HABERLER>EKONOMİ
15 Aralık 2014 Pazartesi - 10:02

Piyasada kredi kartı paniği!

Hükümetin piyasayı soğutmak için 2015’te kredi kartında önce taksitleri azaltıp, sonra taksit uygulamasına son vereceği belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde altın satışlarının dibe vurmasına yol açan bu uygulama, piyasada panik yarattı. Beyaz eşya satıcıları, uygulamanın satışları yüzde 15’e varan oranda azaltacağını açıkladı.

Piyasada kredi kartı paniği!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Piyasada gelecek yıl kredi kartına tek çekim uygulamasının kaldırılacağı söylentileri endişe yaratıyor. Geçtiğimiz günlerde altın satışlarının yere çakılmasına yol açan kredi kartında tek çekim uygulamasına 2015’te tüm sektörlerde geçileceği belirtiliyor. 

İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Metin Aztekin, hükümetin kredi kartına taksit uygulamasını kademeli olarak kaldırmaya hazırlandığını belirterek, 2015 yılının özellikle tüketiciler için zor bir yıl olacağını söyledi. Aztekin, “Kredi kartlarına taksit uygulaması kaldırılırsa, sektörümüzdeki satışlar yüzde 10-15 oranında düşer” dedi.
 


ACI FREN
Aldıkları bilgilere göre gelecek yıl kredi kartlarında Avrupa Birliği’ndeki sisteme geçileceğini ifade eden Aztekin, bu sisteme göre kredi kartının tek çekimlerde kullanılacağını, taksitle alımda kullanılamayacağını söyledi. Aztekin, “İlk etapta şu an 9 ay olan kredi kartına taksit süresi 4 aya çekilecek. Yıl sonuna doğru da tek çekime geçileceğini tahmin ediyoruz. Sektördeki firmalar da hazırlıklarını bu şekilde yapıyor. Bu işin doğrusu. Ama vadeleri 36 aya kadar uzattıktan sonra ani bir fren yapmak doğru değil. Bugün 3 milyon kredi kartının geç ödendiğini ve takipte olduğunu biliyoruz. Şimdi keskin bir dönüş yaşanacak” diye konuştu.
 
‘İHTİYACINIZI HEMEN ALIN’
Yeni sistemde tüketicilerin firmaların yapamadığı taksitlendirmeyi yapmak için bankalara gideceğini belirten Aztekin, kredi kartına taksit uygulaması başlamadan tükecilere ihtiyaçlarını almaları uyarısında bulundu. Aztekin, “Tüketicilere kesin tavsiyem 2015 seçimlerine kadar beklettikleri alışverişleri yapmaları. Çünkü seçim döneminden sonra büyük ihtimalle kredi kartına taksit sınırlandırılması başta olmak üzere daha radikal önlemler gündeme gelebilir” şeklinde konuştu.
 
Aztekin, 35 yıldır ticaret yapan biri olarak her seçim döneminin piyasayı canlandırdığını, genel seçimlerin de satışları artıracağını ifade etti.
Firmaların yıl sonu kotalarını doldurmak için kampanyalar yaptığını belirten Aztekin, bunların bir miktar etkili olsa da ÖTV, KDV yükünden dolayı piyasayı canlandıramadığını, yüksek fiyat nedeniyle tüketicinin geri adım attığını söyledi.

‘ORTA DİREK YIKILDI’
Beyaz eşya ve züccaciye sektörü olarak bu yılı yüzde 15 kayıpla kapatacaklarını vurgulayan Aztekin, sektörde iç piyasa yerine ihracatın büyüdüğünü açıkladı.

Aztekin, şöyle konuştu: “Hükümetin ekonomiyi soğutma çabaları, piyasadan lira çekilmesi sonucu işler istenilen performansta değil. Birkaç sektör dışında diğer sektörler kriz içinde. Hükümet yetkilileri bize iyi göstergeler sunuyor ama maalesef gerçek öyle değil. Türkiye’de orta direk yıkıldı, geniş bir fakir halk kitlesi oluştu. Trafiğe çıktığınızda ya lüks arabalar ya da eski arabalar var. Biz Kredi Kayıt Bürosu’ndan tüketici puanlarını görebiliyoruz. 10 vatandaştan sekizinin kredisi onaylanmıyor. Bu da ülkenin içinde bulunduğu durumu tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ANKARA 15 Aralık 2014 Pazartesi 21:47

Satıslar Dusmez Aksıne Satıslar Artar... 1 Kılo Mandalına 1 Tl Iken Marketler de 5 Tl. Sandavıc 5 Tl Iken Oluyor 7 Tl... Cep Telefonu Cılgınlığı Ayrı Bır Sıkıntı,Kartlar Yasaklanırsa Pıyasa Ucuzlayacak,Bu da Esnafın Isıne Gelmıyor... Amac Budur... Umarım Yakın Zaman da Karar Onaylanır Ve Kartlar Kredıler Yasaklanır... Konutlar da Bu Sayede Malıyetınden Cok Daha Yuksek Tutarda Satılmamıs Olur... Ve Pıyasa Balık Gıbı Oynasır...

Yorumu oyla      12      8  
ANKARA 15 Aralık 2014 Pazartesi 20:32

Satıslar Dusmez Aksıne Satıslar Artar... 1 Kılo Mandalına 1 Tl Iken Marketler de 5 Tl. Sandavıc 5 Tl Iken Oluyor 7 Tl... Cep Telefonu Cılgınlığı Ayrı Bır Sıkıntı,Kartlar Yasaklanırsa Pıyasa Ucuzlayacak,Bu da Esnafın Isıne Gelmıyor... Amac Budur... Umarım Yakın Zaman da Karar Onaylanır Ve Kartlar Kredıler Yasaklanır... Konutlar da Bu Sayede Malıyetınden Cok Daha Yuksek Tutarda Satılmamıs Olur... Ve Pıyasa Balık Gıbı Oynasır...

Yorumu oyla      12      8  
ANKARA 15 Aralık 2014 Pazartesi 20:10

Kredi Ve Kredi Kartları Yasaklandığın da Toplum Daha Mutlu Olacak,Aıleler Daha Huzurlu Olur...

Yorumu oyla      13      6  
15 Aralık 2014 Pazartesi 19:29

iç tüketim tamamen biter büyüme biter

Yorumu oyla      13      8  
ANKARA 15 Aralık 2014 Pazartesi 19:02

Kredı Kartları Ve Kredıler Tamamen Kaldırılmalı,Eger Kredıler Ve Kartlar Kaldırıldı Seklın de Bır Acıklama Gelırse,Pıyasa Bırden Hareketlenır Ve Konut Dahıl Tum Urunlerın Fıyatı Duser... Eskıden Bankalar Yoktu Ve Pıyasa da Para Vardı Guven Olusmustu...

Yorumu oyla      15      7  
Taksit kandırmacası 15 Aralık 2014 Pazartesi 15:33

Herkes borçlu zaten, taksit kalkarsa 1-2 sene alışveriş yapamaz kimse.

Yorumu oyla      20      6  
Murat 15 Aralık 2014 Pazartesi 15:17

850 lira maaş alıp, 2000 TL'lik telefon alma dönemi telefonlar için taksit yasağı gelince bitmişti.Şimdi de 2000 TL maaş alıp,kredi kartına yüklenip krallar gibi yaşama dönemi bitiyor. Kredi karı yerine, tüketici kredisine yüklenecek insanlar.Bankalarda bunu fırsat bilip, tüketiciye daha çok faiz uygulayacaklar! Bu ülkenin yakın zamanda patlaması yakındır!

Yorumu oyla      17      6  
Ömer 15 Aralık 2014 Pazartesi 14:21

Tek çekim olduğu takdirde insanlar neden kredi kartı kullansınlar ki. Cebinde varsa kullanacak. yoksa neyi kullanacak. Taksit iyi oluyordu. Az az ödüyordu müşteriler. Şimdi ne olacak insanlar hiç bir şey sahip olamayacaklar. Artık insanlar eskiye dönecek. Bir lokma bir hırka yeter diyecek. Bu ekonominin küçülmesi demek. Çok büyük tehlike bence.

Yorumu oyla      15      5  
Işık Dikicigil 15 Aralık 2014 Pazartesi 14:12

YAPAMAZLAR BUNU. AVM LERİ PAZAR AÇMAYALIM DEDİLER. SONRA GERİ VİTES

Yorumu oyla      18      5  
İZMİRLİ 15 Aralık 2014 Pazartesi 13:38

Avrupa ülkerinde ve ABD de kredi kartına taksit yok zaten. Bizde olması yarardan çok zarar getiriyor. Tüketim toplumu oluyoruz ve günü kurtarıyoruz ancak. Tel çekim olursa herkes kendisini ona göre ayarlar. Para biriktirme alışkanlığı da geri döner.

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayakkabı Fuarı'nda yüzler gülüyor
İZFAŞ tarafından bu Yıl 37.ncisi düzenlenen Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları ...
Ender Yorgancılar'dan 'yerli malı' çıkışı!
Ege Bölgesi sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ...
Demirtaş’tan Erdoğan’a İzmir daveti
Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ...
 
İzmir’in ‘talip bulamayan’ dev limanı küçülüyor
Hükümet ‘dünyanın 10 büyük limanından biri’ olacağını ileri sürdüğü Kuzey ...
EBSO uyardı: O taslakta değişiklik büyük sıkıntı yaratır
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Madenciler Derneği ...
Bakan Şimşek: Yolsuzluğu sıfırlamış değiliz!
Maliye Bakanı Şimşek, ''Yolsuzluğu sıfırlamış değiliz. Daha çok ve daha ...
 
Ayyakabı'nın 2015 yaz modası İzmir'de
Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı’nda 2015 ilkbahar/yaz ayakkabı, ...
Flaş! Dolar’dan yeni rekor: 11 ayın zirvesinde
Bankalararası piyasada dolar 2,31'e yaklaşarak Ocak sonundan bu yana en yüksek düzeye çıktı.
İzmir’in işini İzmirli müteahhitler yapsın!
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, İzmir Büyükşehir ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva