HABERLER>GÜNCEL
13 Ekim 2022 Perşembe - 08:49

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı miting… Eğitimcilerin itirazı var!

Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, TBMM’den geçen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenler arasında ayrım içerdiğini, velilerle okul idareleri ve öğretmenler arasında sıkıntılara yol açacağını belirterek, “Üç maddelik kanunla, biz öğretmenler tanımlanamaz. 15 Ekim’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda binlerce eğitimciyle sesimizi iktidara duyurmaya çalışacağız. Duyan olmazsa, iş bırakma eyleminde bulunacağız” dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı miting… Eğitimcilerin itirazı var!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Geçtiğimiz Şubat ayında TBMM’den geçirilen ve bir maddesi Ocak ayında yürürlüğe girecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitimciler arasında tepkiyle karşılandı. Bugüne kadar çeşitli eylemlerle itirazlarını dile getiren eğitimciler, kanunun geri çekilmesini, ya da yeniden görüşülerek adil ve çağdaş bir hale getirilmesi taleplerinin dikkate alınmaması üzerine meydanlara iniyor. Türkiye’nin dört bir yanından binlerce eğitimci, 15 Ekim Cumartesi günü Ankara’nın ünlü Tandoğan Meydanı’nda miting gerçekleştirecek.

Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, İzmir’den en az 10 otobüs eğitimciyle Ankara’ya gideceklerini söyledi. Yasadaki sıkıntıları ve isteklerini Egedesonsöz’e anlatan Başkan Vardal, “Bu kanun, bir meslek kanunu olamaz. Çünkü bir meslek, üç maddeyle tanımlanamaz” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

YENİ KANUN ÖĞRETMENLERİN STATÜSÜ TAVSİYE BELGESİ IŞIĞINDA DÜZENLENMELİ
“Yaklaşık bir yıldır Öğretmenlik Meslek Kanunu sisteme girdiği tarihten itibaren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olara bir süreç yürütmekteyiz. Yasanın sorunlu, eksik kısımlarını, arka planını anlatmaya çalışıyoruz. İstediğimiz şey, Öğretmenlik Meslek Kanununun iptal edilerek 5 Ekim 1966 tarihinde oluşturulan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Belgesi’nin esas alınmasıdır. Çünkü bu belge hem öğretmenlik mesleğini, hem öğretmenin toplumsal sorumluluklarını ortaya koyan, uluslararası nitelikte ve Türkiye’nin de imzaladığı bir belgedir. Bir yasa hazırlanacaksa, bu belgenin ışığında hazırlanması yönünde bir talebimiz var. Geçtiğimiz Şubat ayında TBMM’den geçen ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanun, esasında bir meslek kanunu değil. Neden? Çünkü içerisinde sadece üç madde var. Birisi adaylığın kaldırılması, ikincisi 3600 ek gösterge ve üçüncüsü de çok tartışılan, uzmanlık ve başöğretmenlik olarak kamuoyunda bilinen kariyer basamakları yer alıyor. Bir meslek kanunu, üç maddeye sığdırılamaz. Meslek kanunu dediğiniz şey, sizin istihdam edilmeniz, işe alınma biçiminizden başlayarak emekliliğinize kadar olan süreci tanımlar. Bununla ilgili hakları tanıyan bir yasadan ancak meslek kanunu olarak bahsedebiliriz.”

VELİLERLE ÖĞRETMENLER VE OKUL İDARESİ ARASINDA KRİZ ÇIKACAK
Yasanın tümüyle Ocak ayında yürürlüğe girmesiyle çok ciddi sorunların yaşanacağını iddia eden Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, “Öncelikle o öğretmenler odasının dinamiği bozulacak” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yasa yürürlüğe girdiğinde günlük yaşamımızda ciddi sorunlara sebep olacaktır. Bunlardan bir tanesi, öğretmenlerin öğretmenler odasında, o öğretmen odasının iç dinamiği bozulacak. Bir tarafta sınava girmeyenler, bir tarafta sınava girip başarısız olanlar, bir tarafta ise sınava girip başarılı olmuş, kendilerine kısmen görece ek mali haklar sağlayan öğretmenler olacak. Ayrıca velilerle okul yönetimleri  ve öğretmenler arasında sorunlar çıkacak. Veliler; başöğretmen, uzman öğretmen arayışına girecek. Diğer öğretmenler arka planda kalacak. Bir kısım öğretmen arkadaşlarımızın mali haklarını sınavla iyileştirmek, Anayasa’nın eşit işe eşit ücret ilkesine aykırıdır. Aynı öğrenci grubuna aynı müfredatı, aynı tekniklerle anlatacaksınız ve biriniz, diğerinizden daha çok ücret alacak. Bu insani de değildir, Anayasa’ya da aykırıdır, vicdani de değildir. Bu sorunların yaşanmaması için sınavın iptal edilmesini ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilerek Meclis’te yeniden görüşülmesini istiyoruz. Bunun için uzun zamandır verdiğimiz mücadeleyi, miting alanına taşımak durumunda kaldık.”

MİTİNG, 15 EKİM’DE SAAT 12.30’DA BAŞLAYACAK
Eğitimcilerin sosyal medya üzerinden uzun süredir sürdürdükleri eylemlerle tepkilerini dile getirdiğini ve bu tepkilerin mitingle örgütlü bir sürece evrildiğini anlatan Başkan Vardal, “Cumartesi günü Ankara’da coşkulu, ‘Emeğimiz, Onurumuz ve Çalışma Barışımız İçin’ başlıklı mitingimizde buluşacağız. Tüm sendikalı sendikasız öğretmenlerimize çağrı yaptık. Orada kol kola gireceğiz, sesimizi iktidara, Milli Eğitim Bakanlığı’na duyurmaya çalışacağız” eddi. Başkan Vardal, iş bırakma eyleminin de gündemde olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı:

“Diğer sendikalara çağrılarımız oldu. Cuma günü Başkent Öğretmen Evi’nde dört sendika bir araya geliyoruz; Eğitim Sen, Eğitim İş, Anadolu Eğitim Sen ve Hürriyetçi Eğitim Sen. Bu toplantıda öğretmenlerin iş bırakması konusunu görüşecek. İş bırakmanın önümüzdeki günlerde ne zaman ve ne kadar süreyle yapılacağına dair ortak karar alınacak. Toplantının tek gündem maddesi, öğretmenlerin iş bırakma konusu olacak. Başka türlü bu yasanın geri çekilmesi pek mümkün görünmüyor. Tandoğan’da saat 12.30’da başlayacak mitingde binlerce insan olacağız. Birlikte mücadele edersek, yasanın iptal edilebileceğini, yeniden görüşülebileceğini düşünüyoruz. Bu kadar büyük bir tepkiyi ilgililerin görmezden gelmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Ancak kulak vermezlerse, iş bırakma eylemini gündeme getirmekten de kaçınmayacağız.”

 
Ailesiyle tartıştı: 2 katlı binayı ateşe verdi
 
Akaryakıta büyük indirim! Yeni fiyat pompaya yansıdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ailesiyle tartıştı: 2 katlı binayı ateşe verdi
Bursa'da, ailesiyle tartışan Rıdvan Ö., ailesi ile birlikte yaşadığı 2 ...
Büyükşehirin kazısında çıkmıştı... İzmir'in kalbi için SİT kararı!
Konak Fevzipaşa Bulvarı ve Halit Ziya Bulvarı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Restoran çıkışında silahlı saldırı: 1 ölü
İstanbul Beylikdüzü'nde restorandan çıkan Kemal Kadak(42), otomobille ...
 
Dramın adresi bu kez Foça... Tıka basa ölüm yolculuğu!
İzmir'in Foça ilçesinde, kamyon kasasında 108 kaçak göçmen yakalandı. ...
Denetimden kaçtı: Gerçek ortaya çıktı...
Bursa'nın İnegöl ilçesinde polis uygulamasına girmemek için geri manevra ...
Feci kaza: Genç doktor hayatını kaybetti
Ataşehir'de sabah saatlerinde taksiye çarpan kamyonet, daha sonra kaldırımda ...
 
AFAD'dan 'sermaye transferi' açıklaması
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sosyal medyada yayılan ...
Defalarca sapladı... İzmir'de avukata bıçaklı saldırı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, avukat olduğu öğrenilen Abdullah Emrah Koyuncu ...
İzmir’de feci kaza: Yolun karşısına geçerken…
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, yaya olarak yolun karşısına geçmek isteyen ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva