HABERLER>EKONOMİ
30 Ağustos 2021 Pazartesi - 13:19

Pazara çıkan kahroluyor!

Pazaryerlerinde meyve ve sebze fiyatları zirve yaptı, kiloyla satışlarda gözle görülür bir azalma oldu. Pazarcılar çareyi, etiketlere ürünlerin kilo yerine yarım kilo fiyatını yazmakta buldu. Buna rağmen vatandaş, yarım kilosu 15 lira olan bamya, 6 lira olan yeşil soğan gibi ürünlere uzaktan bakıyor.

Pazara çıkan kahroluyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’deki pazaryerlerinde sebze ve meyve fiyatlarındaki anormal artışın önüne geçilemiyor. Manav ve AVM’lerin manav reyonlarına göre ucuz olmasına rağmen vatandaşlar, pazardaki ürünleri artık kiloyla alamıyor. Kiloyla satışların azalması, sebze veya meyvenin kilo fiyatının müşterinin gözünü korkutması nedeniyle pazarda etiketlerin çoğunluğunda “yarım kilo” fiyatı yazıyor. Pazara getirilen “yarım kilo” ayarı da sebze ve meyvenin aşırı pahalı olduğu gerçeğini değiştirmeye yetmedi.

PAZARCILARIN ORTAK GÖRÜŞÜ: ÜRÜNLERİN HAL ÇIKIŞI ÇOK PAHALI
Hafta sonunda, Balçova viyadüklerinin altında kurulan Üçkuyular Pazarı’nı ziyaret eden müşteri sayısı, pandemi öncesine göre yarı yarıya azaldığı konuşuluyor. Fiyatların neden bu kadar yüksek olduğunu sorduğum pazarcılardan Hamit, cebinden bir kağıt çıkarıp gösterdi, “Bak abi, börülcenin kilosunu halden kaç liradan almışım? Ben de 16 liraya satıyorum. Nakliyesi, torbası, yer kirası derken, ben bir kilo börülceden 1 lira kazanıyorum” diyor ve ekliyor: “Tezgahlarımızda sattığımız tüm ürünler, yerinde, yani halde çok pahalı.”

TEZGAHIN BİR GÜNLÜK KİRASI, 250 LİRA
Yeşilliklerin olduğu köşedeki tezgahın sahibi pazarcı Mehmet, maydanozun demetini 50 kuruştan aldığını, 75 kuruşa sattığını söyledi. Halde tanesi 4 lira olan kıvırcık marulu uygun fiyata aldığını, bu nedenle 4 liradan sattığını anlatan pazarcı Mehmet, “Maydanozdan 15 kuruş, maruldan 60 kuruş kazanıyorum. Tezgahımızın bir günlük kirası 250 lira. Günde sattığımız marul 100’ü geçmez. Hepsini satsam, 60 lira kazanıyorum, bunu da bize çok görmeyin” ifadesini kullandı. Yeşil soğanın yarım kilosunun 6 lira olduğunu hatırlatıyorum, “Abi, hiç sorma! Yeşil soğanı kilosu 5 liradan alıyoruz, satamıyoruz; yarıdan fazlası elimizde patlıyor!” diyor.

BİR TEZGAHTAKİ ÜRÜNLERİN 7’SI‘YARIM KİLO’ ETİKETLİ
Özlem hanım, babasıyla birlikte açmış pazar tezgahını, biber satıyor. Kilosu 8 lira. Kendi bahçesinde yetiştirdiği ürün olduğu için, kazancının iyi olduğunu söylüyor. Kuru soğanın kilosu, 2,5 lira. Pazarcı Ayhan,  soğanın bu fiyatın altına düşeceği umudunu taşımadığını vurguluyor. Pazarcı Müştak, yarım kilosu 15 lira olan kınalı bamyadan 5 saat içinde toplam 6 kilo satış yaptığını belirterek, “Halden 50 kilo bamya aldım, galiba hepsini satamadan akşam olacak” diye yakınıyor. Yarım kilo etiketlerinin yoğun olduğu tezgahta Aysel hanım’a soruyorum, “Etiketlerde neden yarım kilo fiyatı yazılı?” diye. Aldığım cevap, tatmin ediciydi:

“Yarım kilo börülce, 7 lira, üç çeşit fasulyenin üçünün de yarım kilosu 6 lira. Barbunyanın yarım kilosu 6 lira. Kıl acı biberin yarım kilosu 5 lira. Ben bunların kilo fiyatını yazsaydım, müşteri etiketlere bakacak, başka tezgaha gidecek. Gerçi yarım kilo sebzeyi alırken de düşünüyor vatandaş. Haklı. Sebze bu kadar mı pahalı olur? Biz de satıcılar olarak bu durumdan hiç de hoşnut değiliz ama çok az kar marjıyla satarak ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz.”

AYNI TARLA GEÇEN YIL 105, BU YIL 23 TON ŞEFTALİ VERDİ
Meyve tezgahlarında da durum, sebze tezgahlarından farklı değildi. Üç hafta önce kilosu 21 liraya kadar yükselen şeftali, hafta sonunda 8 ile 12 lira arasındaydı. Pazarcı Mustafa’ya, şeftalinin neden bu kadar pahalı olduğunu, şu sözlerle anlattı:

“Geçen sene bir bahçeden 105 ton şeftali çıkmıştı. Bu yıl aynı bahçeden çıkan şeftali miktarı,23 ton.. Şeftali üretimi bu yıl çok düşük oldu. Önemli bir kısmı da ihracata gitti. Tarladan ihracata, kilosu 11 liradan gittiği haftalarda tezgahta şeftalinin kilosu 21 liraya kadar yükseldi. Vatandaş, şeftali alırken dakikalarca düşünüyor. Haklı. Bir kilo şeftali, ortalama 4 tane çeker. Biraz iri boyuttaysa bu sayı 3’e düşer. Kilosu 10 liradan sattığımıza göre, tanesi 2,5-3 liradan şeftali nasıl alacak bu insanlar? Geçenlerde televizyonda bir pazarcı meslektaşım, kendisiyle yapılan röportajda söylemişti; ‘Asgari ücretli arkadaş, benim tezgahımdan bu meyveleri satın alamaz!’ diyordu. Çok haklı. Genç bir kadın müşterim, yaklaşık 3 dakika düşündükten sonra benden 1 tane şeftali istedi.  Anladım sıkıntısını. Tartmadan verdim, para mara almadım. Şeftalinin ortalama fiyatı 10 lira, sultaniye üzüm, armut 10 lira. Karpuzun kilosu 2,5 lira. 10 kiloluk bir karpuz, 25 lira. Meyve, lüks tüketim oldu dersek, hiç abartmış olmayız.”

DOMATES FİYATI BİRAZ DÜŞSE, DAHA FAZLA SATIŞ YAPARIZ
Tezgahında domatesten başka ürün olmayan pazarcı Mehmet, etikete “Kg. 5 lira” yazmış. Vatandaşın en birinci ihtiyaçlarından olan domatesi halden 4 lira 30 kuruştan, ama en iyisinden aldığına işaret eden pazarcı Mehmet, “İçinde bir tane ezik, bir tane çürük bulamazsınız. Böyle olunca, müşteri, diğer domateslerden 1 lira fazla olduğu halde hiç tereddüt etmeden benden alıyor. Günde 500 kilo domates satıyorum ve sürümden kazanıyorum. Kilo başına 60-70 kuruş kazanıyorum. Halden alışımız biraz düşük olsa, inanın 1 ton domates satarız” diyor.

 
30 Ağustos Kemalpaşa’da törenle kutlandı
 
Midye yemeden önce bir kez daha düşünün!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alen35 31 Ağustos 2021 Salı 11:11

sevgili bucalı. gerçekten hayat pahalılığının sebebi verimli arazilere ev yapılmasımı ? ciddimisin bunda? inanıyormusun buna? kaldı ki tarım arazilerini imara açanların kim oldugunu çok iyi biliyoruz. yahu ne ara böyle yobazlaştınız? ne ara bukadar körleştiniz? arkadaşlar hayat pahalılığının sebebi verimli araziye ev yapılmasıymış. cidden ahh milletim ahh. AKP nin hala nasıl %30 civarı oy alabildiğinin cevabı bucalı gibi vatandaşlarımız malesef. bunları eğitemezsiniz. neyseki 2023 te bir daha geri dönüşü olmamak üzere kurtalağız.

Yorumu oyla      2      3  
emekli emniyet mensubu 31 Ağustos 2021 Salı 08:16

bunlar daha iyi günler bu gidişle yakında pazarlar da kurulmayacak insanlar ekmeğe muhtaç kalacak bu gidişle iktidarın vekillerini pazara davete çağrıyorum yüzdelik zam yaptığınız emekli işçi nasıl geçiniyor çıkın görün öyle tv medyada mavra okumakla peynır gemisi yürümez enflasyon düşecek diye çök beklersiniz bu gidişle enflasyon düşmez ama 2023te iktidardan siz düşeceksiniz bir daha gelmemek üzere

Yorumu oyla      4      3  
Bülent ışık 31 Ağustos 2021 Salı 08:07

Gurbetçi Almanya da asgari ücret kaç lira ve çalışanların yüzde kaçı asgari ücret ile çalışıyor?

Yorumu oyla      2      3  
Bucalı 30 Ağustos 2021 Pazartesi 16:13

Verimli arazilere ev villa hobi bahcesi cagdısı seyler yap ondan sonra bu fiyatlar neden boyle dıye dusun....ah milletim...

Yorumu oyla      5      7  
bucalı 30 Ağustos 2021 Pazartesi 16:09

Dışarı ihracat rekoru yaptıgımız haberını kimse okumadı galiba..sebze meyve ihracatındaki rekordan kimler faydalandı..bu işi yapan iktidar muhalefet ten kimler var acaba....

Yorumu oyla      3      4  
Gurbetçi kafası 30 Ağustos 2021 Pazartesi 15:03

Bamya 3 euro. Türkiye cennet cennet! Türkiye'de 3 pantolon 30 euro, Almanya'da bir tanesi ...

Yorumu oyla      3      4  
Egonomi çok eyi 30 Ağustos 2021 Pazartesi 13:48

Şahlanıyoruz!

Yorumu oyla      4      4  
Adnan erbesler 30 Ağustos 2021 Pazartesi 13:46

Hıc brokolıye denk geldınizmi ben geldım kılo 30 lira evet yanlıs yazmadım 30 lira bırde ben anlamıyorum yok ezıne yok balıkesır yok odemıs peynır mıs fıyatlarla ne ozellıgı var fırın ekmek kı her seyırde aynı fiyat yok oturan tavuk yok bahce tavuk ne günlere kaldık hele sutte el deyırme 1 sınıf yanık yapar

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MARBLE İzmir'de ilk kez yerini almıştı… Tüm makineler satıldı
Bu yıl 26'ncısı düzenlenen MARBLE İzmir Fuarı'nda geçmiş fuarlara göre ...
Doğal taş ihracatına 'MARBLE' dopingi!
Doğal taş sektörünün dünyadaki en önemli 3 buluşma noktasından biri olarak ...
Muhittin AKBEL yazdı... O insanların 7 yılı da yandı!
Muhittin AKBEL yazdı... O insanların 7 yılı da yandı!
 
Çocuklar büyüdü, formalar küçüldü... Okul çantası kaça doluyor?
Okullar 6 Eylül Pazartesi günü yeni eğitim yılına ‘yüz yüze’ başlayacak. ...
Vergi yapılandırma ve ödeme süresi uzatıldı
7326 sayılı vergi yapılandırması kanununa ilişkin süre uzatımı gerçekleşti. ...
Bir tosuncuk vakası daha... 1 milyar liralık iddia!
Kripto para dünyası, Thodex vurgununun ardından bu kez de Dogecoin dolandırıcılığıyla ...
 
Bakanlık doğruladı: IMF'den Türkiye'ye 6,3 milyar dolar!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin IMF'deki kota payına karşılık ...
Ziyaretçi akını... Efes eski günlerine döndü
Dünyanın önde gelen antik yerleşimleri arasında yer alan ve UNESCO Dünya ...
Av sezonunda geri sayım… Sardalya tehlike altında!
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva