HABERLER>EKONOMİ
11 Nisan 2013 Perşembe - 13:10

Zeytinyağı ihracatında dev hedef: 300 milyon dolar

Egeli zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, 2012’de 160 milyon dolar olan ihracat tutarını 2013 sonunda 300 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin olağan mali genel kurulunda konuşan Birlik Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağının, son 3 yıldır ihracatını en fazla arttıran ürün olduğunu, ancak bunun ürün ihracatında geçmiş yıllarda oluşan düşüşün telafisi anlamında olduğuna dikkat çekti.

Zeytinyağı ihracatında dev hedef: 300 milyon dolar

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat kalemlerinden biri olan zeytin ve zeytinyağında sektör, hedef büyüttü. Geçen yıl yaklaşık 160 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Egeli zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, bu sene sonuna kadar ihracatlarını 300 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin olağan mali genel kurulunda konuşan Birlik Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağının, son 3 yıldır ihracatını en fazla arttıran ürün olduğunu söyledi. Güreli, bu durumun ürün ihracatında geçmiş yıllarda oluşan düşüşün telafisi anlamında olduğuna dikkat çekerek, “Düşen bir ihracatı artırmak kolay oluyor” diye konuştu.
Sektörde uzun yıllardır süren Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile ilgili açıklamalarda da bulunan Güreli, DİR’e karşı olanların Suriye’den Türkiye’ye kaçak giren zeytinyağını aldığını açıkladı. Güreli, “Bizim istediğimiz DİR, bu kaçak giren yağın yasal yollardan ülkeye girmesiydi. Şimdi ürün çoğaldığı için zaman bizi haklı çıkardı. Bizim yasal yollardan istediğimiz illegal yapıldı. Bir şeyin legal yapılmasına karşı olanların onun illegaline destek olmaz. Bol senede takke düştü, kel göründü. Türkiye barış ortamına giriyor. Her gün ülkemizde ve dünyada birçok şey değişiyor. Siz sadece bu üründe politikanızı değiştirmiyorsanız acınacak durumdasınız. Sen Suriye’den binlerce ton mal alıyorsan, illegal yoldan bunu yapıyorsan akil adam değilsin” dedi.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin bu yılki ihracatta büyük katkısı olduğunu da sözlerine ekleyen Güreli, “TARİŞ elinden geleni yapmıştır. İspanya’nın büyük kooperatifleri gibi yönetiliyor. Dünya fiyatlarına göre ortağına avans fiyat veriyor” diye konuştu.
 
DİR TALEBİ SÜRÜYOR
Güreli, bu yıl ürün bol olmasına rağmen, sektör için DİR talebinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Liberalizmin şahikasında dolaşanlar, zeytinyağında ulusalcı oluyor. Bu saatten sonra, DİR ihtiyacı olmadığı için de bundan sonra umurumda değil ama ben zeytinyağı için DİR istemeye devam edeceğim.”
 
HEDEF 300 MİLYON DOLAR 
Toplantıda konuşan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Metin Ölken ise Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında 90 bin tonları yakaladığını, şu anda 70-80 bin ton ihracat seviyelerine yeniden gelindiğini, ancak önceki yıllardan farklı olarak şimdi daha fazla kutulu ihracat yapıldığını vurguladı. Ürünün artmasının sektörü fazla şımartması gerektiğini söyleyen Ölken, “ Gelecek yıl da ürün iyi olacak gibi gözüküyor ama çiçek döneminde ürüne ne olacağını kimse bilemez. Şu anda zeytinyağı ihracat tutarı 170 milyon dolar, yıl sonunda 260 milyon tahmin ediliyor ama 300 milyonu buluruz. Şu anda 20-25 bin ton kutulu ihracat yapılıyor. 6 yıl önce bu rakam 18 bin tondu. Seneye aynı şekilde artış olmazsa, kutulu girdiğimiz ülkelerde geri çekilemeyiz. DİR bu yüzden gündemden düşürmemeliyiz. DİR’i ürünün bol olduğu dönemde istemek de farklı spekülasyonları önleyecektir. Önümüzdeki yıllarda ürün bol olur, DİR de cebimizde olursa 2023 için 3.8 milyar dolarlık zeytinyağı ihracatını yakalarız” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın Doğan şansını piyangoda deneyecek
Medya, enerji ve petrolde fırsatlara bakan Doğan Holding, Milli Piyango ...
Cari açık kara delik gibi!
Cari açık Şubat ayında 5 milyar 126 milyon dolarla beklentilere paralel ...
4 dev şirket 3.4 milyon aracı geri çağırdı
Toyota, Nissan, Honda ve Mazda hava yastığı sorunu nedeniyle toplam 3.4 ...
 
‘Sıfırcı Hoca’dan Türkiye’ye ‘çözüm’ kredisi!
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, devam eden çözüm sürecinin kredi ...
İzmir’de ‘imar’ krizine bakanlık freni: Sektör nefes aldı
Büyükşehir Belediyesi, çarpık yapılaşmanın önüne geçmek ve daha modern ...
İTO’da Demirtaş’a bir rakip daha: Ortak Akıl kaptanını seçti
Seçimde birlikte hareket eden Ortak Akıl Grubu’nu adayını belirledi. Meclis ...
 
Sendika grev kararı aldı gözler THY’de!
Grev kararı alan Hava İş, THY'nin adımlarını bekleme kararı aldı. Hava ...
Yıldırım'dan EXPO turu: Dünyayı iknaya gidiyor!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2020'yi ...
'2023 hedefi için üniversite-sanayi işbirliği şart'
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva