HABERLER>GÜNCEL
4 Kasım 2022 Cuma - 13:37

Odalar'dan 'Forbes' çağrısı: Kaderine terk edilmesin!

Bakımsızlığın son kurbanı olan Forbes Köşkü ile ilgili açıklama yapan Şehir Plancıları Odası ve Mimarları Odası köşkün korunması, restorasyonunun tamamlanması ve toplumun kullanımına açılması çağrısında bulundu.

Odalar dan  Forbes  çağrısı: Kaderine terk edilmesin!

EGEDESONSÖZ –  Restorasyon çalışmaları ödeneksizlik nedeniyle duran ve 23 yıldır tamamlanmayan tarihi Forbes Köşkü kaderine terk edildi. Hırsızların yeni adresi olan köşkün çatısındaki kurşun levhalar çalındı ve mermer korkulukların bir kısmı kırılarak paramparça edildi.

Forbes Köşkü’nün durumu ile ilgili TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’ndan tepki geldi.  Odaların İzmir Şubeleri tarafından yapılan açıklamada, Forbes Köşkü`ndeki restorasyon işlemlerini tamamlanarak halkın kullanımına açılması, yapının tahrip olmasını engelleyecek şekilde gerekli denetimlerin yapılması, güvenlik önlemlerinin alınması ve zarar verenler hakkında gerekli cezai işlemlerin uygulanması çağrısı yapıldı.

Odaların açıklaması şu şekilde:

Kent belleği, kentin bugününü var eden ve yarınına yön veren en önemli unsurlardan biridir ve müşterek kent mekânları kentlinin belleğinde yer edindiği ölçüde toplum ile mekân arasındaki bağ sağlanır. Bu sebepler ile kente dair sorumluluğu olan her kişi ve kurumun kent belleğini korumak ve yaşatmaktan sorumludur.

Yeşilova höyüğünde yapılan kazılarda elde edilen bulgular gösterdi ki İzmir sanılanın aksine 8500 yıllık eşsiz bir tarihe sahip ve M.Ö. 6000`li yıllardan günümüze birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır.

Taşıdığı kültür değerleri sebebi ile kültür turizmi açısından yerel ve merkezi yönetim kademelerinde yer alan idareciler tarafından değerli olduğu her fırsatta dile getirilen, bizlerin de 8500 yıllık tarihi geçmişi ile övündüğümüz kentimizde, kent kültürü ve kent belleğinin öğeleri olan yapı ve alanların, gerekli koruma önlemlerinin alınmaması ya da denetimde yetersizlikler nedeniyle her geçen gün yok olma sürecine girdiğine tanık oluyoruz.

Son dönemde de 1979 yılında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen, kamu mülkiyetindeki Forbes Köşkü`nün 23 yıldır restorasyon sürecinde olduğu ve ödeneksizlik nedeniyle restorasyonunun tamamlanmadığı, gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için tahrip olduğuna yönelik haberler basında yer aldı. Yakın zamanda bir devlet üniversitenin kullanımına tahsis edilmiş Vali Konağı için de buna benzer haberler basında yer almıştı. 

Buca‘da Levanten Forbes Ailesi tarafından 1908 yılında yaptırılan, geçirdiği yangın sonrası 1910 yılında tekrar inşa edilen Forbes köşkü, dönemin sosyal ve kültürel yapısına, mimari değerlerine ve kent tarihine dair önemli izlere sahip, kent belleğinde yeri olan nitelikli bir dönem yapısıdır. Kent belleğinde önemli bir yeri olan bu yapının kaderine terkedilmesi kabul edilemez.

Bilindiği üzere 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 65. maddesinde "Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile (…) (1) izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. (1)Bu Kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen fiiller, korunması gerekli kültür ve tabiat varlığını yurt dışına kaçırmak amacıyla işlenmiş ise verilecek cezalar bir kat artırılır." denilmekte olup kültür varlığına zarar verenler hakkında uygulanması gereken cezai işlemler tanımlanmaktadır.

Tüm kültürel varlıkların, insanlığın ortak mirası olmasının yanı sıra kent kültürü ve kent belleğinin bir parçası olması nedeniyle korunması ve yaşatılmasının evrensel ve yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatarak; tüm kamu idarelerini Forbes Köşkü`ndeki restorasyon işlemlerini tamamlayarak halkın kullanımına sunması, yapının tahrip olmasını engelleyecek şekilde gerekli denetimlerin yapılması, güvenlik önlemlerinin alınması ve zarar verenler hakkında gerekli cezai işlemlerin uygulanması için göreve davet ediyoruz.

 
Daha 18’indeydi… İzmir depreminde ikinci can kaybı!
 
İZVAK ve TSYD omuz omuza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Daha 18’indeydi… İzmir depreminde ikinci can kaybı!
İzmir'de 4,9 büyüklüğündeki deprem sırasında evinin balkonundan atlayan ...
Ünsal Ban için istenen ceza belli oldu
THK Üniversitesi eski rektörü Ünsal Ban hakkında 14 yıl hapis istemiyle ...
Emine Hemşire'yi yaralayan zanlı adliyede!
Karaman'da hemşire Emine A.'yı ağır yaralayan zanlı adliyeye sevk edildi. ...
 
İzmir iş dünyasından acil çağrı: Depreme hazırlanalım!
İzmir Buca Merkezli 5.1 şiddetindeki deprem sonrası İzmir iş dünyası topyekün ...
Bakan Ersoy’dan ‘Çeşme Projesi’ne itiraz sitem: İzmir halkına ihanet!
Tekel Fabrikası'nda yaptığı denetimde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ...
TUS yerleştirme sonuçları belli oldu
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), 2022 Tıpta Uzmanlık ...
 
Fiyatlar katlandı... Yeni yılda trafik cezaları ne kadar olacak?
Yeniden Değerleme Oranı ile birlikte 2023 yılının trafik cezaları belli ...
İzmir'in afet toplanma rehberi: İlçe ilçe, mahalle mahalle liste...
İzmir'in afet toplanma rehberi: İlçe ilçe, mahalle mahalle liste...
İzmir Barosu'ndan 'kimyasal gözaltı' açıklaması!
Genel Kurulda TSK'nın kimyasal silah kullandığını ileri süren avukat gözaltına ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva