HABERLER>GÜNCEL
12 Mart 2024 Salı - 14:32

Otizmli Deniz'in 3 boyutlu çizimleri Japonya'da sergilendi

İzmir'de yaşayan 17 yaşındaki otizmli Deniz Candoğan'ın çizdiği 3 boyutlu resimler, Japonya'daki Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı'nda sergilendi. Ailesinin 3 yaşında yeteneğini keşfettiği Deniz, dünyanın farklı ülkelerinden otizmli sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergide çizimleri bulunan tek Türk oldu.

Otizmli Deniz in 3 boyutlu çizimleri Japonya da sergilendi

Neslin Candoğan (39) ve Erkan Candoğan (45) çiftinin, 9'uncu sınıf öğrencisi, otizmli oğlu Deniz Candoğan'ın çizim yeteneği sınırları aştı. Henüz 3 yaşındayken dışarıda gördüğü otomobil, bina, metro trenlerini gözlemine dayanarak en ince detayına kadar evde çizmeye başlayan oğlu Deniz'in okuma yazma öğrenmeden önce evde resim çizmeye başladığını söyleyen Erkan Candoğan, evde sürekli kalem ve kağıt bulundurarak onu desteklediklerini anlattı. Resim yapmaya başladığı zaman saatlerce masadan kalkmayan Deniz'i teşvik ettiklerini dile getiren Candoğan, oğlunun eserlerinin Türkiye'deki farklı sergilerin ardından Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı'nda sergilendiğini ifade etti. Candoğan, "Deniz 2 yaşına geldiğinde konuşmada eksiklik fark etmemiz üzerine öncelikle işitme problemi olduğunu düşünerek bu konunun üzerine gittik. Ancak bir sıkıntı tespit edilmeyince Ege Üniversitesi Çocuk Psikiyatri Bölümü'nde otizm teşhisi konuldu. Raporumuz çıktıktan sonra 3 yaşından itibaren özel eğitime başladı. Deniz ilkokul çağına geldiğinde iyi bir devlet ilkokuluna kaynaştırma öğrencisi olarak yazdırdık. Deniz 4 yıl boyunca normal çocuklarla birlikte okula devam etti. Sonrasında ortaokulda Deniz'in kaynaştırma öğrencisi olmasını istemedik. Çiğli Gülen Kora Ortaokulu Özel Eğitim Sınıfı'nın ardından şu an Çiğli Rotary Lisesi'nde okuyor" dedi.

İLK SERGİSİNİ 7 YAŞINDA AÇTI
Deniz'in Karşıyaka Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi'nde resim öğretmeni Gonca Yılmazer'den resim dersleri aldığını anlatan Candoğan, sayısız metro, tren, apartman ve otomobil çizen oğlunun profesyonel olarak sergilenen 50'den fazla eseri bulunduğunu kaydetti. İlk sergisi ve ilk ödülünün ilkokul 1’inci sınıfta iken, 23 Nisan'da bütün sınıfların katıldığı bir yarışmadan geldiğini söyleyen Candoğan, "Kanada Vancouver'da Anca Vakfı'nın düzenlediği Dünya Otizm Festivali'ne 2017 için Türkiye adayı olarak Kanada'dan davet aldık ve 2017 yılı Eylül ayında Kanada BC. Vancouver şehrinde festivale katıldık. Burada da Deniz'in bir sergisi gerçekleşti ve Deniz festivalde Genç Yetenekler Özel Başarı Ödülü aldı. 2019 yılında Alanya'da düzenlenen Dünya Otizm Fesitvali'nde de bir sergimiz oldu. Sonrasında Karşıyaka Kısa Süreli Engelli Merkezi'nde iki sergisi daha oldu" diye konuştu.

FARKLI ÜLKELERDEN ÖZEL ÇOCUKLAR ARASINDA BİR KÖPRÜ KURULDU
Japonya'ya dünyanın sayılı piyano virtüözlerinden otizmli Takuto ve annesi Mayumi Koyanagi aracılığıyla davet edildiklerini anlatan Erkan Candoğan, büyük bir gurur yaşadıklarını ifade ederek şunları anlattı:

"Kanada'da düzenlenen dünya otizm festivalinde tanıştığımız Mayumi bize Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı'nda, Uluslararası Kapsayıcılık Derneği Kuruluş Töreni gerçekleşeceğini, oğlu Takuto'nun burada bir konser vereceğini, dünyanın farklı ülkelerinden otizmli sanatçıların çizimlerinin sergileneceğini ve Türkiye'yi temsilen Deniz'in çizimlerinin de sergilenmesini istediklerini iletip bizi törene davet etti. Davet kapsamında Deniz'in çizimlerini gönderdik ve Deniz'in resimleri orada en iyi konumda sergilendi. Derneğin amacı Japonya'da ve dünyanın diğer ülkelerinde daha kapsayıcı bir toplum gerçekleştirmek için sivil toplum kuruluşlarını aktif bir şekilde teşvik etmek ve herkesin mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için engelsiz bir toplum yaratma ve engelsiz zihin fikrini yaymak. Japonya'daki engelli çocuklar ile dünyanın dört bir yanındaki engelli çocuklar arasında bir köprü oluşturarak uluslararası toplumda kapsayıcı bir toplumun kurulmasına katkıda bulunmak istiyorlar. Bu sergide Deniz'in eserlerinin ve Türk bayrağının yer alması bizi çok nurlandırdı." (DHA)

 
Manisa'nın köyünde 'Ata'ya çirkin saldırı!
 
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy Aliağa’da anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YKS'de 3 milyon 36 bin 945 aday yarışacak
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran'da yapılacak ...
İzmir’deki koca dehşetinde detaylar… Cinayet öncesi özür!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde,Tamer Yurtkal’ın (44) pompalı tüfekle öldürdüğü ...
İçişleri Bakanlığı'nda güvenlik toplantısı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı yapıldı. ...
 
ÖSYM duyurdu... YÖKDİL sonuçları açıklandı
Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL/1) sonuçları ÖSYM üzerinden ...
'Yılanlar Grubu' suç örgütüne operasyon: 22 gözaltı
Kayseri'de, 'Yılanlar Grubu' olarak bilinen suç örgütüne yönelik düzenlenen ...
Isınmak için ormanı yaktı!
Antalya'nın Kemer ilçesinde çıkan orman yangını ekiplerin müdahalesiyle ...
 
FOTO GALERİ--- Kaza bölgesinden kareler!
FOTO GALERİ--- Kaza bölgesinden kareler!
Elektrik kaçağı 'testi' için köpeği alıp fırlattı!
İstanbul Büyükçekmece'de, A.S.(16) aydınlatma direğinde elektrik kaçağı ...
3 ilde PKK/KCK'ya operasyon: 10 gözaltı
İstanbul merkezli 3 ilde düzenlenen terör örgütü PKK/KCK operasyonunda, ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva