HABERLER>EKONOMİ
12 Nisan 2013 Cuma - 15:02

Otelcilerden rezidans çıkışı: Belimiz bükülüyor

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, konaklama sektöründe yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığı belge ve onaylı işletmelerin faaliyet göstermesi gerektiğine dikkat çekti. İşler, “Sektörün merdiven altı işletmeleri” diye tanımladığı rezidansların sektöre büyük zarar verdiğini, ilgili kanunun bir önce ele alınması ve yarattığı haksız rekabetin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Otelcilerden rezidans çıkışı: Belimiz bükülüyor

İZMİR - Rezidans adı altında turizm imarlı arsalara oteller yapıldığını, yeni çıkan ilgili yasa gereğince bunun artık mümkün olmayacağını belirten İşler, “Yeni yasa ile birlikte turizm imarlı arsalara sadece turistik tesisler yapılmasının şartı getirilmiştir. Yani turizm imarlı arsayı satın alıp, daha fazla kat çıkarak bina ve tesis yapma imkânı sadece turistik tesis yapma kaydıyla mümkün olacaktır. Bu yanlış bu bakımdan düzeltilmiştir” dedi.
 
Turizm adına düzeltilmesi gereken bir diğer konunun yine rezidanslarla ilgili olduğunu belirten İşler, “Nasıl ki her mesleğin bir sertifikası var, otelcilik yapmaya soyunanların da bu alanda sertifika sahibi olması gerekiyor. Bu sertifikayı alabilmesi için de adres Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır” dedi. İşler şu ifadelerde bulundu:
 
 “Rezidans ve benzer yerlerde bir kişi üzerinden kiralama yapılıyor; ancak rezidansta kimlerin kaldığı bilinmediği için kontrol dışı bir sistem söz konusu. Bu bakımdan rezidanslar, sektörün merdiven altı diye tabir edebileceğimiz bir noktasında. Bu durum, otelciliğe, turizme yatırım yapmak isteyen yatırımcıyı sektörden soğuttuğu gibi, sektörün rekabet direncini de kırmaktadır. Turizmciler olarak turizm imarlı arsalar üzerinde yapılan değişimleri destekliyoruz, ancak acil olarak rezidanslar konusunun da düzenlemeye gidilmelidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli olmayan hiçbir yerin konaklama alanında faaliyet göstermemesi gerekmektedir. Turizm sektörü bilindiği üzere en az yatırımla en fazla istihdamın sağlandığı bir sektördür. Sektör, Türkiye’nin cari açıktaki yüzde 25’lik oranını, ihracattaki bedelin ise yüzde 20’sini karşılayarak ekonomiye can katmaktadır. Düşünün bir kere bizler ilgili birçok bakanlıktan izin alıyoruz, belediyelerden izinler alıyoruz. KDV, muhtasar, kurumlar stopajı, sigorta, kar stopajı ödüyoruz, istihdam yaratıyoruz, tanıtım yapıyoruz. Türkiye turizminin standartlarını yıldız sayısına bağlı kalarak hep yukarı çekmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken sürekli yenilik yakalamak adına yatırım yapıyoruz ve sürekli yurt dışı pazarlara yüklenerek döviz getirmeye çalışıyoruz. Ancak rezidansların böyle bir kaygısı yok. Eğer böyle devam ederse otelciler de otel değil rezidans yatırımları yapmaya başlayacak. Bu ülke turizmi için bir felaket olur.”
 
“ASAYİŞ ZAFİYETİ OLUŞTURUYOR”
İşler, “Bu mağduriyete birilerinin dur demesi gerekiyor. Belki de en önemlisi rezidansların asayiş zafiyeti oluşturması. Otelciler gece yarısı 1’e kadar tesislerinde kalan her misafirin kimlik numarası ve bilgilerini online olarak kolluk kuvvetlerine bildiriyor. Sabıkalı olarak arananlar, fuhuş suçundan arananlar, kısaca illegal olarak aranan kimseler bu süzgeçten adaletin eline teslim ediliyor. Oysaki rezidansı bir kişi kiralıyor ve sonrasında kimin burada kaldığı kimin ne ettiği belli değil. Dolayısıyla bu yerler bu kişilerin merdiven altı konaklama yerleri olarak yuvalanıyor. Kısaca vergide gelir kaçağı, asayişte güven ve emniyet zafiyetlerine zemin oluşturuyor. Nasıl ki her mesleğin bir sertifikası var, otelcilik yapmaya soyunanların da bu alanda sertifika sahibi olması gerekiyor. Bu sertifikayı alabilmesi için de adres Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımda işçi çıkmazı: İthal çiftçi mi gelecek?
Türkiye’de kişi başına düşen gelirin 10 bin doların üzerine çıkmasıyla ...
En lezzetli peynirler Forum Bornova’da
Forum Bornova ziyaretçileri, 12-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek ...
Plastech Fuarı kapılarını açtı
11 – 14 Nisan 2013 tarihlerinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat ...
 
'Buca'nın dönüşümü'nde Ege-Koop'la belediye el ele
Ege-Koop ile Buca Belediyesi arasında Buca Çaldıran Mahallesi’nde toplam ...
Zeytinyağı ihracatında dev hedef: 300 milyon dolar
Egeli zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, 2012’de 160 milyon dolar olan ...
Aydın Doğan şansını piyangoda deneyecek
Medya, enerji ve petrolde fırsatlara bakan Doğan Holding, Milli Piyango ...
 
Cari açık kara delik gibi!
Cari açık Şubat ayında 5 milyar 126 milyon dolarla beklentilere paralel ...
4 dev şirket 3.4 milyon aracı geri çağırdı
Toyota, Nissan, Honda ve Mazda hava yastığı sorunu nedeniyle toplam 3.4 ...
‘Sıfırcı Hoca’dan Türkiye’ye ‘çözüm’ kredisi!
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, devam eden çözüm sürecinin kredi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva