HABERLER>GÜNCEL
21 Eylül 2015 Pazartesi - 13:48

İzmir’de 2 yıl sonra Gezi davası: 94 sanık var

İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla 1 Haziran 2013 tarihinde, sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarla İzmir'de gösterilere katıldıkları iddiasıyla 94 kişi hakkında, iki yıl sonra, 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın bugün görülen ilk duruşmasına, tutuksuz yargılanan 94 sanık ile gönüllü avukatlar katıldı. Sanıklar, suçlamaları kabul etmeyip, "Demokratik haklarımızı kullandık" dedi.

İzmir’de 2 yıl sonra Gezi davası: 94 sanık var

1 Haziran 2013 tarihinde, İstanbul'daki Gezi Parkı protestolarına destek amacıyla sosyal medya üzerinden yapılan çağrıların ardından, İzmir'deki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde toplanan, bazı dernek, siyasi parti, sendika ve platformların üyeleri, sloganlar eşliğinde yürüyerek Alsancak Vapur İskelesi önünde toplanan ve diğer gruba katıldı. Buradaki kalabalık yaklaşık 10 bin kişiyi buldu. Topluluk, Gündoğdu Meydanı'ndan Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada kalabalık Plevne Bulvarı'nı trafiğe kapattı, ardından Gezi Parkı eylemlerine destek veren, hükümeti istifaya çağıran sloganlar eşliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne yüründü. Grup içerisinde bulunan bazı kişiler, güvenlik önlemi alan polislere taş ve sert cisimler atıp, ellerindeki flama sopaları ve demir çubuklarla vurdu. Polis, gruba müdahale edince, kaçış sırasında kalabalıktakiler, resmi araçların camını kırıp, kamu ve özel bankalara zarar verdi. Gündoğdu Meydanı'nda toplanan gruptan ayrılan, aralarında sanıkların da bulunduğu 2 bin kişi, Talatpaşa yolunu yaktıkları çöp konteynerleri ile trafiği kapatıp, polise taş ve şişe attı. 1 Haziran saat 02.00'ye kadar bu şekilde bekleyen grup, Ali Çetinkaya Bulvarı'ndan gelen diğer grupla birleşti. Yaklaşık 4 bin kişiyi bulan gruba dağılması için polis anons yaptı. Polisin su sıkmasına rağmen dağılmayan gruptan ayrılan birçok kişi, saat 05.00'te AK Parti Konak İlçe binasına taş attı. Grubun dağılması için anons yapan polis, çağrı karşılık bulmayınca saat 06.30'da müdahale edip çoğunluğu öğrenci 94 kişiyi gözaltına aldı. İşlemlerin ardından adliyeye sevk edilen sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
 
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Cevdet Aydemir, 94 sanık hakkında, olayın üzerinden iki yıl geçtikten sonra '2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görevli memura görevini yaptırmamak için zincirleme şekilde direnme' suçlardından 2 yıl ile 6'şar yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.
 
Savcı Aydemir iddianamade, polislerin gruba dağılmaları için anons yaptıklarını, yüzlerinde maske olan kişilerin yollara barikat kurup polise taş ve sopalarla saldırdıklarını, parti binasına saldırmalarının ardından müdahale edildiğini, sanıkların birçok kamu malına zarar verip, güvenlik güçlerine direndiklerini ve olaylar sırasında birçok polisin yaralandığını, direnişin gözaltına alınırken de sürdüğünü belirtti.
 
İzmir 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, duruşma salonunun yetersiz olması nedeniyle İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülmeye başlandı.
 
Duruşmaya tutuksuz yargılanan 94 sanık ile gönüllü avukatlar katıldı. İzmir Barosu da davaya müdahil olmak için dilekçe verdi. Kimlik tespitleri yapılan ve bazılarının ifadeleri alınan sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyip, "Biz bir parti üyesi olarak oraya gitmedik. Kendi irademizle katıldık. Demokratik haklarımızı kullandık. Kimseye taş ve sopayla saldırmadık. Hiçbir kamu malına da zarar vermedik" dedi. Duruşmaya yarın da devam edilecek. (dha)

ALTIOK TWİTTER’DAN TEPKİ GÖSTERDİ
Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı Twitter hesabından yaptığı açıklamayla davaya tepki gösterdi.
İşte Altıok’un mesajları:
- Hiçbir korkuya benzemez/halkını satanın korkusu" demiş Nazım. Gezi'nin üzerinden 2 yıl geçti savcılar İzmir'de Gezi'nin peşine düşmüşler.
- Gezi yüzyılın en muhteşem günleridir. Gezi baskıya, zorbalığa, diktatörlüğe başkaldırının şiiridir. Gezi gençliktir, kadındır, doğadır.
- Gezi'yi yargılayamazsınız. Siz Gezi'yi anlayamazsınız.
- Bugün 94 sanıklı Gezi İzmir davasının ilk duruşması görülüyor. Adliyede olamadım ama kalbim Gezi destanının genç yaratıcılarıyla beraber…
- Az kaldı, 1 Kasım'dan sonra bütün hukuksuzluklarını tek tek suratlarına çarpacağız. Her şeyi görüyoruz, her şeyin farkındayız.

 
‘Sakin Şehir’de dev satış: Soyer Meclis’i çağırdı ve…
 
Rize’de referandum: Atatürk heykeli çay bardağı mı?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan 21 Eylül 2015 Pazartesi 15:54

Bu iktidar 1 kasımda yıkılınca AKP savcıları yeni iktidara mendil sallarlar

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PKK’ya büyük darbe: Kamplar böyle vuruldu!
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların 11 Eylül günü sabaha kadar süren ...
Suriyelilere TEM’de polis müdahalesi
Avrupa hayalini gerçekleştirmek isteyen yaklaşık 100 Suriyeli TEM otoyolu ...
Hakkari’de faciadan dönüş: Yola döşenen bomba...
Hakkari'de PKK'lı teröristlerin yola döşediği patlayıcı infilak etti. ...
 
Uludere’de hatalı istihbaratın belgesi!
MİT'in, Roboski (Uludere) katliamından önce Genelkurmay'a PKK'lı Bahoz ...
Sağanak çilesi: Ödemiş sular altında!
İzmir’in Ödemiş İlçesi'ne bağlı büyükşehirden önce belde olan Kaymakcı ...
Ege’deki Ağrılılar’dan ‘çözüm süreci’ çağrısı
Ege Bölgesi Ağrılılar Birliğinin İzmir-Çankaya’daki Genel Merkezi’nde ...
 
İzmir’de ‘süslü’ tur: Yüzlerce kadın pedal çevirdi
İzmir’in Konak Meydanı'nda 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' etkinliği kapsamında ...
İzmir’de korkunç son: Katlı otoparktan…
İzmir’in Konak İlçesi'nde, iddiaya göre bunalıma giren 23 yaşındaki Ahmet ...
Terörün öteki yüzü: Damatsız düğün!
Uzman Çavuş Ahmet Karavelioğlu görev yaptığı Hakkari'den Osmani'ye gelemeyince, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva