HABERLER>İŞ DÜNYASI
31 Ağustos 2022 Çarşamba - 17:27

Özgener’den ‘9 Eylül’ çıkışı: Aynı coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz!

TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman’ın 9 Eylül için ‘Şehirlerin kurtuluş günü kutlanmaz’ sözleri ile başlayan ‘kutlama’ tartışmaları hakkında konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Bugüne kadar 9 Eylül’ü büyük bir coşkuyla kutladık, bundan sonra da aynı coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz. Bir asır boyunca sadece İzmir’de değil, tüm Türkiye’de kutlanan bu özel gün için İzmir Ticaret Odası olarak kıymetli bir çalışmaya imza atmanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi

Özgener’den ‘9 Eylül’ çıkışı: Aynı coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası’nın Ağustos ayı olağan meclis oturumu Meclis Başkanı Selami Özpoyraz başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantı 1 aylık faaliyet raporu sunumu ile başlarken, sunum sonrası ise İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener kürsüye çıkarak açıklamalarda bulundu.

Yeni yıl için bazı konulara dikkat çeken Özgener, “Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında başlatılan ve Odamızın himayesinde, geçmişi 2006 yılına kadar uzanan İzmir Tarihi Liman Kenti Unesco başvurusu Kültür ve Turizm Bakanlığı’mıza dijital olarak teslim edildi. Kemeraltı Bölgesi, İzmir Tarihi Liman Kenti ve yaklaşım noktaları olan Bayraklı, Smyrna Agorası ve Yeşilova kazılarını da kapsayan proje için İzmir Ticaret Odası olarak her zaman katkı koymaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Eylül başı itibariyle kentimizin yeniden kalabalıklaştığı, işlerimizin canlandığı, öğrencilerimizin neşesinin ve hareketliliğinin sokaklarımıza yansıdığı yeni bir dönemin başlangıcına giriyoruz. Ancak bu yıl mevsim dönümüyle birlikte daha önce gündemimizde bu kadar ağırlıklı olarak yer almayan bazı sorunlarla da mücadele etmemiz gerekecek.  Enerji ve gıda güvenliği ile ilgilikonularda tüm dünyayı etkileyen enflasyonist ortam yeni dönem planlamalarında farklı tedbirler ve çözüm araçları aramasına neden oluyor. Mevcut durumayönelik çözümlerin geliştirilmesi için öncelikle bu sorunları doğuran alt etmenlerin, geçmiş olayların ve mevcut konjonktürün iyi anlaşılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

DÜNYANIN EKONOMİK DURUMUNA UYUMLANMAK GEREKİYOR
Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi ile ilgili de konuşan Özgener, “Pandemiyle dengesi bozulan dünyanın yeni çıkış yollarına ihtiyaç duyduğu açıkça görülüyor.Dünya ekonomisinin ülkelerdeki politika hatalarını kapatmada eskisi kadar cömert olmayabileceği; fakat yavaşlasa bile devam edecek ticaret ve finansal akımlar ile bazı ülkelerin büyüme ivmelerini devam ettirebileceği görüşü hakim. Tüm bu öngörülerdeki ortak tespit ise, özellikle gelişmekte olan ülkeler için durumun geçtiğimiz 30-40 yıllık süreçteki gibi kolay olmayabileceği şeklinde. Orta gelir tuzağını aşmak için, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkeler, popülist ve kısa vadeli politikalar ile eskisi kadar kolay idare edilemeyebilir  ve makroekonomik istikrar için bazı tercihleri yapmaya daha fazla zorlanabilirler. Kendi kaynak ve limitlerine daha fazla güvenmek durumunda kalan ülkelerde, uzun vadeli stratejik politikalar bir zorunluluk haline gelebilir.     Merkez Bankamızca 10 ay evvel faiz indirimi kararlarına başlarken küresel alandaki kırılmalar bu kadar net değildi. Ancak günümüz şartları, hiçbir politikanın sadece ülkelerin şartlarına göre belirlenemeyeceğini ortaya koyuyor.  Gerektiğinde hızla belirlenen politikalarda değişiklik yapmak ve dünyanın ekonomik durumuna uyumlanmak gerekiyor” diye konuştu

TEMEL ATMA TÖRENİNİ HEP BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Ankara düzeyinde gerçekleştirilen görüşmeler hakkında da bilgi veren Özgener, “Ay içerisinde dünya ekonomisi ve ülkemiz ekonomisini yakından takip ettik ve gelişmeleri ve gelecekle ilgili öngörüleri sizlerle paylaştım.  Mevcut şartlar altında projelerimize devam ettiğimizi ve bu alanda başarılı çalışmalara imza attığımızı da belirtmek isterim. Bu ay Dikili OSB’de temel atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kentimizde Oda, Borsa ve Birlikler olarak ortak akıl etrafında birleşmemiz, hükümetimizin ve yerel yönetimlerin bizi sürecin her aşamasında desteklemesi, ortak bir başarı hikayesine imza atmamızı sağladı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi ile 3 bin 500 kişiye yeni aş ve iş imkanı doğacak.Umuyorum ki en kısa sürede Kınık ve Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerinin de temel atma törenlerini hep birlikte gerçekleştiririz. İzmir Valimiz Yavuz Selim Köşger, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Cemal Elmasoğlu, Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Ali Osman Öğmen ve Yönetim Kurulu Üyemiz Şahin Çakan’dan oluşan heyetimiz ile kentimize ivme kazandıracak projelerle ilgili destek almak için 5 Ağustos’ta Ankara’ya gittik.  Kemalpaşa Lojistik Merkezi ve Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili gelişmeleri aktarmak ve Odamız üyelerinden gelen talepleri iletmek için Ankara’da 2 önemli görüşme yaptık ve heyet olarak, İzmir projelerinin sadece İzmir’e değil, Ege Bölgesi’ne ve Türkiye’ye değer katacağını ifade ettik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Danışmanı Sayın Fikret Şentürk ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün ile yaptığımız görüşmede, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Cemal Elmasoğlu, Kemalpaşa Lojistik Merkezi ile ilgili bir sunum yaptı. Ankara’daki ikinci önemli görüşmemiz ise Başbakanımız ve 28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Binali Yıldırım ile gerçekleşti. Kentte devam eden projelerle ilgili taleplerimizi Başbakanımız SayınBinali Yıldırım’a aktardık. Sayın Başbakanımız, her zaman olduğu gibi İzmir’in gelişimine katkı sağlayacak projeler için gerekli her türlü desteğin verileceğini ifade etti” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ VE ŞAVAŞA RAĞMEN…
91’nci Enternasyonal Fuarı ile ilgili de vatandaşları davette bulunan Özgener, “Eylül ayı ile birlikte dünyada ve ülkemizde fuar sezonu açılıyor. Ülkemiz fuarcılığının yapı taşı, göz bebeğimiz İzmir Enternasyonal Fuarı da kapılarını 2 Eylül Cuma günü 91.kez açacak. Geçmiş savaş dönemleri ve pandemi koşullarında kısıtlamalarla dahi olsa düzenlenen fuarımız, bu yıl çok özel bir organizasyonla yine yüzbinlerce insanı bir araya getirecek.  Dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen “Terra Madre” Gastronomi Fuarı da İzmir Enternasyonal Fuarı ile eş zamanlı olarak İzmir’de gerçekleşecek. Etkinliğin, fuarımıza renk katacağını düşünüyor, kentimizin en önemli değerleri arasında yer alan fuarımıza tüm üyelerimizi davet ediyorum.  91.İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında bir önemli etkinlik de, artık gelenekselleşen İzmir İş Günleri olacak. Ticaret Bakanlığımız himaye ve koordinasyonunda gerçekleşecek toplantılar kapsamında önemli konularda değerli konuşmacılar bir araya gelecek. İş Günleri çatısı altında Odamızda yarın saat 3’de “Tarımda Dönüşüm: Yeşil ve Sürdürülebilir Tarım, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Örnekleri” webinarı düzenlenecek.  İzmir Enternasyonal Fuarı’yla birlikte, yine bugün kendi sektörünün yeniden canlanan ve en köklü fuarlarından biri olan 48. Shoexpo İzmir Ayakkabı Moda Fuarı da kapılarını açtı. Yurtdışı fuarlara yönelik çalışmalarımıza da hızla devam ediyoruz. Kendi alanında dünyanın en önemli fuarı olan Frankfurt Achema Uluslararası Kimya Mühendisliği ve Teknolojileri Fuarı’na geçtiğimiz hafta bir ziyaret organizasyonu gerçekleştirdik. Eylül ayı içerisinde de yine kendi alanında dünyanın en büyük fuarı olan Frankfurt Automechanika Uluslararası Otomotiv Yan Sanayi Fuarı’na bir ziyaret organizasyonu düzenleyeceğiz.  Fuar hizmet ve desteklerimizi, sürekli güncellemeye ve iyileştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, yurtiçi uçakla fuar grup ziyaret organizasyonlarındaki 1.000 liralık kişi başı azami bilet bedeli desteğimizi  yüzde 100 artırarak 2 bin Türk Lirası’na çıkardık. Bu organizasyonlarımızla, üyelerimizin mevcut müşterileriyle bağlantılarını kuvvetlendirmeye ve yeni pazarlara ulaşmalarına katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

TÜRKİYE TARİHİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI
Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu için kullandığı ‘Şehirlerin kurtuluş günleri kutlanmaz’ sözlerini üstü kapalı eleştiren Özgener, “Dün 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladık. Bir asrı geride bırakmanın heyecanıyla milletimizin hiçbir işgal ve esaret altında yaşamayacağının ve birlik ve beraberliğimizin ispatı olan bayramımızı tebrik ediyorum.  Bu sene, yalnızca İzmir'in değil tüm Anadolu'nun kurtuluşu olan 9 Eylül 1922 zaferinin yani İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun da 100. yılını kutluyoruz. 9 Eylül İzmir ve ülkemiz için tarihi bir dönüm noktası. 9 Eylül günü bir an önce İzmir’e kavuşmak isteğiyle ilerleyen ve Tuzakoğlu fabrikasından açılan ateş sonucu şehit düşen dört süvarimiz için aynı yerde dikilen anıtın üzerinde  bir ibare yer alıyor. “Vatan ve Namus” İzmir işgal edildiği gün nasıl ki bir kırılma noktası olmuş ve Kurtuluş Savaşı’na ivme kazandırmışsa, 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşu da tüm Türkiye’nin kurtuluşu olarak görülmüş ve 1923’ten itibaren bu anlayışla kutlanmıştır. Bu nedenle Türkiye’nin her yerinde 9 Eylül’ün ne anlama geldiği bilinir. Bugüne kadar 9 Eylül’ü büyük bir coşkuyla kutladık, bundan sonra da aynı coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz.  Bir asır boyunca sadece İzmir’de değil, tüm Türkiye’de kutlanan bu özel gün için İzmir Ticaret Odası olarak kıymetli bir çalışmaya imza atmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu kıymetli eser, 9 Eylül coşkusunun Tüm Türkiye’de nasıl yaygınlık kazandığınının en önemli kaynaklarından birisi olacaktır.  Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Dr.Erkan Serçe tarafından, Cumhuriyet’in ilk 15 yılında Türkiye’de yayınlanan gazete ve dergilerde yer alan 9 Eylül ile ilgili görsel ve yazılı belgelerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan, “Türk Basınında 9 Eylül 1922-1939” isimli kitabımızı çok yakında sizlerle paylaşacağız.  Bu vesile ile, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere kurtuluş mücadelemizin bütün kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

EN ZOR ZAMANLARDA BİLE YAN YANA KALDIĞIMIZI…
Bugün açıkladığı yeni dönem adaylığı içinde teşekkürlerini belirterek meclis üyelerine açıklamalarda bulunan Özgener sözlerini şu ifadeler ile tamamaladı;

“Yeni dönem için seçim takvimimizi açıkladık. Odamız meslek komitesi ve meclis üyelerinin belirleneceği seçimimiz, 3 Ekim Pazartesi günü Gaziemir Fuar İzmir’de yapılacak. Seçimde, toplam 80 meslek komitesinde yer alacak meclis ve meslek komitesi üyelerimizi belirlenecek. Meclis ve Meslek Komitesi üyelerinin seçiminin ardından 8 Ekim Cumartesi günü ise Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, Birlik Genel Kurul Delegeleri ve Meclis Başkanlık Divanı seçilecek. 14 Nisan 2018’de yapılan seçimlerde 174 meclis üyesinin 151’inin oyunu alarak sizlerin teveccühü ile göreve geldik. Sizlerden gelen büyük destek ile başladığımız görev süremiz boyunca, birlikte çalışma, birlikte üretme, her türlü sorunumuzu çözmede iletişim ilkesini benimseyerek omuz omuza ilerleme ve herkesin katkısını alma şansını elde ettik. Dünyadaki gelişmeler ve krizler tempomuzu yavaşlatmadı, yolumuza devam ettik. Bizler; İzmir’de yaşayan, çalışan, yatırım yapan, İzmir ile var olan, büyüyen, hayata bakış açımızı, başarılarımızı İzmir’e borçlu olan insanlarız. 4,5 yıl önce göreve gelirken “Birlikte olmamızın, el ele vermemizin, Ben değil Biz olmanın” önemini sizlerle paylaşmıştım. Geçen yıllara baktığımızda, en zor zamanlarda bile yan yana kaldığımızı, birlikte ürettiğimizi, birlikte ticaret yaptığımızı, birlikte büyüdüğümüzü gördüğümüzde mutluluk ve gurur duyuyoruz. Sizlerin önemli desteği ile son 4,5 yılda zor bir konjonktür içinde çalışmalarımızı sürdürdük. Zorluklar, birçok konuda deneyim ve bilgi birikimimizin artmasını sağladı. Kısa vadede, benzer zorluklar yaşayacağımızı öngörebiliriz. Bunları olduğundan büyük görmeden, hep birlikte kriz yönetimi yaklaşımlarıyla geride bırakabiliriz.  Sizlerle birlikte görev yaptığım 4,5 yıl süresince doğduğum doyduğum kente hizmet etmenin büyük mutluluğunu hissettim. Her bir proje tamamlandığında, her bir üyemizin ihtiyacına yardımcı olduğumuzda, her bir sektörümüz adına sorun çözdüğümüzde, gençlerimizin mezuniyet törenlerindeki pırıl pırıl heyacanına tanıklık ettiğimde hep farklı mutluluklar yaşadım. Görevim vesilesi ile hayatıma yeni katılan kıymetli dostlar, sizlerin görev süremizce bizlere olan güveni, yardımlaşma ve dayanışma duygumuz, zor günlerde birbirimize olan desteğimiz, her gün yeni edindiğim, hayatımı besleyen yeni öğrenimler bu görevi her geçen gün daha büyük heyecanla ve istekle gerçekleştirmeme sebep oldu.  Bu dönemde, kardeş oda ve borsalarımızla kurduğumuz iş birliğinden aldığımız gücün ve yakaladığımız ahengin, kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalardaki etkisinin de özellikle altını çizmek istiyorum. Kurumlar arası sahip olduğumuz bu uyum, ortak projelerimizin hızla ve olumlu yönde ilerlemesine önemli katkı sağladı ve inanıyorum ki gelecek projelerimize de sağlayacak. Bu vesile ile kardeş oda, borsa ve birlik başkanlarımıza ve yönetim kurullarına özellikle teşekkür etmek istiyorum. Tekrar  aday olmamda, siz değerli dostlarımın bana ve Yönetim Kurulumu’za verdiği katkı ve güven çok önemli bir etken oldu. Görev süremizce bizlere olan değerli desteğiniz için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum.”

 
Aydın'da 30 Ağustos coşkusu
 
Aydın'da Zafer temalı sergi kapılarını açtı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hisarcıklıoğlu Togg için tarih verdi!
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "60 yıl önce yarım kalan bir rüyamız ...
Türk-İş: Açlık sınırı 6890 liraya ulaştı!
Türk-İş ağustos ayı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre, açlık ...
İZTO Başkanı Özgener'den 30 Ağustos mesajı
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 30 Ağustos ...
 
Ekonomik güven endeksinde artış!
Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 93.4 iken, Ağustos ayında 94.3 değerini aldı.
EBSO Başkanı Yorgancılar'dan 30 Ağustos mesajı
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Büyük önderlerin tarihe ...
Birinci sınıf tarım arazisine demir perde!
Kardemir tarafından işletilen İzmir-Aydın sınırındaki Ovares Rüzgar Enerji ...
 
Beyaz eşya sektöründen taksit ve ÖTV çağrısı!
Beyaz eşya iç satışları, Temmuz'da yıllık yüzde 2 geriledi. TÜRKBESD Başkanı ...
Ege İhracatçı Birlikleri firmalarını dijitale taşıyor!
2021'de perakende e-ticaret satışları dünya çapında yaklaşık 4,9 trilyon ...
Bakan Nebati: İş dünyasının endişelenmesi anlamsız
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,  Rusya ile iş yapan şirketlere ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva