HABERLER>EKONOMİ
10 Nisan 2013 Çarşamba - 10:42

'2023 hedefi için üniversite-sanayi işbirliği şart'

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Türkiye’nin 2023 yılındaki hedeflerine ulaşabilmesi için üniversite ve sanayi işbirliğinin şart olduğunu söyledi. Gökçüoğlu, GSYH’nın yüzde 3’ü oranında pay ayrıldığında Ar-Ge’de gerçek bir sıçrama yapılabileceğine dikkat çekti.

 2023 hedefi için üniversite-sanayi işbirliği şart

İZMİR - Bostanlı Rotary Kulübü’nün İzmir Hilton’da gerçekleştirdiği toplantısında “Türkiye Ekonomisinde Üniversite-Sanayi İşbirliği” konulu bir sunum yapan Gökçüoğlu, yeni teknoloji üretme noktasında başarıya ulaşan toplumların ekonominin yanısıra siyasal ve sosyal alanda da söz sahibi olma şansını elde ettiğini belirtti. Gökçüoğlu, “Bu nedenle de Ar-Ge’den markalaşmaya, inovasyondan nanoteknolojiye kadar olan her ana başlık çağımızın olmazsa olmazıdır. Ancak şunu da çok iyi biliyoruz ki geliştirilen yeni teknolojiler sanayinin süzgecinden geçtiği taktirde ekonomik birer değere sahip olurlar” dedi.

Üniversitelerin teknik kadroları ve donanımlarıyla özel sektörün girişimcilik ruhunun, bilimsel gelişme sürecinin kısaltılması ve sonuca ulaştırılması yönünde çok önemli olduğunu vurgulayan Gökçüoğlu, akademik yükselme için de Alman sisteminin örnek alınarak doçentlik ve profesörlük için öğretim üyelerinin mutlaka sanayi ile birlikte proje üretmesi gerektiğini savundu. İyi kalite kirazın tonu 1500 dolara ihraç edilebiliyorken kalp stetinde aynı rakamın 10 milyar dolara ulaşmasını örnek gösteren İbrahim Gökçüoğlu, bilgi ekonomilerinde GSYH’nın yüzde 3’ü Ar-Ge faaliyetlerine ayrılırken bu oranın Türkiye’de henüz yüzde 1’in üzerine çıkabildiğine dikkat çekti ve “Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payı incelendiğinde katedilmesi gereken çok yol olduğunu görmekle birlikte Ar-Ge gelişim hızında son 5 yılda Çin’den sonra ikinci sıraya yükselmemiz de gelecek adına bizleri umutlandırmaktadır” diye konuştu.

ÇÖZÜM TEKNOLOJİ ÜRETİMİNDE
Üniversite ve sanayi işbirliğinde ABD, Japonya, Güney Kore hatta Çin gibi ülkelerin mevzuat değişimlerinden finans desteğine ve araştırma enstitülerine kadar birçok önemli başlıktaki yapılanmasından örnekler veren Gökçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye; eğitimi, yeniliği, bilgi ve iletişim teknolojilerini içeren konularda yapısal dönüşümde zaman kaybetmemelidir. Bilgi ve teknoloji üretimi ile artan bir rekabetçi yapı 2023 yılı hedeflerimize bizi daha çok yaklaştıracaktır. Küresel ekonomik yapıdaki değişim, yenilikçi ve rekabetçi bir yapıyı, bu da teknoloji üretimini gerekli kılmaktadır. Finansal kaynaklara ulaşımın güçleştiği, maliyetlerin arttığı ve en önemlisi de firmalarımızın karlılığının eridiği bir süreçte çözüm teknoloji üretiminde yatmaktadır. Türkiye’de gerek Ar-Ge gerekse nanoteknoloji politikalarının oluşturulması ve uygulanması safhasında özel sektör-üniversite-sivil toplum işbirliği artarak devam etmelidir. Artan rekabet şartları, izleyen süreçte ortak aklı ve birlikteliği ön plana çıkarıyor. Hep birlikte, kanun ve mevzuatlarımızın da desteğiyle arzu edilen noktaya ulaşabiliriz.”
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, yaklaşık 10 yıl sonra ürünlerin yüzde 17’sinin nanoteknolojik yapılardan oluşacağı düşünüldüğünde özellikle ekonominin bel kemiği KOBİ’lerin teknoloji satın alma ya da Ar-Ge birimleri oluşturmalarına katkı sağlamak üzere üniversite ve sanayi birlikteliğini daha etkin işletecek mekanizmaların oluşturulmasını 2023 hedefleri açısından önemsediklerini bildirdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın 1986 yılında Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Merkezi’ni (ÜSİGEM) oluşturduğunu, 2000 yılında da bölgedeki üniversitelerle Üniversite Sanayi Koordinasyon Kurulu’nu (ÜSKK) hayata geçirdiğini hatırlatan İbrahim Gökçüoğlu, üniversitedeki çalışmaların sanayide değer kazanması için başta proje geliştiren öğretim üyelerinin döner sermayeden daha fazla pay alabilmesi olmak üzere önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Gökçüoğlu, “Üniversite ve sanayi işbirliği projelerinden döner sermayeye aktarılan 100 birim kaynağın ancak 17’si öğretim üyesine verilirken 6.5 yıllık çalışma sonucu bu oranı ancak yüzde 65’e çekebildik. Hedefimiz yüzde 80’dir. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’ndaki (YOİKK) 5 eylem planından ikisini EBSO olarak biz koydurduk. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğumuz İlk Adım Ofisi’nde üniversite öğretim üyeleriyle sanayicileri buluşturduk, projeler yürüyor. Üniversitede not ortalaması 70’in üzerinde olan öğrencilerin sanayide 2 bin saat çalıştığı Sanayi Deneyim Sertifikası programımız var. Sonuç odaklı çalışmalar yapıyoruz” dedi.

İzmir’in markalaşma sürecinde üçüncü sıradaki konumunu koruduğunu hatırlatan Gökçüoğlu, kendine güvenen şirketlerin marka üretmek zorunluluğuna dikkat çekti. Gökçüoğlu, “Marka aynı zamanda ülkemizin de değeri. Oradan elde ettiğimiz kazançla yeni yatırımlar yapıyoruz” diye konuştu.

Bostanlı Rotary Kulübü Başkanı Tamer Hepağır, toplantı anısı olarak EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu’na plaket ve kulübün flamasını verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Tekstil'den AR-GE hamlesi: Rota 500 milyar dolar!
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği olağan mali genel kurulunda ...
Türkiye ‘taklit’te dünya ikincisi!
Türkiye'de taklit ürün pazarı 10 yılda ikiye katlanarak 1 milyar dolara ...
Ege Mutfağı markalaşıyor: 2. Türk Mutfağı Zirvesi 3 Mayıs’ta
3-5 Mayıs tarihleri arasında Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, ...
 
Türkmenoğlu: İhracatta marka ve çeşit şart
Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği olağan mali genel kurulunda konuşan ...
Türk Telekom'da hedef 'dijital baharat yolu'
Türkiye'de internet kullanıcılarının her geçen gün daha fazla veri kullandıklarını ...
Memur rotasyonu açıklaması: Sürgün değil ayıklama!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memur rotasyonu taslağının ...
 
Sendika kararını verdi: THY’de grev var!
Hava-İş Sendikası, yarın grev kararının nedenlerini kapsayan bilgilendirme ...
Benzin şaşırtmaya devam ediyor: Bir indirim daha
Benzin ve motorine yapılan indirimin ardından İstanbul'da 95 oktan kurşunsuz ...
TUSKON'dan ekonomiye bakış: Büyüme artmalı
TUSKON, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu toplantısı İstanbul’da ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva