HABERLER>EKONOMİ
30 Mart 2011 Çarşamba - 12:20

Paranın patronluğuna beş aday

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 18 Nisan'da görevden ayrılıyor. Yılmaz'ın yerine göreve gelecek beş kişinin adı öne çıkıyor.

Paranın patronluğuna beş aday

İSTANBUL - Dünya gazetesinin haberine göre, Durmuş Yılmaz, bu konumda geçirdiği 5 yıl içinde Türkiye'de enflasyon ve faiz oranlarını rekor düzeylere indirmeyi başardıktan sonra 18 Nisan'da görevden ayrılacak.
 
Yılmaz, ayrılırken arkasında farklı bir politika bileşimi bırakıyor.
 
Merkez Bankası, cari açığı dizginlemek için sıcak para girişini caydırıcı önlem olarak faiz indirimlerini kullanıyor. Hızla büyüyen kredileri ve iç talebi sınırlamak için ise zorunlu karşılık oranlarını yükseltiyor.
 
Türk lirasını aralık ortasından bu yana yüzde dolar karşısında yüzde 8 düşüren, fonları daha uzun vadelere yönlendiren ve 10 milyar dolarlık sıcak paranın Türkiye'den çıkmasını sağlayan bu önlemlerin etkisi daha uzun vadede görülecek.
 
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın görev süresi 18 Nisan'da sona ererken yeni başkan için aday isimleri de telaffuz edilmeye başladı.
 
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, daha önce Yılmaz'ın görev süresi bitmeden atama yapmayacaklarının sinyalini vermişti.
 
Paranın yeni patronu için en çok konuşulan isimler Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, İbrahim Turan, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar.
 
TCMB başkanları beş yıllık süre için hükümet tarafından atanıyor ve ikinci bir beş yıla uzatılması imkanı var. Yılmaz'ın yerini alacak adayın belirlenmesinde yol gösteren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olacak. Seçilen ismin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması gerekiyor.
 
Yılmaz, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, hükümetin o dönemde getirdiği isimleri veto etmesi üzerine ortaya çıkan kilitlenmeye çözüm getirmek üzere üzerinde uzlaşılan aday olarak seçilmişti.
 
Çanakçı ve Çağlar 49, Başçı ve Turhan 44, Bilgin ise 43 yaşında. Muhtemel isimlerin bir çoğu bugünkü görevlerine 2003 yılında atandı.
 
MUHTEMEL ADAYLAR 5 KİŞİ
 
ERDEM BAŞÇI:
Merkez Bankası'nın 44 yaşındaki başkan yardımcısı, 2003 yılında bu göreve atandı. 2006 yılında hükümetle cumhurbaşkanı arasındaki anlaşmazlık sürerken bir ay için geçici başkan olarak görev yaptı.
 
Yılmaz'ın yerine en şanslı aday olarak görülüyor. Uzun ve saygın bir akademik geçmişi olan ekonomi profesörü Başçı, Babacan'a danışmanlık yaptığı gibi iyi dostu olarak da biliniyor. Başçı, TCMB'nin yeni para politikasının içinde olan bir kişi.
 
İBRAHİM TURHAN:
44 yaşındaki akademisyen Turhan, Haziran 2006'dan bu yana TCMB Para Politikası Kurulu üyesi ve 2008 yılından beri de bankanın dört başkan yardımcısından biri.
 
Turhan, Küresel Ekonomik Forum'un danışma kurulu üyesi.
 
TEVFİK BİLGİN:
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 2003 yılından beri başkanı olan Bilgin, 43 yaşında.
 
Daha önce Halk Bankası'nın genel müdürlüğü görevinde bulundu.
 
Bilgin'in BDDK başkanlığı döneminde Türk bankacılık sektörü dünyanın regülasyonu en sıkı olan ve en sağlıklı bankacılık sektörlerinden biri olarak saygın bir konuma geldi.
 
Düşük borçlanma koşulları, güçlü kapitalizasyon ve zehirli varlıklara açık olmamanın yarattığı ortamdan yararlanan bankalar 2009 yılında rekor düzeyde karlar elde etti.
 
İBRAHİM ÇANAKÇI:
1962 doğumlu olan Çanakçı, 2003 yılında bu yana Hazine Müsteşarlığı görevini yürütüyor. Çanakçı daha önce BBDK ve Devlet Planlama Teşkilatı'nda çalışmıştı.
 
Hazine, vadelerin uzatılması, borç çevirme oranlarının düşürülmesi ve finans kaynaklarının çeşitlendirilmesi için çaba gösterdi.
 
CAN AKIN ÇAĞLAR:
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, 2003 yılından bu yana bu görevi yürütüyor. 49 yaşındaki Çağlar 1998-2003 yılları arasında, faizsiz bankacılık kurumu olan Family Finans'ın Genel Müdürlüğü'nü yapmıştı.
 
Çağlar'ın yönetiminde Ziraat Bankası, toplam aktifleri ve karı açısından Türkiye'nin en büyük bankası konumunu güçlendirdi. Bankanın 2010 yılı net karı rekor düzeye çıkarak 3.71 milyar TL oldu.
 
Toplam aktifleri ise 151 milyar lira oldu. Çağlar aynı zamanda, gelecek yıl görev süresi dolacak olan Tevfik Bilgin'in yerine BDDK başkanlığı için de olası bir aday olarak görülüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Termal otellere ciro şoku
32 İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin, termal su kullanan işletmelerin ...
Kamuda farklı maaşa neşter
Kamu kurumları arasında sık sık gündeme gelen yüksek maaş farklılığına ekonomi yönetimi el atıyor.
İzmir'den Yunan Adalarına tur başlıyor
Kruvaziyer turizmde gemilerin uğrak limanları arasına girmeyi başaran ...
 
İki ayda iki milyon turist geldi
Türkiye'ye Ocak-Şubat aylarında gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine ...
İTO'da adayların istifa tartışması
İzmir Ticaret Odası üyelerinden AK Parti aday adayları ile CHP aday adayları ...
Benzine zam motorine indirim
Tüpraş, 95 ve 97 oktan benzinde 8-9 kuruşluk artış, motorinde ise 5 kuruşluk indirim yaptı.
 
EBSO'dan TÜSİAD'a Anayasa tepkisi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bir ...
'Şık' protestosuna bir tepkide EBSO'dan
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart Ayı Meclis Toplantısı’nda basın mensuplarının ...
İTO Meclis Başkan adayları kulislerde
Çarşamba günü yapılacak İTO Meclis Başkanlığı seçimleri öncesinde yapılan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva