HABERLER>EKONOMİ
29 Mart 2023 Çarşamba - 10:25

Sanayici Çiçekçi’den İzmir İktisat Kongresi’ne ’35 saatlik çalışma’ kararı eleştirisi: Türkiye 40 yıl geri gider!

34.Grup Plastik Ambalaj Sanayi Meclis Üyesi Erdoğan Çiçekçi, “Çalışma saatinin 35 saate indirilmesi sanayicilere yüksek maliyetlere sebep olabileceği gibi bir de eksilen iş saatini doldurmak amacıyla, eğitimli işçi bulunamaması söz konusu da olacaktır. Ayrıca kalkınmakta olan ülkemizin iş gücü kaybı da dikkate alınmalıdır. Sayın Soyer’e ‘bu karar 40 yılı bizi geriye götürür’ dedim. 35 saate düştü diyelim, bir de 2 gün ücretli izin istiyorsun. 16 saatten çıkar, haftada 2 gün çalış, ondan sonra yat. Türkiye nasıl kalkınacak?” dedi.

Sanayici Çiçekçi’den İzmir İktisat Kongresi’ne ’35 saatlik çalışma’ kararı eleştirisi: Türkiye 40 yıl geri gider!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- 34.Grup Plastik Ambalaj Sanayi Meclis Üyesi ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen İktisat Kongresi ile ilgili, EBSO Mart ayı meclisinde eleştirilerde bulunarak, kongredeki maddelerin iş hayatına olumsuz etkileri olacağını, kongre deklarasyondaki bazı maddelerin gelecekte iş hayatını olumsuz etkiye ifade etmişti.

Egedesonsöz’e konuşan Erdoğan Çiçekçi, eleştirilerinin detaylarını anlattı. Bu konunun EBSO’da Nisan ayı meclisinde yeniden değerlendireceğini de belirtti.

İkinci Yüzyıl İktisat Kongresi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesinin düzenlenmesini değerli bulduğunu ifade eden Çiçekçi, “Kongre toplandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin örnek bir davranışı söz konusu. Bu kongreye karşı değilim. Zaten hiç kimseye karşı olamaz. İkinci yüzyılın iktisat kongresinin bir şekilde bu zor dünya şartlarında organize edilmesi çok güzel... Kongre konularının geniş kapsamlı ele alınması için ilgili tarafları bu kongreye çağırılmalıydı. Karşılıklı görüşmeler, hem taraflar hem akademisyenleri n katkılarıyla sonuç bildirgesine kadar götürülmeliydi diye düşünüyorum. Ancak bu kongrede,  işçi başlığı bölümünde, işçi sendikaları kendileri için önemli olan görüşleri ve istekleri sıralamışlar. Sendikaların görüşleri ile ilgili yorum yapacak işveren sendikalarının bu toplantıda olmaması nedeniyle çıkan kararlar, tek tarafın görüşlerini belirten şekilde olmuştur” dedi.

‘BU İŞİN UZMANLARI İŞVEREN SENDİKASIDIR DEDİM’
Kongrede sanayicileri temsil edenlerin işveren sendikası olduğunu vurgulayan Çiçekçi, “Kongreye, işçi kanadının getirildiği yere, karşı fikir verecek, müzakere edecek zemin tam oturtulmazsa çıkan kararlar, sadece tek tarafın istediği gibi çıkmış olur. İşçi sendikalarının, özellikle DİSK’in çok ağırlıkta olduğu ilk iki toplantıda 60 madde hazırlanmış ve Tunç Bey kitapçık olarak geldiği EBSO meclis ziyaretinde bize dağıtmıştır. Kendisine o anda görmüş olduğum çok önemli 35 maddeyi söylemek arzusundaydım ama ev sahibi olarak konuşmaya hazır olmadığını, misafir olduğunu, gideceğini söyledi. Ben bir kelime söyleyerek ‘sayın başkanım bu maddeler bize 35- 40 yıl geriye götürür. Bu işler öyle kolay olmamıştır’ manasında bir söz söyledim ve dedim ki ‘bunun karşılığı işveren sendikalarıdır ve Onlar da burada bulunmalıdır’ dedim. Ama Tunç Bey, ‘siz sanayiciler orada konuşacaksınız bunu’ dedi. Kongreye çağırdığı zaman sanayici vardı, esnaf vardı ve tüccar vardı. Orada da ilk konuşmasında, yine işçi hakları konuşulmadı. O toplantıda ben söz alarak, “sayın başkanım bizi temsil eden işveren sendikalarıdır, sanayiciyi temsil eden onlardır. Bu işin uzmanları onlardır. Biz sanayiciler bu işin uzmanı değiliz ama işçi sendikaları işinin uzmanı, işçi haklarını ve iş yasanının hükümlerini profesyonel olarak biliyorlar. Bizim işveren sendikalarımız da bunu biliyor. Onların da kadroları var. Kongrede bunları müzakere etsinler’ dedim. Kongrede alınacak kararlar, kongrenin 4 uzman masası ve diğer paydaşların da görüşleri alındıktan sonra bir uzman masasından geçti. Bu alınan iş kanunları konuşmaları masalarından bir tanesi herhalde işçi masasıydı. O iki masada kim vardı bilemiyorum ama. DİSK’in genel başkanının kongrenin yüksek istişare kurulunda olduğu bir iktisat kongresi oldu bu kongre. Orada Arzu Çerkezoğlu yüksek istişare kurulu üyesi olarak iktisat kongresinde alınan tüm kararların en son noktasındaki en üst kademedeydi. Kapanış oturumunda da, aynı şekilde DİSK’in işçi sendikası konfederasyon başkanı ve yaklaşık 30 tane de sendika başkanı vardı. Orada hiç işveren sendikaları başkanı yoktu. İşveren sendikaları burada olmamakla bu kongrenin bu ayağı eksik oldu, bütün mesele bu. Yoksa orada onlar olsaydı da bu kararlar öne çıksaydı ben ağzımı açmazdım. Bence o konuda belki ilk iktisat kongresinin modeli alınmaya çalışılmış ama belki öyle diye düşünüyorum. Kötü niyet beslemiyorum. O kongreye, 1923 kongresinde sanayici, tüccar, çiftçi, amele adı altında 4 başlık vardı. O kongrede işçi kanadı amelenin yerine artık bundan böyle adımız işçi olsun dediler ve ilk defa 1923’te de sendika kurulsun istediler. 100 yıllık bir kongre yaptığınız zaman birebir nokta atışı yapılan maddelerin kongrenin içinde olmaması gerekirdi” dedi.

‘35 SAATİ KOYARSAN ÖNLERİNE DİĞERİ 25 SAAT OLSUN DER’
Kongrede çalışma saatinin 35 saate indirilmesi ile ilgili kararın iş dünyasında karşılığı olmayacağını kaydeden Çiçekçi,” O 35 saat işçinin daha sosyal olabilmesi ailesine kendine daha fazla vakit ayırabilme adına refah ülkelerde, ekonomik, milli geliri yüksek, sosyal olmuş devletlerde bunun talep edildiğini konuşulduğunu biliyoruz. Ama bugün Avrupa’da şu anda bugün milyonlarca insan çalışma yaşının uzatılmasıyla ilgili yürüyüş yapıyor hükümete karşı . Avrupa devletleri vermiş olduğu pozitif hakları çalışanlarından geriye almaya çalışıyor. Böyle bir dünya yaşanıyor. Şu anda böyle bir dünya yaşanırken ülkede pahalılık, işsizlik, sorunlar varken, çalışma saatinin 35’e düşürülmesi ülkede çok ciddi sanayici maliyeti arttıracaktır. Kaliteli işçi ihtiyacını karşılayamayan Türkiye’nin yaklaşık 10 saatlik çalışma saatinin kaybolmasıyla o yere kadrolarını yetiştirip de koyabileceği insan bulması bile mümkün değil. 35 saat olsun, haftada 2 gün izin verilsin. İşçi ayrılırken kıdem tazminatını istifa ettiği zaman alabilsin. Bu maddeler yazılamaz. 35’e düştü diyelim, biri 2 gün ücretli izin istiyorsun. 16 saatten çıkar, haftada 2 gün çalış ondan sonra yat. Türkiye nasıl kalkınacak? Bu sadece işçi haklarını ‘ben bak nasıl savunuyorum’ gibi yaklaşımın liderler ifadeleri oluyor. Daha büyük sendikalardan TÜRK- İŞ, İzmir Büyükşehir Kongresinde bu 35 saati bir stratejik harita olarak koyarsa önlerine diğer sendikalar 25 saat ister çünkü rekabet halinde bunlar. Örnek olarak, 100 TL saat ücreti aldıysan senden sonra ücret talebinde bulunan kişi sendikası 110 TL ister. Dolayısıyla bu işi nasıl planladılar? İşveren sendikalarının çağrıldığını bilmiyorum. Ama çağrılmış olsaydı biz çağırdık, onlar gelmedi derlerdi. Böyle bir şey yok. Bence, taraf olarak çağrılması gerekir ve bu yanlışlığın sebebi o eksikliktir ayrıca. Uzmanlar, bunları inceleyecek dedi. Hangi uzman gruplarında incelendi ve 60 madde aynen çıktı. İşverenlerimizden bir tanesi işçi ayrıldığı zaman kıdem tazminatı ödenir maddesine evet demez. Dükkânı açmaz, adam sanayiyi kapatır” dedi.

 
Erdoğan, Büyük Birlik Partisi'ni ziyaret edecek
 
Fırtına hayatı olumsuz etkiledi!
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kalın kafa 29 Mart 2023 Çarşamba 18:18

Birçok ülke haftalık toplam çalışma saatinde değişiklik olmadan 4 günlük çalışmaya başladı. Maliyet azaldı verim arttı. Biz haftalık 50 saati 4 güne yaysak vay bizeee.

Yorumu oyla      2      3  
ali 29 Mart 2023 Çarşamba 16:48

açlık sınırın altında insan çalıştırıyorsunuz istisnalar hariç, bu dünyanın bir de öbür dünyası var unutmayın.. fabrika sahipleri sürekli servetine servet katarken işçiler sürekli fakirleşiyor ama maşallah Mart kedisi gibisiniz

Yorumu oyla      2      3  
ÇAlışan 29 Mart 2023 Çarşamba 13:23

35 değil 40 saat çalış ama verimli çalış. 3 adım ileri sıçramak için 3 tane 1 adım sıçrayan adam değil 3 adım sıçrayabilen 1 adam var, ona göre ücret, yan menfaat ve çalışma ortamı ver. Olmuyorsa o zaman söyle. Ama patron zihniyeti böyle. 3 kuruş para vereyim, 7/24 çalış, mümkünse fabrikada yat.

Yorumu oyla      9      3  
tuna 29 Mart 2023 Çarşamba 13:14

35 saatle turkiye geriye gitmez sanayici aklını devşirsin

Yorumu oyla      9      3  
TC misafir 29 Mart 2023 Çarşamba 12:45

Ne demesini bekliyordunuz ki, siz çalışacaksınız o sefasını sürecek.

Yorumu oyla      9      3  
29 Mart 2023 Çarşamba 12:40

Çoğu insan günde 8-10 saat çalışıyor. İşe gidip gelmeyi de ekleyince günün yarısı bitiyor. Uyku süresini de ekleyince gün bitti.

Yorumu oyla      10      3  
VATANDAŞ 29 Mart 2023 Çarşamba 12:14

Bu zihniyetin amacı zaten Türkiyeyi geriye götürmek ileriye değil.Maalesef tembellik ruhumuza işlemiş az çalışalım çok kazanalım istiyoruz,öyle bir dünya yok,çalış,üret,kazan sloganımız olmalı biz gelişmekte olan ülkeyiz ve gelişmek için çalışmalıyız bazılarının zoruna gitsede adam doğru söylemiş Soyerin üretmek gibi bir derdi olmadığı için atıyor bol keseden....

Yorumu oyla      4      11  
Alen doğu gencer 29 Mart 2023 Çarşamba 12:07

ne 35 saati? biz 40 saate düşürülmesine rağzıyız ama sayın Çiçekçi şu konuştuklarından kendisinin eski kafalı bir iş veren olduğunu anlıyoruz. dünyanın bir çok ülkesinde çalışma saatinin düşmesi ve haftalık çalışma gününün 4 güne düşmesi sonucu verimliliğin inanılmaz arttığı bir çok kez kanıtlandı .

Yorumu oyla      12      4  
izmir 29 Mart 2023 Çarşamba 11:46

35 saat mesleklere göre saat ayarlaması yapılması grekiyor. tüm meslekler aynı saat çalışması imkansız. artık bilgisayarlar,robotlar var gülük 10 saatlik çalışmanın 2 saate yakını boş geçiyor. dikkatli bakarsanız görürsünüz. hele izmir de bu 4 saate kadar çıkar. :)

Yorumu oyla      7      4  
VATANDAŞ 29 Mart 2023 Çarşamba 11:45

Her şey işveren lehine olmalı. Ola ki bir gıdım aleyhine olursa dünya yaşanmaz olur değil mi Sayın ÇİÇEKCİ. Kısaca keser hep ama hep sizden yana yontsun istiyorsunuz. NOKTA

Yorumu oyla      9      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Hiç kimse devletimize laf etmesin’ demişti… Özgener’den Başkan İduğ’a destek!
İZTO meclisinde deprem süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yönetim ...
İthal cep telefonuna zam iptal
İthal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 350 dolara çıkaran düzenleme ...
Ve İzmir’den seferler başlıyor… Ver elini Sete!
İzmir ile Fransa’nın turistik Sete kenti arasında başlayacak olan yeni ...
 
İzmir’e 4 milyarlık teşvik… Aslan payı metalcilerin!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayımladığı Şubat ayı teşvik listesine ...
Başkan Karace duyurdu: EBSO’nun yeni hizmet binası için anlamlı tarih!
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Cenk ...
EBSO’da 'deprem-sel' çıkışı ve ‘istifa’ göndermesi: Bir kişi çıkıp sorumluluğum var demedi!
EBSO Meclisi’nde konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin ...
 
İzmir’in tanınmış sanayicisinden ‘İktisat Kongresi’ ve '35 saat çalışma' eleştirisi: İş hayatı mahvolur!
EBSO Mart ayı meclisinde söz alan 34.Grup Plastik Ambalaj Sanayi Meclis ...
EBSO’da sitemkar konuşma: Madencilik yapılmasın diyen ilk çağda yaşasın!
Madencilik ve Taş Ocakçılığı Sanayi Komite Başkanı Yönetim Kurulu Başkan ...
TESK'ten EYT'de yeni düzenleme talebi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva