HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Eylül 2015 Pazartesi - 13:36

‘Sakin Şehir’de dev satış: Soyer Meclis’i çağırdı ve…

Göreve geldiği 7 yılda milyonlarca liralık arazi ve gayrimenkul satan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer rayiç bedeli 300 milyon TL’yi bulan yeni yerlerin satışı için yetki aldı. Meclisi satış kararı öncesinde yetki devri için olağanüstü toplantıya çağıran Soyer sonuca ulaştı. Soyer’e tepki gecikmedi. AK Parti İlçe Başkanı eski Belediye Başkanı Hamit Nişancı, “Bu satış kararları usulsüzdür. Çünkü kiracılar tarafından idare edilen yerler kullanıcıya satılmak isteniyor. Yargıya gideceğiz” dedi.

‘Sakin Şehir’de dev satış: Soyer Meclis’i çağırdı ve…

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ilçede beş farklı büyüklükte alan için satış yetkisi aldı. 

Göreve geldiği günden bu yana aldığı satış kararları ile tartışma yaratan Başkan Soyer, meclisi olağanüstü toplantıya çağırarak içinde iki otelin bulunduğu araziler de dahil olmak üzere farklı alanlardaki gayrimenkulleri satışa çıkarttı. Piyasadaki arsa rayiç bedellerine göre değeri 300 milyon TL’nin üzerinde olan alanlar kısa zamanda satılarak yeni sahiplerini bulacak.
 
Soyer’in satış listesinin başında Club Resort Atlantis yer alıyor. Antalya merkezli Neptün Oteller Zinciri’ne bağlı 4 yıldızlı denize sıfır oteli şu anda Onur Air’in sahibi Cankut Bagana’nın aile bireyleri işletiyor. 

Soyer, imar planlarında Atlantis Otel’in şu anda kullandığı 33 bin metrekarelik 3025 ada 1 parsel, 39 bin metrekarelik 3026 ada 3 parsel ile 3 bin 49 metrekarelik 3049 ada 1 parsel için satış yetkisi aldı. 


 
ÖNCE ADA SONRA OTEL YERİ
Başkan Soyer’in satma kararı aldığı yerler listesinin ikinci sırasında 5 yıldızlı Euphoria Aegean Resort & Spa yer aldı. Soyer, toplam 52 bin metrekare alana sahip 1081 ada 1 parsel için de yetkiye sahip oldu. 

Belediyenin 49 yıllığına anlaşma yaparak irtifak hakkı vasıtasıyla gelir elde ettiği otelin mülkünün bu kez kullanıcıya geçişine imkan sağlanacak. Çeçen asıllı İsmail Pepiev'in sahibi olduğu Prince Grup’a ait otelde genel seçim öncesinde CHP Genel Merkezi’nin bölge toplantısı gerçekleştirilmişti. Geçtiğimiz aylarda otelin karşısındaki adayı şirkete 1 milyon 350 bin TL’ye satan belediye bu kez otelin bulunduğu alanı satmış olacak.  Prince Grup’un Türkiye başta olmak üzere Rusya ve Letonya’da farklı yatırımları bulunuyor. Şirket,  havacılık ve taşımacılık da dahil 12 farklı alanda hizmet veriyor.


 
SORUŞTURMA GEÇİRMİŞTİ
Satış listesinde Başkan Soyer’in ailesi tarafından işletilen Güneş Turizme ait Teos Tatil Köyü de yer aldı. Belediye başkanı olarak kiracısı konumundaki tatil köyünün belediyeye olan borçlarını ödemediği için soruşturma geçiren Başkan Soyer burayı da satacak. İmar Planlarında 776 ada 1 parselde yer alan tatil köyü satılırsa başkan, bizzat kendi ailesinin işlettiği belediyeye ait yeri ailesine satmış olacak.
 
Soyer’in milyonlarca liralık değere sahip olacak satış kararları listesinde Doğanbey’de ana yol üzerinde 5 dönümlük arsa da yer aldı. Soyer, bu satış kararları ile birlikte sadece Sığacık’ta belediyeye ait 672 bin metrekare alanı satmış oldu.
 
AK PARTİ’DEN ŞERH
Olağanüstü meclis toplantısında satış kararları krize neden oldu. Belediye Başkanı Soyer’in önerisi ile gündeme gelen satış kararlarına AK Parti meclis üyeleri karşı çıktı. Kamu kaynaklarının satışının uygun olmadığını belirten isimler itiraz ederek oylamada “ret” oyu kullandı. CHP’li meclis üyeleri de Başkan Soyer’e destek verdi. Karar, oy çokluğu ile meclisten geçti.
 


YARGIYA TAŞIYACAĞIZ
Satış kararlarına tepki gösteren eski Belediye Başkanı AK Parti İlçe Başkanı Hamit Nişancı, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Nişancı, “Belediye başkanı üzerinde kiracı olan mülkleri satışa çıkartıyor. Yap-işlet devret modeli ile yapılan yerler bile kullanıcılara yarı fiyatına verilecek. Bu mülkler, gayrimenkuller ve araziler Seferihisar halkının malıdır. Ne yazık ki fütursuzca ve bilinçsizce satış kararları alınıyor. Aynı zamanda belediye borç batağına saplanmış durumda. Çekilen kredileri, alınan borçları ödemeye bugün başlasanız yıllar geçer. Biz bu kararları yargıya taşıyacağız” dedi.


 
BAŞKAN’DAN JET AÇIKLAMA
AK Parti cephesinden gelen tepki sonrası Başkan Soyer’den jet açıklama geldi. Seferihisar Belediye Başkanı rakamlarla kurumun borçlarını açıklarken, satışta ilkesel bir karar alarak köylünün mallarının yerine belediyenin işletmesi mümkün olmayan yerleri tercih ettiklerini söyledi. Başkan Soyer’in açıklamasında rakamların gerçeği yansıtmadığına da vurgu yapıldı

İşte o açıklama
Bildiğiniz gibi 2009 yılında Belediye Başkanı olarak seçildim ve 6,5 yıldır bu görevi sürdürüyorum. Seçildiğim günden beri “enkaz edebiyatı” yapmaktan özellikle kaçındım. Ancak bazı gerçekleri haberiniz nedeniyle açıklama ihtiyacı doğmuştur.

2009 yılı öncesi yani 28 Mart 2009 tarihi itibariyle, Belediye’nin Seferihisar Mal Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan 20 Milyon 334 Bin 408 Lira tutarındaki borcu bugüne devrolmuştur. Bugün itibariyle bu borç 31 Milyon 173 Bin 958 liradır.

2009 öncesi görev yapan Belediye, 61 adet yer satışı yapmıştır. Bizim dönemimizde satışı yapılan en büyük parsel, Hamit Nişancı belediye başkanıyken İngiliz bir firmaya satılmıştır. Daha sonra bu satış İngiliz firma tarafından iptal edilmiş, iptalden doğan borçlar da yine bizim yönetimimiz tarafından ödenmiştir.

AKP İlçe Başkanı Hamit Nişancı, sanki on yıl bu ilçede belediye başkanlığı yapmamış gibi, bu borçlar kendi döneminde yaratılmamış gibi, sanki o dönemde onlarca parseli satmamış gibi, bugün Belediyemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkışıklıkta hiç payı yokmuş gibi bugün satış kararı verilen parseller üzerinden siyasi çıkar elde etme çabasına girmiştir.
4 Eylül 2015 tarihinde SGK’dan gelen yazı ile bizim yatırım yaparak yenileyip, Seferihisarlının hizmetine sunmak istediğimiz eski Kültür Merkezi binamızın, SGK tarafından yürütülen icra takibi nedeniyle haczedilmiş ve satışa çıkarılmış olduğunu öğrendik. Aynı tarihlerde, İçişleri Bakanlığına yaptığımız borçlanma talebinin de reddedilmesi Belediyemizin ivedi olarak başka bir çözüm üretmesi zorunluluğunu doğurdu.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, satış kararları, belediyenin günlük giderlerini karşılamanın ötesinde, Belediyemizin varlığını sürdürmesi, tüm Seferihisarlılara daha iyi hizmet verilmesi ve öngördüğü yatırımlarla kamu hizmetini sürdürmesi amacıyla alınmıştır.

Satış kararları alınırken ilkesel bir tercihten yola çıkılmıştır. Bütünşehir yasası sonucu kapanan köylerin mallarını satmayı uygun bulmadık. Köy mallarının o köylerde yaşayan insanların emekleri ile kazanılmış değerler olması nedeniyle bir gecede çıkartılan bir yasayla haklarının ellerinden alınmasına ve mağdur edilmelerine vicdanen razı olamazdık.
Satış kararı alınan araziler turistik tesis alanı. Belediyenin işletmesi mümkün ve doğru olmayan araziler... Bu arazilerden mevcut durumda kira bedeli alıyoruz ama mülkiyet bedeli almanın, yani satmanın daha doğru olacağı düşünüldü.

Bu satışlar, en açık şekilde gerçekleştirilecek ihalelerle gerçekleştirilecek olup, kiracılarına satış yapılacak olduğunu ifade etmek gerçek dışıdır.

Belediyelerin gayrimenkul satışları en kolay siyasi polemik malzemesi yapılan konular arasındadır. Ancak kamu hizmeti yürüten bir kurumun başka bazı kamu kurumları tarafından sıkıştırılması ve hizmet üretemez hale getirilmesinin sorumluluğunun yerel yönetim mevzuatındaki düzenlemelerin eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmeden belediyelerin suçlanması en hafif deyimiyle vicdansızlıktır. Üstelik bu eleştiriyi yöneltenler, kendi yönetimleri döneminde o eleştirdikleri icraatları fazlasıyla yapmışlarsa artık bu bir ayıp haline gelir.
 
Bu ayıp o kadar ileriye gitmiş durumdadır ki, Sayın Hamit Nişancı, Güneş Turizm tarafından işletilen tatil köyünün kira bedellerinin tespiti ile ilgili yürütülen soruşturma da kendisinin de Başkan olarak soruşturulmakta olduğu gerçeğini saklamaktadır.

Bu vesileyle, biz Seferihisarlılar olarak onun üslubuna alışmış olsak da, okurlarınızın tanımıyor olabileceği düşüncesiyle, kendisini öncelikle edebe ve ileri sürdüğü, “300 milyon liralık satış tutarı”,  “toplam 672.000 m2 arazi” gibi acayip rakamları açıklamaya davet ediyorum.

Belediyemiz, Türkiye’ye örnek uygulamalarını sürdürmeye kararlılıkla devam edecek, tüm namuslu vatandaşlarımız için umut olmayı sürdürecektir.

 
PKK’ya büyük darbe: Kamplar böyle vuruldu!
 
İzmir’de 2 yıl sonra Gezi davası: 94 sanık var
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 22 Eylül 2015 Salı 10:44

Halkın malını neden satıyorsunuz? İnsanlar sizleri o koltuğa halkın mallarını satması için mi oturttu? O tesisleri kiracılar işletip paraları cebine koyacağına siz adam gibi işletip o parayı belediye kasasına koymasanız olmaz.

Yorumu oyla      11      6  
ERCÜMENT ŞAHİN 21 Eylül 2015 Pazartesi 21:30

başkan seni seviyorduk, bırak şu kamu malı satışını, garibin yaksulun hakkınını belediye yandaşlarına peşkeş çekme, gerekirse maaş alma ,gönüllü insanlarla belediyeyi yönet,çünkü yaptıgın toplumsal görevdir askerlik gibi, kutsaldır.

Yorumu oyla      13      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan’dan o öneriye yanıt: Ancak 2019’dan sonra
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka ...
Buca’da camilere bayram temizliği
Buca Belediyesi, Kurban Bayramı’nda vatandaşların daha temiz ortamlarda ...
Eşrefpaşa’da Bayram buluşması
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, ...
 
İzmir’de bayram rehberi: Ulaşıma özel düzenleme, 24 saat nöbet!
Bayram süresince toplu ulaşım araçlarında yüzde 50 indirim kararı alan ...
Konak’ta sofralar boş kalmıyor
Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren yardıma muhtaç vatandaşlar ...
Bornova’da ödül gecesi: Değer katacak proje
Bornova Belediyesi’nin tüm birimlerinin tek çatı altında toplanarak halka ...
 
Urla’da yeni hayat: Dört dörtlük plaj
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Kum Denizi sahilini çeşitlenmiş aktivitelerle ...
İzmir’de tenis coşkusu: Başkan önce izledi, sonra oynadı
Folkart’ın ana sponsorluğunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ...
Karşıyaka’da bayram temizliği harekatı
Karşıyaka Belediyesi, ‘Hedef daha temiz Karşıyaka’ parolasıyla ilçenin ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva