HABERLER>SAĞLIK
19 Haziran 2023 Pazartesi - 13:14

Prof. Dr. Şener'den 'kızamık aşısı' uyarısı!

Covid 19 aşılama sürecinde insanların, çocukluk aşılarından da uzaklaştığını gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. Alper Şener, “Kızamık, sadece çocukluk hastalığı değildir, 70 yaşındaki insan da kızamık olabilir. Bu nedenle, kızamık aşısını yaptırmayanların hemen aşı olması gerekiyor. Ortada herhangi bir veri olmadığı için salgından söz edemeyiz ancak aşılama takvimi üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Şener den  kızamık aşısı  uyarısı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi , Sağlık Bakanlığı Korona Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son zamanlarda gündemi meşgul eden kızamık ve ağır grip vakalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Egedesonsöz’e konuşan Prof. Şener, covid 19 aşılama sürecinde, sadece korona aşısından değil, kızamık gibi çocukluk aşılarından da kaçış gözlendiğini hatırlatarak, “Kızamık aşısını yaptırmayanlar, hemen aşı olmalı. Çünkü bu hastalık sadece bir çocuk hastalığı değil, 70 yaşındaki bir insan da kızamık olabilir” uyarısında bulundu. 

ŞU ANDA SALGIN DEMEK, MÜMKÜN DEĞİL, ÇÜNKÜ…
Kızamık salgınından şu an itibariyle söz edilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Alper Şener, “Çünkü bakanlığın elinde kızamıkla ilgili ne gibi veriler var, bilmiyoruz. Tabip odaları, çeşitli uzmanlık dernekleri açıklamalar yaptı ancak salgın diyebilmemiz için elimizde rakamların olması lazım” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Elimizde herhangi bir veri yok; şu kentlerde, şu bölgelerde, ülke genelinde şu kadar vaka görüldü, şu kadar kayıp var, gibi. Covid 19’da rakamları konuştuk, salgın dedik. Rakamlar açıklandı, covid salgını olduğu kabul edildi ve gerekli çalışmalara başlandı. Kızamıkta da rakamlar olmadan salgın var diyemeyiz. Açıklanan rakamlarla salgın var demek, çok iddialı olur. Kızamık için salgın dememek lazım ve bu konuda doğru cümleleri kurmak lazım. Çünkü insanlarımız salgından bıktı. Olgu sayılarında artış olabilir, toplumdaki bağışıklık oranıyla ilgili olarak yüzde 90’ın altına düştüğünde kızamık için salgından söz etmek mümkün olabilir. Covid 19 sürecinde, sadece standart aşılara değil, çocukluk çağı aşılarına karşı da oluştuğunu, bu aşılardan da bir kaçma oldu. Maalesef çocukluk çağı aşılarında kaçış olduğunu, çocuk hastalıkları uzmanlarından öğreniyoruz.  Covid 19 aşıları nedeniyle bir tedirginlik başladığını görüyoruz. Çocukluk çağı aşılarından kaçmayı gerektirecek bir şey yok. Çünkü o aşılar çok uzun yıllardır uygulanıyor. İkincisi, bireysel korunma ve toplum sağlığını çok yakından ilgilendiriyor. Kızamık, sadece bir çocukluk hastalığı değildir. 70 yaşındaki insan, bağışıklığı düşünce kızamık olabiliyor. Gebeler için ciddi bir risk konusu, kızamık aşısı yaptırmamış olmak. Eğer gebe birisi kızamık aşısı olmamışsa, ve kızamığa yakalanmışsa, çok ciddi sorunlar çıkar. Yani tüm toplumu ilgilendiren bir konudur kızamık aşısı. O yüzden aşılama takvimi üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor. Eğer kızamıkta veriler açıklanır, salgın olduğu gerçeği ortaya konulursa, o zaman öncelikle sağlık çalışanları için ek aşılama gelebilir.”

DEZENFEKTE EDİLMEMİŞ KLİMALAR, SİZİ HASTA EDEBİLİR
Son günlerde sayıları bir hayli artan grip vakalarını da değerlendiren Prof. Dr. Alper Şener, hastaneye grip şikayetiyle gelen hastaların bir kısmının covid 19 olduğunun anlaşıldığını söyledi. Yaz gribi denilen influenzanın ishalle başladığını, gözlerde kızarıklık, hafif öksürükle devam ettiğini anlatan Prof. Şener, şu bilgileri aktardı:

“Soğuk sıcak dengesinin bozulmasının da bunda büyük etkisi var. Yaz döneminde dikkat etmemiz gereken esas nokta, klimadır. Temizliği yapılmamış, dezenfekte edilmemiş klimalar hasta ediyor. Bu konuda uyanık olmak lazım. Özellikle turistik yerlerde, evlerde, buna dikkat etmek lazım. Bu tür şikayeti olan hastalara bol sıvı tüketmelerini tavsiye ediyoruz. C vitamini içeren gıdalar almalarını, D vitaminini ilaç olarak almak yerine güneşe çıkmalarını öneriyoruz. İyi dinlenmek gerekiyor. Eğer enfeksiyon akciğere indiyse, öksürük, balgam varsa, o virüsü baskılayacak ilaç kullanmak gerekir. Bu durumda bir hastaneye gitmekte fayda var."

VARYANT AŞILARININ YAPILMASI GEREKİYOR
Korona için de varyant aşılarının artık gelmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçmişte olduğumuz aşılardan kaçabilen varyantlar var. Varyant aşılarının artık gelmesi gerekiyor. Özellikle yaşlı hasta grubu için buna mecburuz. 65 yaş üstü, yandaş hastalıkları olanlar için varyant aşılarının yapılması lazım. Onu bakanlık sanırım sonbahara saklıyor. Bildiğim kadarıyla, varyant aşıları, sonbaharda, kışa doğru yeniden uygulamaya konulacak. Sadece belli hasta gruplar, yani kanser, diyalize giren, diyabet, organ nakli olmuş hastalar için.”

 
Özhaseki: 1 yıl içinde 311 bin konut yapılacak
 
Karşıyaka’da Babalar Günü'ne özel etkinlik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı uyardı: İklim değişikliği alerjinin şiddetini artırıyor
Günümüzde görülme sıklığı artan alerjinin milyonlarca insanın hayatını ...
Bakan Koca: Kızamığa bağlı ölüm iddiaları asılsızdır
Kızamık vakalarına bağlı ölümler olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ...
Uzmanı açıkladı: Karpuz çekirdeği cilde iyi geliyor!
Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden karpuzun çekirdeğiyle birlikte ...
 
Ölümden dönen kişiler unuttuklarını kısa süreliğine hatırlıyor
Yeni yapılan araştırmalarda, ölümden dönen kişilerin anlık olarak hafızalarının ...
Sağlık raporlarının süreleri uzatıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Raporunu henüz yenileme imkanı bulamayan, ...
Uzmanından kurban kesimi öncesi kene uyarısı
Kırsal arazide, ormanlık ve yeşil alanlarda bulunmasının yanı sıra büyükbaş ...
 
İzmirli diyetisyenden yaz için fitlik tüyoları
İzmirli diyetisyenden yaz için fitlik tüyoları
Kurban Bayramı’nda et hijyenine dikkat!
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, yaklaşan Kurban ...
AIDS'in kesin tedavisinde önemli gelişme
ABD'de primatlar üzerinde yapılan bir araştırmada, Edinilmiş Bağışıklık ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva