek?
İçişleri Bakanlığı, 17 Mayıs sabat 05.00'ten itibaren uygulanacak kademeli ...
Sağlıkçılardan 'bayram sonrası' uyarısı: 4. piki kaldıramayız!
Bayram sonrası hayata geçirilecek normalleşme sürecinde dikkatli olunması ...
Duvara çarpan motosikletli hayatını kaybetti!
İzmir’in Ödemiş ilçesinde, motosikletin beton duvara çarpması sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
 
Kemal ANADOL yazdı... Prekarya!
Kemal ANADOL yazdı... Prekarya!
Muhittin AKBEL yazdı... O ne büyük bir heyecandı öyle!
Muhittin AKBEL yazdı... O ne büyük bir heyecandı öyle!
Mehmet KARABEL yazdı... Büyük Zafer'in mini kahvaltısı
Mehmet KARABEL yazdı... Büyük Zafer'in mini kahvaltısı
 
İzmir'de molaya çıkan işçi ölü bulundu
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, gece vardiyası sırasında yere düşen 43 yaşındaki ...
Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde büyük olay!
Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde yaşanan ve medyada yer alan haberlere ...
Köylüler sudan rahatsızlanınca inceleme başlatıldı
Bolu'da merkeze bağlı Yenicepınar köyünde 30 kişi içtikleri sudan rahatsızlandıkları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva