HABERLER>SAĞLIK
8 Ocak 2022 Cumartesi - 11:15

Omicron şubatın ilk haftalarında pik yapacak

Omicron varyantı İstanbul’u merkez yaptı. Uzmanlar, tedbirlere yeterince uyulmadığı için kısa sürede diğer illerde de vakaların artacağına dikkat çekti. Şubatın ilk iki haftasında Omicron'un zirve yapmasını beklediklerini belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener "O yüzden hatırlatma dozlarını önemsiyoruz" dedi

Omicron şubatın ilk haftalarında pik yapacak

Türkiye'de, İstanbul merkez olmak üzere Omicron varyantı giderek yayılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar Uygulaması'ndaki yoğunluk haritasında İstanbul'un çok büyük bir bölümünün kırmızıya döndüğü görülüyor. Omicron etkisiyle megakentteki vaka sayısı, toplam vaka sayısının yarısını geçmiş durumda.

Sabah gazetesinin haberine göre uzmanlar, İstanbul'un havayolu ulaşımıyla Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olmasının bunun temel nedenlerden biri olduğunu belirtiyor. Yoğunluk nedeniyle İstanbul'daki birçok hastanenin önünde aşı ve PCR test kuyrukları oluşmuş durumda.

Daha önceki dalgalardan olduğundan daha az sayıda insan hastanede yatıyor, yoğun bakımlar daha az dolu, ama vaka sayısında artış var. Hem resmi yetkililer hem de meslek örgütü temsilcileri, vaka sayısının İstanbul'da önümüzdeki günlerde de hızlı bir şekilde artmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor.

VAKA SAYISI DAHA DA ARTACAK
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vaka artışları hakkında konuştu:

Vaka tırmanışı devam edecektir. Ancak bu vakaların tamamı Omicron varyantı değil. Delta ve Delta Plus varyantıyla birlikte Omicron el ele gidiyor. Omicron varyantı olgularında karşı karşıya kaldığımız hastaneye yatış oranı daha düşükken, Delta ve Delta Plus varyantlarında hâlâ yüksek. O yüzden Omicron varyantının tırmanacağı pik seviyeyi şubat ayının ilk iki haftasına kadarki zaman dilimi içerisinde bekleyebiliriz"

"Bu vaka sayıları tedbirlerle ilişkili değil" diyen Şener, "Omicron'un diğer illere yayılmasıyla vaka sayıları daha da yükselecek. Daha çok aşı ve aşılama perspektifiyle alakalı. Virüs gerçek anlamda çok değişti ve aşıdan kaçabilen bir varyant formuna döndü. O yüzden hatırlatma dozlarını çok önemsiyoruz, antikor sayısı ne kadar yüksekse o kadar iyi korunacaksınız" diye konuştu.

5 KAT HIZLI ARTIŞ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 31 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "Tüm vakaların yüzde 52'si İstanbul'da tespit ediliyor. Tam anlamıyla İstanbul patladı diyebiliriz" demişti.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit ise yine geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "İstanbul'un vaka artış hızı son 10 günde 5 kat gibi büyük bir hızla gidiyor. Bu da ülke rakamına çok ciddi yansıyor. Diğer illerimizde de benzer bir süreç istemesek de yaşanacak" ifadelerini kullanmıştı.

VAKA SAYILARI REKOR KIRDI ÖLÜMLER AZALDI
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Geçen hafta pandeminin başından bu yana en yüksek Covid-19 vakası kaydedildi" dedi.

Ghebreyesus, test sıkıntıları nedeniyle bir haftada kaydedilen 9.5 milyon vakadan daha fazlasının da olabileceğini belirtti.

DSÖ, bu hafta dünya genelinde 41 bin 178 Kovid kaynaklı ölüm yaşandığını, bir önceki hafta bu sayının 44 bin 680 olduğunu açıkladı. DSÖ yetkilileri daha önce Covid vaka sayıları ve ölümleri arasında iki haftalık bir fark olabileceğini belirtmişti.

DSÖ Genel Direktörü, Omicron varyantının Delta'ya oranla daha az ağır hastalığa sebep olduğu bulgusunu doğrulasa da varyantın doğrudan "hafif" olarak nitelenmemesi gerektiğini söyleyerek ekledi:

"Bir önceki varyantlar gibi Omicron da insanları hastanelik ediyor ve öldürüyor. Vaka tsunamisi o kadar büyük ve hızlı ki dünyanın dört bir yanında sağlık sistemlerini boğuyor."  (NTV)

 
Memleket Partisi ailesi büyüyor
 
Çalmadığı şey kalmamıştı... Suçüstü yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyada kovid vakalarının sayısı 303 milyonu geçti
Dünya genelinde Covid-19 vakalarının sayısı 303 milyonu aştı.
Prof. Dr. Kocazeybek’ten ilginç benzetme: Mahalleden bile geçseniz bulaşabilir!
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Öğretim Üyesi Prof. ...
Almanya ve Avusturya'da aşı zorunluluğu tartışılıyor
Corona virüse karşı genel aşı zorunluluğu getirmeye hazırlanan Almanya ...
 
Son 24 saatte 157 can kaybı, 63 bin 214 yeni vaka
Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle son 24 saatte 157 can kaybı, ...
Bakan Koca'dan 'aşı' ve 'tedbir' uyarısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısının önemine vurgu yaparak, ...
Kuş gribi ilk defa insana bulaştı!
İngiltere'de baş gösteren kuş gribi salgınında korkulan oldu. Hastalıkta ...
 
Deride kabarıklık ve kızarıklık Omicron belirtisi
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma ...
Okul, restoran, AVM... Yeni önlemler masada!
Corona virüs pandemisinde vaka sayılarını rekor seviyelere ulaştıran omicron ...
DSÖ uyardı: Omicron son varyant olmayacak
Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19'un evrim geçirmeye devam ettiğini söyledi. ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva