HABERLER>EKONOMİ
14 Aralık 2014 Pazar - 09:47

Ender Yorgancılar'dan 'yerli malı' çıkışı!

Ege Bölgesi sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunlar nedeniyle yerli malı haftasının yeniden önem kazandığını, yerli malına öncelik verilmesi için herkese görev düştüğünü söyledi.

Ender Yorgancılar dan  yerli malı  çıkışı!

İZMİR - Yerli Malı Haftası ile ilgili açıklamasında küreselleşmenin bir yansıması olarak halkın tüketim talebi deseninin, gelişmiş ülkelere paralel hale gele geldiğini, borçlanma yoluyla; gelişmiş ülkelerde kullanılan akıllı telefon, bilgisayar, ev sinema sistemleri ve ithal otomobillerin satın alınabildiğini belirten Yorgancılar, “Ancak makro ekonomik iklimin reel sektör açısından uygun olmaması, ülke içinde bilimsel bilgi üretiminin yavaş kalması, üniversite-sanayi işbirliğinin gerektiğince güçlendirilememesi, nitelikli eleman yetersizliği gibi birçok faktöre bağlı olarak üretim deseni, tüketim deseninin uzağında kalmıştır. Bunun doğal sonucu dış ticaret açığı ve dış borçların artmasıdır. Dolayısıyla bir taraftan ekonomideki yapısal sorunlar, diğer taraftan halkın yüksek tüketim beklentisi ve ithal ürünlere öncelik veren tercihleri dışa bağımlılığı pekiştirmektedir. Bu sürecin halka faturası ise daha çok işsizlik olarak kesilmektedir. Bu nedenlerle ürün tercihlerimizde barkodu 869 ile başlayan yani Türkiye'de üretilen mallara öncelik vermeliyiz.  869 barkodunun bilinilirliğini artırıcı kamu spotları mutlaka yapılmalıdır” diye konuştu.
 
YAPISAL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ HALE GELDİ
Bu sorunların çözümünün Türkiye ekonomisindeki yapısal dönüşümü zorunluğu kıldığını kaydeden Yorgancılar, tasarrufların artırılması, teknolojik yenilik ve yenilikçi ürün üretimi, tüketim deseni ve bundaki değişimlere paralel bir üretim deseni oluşturulması gerektiğini vurguladı. Sanayicilerin yerli girdi, vatandaşların yerli ürün, merkezi, yerel ve kamu kurumlarının yerli ürün ile yerli girdiye öncelik vermelerinin ülkenin geleceği için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Benzer niteliklere sahip yerli ürünler varken ithal olanları alanların işsizlikten şikayetçi olmaya hakkının olmadığı, ithal ürün kullanmanın başka ülkelerde iş imkanı yaratmak anlamına geldiği konusunda kamuoyu bilinçlendirmelidir. Türkiye'nin yeni ve yenilikçi bir üretim iklimi ve kültürüne, vizyoner bir sanayileşme stratejisine, mütevazi bir tüketim, yüksek bir tasarruf bilincine sahip olması sağlanmalıdır. Yerli malı haftası da sadece kutlanan değil, konuşulan, tartışılan ve çözüm üretilen bir haftaya dönüştürülmelidir” dedi.

İKİ ÖNEMLİ TALEBİMİZ VAR
Yorgancılar, her platformda altını çizerek gündeme getirdikleri iki talebi yerli malı haftası dolayısıyla bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunduklarını ifade ederek şunları söyledi, “Kamu İhale Kanunu’nun 63. maddesinde, değişiklik yapılarak; “yerli malı olarak belirlenen malları teklif eden istekliler lehine, yüzde 15 olan oranın yüzde 25’e çıkartılarak, konulabilir ifadesi konulacaktır şeklinde düzeltilmelidir. Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) alanındaki yatırımların özendirilmesi amacıyla, muhtelif YEK teçhizatının yerli imalatının, Hükumetimizce teşvik edilmesi yolunda gerekli yasal düzenlemeler gecikmeksizin yapılmalıdır. Üçüncü çeyrek büyüme oranları da göstermiştir ki; güçlü ekonomi ve güçlü Türkiye için güçlü sanayi ve güçlü sanayi için de mutlaka ve mutlaka yerli malı üretimini ve tüketimini arttırmak zorundayız.”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş’tan Erdoğan’a İzmir daveti
Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ...
İzmir’in ‘talip bulamayan’ dev limanı küçülüyor
Hükümet ‘dünyanın 10 büyük limanından biri’ olacağını ileri sürdüğü Kuzey ...
EBSO uyardı: O taslakta değişiklik büyük sıkıntı yaratır
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Madenciler Derneği ...
 
Bakan Şimşek: Yolsuzluğu sıfırlamış değiliz!
Maliye Bakanı Şimşek, ''Yolsuzluğu sıfırlamış değiliz. Daha çok ve daha ...
Ayyakabı'nın 2015 yaz modası İzmir'de
Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı’nda 2015 ilkbahar/yaz ayakkabı, ...
Flaş! Dolar’dan yeni rekor: 11 ayın zirvesinde
Bankalararası piyasada dolar 2,31'e yaklaşarak Ocak sonundan bu yana en yüksek düzeye çıktı.
 
İzmir’in işini İzmirli müteahhitler yapsın!
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, İzmir Büyükşehir ...
Ailağa'nın limanları yol istiyor!
DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından Aliağa’da bulunan Tüpraş, Milangaz, ...
Ayakkabı Fuarı’nda yerli malı çağrısı
Türkiye, Çin'den ithal edilen zehirli ayakkabı skandalını yaşarken, İzmir'de ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva