HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Aralık 2021 Cuma - 12:26

Sayıştay'dan Menderes çağrısı: Kira takiplerini yap!

Menderes Belediyesi tarafından yapılan çalışmaların ve mali tablosunun incelendiği 2020 yılı Sayıştay Raporu belli oldu. Yayımlanan raporda Menderes Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunan taşınmazların kira takiplerinin yapılması gerektiği vurgulandı.

Sayıştay dan Menderes çağrısı: Kira takiplerini yap!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Menderes Belediyesi’nin 2020 harcamalarının incelendiği Sayıştay raporunda belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların kiralamasını takip edilmesi gerekildiği vurgulandı.

Yapılan incelemede Menderes Belediyesi'nde çalışan bazı işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmadığı vurgulanırken, yıllık izinler karşısında ödenecek ücret göz önüne alınarak bunların kullandırılması talimatı verildi. Raporda;

"Yapılan inceleme sonucunda kurum bünyesinde çalışan 69 işçinin toplam 3.235 gün kullanılmamış yıllık izni bulunmaktadır. Hem mevzuata uygunluk açısından hem de belediyeye ek mali külfet getirmemesi amacıyla yıllık izinlerin kullandırılması gerekmektedir" denildi.

"YALNIZCA SOSYAL DENGE TAZMİNATI DÜZENLENEBİLİR"
Raporda ayrıca, Belediye ile sendika arasında akdedilen sosyal denge sözleşmesinde konusu dışında sosyal haklar, iş sağlığı ve güvenliği, toplu taşıma vb. hususlarda hükümlere yer verildiği de belirtildi. Yapılan işlemlerin mevzuata aykırı olduğu vurgulanırken, "Belediye tarafından imza edilecek sosyal denge sözleşmesinde yalnızca sosyal denge tazminatı düzenlenebilecektir. Sosyal haklara ilişkin düzenlemelere ise Kamu Görevlilerin Geneline ve Hizmet Kollarına İlişkin Toplu Sözleşmede yer verilebilecektir. Bu nedenlerle imzalanan sosyal denge sözleşmesine, sosyal denge tazminat tutarının tespit edilmesi dışında hükümler konulması anılan mevzuat hükümlerine aykırıdır" ifadelerine yer verildi.

"TAŞINMAZ KİRALAMALARINDA TAKİP VE TAHSİL İŞLEMLERİNİN DÜZENLİ OLARAK YAPILMALI"
Yapılan incelemede kirasını ödemeyen kiracılara ilişkin hangi sürede takip işlemlerinin başlatılacağı, hangi sürede hukuk birimine intikal ettirileceği ve hukuk birimi tarafından hangi sürede takibata başlanılacağına ilişkin iş tanım ve süreçlerinin belirlenmediği belirtildi. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi;

"Kira işlemlerini yürüten İşletme İştirakler Müdürlüğü tarafından bazı taşınmazlarda takibat işlemini bir ay içerisinde başlatırken bazı taşınmazlarda takibat işlemi ya yılları bulmakta ya da hiç başlatılmamaktadır. Bu nedenle kirasını düzenli olarak ödemeyen birçok kiracı bulunduğu halde takibat işlemleri düzenli yapılmadığından tahakkuk tahsilat oranının düşük kaldığı görülmüştür. Belediye tarafından 6.899.866,30 TL toplam kira tahakkukuna karşın 2020 yılında 2.578.363,89 TL tahsilat yapıldığı görülmüştür.

Kamu İdaresi cevabında; 79 adet dosya için Menderes İcra Müdürlüğünde kira alacak takip davası açılmış olduğu, 2020 yılı içinde toplam 15 adet kira alacağı dosyasının Hukuk Müdürlüğüne bildirildiği, Hukuk İşleri Müdürlüğüne 11.05.2021 tarih ve E.89479656- 190.04.02.9156 sayılı yazı ile kira alacağı takibi açılması ve bildirilen kira alacaklarına ilişkin hukuki işlem aşamasının bildirilmesi için yazı yazıldığı, Hukuk İşleri Müdürlüğünden alınan 11.05.2021 tarih ve E-49430847-640-9185 sayılı yazı ile kiracılar ile ilgili icra takip işlemlerine başlanıldığı, daha önce açılmış bulunan icra takip dosyaları ile ilgili olarak tahsil amacıyla borçlu kiracıların mal varlığının tespitine ve tespit edilen mal varlıklarının haczine dair cebri icra işlemlerine devam edildiği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak takip ve kontrol eksikliği, kiralamalarda tahakkuk/tahsilat oranını düşürerek etkinliği azaltmakta ve keyfiliğe yol açmaktadır. Bu nedenle kiralamalarda iş tanım ve süreçlerinin açık bir şekilde belirlenerek tahakkuk tahsilat oranının arttırılması ve bu şekilde etkinliğin sağlanması yerinde olacaktır" denildi.

"GEÇİŞ HAKKI BEDELLERİNİN TAHAKKUK VE TAHSİLATI YAPILMALI"
Sayıştay raporda ayrıca Belediyenin yetki alanı içinde kalan sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan kablo ve benzeri gerece ilişkin geçiş hakkı ücretlerinin, takip ve tahsil edilmediği de belirtilirken şu ifadelere yer verildi;

"Belediyeye geçiş hakkına ilişkin herhangi bir başvuru yapılmadığından tahakkuk ve tahsilat yapılmadığı belirtilmiş olmakla birlikte geçiş hakkına ilişkin tahakkuk ve tahsilatları takip etme Belediyenin görev ve sorumlulukları arasındadır. Dolayısıyla Belediyenin tahakkuk ve tahsilat için işletmecilerin başvurularını beklemelerine gerek bulunmamaktadır. Ayrıca Belediye tarafından tarife cetveli 2020 yılında belirlenmiş olmasına rağmen bu Yönetmelik'in yayımı tarihinden itibaren geçiş hakkı bedellerinin alınması gerekmektedir.

Belediye tarafından geçiş hakkı ücretlerine ilişkin bir tarife cetveli belirlendiği halde geçiş hakkı bedeline ilişkin herhangi bir tahakkuk veya tahsilat mevcut değildir. Belediyenin gerekli yazışmaları yaparak yukarıda belirtilen Yönetmelik hükümleri çerçevesinde geçiş hakkı bedellerinin takibini başlatması gerektiği değerlendirilmektedir."

 
Kura çekildi... İzmir'in rakipleri belli oldu!
 
Yolu kısaltmak için yaptığı köprü canından etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Travel Turkey, yarın ücretsiz!
Bu yıl bünyesine TTI Outdoor’u ekleyerek ziyaretçilerine alternatif bir ...
Torbalı fuarda tarihe odaklandı
Torbalı Belediyesi'nin ilçemizin kültür, tarih ve turizm potansiyelini ...
Fuarda Bergama'nın tarihi öne çıktı
UNESCO Dünya Mirası, zengin tarihi ve kültürel değerleri ile bir dünya ...
 
Sayıştay’dan Karabağlar’a ilginç uyarı: Elektrik vergisini ödeme!
Sayıştay Karabağlar Belediyesi’nin 2020 yılı harcamalarını inceledi. Yapılan ...
Fuarda Başkan Oran'dan turizm mesajı: Sezonu 12 aya çıkaracağız
Bu yıl 15’inci kez dünya turizmine kapılarını açan “Uluslararası Travel ...
Başkan Engin: Narlıdere'yi engelsiz kılmalıyız
Engelli çocukların da parklarda özgürce oynayabilmeleri için projeler ...
 
Sayıştay'dan Buca'ya uyarı: Geçmişe dönük yevmiye kayıtlarını engelle!
Buca Belediyesi'nin 2020 yılı Sayıştay Raporu belli oldu. Yapılan inceleme ...
Gaziemir Belediyesi borçlanma sınırını aşmış!
Gaziemir Belediyesi’nin Sayıştay raporuna göre belediye’nin borç stokunun ...
Bornova Belediyesi’ne öneri: İhaleler EKAP'a kayıt olmalı
Sayıştay’ın Bornova Belediyesi’nin 2020 harcamalarını incelediği rapor açıklandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva