HABERLER>SAĞLIK
12 Aralık 2020 Cumartesi - 11:11

Pandemi sürecinde hamile ve doğum yapmış annelere uyarı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berrin Karakuy, Covid-19 hastası hamileler ve yeni doğum yapmış annelere uyarılarda bulundu. Op. Dr. Karakuy, dünyada koronavirüsle enfekte hamile kadınların yüzde 56,9’unun sezaryenle, yüzde 31,3’ünün normal doğumla bebeğini dünyaya getirdiğini, yüzde 2,8’inin yaşamını kaybettiğini, doğum öncesi bebek kaybının ise yüzde 2,2 olduğunu belirtti.

Pandemi sürecinde hamile ve doğum yapmış annelere uyarı

Op. Dr. Berrin Karakuy, Covid-19 pandemisinde en önemli risk gruplarından birini anne adaylarının oluşturduğunu kaydetti. Op. Dr. Berrin Karakuy, “Gebelerde genel popülasyona göre artmış bir duyarlılık bildirilmemiş olmakla birlikte hastalıklara karşı gebe olmayanlara göre daha duyarlı olmaları gerekir" dedi.

Hamilelerde hormon düzeylerindeki değişikler ve akciğer hacminin küçülmesinin hem anne ve hem de fetüs için tehlike oluşturabileceğini kaydeden Op. Dr. Karakuy, hamilelerde Covid-19 enfeksiyonu ile araştırmaların devam ettiğini söyledi. Op. Dr. Karakuy, “39 çalışmadaki 1316 koronavirüslü gebe kadında, sık rastlanılan klinik bulguların ateş, öksürük, kas ağrısı (yüzde 30-97); anormal laboratuvar bulgularının ise lenfositopeni ve C-reaktif protein (CRP) yüksekliği (yüzde 55-100) dikkati çekmektedir" ifadelerini kullandı.

Yapılan araştırmalara göre dünyada toplamda koronavirüsle enfekte hamile kadınların yüzde 56,9’unun sezaryenle, yüzde 31,3’ünün normal doğumla bebeğini hayata getirdiğini vurgulayan Op. Dr. Berrin Karakuy, koronavirüse yakalanan anne adaylarının yüzde 2,8’inin yaşamını kaybettiğini, doğum öncesi bebek kaybının ise yüzde 2,2 olarak bildirildiğini kaydetti.

HAMİLELER, EVDEKİLER DAHİL İNSANLARLA TEMASI SIFIRLAMALI
Hamile kadınların enfeksiyona yakalanmamak için evdekiler dahil olmak üzere, insanlarla teması sıfırlamaları gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Berrin Karakuy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeterli mesafede olamıyorsanız mutlaka maskenizi takın, maskesiz kişilerle temas etmeniz gerektiğinde karşınızdaki kişiyi uyarın ve uzak durun. Ellerinizi sabun ve suyla parmak uçları, parmak araları dahil en az 20 saniye boyunca yıkayın. Suyun bulunmadığı bir yerdeyseniz en az yüzde 60’lık alkollü kolonya veya dezenfektan kullanın. Elinizi ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize değdirmeyin. Yakın zamanda ulaşılabilir olacağını umduğumuz koranavirüs aşısı olun. Eğer ateşiniz varsa, öksürüyorsanız, kas ağrınız varsa, kısa sürede sizi takip eden doktorunuza ulaşın ve tavsiyeleri doğrultusunda bir sağlık kurumunda Covid-19 antijen testi yaptırın."

BAZI BEBEKLERDE DOĞUMDAN SONRA POZİTİFLİK
Çalışmaların yapıldığı süreçte anneden fetüse koranavirüsün geçmediğini, ancak bazı yeni doğan bebeklerde doğumdan kısa süre sonra Covid-19’a neden olan virüs pozitifliğinin bulunduğunu aktaran Op. Dr. Berrin Karakuy, ancak bu durumun bebeğin doğum öncesi mi, yoksa doğum sonrası mı enfekte kişiyle temasından kaynaklandığının bilinmediğini söyledi. Op. Dr. Karakuy, koronavirüs pozitifliği tespit edilen çoğu yeni doğan bebekte hafif veya hiçbir semptom bulunmadığının bildirildiğini de sözlerine ekledi.

ANNELER, YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİ KENDİ YATAĞINDA UYUTMAMALI
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berrin Karakuy, yeni doğmuş bebekle ilgili uyarılarda da bulunarak, “Anneler, bebeğinizi kendi yatağınızda uyutmayın, uygun mesafede olmasına özen gösterin, bebeğinizi beslerken mutlaka maskenizi takın, bebeğiniz için kullandığınız her türlü malzeme için hijyen kurallarına uyun" dedi. (DHA)

 
Vaka sayıları artarken bağışıklığı güçlendirmek için nasıl beslenmeliyiz?
 
İzmir Zamanı, İngilizce tanıtım filmi yayında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Bu iş ilkbahara bitmez!
Hürriyet baş yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Çin’den Koronavirüs aşının ...
Bakan Koca'dan salgın raporu: İzmir'deki son durumu açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük vaka sayısının İstanbul, İzmir ve ...
Türkiye'de aşılama planlamasının ayrıntıları
Türkiye'nin corona virüsle mücadele için ilk aşı deneyiminin, 10-13 günlük ...
 
65 yaş üstü ve 20 yaş altı için çağrı: Devlet, psikolojik destek sağlamalı
Pandemi nedeniyle eve kapatılan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı insanların ...
Korona'ya karşı ilaç umudu: 24 saatte etksiz hale getirdi
ABD’li bilim insanları tarafından gribe karşı geliştirilen Molnupiravir ...
'Türkiye'de olsam kuyruğa girer aşı yaptırırdım'
ABD'de yaşayan Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, koronavirüs ...
 
Futbolculardan DMD hastalarına destek
İZMİR'de yaşayan DMD hastası Sercan Ulucak'ın babası Aydın Ulucak'ın yaptığı ...
Uzmanlar uyardı: İlacı reddeden yoğun bakımlık oluyor!
Sağlık Bakanlığı'nın yeni tip Koronavirüs tedavi algoritmasında yer alan ...
Fransa ve İngiltere aşı da yetersiz kaldı
Sanofi ve GlaxoSmithKline (GSK), yaşlılardaki bağışıklık tepkisini iyileştirmek ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva