HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
25 Nisan 2023 Salı - 09:49

MÜFED Başkanı’ndan ‘Yarısı Bizden’ çağrısı: İzmir’de de uygulanmalı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu ‘Kentsel Dönüşüm’de Yarısı Bizden’ projesi hakkında konuşan Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, “İzmir’in depremi olmayan depremde bile bu kadar can kaybı yaşadıysak Allah korusun Kahramanmaraş merkezli depremler şiddetinde bir deprem olursa maalesef çok büyük kayıplarımız olur. Bu nedenle aynı hassasiyetin İzmir’ e de dikkate alınmasını istiyoruz. Bu desteklerin İzmir’i de kapsamasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MÜFED Başkanı’ndan ‘Yarısı Bizden’ çağrısı: İzmir’de de uygulanmalı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye’de 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gündemdeki ilk sıra kentsel dönüşüm olmuştu.

30 Ekim 2020’de İzmir’de yaşanan deprem sonrası kentte tartışmalara neden olan ancak üzerinden geçen yaklaşık 3 yıllık süreye rağmen yaşanan ekonomik koşullardan dolayı gerçekleştirilemeyen kentsel dönüşüm için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kritik bir açıklama yapmıştı.

Türkiye'de nüfus anlamında en büyük sayıya sahip olan ve deprem uzmanları tarafından sıkça uyarılarda bulunulan İstanbul için harekete geçen Erdoğan, ‘Kentsel Dönüşüm’de Yarısı Bizden’ kampanyasını duyurdu. Buna göre konutunu dönüştürmek isteyen vatandaşların yapı bedellerinin yarısı devlet tarafından karşılanması planlanırken, ayrıca geçici konutlarda barınacak olan vatandaşlara kira desteğinin de sağlanması hedeflendi.

BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR
Yeni projeyi Egedesonsöz’e değerlendiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, “Yapılan açıklama ve yaklaşım en azından İstanbul’da dönüşüme önemli bir katkı sağlayacaktır. Elbette alım gücünün düştüğü bu durumda vatandaşa böyle katkı sağlanması, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremden sonra riskli binaların dönüştürülmesi gerektiğini neredeyse bütün vatandaşlarımız düşünüyor. Ancak burada takıldığımız konu vatandaşların mevcut ekonomik güçleri ile yapması imkansız hale gelmişti. Bu kapsamda önemli bir katkı olacak. Dönüşüme de ciddi bir katkı sağlar diye düşünüyorum. Ancak bunu altında da bir takım çalışmalar yapılmalı. Burada bölgeler seçilip içindeki binaların tespitinin yapılması lazım, öncelikli olan yerler belirlenmeli. Tüm ülkeyi düşündüğümüzde yüzde 65 riskli yapı stoğumuz var. Bunların içinde güçlendirme ile çözülebilecek ve kentsel dönüşüm ile çözülebilecek yapıların belirlenmesi lazım. Güçlendirme ile sorunu çözülebilecek yapılara da ayrı bir kaynağın sağlanması gerekiyor. Yani aslında bizlerin kentsel dönüşüme kurtuluş mücadelesi gibi bakmamız lazım. Çünkü ülkemiz deprem kuşağında olan ülkelerin başında geliyor. Neredeyse bir çok ilimizi kapsayan fay hatlarımız var. Bu nedenle bu işe bakarken bütüncül bir tutum sergilememiz lazım. Bu proje İzmir ve Türkiye genelinde uygulanırsa büyük bir katkı sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

ÇOK BÜYÜK KAYIPLARIMIZ OLUR
Yıkımların yaşandığı İzmir’de de projenin uygulanması gerektiğini belirten Kahraman, “Deprem riski taşıyan şehirlerin başında geliyor İzmir. Yakın bir geçmişte İzmir depremi olmamasına rağmen Bornova ve Bayraklı bölgesin hatta Buca ve Karşıyaka’yı kapsayan bölümde ciddi maddi hasarlar aldık. Maalesef ki bu hasarlarda bir çok canımızı da kaybettik. İzmir'in depremi olmayan depremde bile bu kadar can kaybı yaşadıysak Allah korusun Kahramanmaraş merkezli depremler şiddetinde bir deprem olursa maalesef çok büyük kayıplarımız olur. Bu nedenle aynı hassasiyetin İzmir’ e de dikkate alınmasını istiyoruz. Bu desteklerin İzmir’i de kapsamasını ümit ediyoruz. Bu modelde başarı elde edilirse, İzmir’de de uygulanacağını umuyoruz” diye konuştu.

ÇOK FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI OLDU
Dönüşümün uzun yıllar alacağını vurgulayan Kahraman, denetimlerin önemine vurgu yaparken “Yaklaşık yüzde 65 oranında riskli yapı stoğumuz var diye biliyoruz. Bu uzun yıllar alacak bir süre. Tabii ki bir yerden başlaması lazım. Burada en önemli olan şey enflasyon ile mücadelede özellikle inşaat malzemelerinde fiyat istikrarı ile ilgili yerinde denetimin şart. Girdi maliyetlerinin yüksek bir şekilde artmamasına rağmen inşaat malzemelerinde çok fahiş artışlar oldu. Ülkemizin riskli yapı stokunu dönüştürmek için kolları sıvadıysak, bu süreci aksatmamak için fırsatçılara müsaade etmememiz gerekiyor. Devletin yerinde kaynağında hem ürün kalitesi anlamında kontrol etmesi hem de fiyat istikrarı ile ilgili mutlaka denetimler sağlamalı. Belki de bu süreçte devletin bölgesel olarak çimento, demir fabrikaları kurması gerekebilir” dedi.

YAPTIRIM GÜCÜ YÜKSEK KANUN MADDELERİNE İHTİYACIMIZ VAR
İzmirdeki müteahhitlerin yüzde 90’ının iş yapamaz durumda olduğunu belirten Kahraman, “Müteahhitlerimiz bu ülkenin dönüşümünü yapabilecek güçte ve sayıda. Yaklaşık 300 bine yakın müteahhit sayımız var. İzmir özelinde de konuşursak bugün sektörün yüzde 90'ı iş yapamaz halde. Bu dönüşümü yapmamızda sektör anlamında bir engel bulunmuyor.  Bu nedenle bir başlangıç yapmamız gerekiyor. Bu başlangıcı maalesef planlı bir şekilde yapamadık. 6306 sayılı yasanın biraz daha yaptırım gücü yüksek, vatandaşın da inisiyatifine bırakmayacak tedbirlerin alınması gerekiyor. Binayı 3/2 çoğunluk ile karar alıp yıkabiliyorsunuz ancak yapmak için yüzde 100 uzlaşı gerekiyor. Bu nedenle yaptırım gücü yüksek olan kanun maddelerine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

 
550 milyonluk bahis vurgununda detaylar... Lüks araçlarla keyf!
 
MİT'ten Suriye'de nokta operasyon!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TÇ. 2 Şubat 2024 Cuma 05:06

İzmir belediyelerin içinde üst yönetimde tam iş bilmez ve işleri yokuşa süren yaratıklar var!Yaratık diyorum neden!Halden anlayın len!Deprem geçirmiş evini kaybetmiş bu adamlar,Emsal dendi yönetmeliklere görede uyarlandı bina,daha hala niye oyalıyorsun insaat iznini vermiyorsun!İlla bir kaçınızı vurmak gerekiyor!!!!!!Evim yapılcak len benim.Sizin keyfinizimi bekleyecek!!!!!Chp yi yollayın.Ben düstüm ne mal olduklarını gördüm.Sakın olan onlara oy verme.Yarın sende düsersen anlarsın ne oldugunu.Chpden cacık olmaz!

Yorumu oyla      1      1  
Rahime Bozkurt 27 Nisan 2023 Perşembe 23:55

Bizde deprem yaşadık , İzmir bu vatanın toprağı degilmi , yasa ayrı ayrı uygulanmaz herkes eşittir bunda eşitlik istiyoruz , emekliyiz durumumuz belli

Yorumu oyla      3      3  
Yasar karaman 27 Nisan 2023 Perşembe 06:59

Arsa deyerleri çok yükseldi İzmir''de arsa uretilmeli arsa uretilmediyi sürece daire fiatlari yuksemeye devam edecek hiçbir uzeliyi olmayan Kemalpaşa ulucakta yüzde eliyi beyenmiyorlar bunun tek nedeni arsa olmayışı yeni imara acilica alanlara ihtiyaç var

Yorumu oyla      2      4  
VfV 25 Nisan 2023 Salı 12:55

Eller ovuşturulmaya başlanmış. Olsun tabi, siz de kazanın, bankalar da kazansın. Başını sokacak güvenli bir ev arayan vatandaş 20 yıl taksit ödesin. Win-win-lost yani...

Yorumu oyla      5      3  
25 Nisan 2023 Salı 10:16

2020 depremi merkeze sadece 50-55 km mesafede olmuş bir depremdi. İzmir depremi değildi derken?

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evini yenileyecekler dikkat: Dönüşümde yeni adımlar!
Sektör temsilcileri, "Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden" kampanyasının dönüşümü ...
Bakan Ersoy: "Bu burukluğu en kısa sürede atlatacağız"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, buruk bir bayram yaşandığını ...
Kentsel dönüşümde "yarısı bizden" kampanyası
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümde yeni bir seferberlik ...
 
Bakanlık planları yayımlamıştı… AK Partili eski başkanın da arsaları çıktı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın parselasyon planlarını askıya ...
İki kez iptal edilmişti… Karabağlar'daki ayrıntılı planlar yeniden askıda!
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm bölgesi ...
Merkez Bankası açıkladı... Satışlar düştü, fiyatlar uçtu!
Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre İzmir'deki konut fiyatları ...
 
TÜİK verileri açıkladı... Konut satışlarında büyük düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2022 yılı Mart ayında ...
Mart ayı konut satış rakamları açıklandı
Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına ...
Mahkeme 'dur' demese ne olurdu? Beton Aya Yorgi!
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği Çevre, Şehircilik ve İklim ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva