HABERLER>GÜNCEL
29 Eylül 2022 Perşembe - 17:09

Sayıştay’dan 'Alsancak Stadyumu' raporu: İdare külfete sokuldu!

Sayıştay tarafından hazırlanan Gençlik ve Spor Bakanlığı denetim raporunda İzmir Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu’nun inşaat sürecinde idare külfete sokulduğu belirtildi. Raporda ayrıca İzmir İl Müdürlüğünün 1 milyonluk işi ihalesiz yaptırdığı da ifade edildi.

Sayıştay’dan  Alsancak Stadyumu  raporu: İdare külfete sokuldu!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Gençlik ve Spor Bakanlığı 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu açıklandı.  Raporda, İzmir Alsancak Stadyumu ihalesi, İzmir İl Müdürlüğü’nün doğrudan temin ettiği hizmet alımları ve İzmir’de tahsis süresi dolduğu halde kullanımı devam eden ve ecrimisil bedeli alınmayan taşınmaza dair bulgular da yer aldı.

“Uygulama Projesi ile İhale Edilen Bazı Yapım İşlerinde İş Artışının Mevzuat ile Belirlenmiş Sınırlamalara Riayet Edilmeksizin ve İşin Tamamlanması Amacı Dışında Uygulanması” başlıklı beşinci bulguda İzmir Alsancak Stadyumu ihale sürecine de yer verildi.

2017 yılında ihale edilen İzmir Alsancak Stadyumu İkmal İnşaatı Yapım işinde iş artışlarının yüzde 10’luk sınırı aşması üzerinde projede öngörülen saha imalatları, tribün koltukları ve çevre imalatları gibi imalatların yapımından vazgeçildiği ancak bu imalatların 2021 tarihinde yapılan başka bir ihale ile ilk ihalenin yüklenicisine yaptırıldığı ifade edildi.

SAYIŞTAY: İDARE KÜLFETE SOKULDU
Raporda idarenin uygulaması ile ilgili “Bu uygulama neticesinde iş artışı ile işin tamamlanamadığı ve eksiltilen imalatlar için yeni bir ihaleye çıkmak suretiyle idarenin külfete sokulduğu açık olup yapılan uygulama, iş artışına ilişkin düzenlemede öngörülen tüm ön şartlara ve iş artışının temel mantığına aykırılık teşkil etmektedir.” denildi.

BAKANLIK: PROJEDE REVİZYONA GİDİLDİ
Bakanlığın bu bulguya cevabı ise bu durumun şiddetli rüzgar etkisinden korunmak amacıyla stadyumun güney tarafına rüzgarlık yapılması ve Türkiye Futbol Federasyonunun inceleme raporu doğrultusunda proje revizyonu yapılması zorunluluğundan ortaya çıktığı ifade edildi.

SAYIŞTAY: ÖNGÜRÜLEMEYEN DURUM DEĞİL
Sayıştay raporunda bakanlığın cevabı ile ilgili “Stadyumun yapıldığı yer itibarıyla rüzgar etkisine maruz kalacağı ve Federasyon tarafından yapılacak incelemenin kriterleri projenin hazırlanması aşamasında dikkate alınması gereken hususlar olup bunları öngörülemeyen durum kapsamında değerlendirmek mümkün değildir. Diğer taraftan bu yapım işindeki esas husus, yapılan iş artışlarının %10’luk sınırı aşması üzerine projede öngörülen bazı temel imalatların yapımından vazgeçilmesi ve bu imalatların başka bir ihale ile aynı yükleniciye yaptırılmış olmasıdır ki idare tarafından bu hususa ilişkin bir açıklama yapılmamıştır.”

‘ATLETİZİM FEDERASYONUNA TAHSİS DOLDU’
“Tahsis Süresi Sona Eren Taşınmazların Tahliye Edilmemesi ve Bunlar İçin Ecrimisil Alınmaması” başlıklı bulguda ise İzmir İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından kullanım hakkının Atletizm Federasyonu’na verilen tesisin tahsis süresinin 10.03.2021 tarihinde dolduğu sürenin dolmasına rağmen tesisin ne tahliye edildiği ne de ecrimisil bedeli alınmadığı ifade edildi.

Uygulamanın yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil edildiğinin ifade edildiği raporda “Bu itibarla, tahsis süresi sona eren ve tahsisin devamına ilişkin Bakanlık tarafından olur verilmeyen taşınmazlara ilişkin tahliye işlemlerinin yapılması, tahliyeye kadar olan süreler için ise ecrimisil bedeli hesaplanarak tahakkuk ve tahsil işlemlerine başlanması gerekmektedir.” denildi.

MİLYONLUK İŞ İHALESİZ YAPILMIŞ
‘İhale ile Yapılması Gereken Alımların Parçalara Bölünerek Doğrudan Temin Suretiyle Yapılması’ başlıklı bulguda ise İzmir, İstanbul ve Ankara  il müdürlüklerinin süreklilik arz eden ve önceden öngörülebilen nitelikteki birçok mal ve hizmet alımında ihale yapmak yerine doğrudan temin usulüne gittiği belirtildi. Raporda İzmir İl Müdürlüğü tarafından 1 milyon 41 bin 523 TL değerindeki 10 parça tabela ve görsel malzeme alımının ihaleye çıkılmadan 2 firmaya yaptırıldığı ifade edildi.

Raporda söz konusu alım işlemi ile ilgili “Kamu idaresi cevabında, organizasyonların yapılacağı tarihlerin kısa süre kala kesinleştiğini, pandemi nedeniyle mal ve hizmet alımlarında mamul ve iş gücü temininde zorluklar yaşandığını, çalışılacak firma sayısının kısıtlı olduğunu belirtmiştir. Ancak savunmada dile getirilen ve yukarıdaki tabloda yer alan organizasyonun yapılacağı tarihin resmi olarak yaklaşık 16 ay önce kesinleşmesi, doğrudan temin ile tedarik edilebilen mal ve hizmetlerin ihale yöntemiyle de tedarikinin mümkün olması, bulgu konusu alımlara ilişkin katılan firma olmadığı gerekçesiyle iptal edilmiş bir ihale bulunmaması göz önüne alındığında idare cevabında yer alan gerekçelerin kabulü mümkün değildir. Bu itibarla, süreklilik arz eden ve/veya önceden öngörülebilen nitelikteki mal ve hizmet alımlarının ihtiyaç analizi ve bütçe planlaması yapılmak suretiyle ihale ile temin edilmesi gerekmektedir” denildi. 

 
Kupada kuralar 4 Ekim'de çekilecek!
 
Soyer'in 9 Eylül konuşması yargıya taşındı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üzerlerine ağaç devrilen 2 kişi öldü!
Sinop'ta, Erfelek ilçesinde bulunan Tatlıca Şelaleleri'nde gezinti yapan ...
Cumhuriyet Sitesi davası devam ediyor... Sanıklardan 'birleştirme' talebi!
İzmir'deki depremde yıkılması sonucu 10 kişinin yaralandığı Cumhuriyet ...
Terör operasyonunda 596 kilo esrar ele geçirildi
İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır'da yürütülen 'Eren Abluka-34 Operasyonu'nda, ...
 
'Hayata saygı duruşu' kampanyası İzmir'de başladı
İzmir ve ilçelerinde İçişleri Bakanlığınca "Yayalara öncelik duruşu, hayata ...
Kazada can vermişti... Hülya Onaylı için arkadaşları eylemde!
DİSK Genel İş Sendikası üyesi grup, güvenlik görevlisi Hülya Onaylı'nın ...
ESHOT şoförüne satırlı saldırı!
İzmir'in Konak ilçesinde ESHOT şoförüne satırlı saldırı yapıldı. 
 
'Teröristler neredeyse hedefimiz orası'
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Şırnak’ta “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” ...
63 gündür kaçıyor... İzmir'de bir anne kızının katilini arıyor!
İzmir’de boşanma aşamasındaki eşi tarafından başından vurularak katledilen ...
KPSS ön lisans sınav giriş yerleri açıklandı
KPSS ön lisans sınavı için bekleyiş sürerken ÖSYM'den giriş belgelerinin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva