HABERLER>EKONOMİ
15 Kasım 2019 Cuma - 12:47

Sarı’dan SODEMSEN çıkışı: Üye olan kendi ayağına kurşun sıkar!

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in kurulmasına öncülük ettiği SODEMSEN için, “Hangi belediye başkanı üye olursa kendi ayağına kurşun sıkar. Bizi SODEMSEN ile muhatap ederlerse bir kere görüşme yaparız, sonrasında hiç uzatmadan grev yaparız” dedi. İktidarın yerel yönetimler taslağını ‘yarı kayyum’ olarak gördüğünü söyleyen Sarı, CHP’lilere seslendi ve “Siz SODEMSEN’i bırakın, asıl belediyeleriniz kıskaç altına alınıyor. Çıkın sokağa bir ses verin” diye konuştu.

Sarı’dan SODEMSEN çıkışı: Üye olan kendi ayağına kurşun sıkar!

EGEDESONSÖZ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına katıldı ve açıklamalarda bulundu. Sarı, esnek çalışma saatleri, işsizlik, iktidarın hazırladığı yeni yerel yönetimler tasarısı hakkında konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in öncülüğünde kurulan ve belediye başkanlarının üye olduğu Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) için çarpıcı bir çıkışa imza attı.

CUMHURBAŞKANININ ÖNÜNE SÜRÜLEN ESNEK ÇALIŞMA UYGULAMASI İŞSİZLİĞİ 12 MİLYONA TIRMANDIRACAK
Esnek çalışma uygulamasına değinen Sarı ayrıca işsizlik üzerinden rakamlar verdi. Sarı, “TÜİK’in açıkladığı kayıtlı işsiz sayısı 4 milyon 600 bin… Geniş tanımlı dediğimiz, iş aramaktan umudunuz kesmişlerle birlikte 8 milyon işsizimiz var. Yüzde 30’a yakın da üniversiteli işsizimiz var. Cumhurbaşkanlığının önüne sürülen esnek çalışma dediğimiz şey işsizliği 12 milyona doğru tırmandıracak. Bu durumda yapılacak şey Avrupa standartlarında çalışma saatleri yapmalıyız. 45 saatlik haftalık çalışma saatimiz var. Çok verimli olmuyor. Haftalık çalışma programının 35 ya da 40 saate indirmemiz lazım. Bunu indirirseniz bir kişiden 20 saat alırsınız ve çarparsanız 2 milyon kişiye iş buluyorsunuz. Ama esnek çalışmayı getirdiğinizde kiralık işçi bürolarının temelini oluşturursunuz” dedi.  

İZMİR’DE 285 BİN GENÇ İŞSİZ VAR
İş arayan vatandaşların belediyeleri çare kapısı olarak görmeleri hakkında konuşan Sarı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin CV bankasında 200 bin başvuru bulunuyor. Evet doğru. Bu durum normal değil. İzmir’de 285 bin genç işsiz var. Diğerlere baktığımızda en yüksek oran İzmir’de görülüyor. Üretim ilişkilerin olmadığı bir ilde yapacak şeyler var. Tarım bitti, turizm sektöründe yaz geride kaldı arkadaşlar işsiz. Turizmde sürekli çalıştırılan elemanlar yok. 10-15 kişilik ana kadroyu koruyorlar ama yazın 250 kişilere çıkıyor” açıklamasında bulundu.

GAZİEMİR VE DİKİLİ’DE NELER OLDU?
Sarı, geçtiğimiz günlerde Dikili’de Belediye- İş Sendikası ile karşı karşıya gelmeleri hakkında bilgiler verdi. Ayrıca Gaziemir Belediyesi’nde yaşanan işten çıkarmalar sonrasında Belediye- İş Sendikası tarafından hedef gösterilmelerine de değinen Sarı, “Gaziemir Belediyesi 4 yıldır bize geçmek istiyordu. Belediye İş Sendikası örgütlü olduğu için çok müdahil olmadık. Belediyede 560 arkadaşımız çalışıyor, 300-400 kişi bize geçmek istiyordu. Böyle bir istek varsa biz bu talebi geri çevirmeyiz. Kurban Bayramı gibi gittik. Belediye İş Sendikası da geldi. Orada örgütlü oldukları için bizim ‘niye geldiniz?’ deme şansımız yok. İşçiler tepki koydu. ‘Biz kendi rızamızla geçmek istiyoruz’ dedi. Benim şube başkanım da Belediye İş yetkililerine döndü ve ‘ ben bugün 560 işçiden 400 işçiyi alamazsam, 399’da kalırsam dönüp arkamı gideceğim’ dedi. Oysa yarıdan fazlasını almıştık, buna rağmen bu sözü verdik. Doğru bir konuşma yaptı. O gün 435 kişi bize üye oldu. Ertesi gün de tamamladık. Belediye İş yetki kaybetti. Orada bir arkadaşımız işten atılmış. Fakat hala yetkili sendika olmasından dolayı disiplin kuruluna kendi arkadaşları imza koymuş. İntikam almaya çalışıyorlar. Yeni toplu iş sözleşmesini biz yapacağız. Gaziemir Belediyesi çalışanları da yeni güzel bir döneme girecek. Dikili’de de 25 yıldır örgütlüyüz. Bizi seven de sevmeyen de oluyor. 26 kadar arkadaşımız Belediye İş Sendikasına geçiyor. Onlar dışarıdan insanlar getirerek işçilere bıçakla saldırdılar. Gaziemir gibi olsa zaten bizim yapacak bir şeyimiz yok. Ama siz 10 günde 26 kişi geçirdiyseniz bizimle kavgayla baş edemezsiniz. Biz de bu tepkimiz koyduk. Oradaki arkadaşlarımız da bize geri dönüş sağladı” dedi.  

HANGİ BELEDİYE BAŞKANI SODEMSEN’E ÜYE OLURSA KENDİ AYAĞINA KURŞUN SIKAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer tarafından kurulan ve CHP’li belediye başkanlarının da üye olduğu SODEMSEN için konuşan Sarı, “CHP’li belediyelerin kurmuş olduğu sivil toplum sendikası diyelim, bence örgütü de! Kendi dayanışmalarını orada yaratmak yapıldı ya da genel başkan yardımcıları bunun sendikal ayağını kurmaya çalışıyor. Hangi belediye başkanı SODEMSEN’e üye olursa kendi ayağına kurşun sıkar. Bizi SODEMSEN ile muhatap ederlerse bir kere görüşme yaparız, sonrasında hiç uzatmadan grev yaparız. Bizim muhatabımız belediye başkanlarıdır. TİS’ten kaçan belediye başkanı durumu gözümüzde olacaktır. Çok düşünmüyoruz. İşçi arkadaşlarımız rahat olsun, biz hakkımızı sokakta aldık” açıklamasını yaptı.

İZMİR’DEKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SÜREÇLERİNDEN MEMNUNUZ
Kentte belediye başkanlarıyla yürütülen toplu iş sözleşmesi süreçlerine parantez açan Sarı, “İzmir’deki TİS süreçlerinden memnunuz. İstediğimizi alıyoruz. Belediyelerin durumunu göz önüne alarak söylüyorum, yapılan sözleşmelerden memnunuz. Büyükşehir’de 31 Mart sonrasında 2 sözleşme imzaladık. Çeşme’de, Bayraklı’da, Bornova’da, Buca’da yaptık. Belediyeler kendi ekonomik ölçütleri noktasında alabileceğimiz ücretleri veriyorlar. Biz de ‘belediyenin elindekini alalım, ödeyemezse ödeyemezler’ demedik. Birlikte hakça yaşayacağımız bir ücret istiyoruz. Hiç de sıkıntı yaşamadık” dedi.  

İKTİDARIN TASLAĞI İÇİN CHP’LİLERE SESLENDİ: BIRAKIN SODEMSEN’İ BELEDİYELERİNİZ KISKAÇ ALTINDA… YARIM KAYYUM İDDİASI!
‘Maaşların ödenmemesi noktasında yeni süreç için endişe taşıyor musunuz?’ sorusunu yanıtlayan Sarı, “Endişe taşıyorum. Aslında bu çok ayrı bir konu... Aynı zamanda AKP belediyelerle ilgili yeni yerel yönetim taslağı hazırlıyor. İnce ayrıntılar var. Belediyelerin gelirlerinden yüzde 38-39 gibi kesintiler yapıyor. Şimdi de yüzde 2’lik bir kesinti yapacaklar. Belediyelere yarı kayyum atanacak. Kayyum atayamadıkları belediyeleri yarı kayyum şeklinde yasalarla boğacaklar. Mesela genel sekreteri, genel müdürleri cumhurbaşkanı belirleyecek. Belediyeler 3 bakanlığa entegre edildi. Ellerindeki gelir getiren yerler, mesela İstanbul’daki boğazlar gibi… Siz oranın yetkisini alırsanız 70 milyon TL’yi, yani her yıl onu kendi bütçenize alıyorsunuz. Ben buradan CHP’li milletvekillerine, belediye başkanlarına, meclis üyelerine sesleniyorum; siz SODEMSEN’i bırakın, asıl belediyeleriniz kıskaç altına alınıyor. Çıkın sokağa bir ses verin” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'de ilginç olay: Hırsızlığa geldi, 14 gün evde kaldı!
 
Ulu Önder BAL’da türkülerle anıldı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 15 Kasım 2019 Cuma 20:37

İzmir büyükşehir de dahil olmak üzere CHP li belediyecilik bu dönem yüzünden( TUNÇ SOYER) BİR DAHA GERİ GELMEMEK ÜZERE TARİH OLACAĞA BENZİYOR!!!!

Yorumu oyla      4      6  
Mert 15 Kasım 2019 Cuma 15:00

Ağızına yüreğine sağlık başkan söyledikleri noktası virgülüne kadar doğru

Yorumu oyla      8      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bütçe açığı 100 milyar lirayı aştı!
Bütçe dengesi ekimde 14,9 milyar TL açık verdi. Ocak-ekim döneminde bütçe ...
Kritik işsizlik rakamları açıklandı!
Ağustos döneminde işsizlik geçen yılın aynı ayına göre 2.9 puanlık artış ...
'Çalışana göre mesai saati' önerisi
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu'nun istihdam çalıştayından ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 5,75 TL, Euro 6,34 TL'den işlem görüyor.
Bakan Pakdemirli'den Dikili'ye OSB müjdesi: 9 ilçeye daha açılacak
Dikili Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi müjdesini veren Tarım ve ...
Ege turizmine Kasım tatili dopingi!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara iki ara tatil getirilmesi ile ...
 
Konaklama vergisinde yüzde 2'ye dönüş
Konaklama vergisinde oran, teklifin ilk halindeki gibi yüzde 2'ye çekiliyor.
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 5,77 TL, Euro 6,35 TL'den işlem görüyor.
İzmir Körfezi’ndeki tek marina kapanıyor!
Balçova’da bulunan Levent Marina’nın kapanacağı öğrenildi. İşletici Dirinler’in ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva