HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Kasım 2023 Çarşamba - 11:43

Sayıştay’dan Menemen’e ‘borçlanma’ uyarısı

Menemen Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay Raporu açıklandı. 35 bulgunun yer aldığı metinde en dikkat çekici maddeler arasında 253 milyon TL olan borçlanma sınırının aşılarak  366 milyon TL borçlanıldığına vurgu yapıldı

Sayıştay’dan Menemen’e ‘borçlanma’ uyarısı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Menemen Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay raporu belli oldu. 35 bulgunun yer aldığı raporda ise en dikkat çeken maddeler borç sınırının aşılması, Büyükşehir’e ödenmesi gereken payın zamanında ödenmemesi oldu.

BORÇLANMA LİMİTİ AŞILDI
Sayıştay Denetçileri tarafından yapılan incelemede belediyenin yasal borç sınırının aşıldığı vurgulandı. Bazı kalemlerin borç stoku içinde olması gerektiği ancak belediyece yapılan çalışmalarda dahil edilmemesinden kaynaklı borç limitinin içinde yer almadığı belirtilen bulguda, yapılan hesaplamalar sonrası   253 milyon TL olması gereken üst borçlanma sınırının yaklaşık 113 milyon TL aşıldığı belirtildi.

İlgil bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Borçlanma Sınırının Hatalı Hesaplanması Suretiyle Yasal Borç Sınırının Aşılması

Borç stoku hesaplamasına dâhil olması gereken piyasa borçları, yapılandırılmış veya yapılandırılmamış vergi ve sosyal güvenlik borçları gibi unsurların borç stoku değerlendirmesine alınmadığı, bu kalemlerin alınması durumunda borç stoku tavanının aşıldığı anlaşılmıştır. İdarenin 2021 yılı sonu itibariyle kesinleşen bütçe geliri olan 186.147.256,71 TL’ye % 36,20’lik yeniden değerleme oranı uygulandığında bu tutar 2022 yılı için 253.532.563,63 TL olmaktadır. Kurumun borç stok miktarı 5393 sayılı Kanun ve mezkûr Genelgede belirtilen unsurlar üzerinden değerlendirildiğinde,

300- Banka Kredileri Hesabı: 20.311.475,59 TL,

320- Bütçe Emanetleri Hesabı 111.873.566,37 TL,

 Ödenecek Diğer Yükümlülüklere ilişkin hesaplar(360-361-368) 158.569.015,78 TL

400- Banka Kredileri Hesabı 62.888.185,24 TL

438- Kamuya Olan Ertelenmiş Borçlar Hesabı 6.396.343,43 TL

381- Gider Tahakkukları Hesabı(Banka Kredileri Faizi) 4.613.707,14 TL

481 Gider Tahakkukları Hesabı (Banka Kredileri Faizi) 1.589.360,50 TL

olmak üzere toplam 366.241.654,05 TL tutarında borçlanma olduğu, bu tutarın belirlenen 253.532.563,63 TL’nin üzerinde olduğu görülmektedir.

Borçlanma işlemlerinde borç stoku hesabının belirtilen düzenlemelere uygun olarak hesap edilerek borçlanmaya karar verilmesi gerekir”

BÜYÜKŞEHİR'E PAYI ZAMANINDA VER
Yapılan incelemede ayrıca ilçe sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlardan alınan çevre temizlik vergisine de dikkat çekildi. Yüzde 20’sinin Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gerektiği belirtilen bulguda, payın verilmediği bunun yerine Büyükşehir belediyesi ile mahsuplaşma yöntemine gidildiği belirtildi.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“İlçe belediyeleri tahsil ettikleri çevre temizlik vergisinin yüzde yirmisini (süresinde ödenmeyen çevre temizlik vergisinin gecikme zammıyla birlikte tutarının) takip eden ayın yirminci günü akşamına kadar Büyükşehir Belediyelerine aktarmakla yükümlüdür. İdareler tahsil ettikleri çevre temizlik vergisini zamanında Büyükşehir Belediye hesabına yatırmadıkları takdirde, Büyükşehir Belediye Başkanlığının talebi üzerine söz konusu tutar İller Bankası tarafından ilgili idarenin genel bütçe vergi gelirleri payından kesilerek alacaklı Büyükşehir Belediyesinin hesabına aktarılacaktır. İlçe belediyeleri zamanında ödemediği için gecikmeden kaynaklanacak gecikme zammı ilçe belediye bütçesinden ödenmemelidir. Büyükşehir Belediyesi’ne ödenecek gecikme zammından ilgili ilçe belediye başkanı ve sayman şahsen sorumlu olduğu için bu tutarın bu kişilerden alınması gerekir.

Çevre temizlik vergi paylarıyla ilgili olarak yapılan incelemede, belediyenin genellikle çevre temizlik payını süresinde ödemediği, büyükşehir belediyesinin ilçe belediyesine göndereceği tutar üzerinden mahsup edildiği görülmüştür. Mahsup işlemi ise çevre temizlik vergisinin ödenmesi gereken tarihten sonra yapılmıştır.

2464 sayılı Kanun’un mükerrer 44’üncü maddesine göre ilçe belediyesi Büyükşehir Belediyesine ödemeleri gereken çevre temizlik vergisini süresinde ödemeleri, süresinde ödenmeyen çevre temizlik vergi payları ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesinin payın tahsil edilmesi için 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 23’üncü maddesinin son fıkra hükmünü dikkate alınarak gerekli işlemi yapacağı, gecikmeden kaynaklı faiz ve benzeri giderlerin ise aktarmaları zamanında yapmayan ilçe belediye başkanı ile muhasebe yetkilisinden alınması için gerekli süreci işleteceği dikkate alındığında, bu duruma meydan vermemek için gerekli işlemin süresinde yapılması gerekir.”

DOĞRUDAN ALIM DEĞİL İHALE YÖNTEMİ SEÇİLMELİ
İhalelerde yapılan alım yöntemine de vurgu yapıldığı raporda ihale usulü ile yapılması gereken alımların doğrudan temin yöntemi ile yapıldığı örneklerle açıklandı. Buna göre yapım işlerinde doğrudan temin yöntemi yerine ihaleye gidilmesi gerektiği belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi;

“Yapılan inceleme sonucunda bazı yapım işlerinin ihale usulü yerine doğrudan temin kapsamında yaptırıldığı görülmüştür. Söz konusu işlere örnek olarak, Mermerli Mahallesi'nde çeşitli sokaklarda yol bakım çalışması yapılmış, toplamda 354.760,00TL olan harcamalar aralarında 4 gün olan iki ayrı olur ile aynı firmaya yaptırılmıştır. Keza Uludere Dershanesinin zemin katına yapılan tadilatlar da yine aynı firmaya ama iki ayrı doğrudan teminle yaptırılmıştır. Önceki denetim raporunda da yer alan bu hususun aynen devam ettiği, idarenin mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde ihaleye çıkmamak için ihtiyaçlarını kısımlara böldüğü görülmüştür.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere kamu idarelerinin ihtiyaçlarını uygun şartlarda ve kaynaklarını etkili ve verimli kullanacak şekilde karşılaması, mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin doğrudan temin yöntemi yerine bir bütün olarak ihale usulü ile yaptırılması, yapım işlerinde uygulama projesi bulunan kısımlar için anahtar teslim götürü bedel teklif üzerinden, uygulama projesi olmayan kısımlar içinse birim fiyat teklif almak suretiyle ihaleye çıkılması gerekir”

MUHASEBE KAYITLARININ GERİYE DÖNÜK OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ VE BOŞ YEVMİYE KAYITLARI BULUNMASI
Dikkat çeken bir diğer bulguda ise yevmiye kayıtlarının boş bulunması ve geriye dönük işlenmesi konusuna yer verildi. Yapılan inceleme sonrası 300’E yakın boş yevmiye numarası olduğu belirtilen raporda 1000’den fazla yevmiye numarasının tarihinin de farklı şekilde doldurulduğu vurgulandı.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“İşlemlerin, yevmiye defterine tarih ve müteselsil yani birbirini takip eden sıra numara sırasına göre kaydedilmeli, ardışık iki yevmiye numarasından ikincisinin yevmiye tarihi ilkinden önce olmamalıdır.

Ancak yapılan incelemede 300’e yakın boş yevmiye numarası olduğu, 1000’den fazla yevmiye numarasının da tarihinin de yukarıda izah edilen mevzuatın hilafına olduğu tespit edilmiştir.

Muhasebe kayıtlarında yapılacak değişikliklerin yukarıda yer alan Yönetmelik’in ilgili madde hükümlerince gerçekleştirilmesi ve yevmiye numaralarının tarih ve sıra numaralarının birbirini takip etmesi gerektiği, aksi takdirde mali tabloların güvenirliğinin zedeleneceği değerlendirilmektedir.”

 
Sayıştay’dan Bayındır’a ‘borç’ uyarısı!
 
Şeyma Subaşı eski eşinin memleketi Mısır'a gitti!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Rüstü izmir 25 Kasım 2023 Cumartesi 09:30

İzmir''in en iyi belediyeciliği ve en iyi belediye başkanı Aydın pehlivana ait. Hesaplama hatası ile 100 milyon gibi komik bir rakam fazla borçlanması. Sayıştay raporuna göre çevredeki en temiz belediye menemen çıkmış. Büyüksün aydın baskan

Yorumu oyla      2      3  
Bayram 24 Kasım 2023 Cuma 23:12

Caminin tuvaletinin yanında çukuru doldurmak için malzeme getirdim camii dernek yöneticisi olduğum için şahsıma çöp diye ceza yazdılar birde camii altında iki dükkanı gasp ederek kiraya verdiler ALLAH IMDAN BANA YAŞATILAN HAKSIZLIKLARI VE ZULÜMLERİ YAPANLARI ALLAH A HAVALE EDİYORUM. ADAMI OLMAYANLAR KANUNİ HAKKINDA OLSA MAHKEMELERDE HAKLI ÇIKAMIYORSUN BİR GÜN DEVRAN DÖNECEK Şahsıma caminin kanuni haklarını aradım için üzülme uğradım

Yorumu oyla      3      3  
yazık 23 Kasım 2023 Perşembe 11:06

gaspettıklerı belediyeyı nasıl idare edicekler. turkıyeyı nasıl yonetıyolarsa bu şekilde

Yorumu oyla      3      3  
Sedat 23 Kasım 2023 Perşembe 08:26

Sanatçı getirmek 151 tana aracın 20 tanesi çöp toplama aracı diğer araçlar binek araçlar .Gereksiz harcamalar yapar isen tatlı tatlı yemenin acı acı çıkması olur sayın pehlivan .

Yorumu oyla      3      3  
Kıtto 23 Kasım 2023 Perşembe 05:00

Yeni hırsız iş başında

Yorumu oyla      3      3  
Dersimli 22 Kasım 2023 Çarşamba 18:30

Büyük hırsızsın başkan gidene kadar ne varsa sat bitir . Tüm belediyeleriniz aynı zihniyet hırsızlık

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sayıştay’dan Bayındır’a ‘borç’ uyarısı!
Sayıştay, Bayındır Belediyesi’nin 2022 yılına ilişkin harcamalarıyla ilgili ...
Büyükşehir'den Gaziemir'e modern dokunuş!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir'de yurttaşların yoğun olarak kullandığı ...
100'üncü yıl fotoğraf yarışmasının kazananları belli oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İzmir’de Cumhuriyet’in ...
 
Çiğli’nin Sayıştay raporu: 44 milyonluk bütçe açığı!
Sayıştay, Çiğli Belediyesi’nin 2022 yılına ilişkin harcamalarıyla ilgili ...
İzmir’in mahallelerinde dayanışma var!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “Mahallede Dayanışma Var” projesi yeni ...
İzmir’de afet koordinasyonu için örnek güç birliği
İzmir’de Kent Dayanışma Ağı ve Kentiz.biz platformu kuruldu. Tanıtım toplantısında ...
 
Sayıştay’dan Büyükşehir’e ‘TİS’ ültimatomu!
Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sendika ile imzaladığı sosyal ...
Sayıştay’dan kayyuma dikkat çeken 8 Mart uyarısı!
Kayyum tarafından yönetilen Urla Belediyesi’nin sayıştay raporunda dikkat ...
Sayıştay’dan Bayraklı’ya uyarı: Yıkım işlemlerini başlat!
Bayraklı Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay raporunda kaçak yapılarak dikkat ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva