HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Ağustos 2015 Salı - 14:02

Sayıştay’dan Büyükşehir’e işgaliye şoku: İlçelere mi devredilecek?

Sayıştay ve Maliye Bakanlığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yazdığı yazıda uzun süredir Büyükşehir tarafından işgaliye bedeli alınan yerlerle ilgili düzenleme yapmasını istedi. İki kurum, Büyükşehir’den ücret aldığı kıyı, sahil şeridi, yol ve meydanlardaki yetkiyi ilçe belediyelerine devretmesini istedi. Belediyenin hukuk müşavirliği ise ‘olmaz’ kararı verdi. Son sözü Hukuk Komisyonu söyleyecek.

Sayıştay’dan Büyükşehir’e işgaliye şoku: İlçelere mi devredilecek?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Büyükşehirlerde sık sık gündeme gelen işgaliye bedelleri İzmir’de yine tartışılmaya başlandı. Sayıştay ve Maliye Bakanlığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden işgaliye bedeli aldığı yeşil alan, kıyı, yol ve meydan gibi yerlerde düzenleme yapmasını istedi. Belediyenin, 2012’de çıkarttığı ve o zamandan bu yana uygulamaya konulan yönetmeliğin ilgili maddesinin kaldırılmasını istedi.
 
İzmir’de Kordon, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Karşıyaka Sahili, Göztepe gibi binlerce işyerinin bulunduğu kıyı kesimlerinde işgaliye ücretlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi alıyordu. İki kurum da buralarda yetkinin ilçe belediyelere devrini isterken Büyükşehir’in sadece ‘büyükşehir belediyesine bırakılan sosyal ve kültürel tesisler, eğlence, spor ve dinlenme yerlerinden’ işgaliye bedeli alabileceğinin altını çizdi.
 


BİRİMLER ARASI GÖRÜŞME
Maliye Bakanlığı ve Sayıştay’ın yazısının ardından yıllardır bölgede işgaliye bedeli alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı kendi kurum içindeki Hukuk Müşavirliği’ne görüş sordu. Bakanlığın ve Sayıştay’ın ilgili yazılarını da görüşün ekine koyup uygulamayı nasıl yapacakları hakkında bilgi istedi. Olası Sayıştay tarafından çıkartılacak zimmet, kamu zararı ya da toplanan paraların ilçe belediyelerine devri gibi risklere karşılık görüş soran mali hizmetlere hukuk “uygulama devam etsin” yazısı yolladı.
 
Büyükşehir Belediyesi hukukçuları görüş yazısında, “İzmir Büyükşehir Belediyesi kıyı, sahil şeridi, yol, meydan ve yeşil alan yetki ve görev yönetmeliğinin 11. Maddesinin değiştirilmesinin uygun olmadığını içeren görüşümüz devam etmektedir. İlgili maddenin değiştirilmesinin takdiri iradenin yetkisindedir” denildi.


 
SON SÖZÜ KOMİSYON SÖYLEYECEK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bir yandan Sayıştay ve Maliye Bakanlığı diğer yandan kendi hukukçularının iki farklı düşüncesi karşısında meseleyi meclise taşıdı. Hukuk Komisyonu’na havale edilen süreç inceleme ardından netleşecek. Eğer, komisyon Sayıştay ve Maliye’nin görüşünün uygulanmasını desteklerse tüm işgaliye bedellerini ilçe belediyeler alacak, ret ederse ve belediyeden yana tavır alırsa Büyükşehir yılda milyonlarca lirayı bulan işgaliye bedellerini almaya devam edecek.

 
KESK’den Büyükşehir önünde Memur-Sen tepkisi!
 
Bodrum sularında can pazarı: Yüzerek çıktılar
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sosyal demokrat 12 Ağustos 2015 Çarşamba 17:18

Yorum yapan herkesin kendine göre haklı sebepleri var ama bide gerçekler var işsizlik sayısı 7 milyona dayanmış insanlar asgari ücretle ay sonunu getiremiyo bile kordondaki bi işletmenin kapanması demek 20 insanın işsiz kalması demek o işletmeler dışarıyı kullanmadıkları zaman kira bile ödeyemezler tabi ben her yer işgal edilsin demiyorum makul seviyede olsun ne vatandaş mağdur olsun nede esnaf bu ülkede hangi kanun tam uygulanıyıki belediye bunu uygulayabilsin sizlerin mantığıyla bakarsak yol kenarlarına çoğu yerde araç parkı yasak nasıl engelleyeceksin bütün bu sosyal sorunların temelinde ekonomi yatıyo ekonomi düzgün olsa ne işporta olur nede işgal 3. Dünya ülkesinde yaşadığımız için yapacak bişey yok

Yorumu oyla      11      5  
tahir dokme 12 Ağustos 2015 Çarşamba 00:49

izmirin kanini emdiniz yeter,kaldirimlar yurumek icin,dukkan buyutmek icin degil.....kaldirin o masalari.....rantcilar

Yorumu oyla      13      5  
park yasağı 11 Ağustos 2015 Salı 21:59

Esnaflar dükkanların öçnündeki kaldırımları bırakın kamuya ait yollara park yasağı koyuyorlar. Yasal olmayan böyle bir yetkiyi kullanamazlar. Belediyeler Zabıta ve UKM seyirci kalıyor.

Yorumu oyla      13      5  
ksk 11 Ağustos 2015 Salı 19:06

işgaliye konusu başlı başına bir sorun gidin karşıyaka metro istasyonunun üzerindeki cafelere bir bakın belediyenin vatandaş otursun diye yaptığı bankları bile masa sandalye koyarak kapatıp gasp etmişler.Zabıta oralarda ama gözlerine güneş gözlüğü taktıkları için göremiyorlar.Yeni zabıta müdürümüz şu işe bir el atıverin lütfen...

Yorumu oyla      14      5  
Hataylı... 11 Ağustos 2015 Salı 16:51

Doğrudan haberle ilgili değil ama bu hususu dikkatlere sunmadan geçemeyeceğim. Kaldırımlar, herkesin malumu olduğu üzere, kamusal alan tanımı içindedir. Vatandaşın günlük hayatının tam da ortasında bulunduğundan, kamusal alanın katmerlisidir denilebilir. İşgal edilmesi veya para karşılığı işgal edilmesine izin verilmesi asla ve kat'a düşünülemez. Herhangi bir arazinin işgali gibi düşünüp, bir ücret karşılığı işgaline müsamaha edilemez. Benim hakkım para karşılığı başka bir kimseye peşkeş çekilemez, çekilmemelidir.Ayrıca, Konak Belediye Başkanı Sayın Sema Pekdaş'ın da dediği gibi; işgaliye bir hak değildir. 20 metrekare dükkan al, yoldan ve kaldırımdan 50 metrekare işgal et...al sana 70 metrekare ticaret alanı. Sonra...gitti vatandaşın kaldırımı ve yolu. Bakıyorum, İnönü Bulvarında ve Askeri Hastanenin arkasında, yer yer 80-100 cm'ye düşen daracık kaldırım masa veya mal konulmak suretiyle işgal edilmiş, öte yandan yolun hemen kenarında duvar gibi park etmiş araçlar... Bu durumda vatandaşın kendisini yola atmaktan başka çaresi kalmıyor...Bu insanlar hayatını kaybederse sorumlu kim olur acaba(İstanbul'da benzer bir olay olmuştu!)...hemen 100 metre uzakta, katlı otaparkın altında Konak Belediyesi Zabıta Birimi varken...Tekrar rica ediyorum, ana arterlerde, ana yollaşmış sokak ve caddelerde ve yaya trafiğinin yoğun olduğu yollarda işgale müsade etmeyiniz...Kavgaya gürültüye gerek yok..İşgal sona erdirilene kadar hergün gidip kanununun öngördüğü cezayı yazarsınız olur biter...Ha! zabıtanın gelişi haber mi alınıyor? O halde sivil zabıtalar işgali fotoğraflar, sonra fotoğrafı alan resmi zabıtalar gidip cezasını uygular...diyorum. Eğer mevzuata uygunsa.

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar Çocuk Meclisi müdürlükleri ziyaret etti
Karabağlar Belediyesi’nin çocukların kent yönetimindeki rolünün güçlenmesi, ...
Selçuk’ta tesisleşme yönünde önemli bir adım daha
Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından Selçuk’a yapılması planlanan ...
Torbalı Belediyesi’nden eğitime 50 dönüm arsa
Torbalı Belediyesi, okul ve derslik yapılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na ...
 
Erten’siz 15.yıl: İzmir ‘efsane başkan’ı andı
İzmir’in Konak İlçesi’ne bağlı Gültepe semtinin ilçe olduğu yıllarda iki ...
Konak yeni binasına kavuşuyor: İşte o proje
Konak Belediyesi’nin Yenişehir'deki kapalı pazaryerinin yerine inşa edeceği ...
Kemalpaşa Kültür Merkezi’nde geri sayım başladı
Kemalpaşa’nın kültür ve sosyal hayatını derinden etkileyecek olan Kültür ...
 
Kıyı Ege Belediyeler birliğinden çağrı: Okullar…
Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, turizmcileri rahatlatacak ...
‘Göztepe Stadı tahsis’ raporu: Büyükşehir’de 2 komisyon neden ayrıldı?
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yeni yapılacak Göztepe Stadı’nın ...
Karşıyaka'da 'çilek kokulu sprey' skandalı!
Halk sağlığını tehlikeye sokacak gıda satışlarına yönelik denetimlerini ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva