HABERLER>İŞ DÜNYASI
3 Mayıs 2023 Çarşamba - 08:55

Proje bakanlık masasında… Kozak Yaylası’na dinamit!

Bergama Kozak Yaylası’nda bulunan Okçular Köyü’ne 150 metre uzaklıkta açılmak istenen patlatmalı granit ocağı projesi önümüzdeki günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından masaya yatırılacak.

Proje bakanlık masasında… Kozak Yaylası’na dinamit!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Unesco Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve 'Ekolojik Hassas Bölge' olarak tanımlanan Kozak Yaylası'na açılmak istenen yeni bir taş ocağı daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısında bekliyor.

Karna Madencilik Şirketi’nin Bergama’nın Okçular Köyü açıklarında açmak istediği granit ocağı 15 Haziran 2023 tarihinde toplanacak Bakanlık İnceleme ve Denetleme Komisyonu’nda ele alınacak. Bakanlığın vereceği karar bölgenin ekolojik geleceğini de belirleyecek.

Proje tanıtım dosyasına göre şirket 65 hektarlık ÇED alanında yılda 150 bin ton granit çıkarmayı planlıyor. Ham maddenin patlatma yöntemiyle çıkarılacak. Okçular Köyü’ne 150 metre mesafede bulunan proje sahası 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım arazisi’ olarak kayıtlı. Aynı zamanda bu bölge İzmir Kuzey Bölgesi 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda ‘içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alan’ında kalıyor.



ÇED SAHASINDA KÜLTÜREL KALINTILAR
Öte yandan ÇED sahasında İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan incelemelerde korunması gereken kültür varlıklarının tespit edilmiş. Arkeolojik kalıntıların bulunduğu bölge ocak sahasından çıkarılmış.

TOPLANTI YAPTIRILMAMIŞTI
Projenin Okçular Köyü’nde Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’na köylüler izin vermemişti. 

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ!
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi projeye verdiği görüş yazısında ocağın bölgenin ekolojik yapısına vereceği zarara dikkat çekerek rehabilite edilecek dahi olsa tahribata maruz bırakılmamasını gerektiğini vurguladı.

Bölgenin jeopark özelliğinin de ifade edildiği yazıda “Bununla birlikte, İzmir Kuzey Bölgesi 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı çalışmaları kapsamında İzmir ve Balıkesir İl sınırları içerisinde bulunan Madra Dağı ve çevresinin jeomorfolojik açıdan zengin bir niteliğe sahip olduğu ve söz konusu bölgenin Jeopark Alanı olarak değerlendirilebileceği tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği'nin HORIZON 2020 çağrısı kapsamında Belediye Başkanlığımızca dâhil olduğumuz "RURITAGE: Kültürel Miras Esaslı Sistematik Stratejiler Yoluyla Kırsal Yenilenme Projesi'' ile Dikili, Bergama ve Kınık İlçelerinde yer alan kırsal alanlardaki kültürel ve doğal miras potansiyellerinin geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma ve kırsalda yenilenme hedeflenmektedir. Söz konusu proje, yenilikçi bir koruma-kullanma dengesini geliştirmek için kullanılabilecek önemli bir araç olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda, Granit Ocağı Projesi incelendiğinde; proje sınırlarının Jeopark Alanı olarak değerlendirilen bölgeler içerisinde kaldığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan, ÇED Başvuru Dosyası'nda proje alanına ulaşımın nasıl sağlanacağı konusunda herhangi bir bilginin yer almadığı tespit edilmiştir. Proje alanından çıkarılacak malzemenin, yüksek tonajlı araçlar ile nakliyesi esnasında Okçular yerleşiminin içerisinden geçen mevcut köy yolunun kullanması durumunda yöre halkının güvenliği açısından sakıncalı durumlar olabileceği değerlendirilmiştir. “ denildi.

 
Başkan Batur tarih verdi... Seçim sonrası dönüşüme start!
 
Fatih YAPAR yazdı... Bu vebal kimin?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Resmi Gazete'de yayımlandı... Kümes hayvanları ihracatında yeni karar
İhracı kayda bağlı ürünler listesine "Kümes hayvanlarının etleri ve yenilen ...
Tahıl koridoru için 3 ülke bir araya gelecek
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl girişiminin süresinin uzatılmasına ...
Nisan ayında ihracat 19,3 milyar dolar oldu
Türkiye'nin ihracatı nisanda 19,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ...
 
Bakan Bilgin'den mesai önerisi: 6 saat
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gelişen yeni iş ortamları ...
TTO Başkanı Olgun'dan emlak dolandırıcılara tepki: Torbalı'yı değneksiz köy mü sandınız!
Torbalı’da bazı emlak şirketlerinin olmayan daireleri ilana koyup dolandırıcılık ...
THY'nin Krakow uçuşları başladı
Türk Hava Yolları (THY), başkent Varşova'dan sonra Polonya'nın tarihi ...
 
Çalışma saatleri kısalıyor mu? Bakan Bilgin açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Biz Türkler de çalışma ...
Ham çelik üretimi depremlerin etkisiyle azaldı
Türkiye'nin ham çelik üretimi yılın ilk üç ayında Kahramanmaraş merkezli ...
Marble İzmir Fuarı’na yoğun ilgi
Türkiye doğal taş ihracatının can damarı Marble İzmir Fuarı, sektörü, ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva