HABERLER>SAĞLIK
23 Mart 2021 Salı - 17:56

Mucize ilaç: 1 milyon covid-19 ölümünü önledi!

Salgına karşı dünya genelinde Türkiye’de dahil olmak üzere şimdiye kadar 134 ülkede 458 milyon doz aşı uygulandı. Ancak, aşıların ülkeler arasında adil olarak dağıtılmaması nedeniyle, şu anda Covid-19 tedavisinde etkili ilaçların varlığı büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, etkisi dünyadaki tüm düzenleyici kuruluşlar tarafından onaylanan deksametazonunun şu ana kadar 1 milyon Covid-19 ölümünü engellediği açıklandı. Oldukça ucuz olan steroid ilacı, corona virüsün neden olduğu sitokin fırtınasını engelleyerek ağır Covid-19 hastalarının ölüm riskini üçte bir oranında düşürüyor.

Mucize ilaç: 1 milyon covid-19 ölümünü önledi!

Dünyanın en büyük randomize Covid-19 ilaç denemesi olan “Recovery”, farklı ilaçların Covid-19 hastalarında etkinliği test etmek üzere geçen yılın Mart ayında Oxford Üniversitesi'nde başladı. Çalışma o zamandan beri binlerce doktor ve hemşire tarafından dünyanın çeşitli ülkelerindeki hastanelerde on binlerce hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Bununla birlikte, yeni tip corona virüs pandemisi 2019'un sonlarında ortaya çıkarken, Oxford Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalık uzmanı Peter Horby, Çin’in Wuhan kentinde bulunan Covid-19 hastaları üzerinde ilaçları denemeye başladığını söyledi. Ancak, Çin'deki sert karantinalar ile enfeksiyon oranları düşerken, çalışmalar da rafa kaldırıldı. Bu arada vakalar Avrupa’da baş göstermeye başladı.

DENEMELERİN BAŞLAMASI YALNIZCA 9 GÜN SÜRDÜ
Horby, Recovery'yi kurmak için Oxford'daki meslektaşı olan tıp ve epidemiyoloji profesörü Martin Landray ile işbirliği yaptığını ve çalışmalarına  ilk hastayı kaydetmelerinin yalnızca 9 gün sürdüğünü söyledi. Horby, normalde böyle bir çalışmanın başlayabilmesinin, yetkilerden izin alınması süreciyle  9 ay sürebileceğini söyledi. 

ÖLÜM RİSKİNİ ÜÇTE BİR ORANINDA AZALTIYOR
Programın başlamasından 100 günden kısa bir süre sonra ise klinik araştırmalar başarılı sonuç verdi ve deksametazon Covid-19'un hayatta kalma şansını artırdığı kanıtlanan ilk ilaç oldu. Sonuçlarda ilacın yoğun bakımdaki Covid-19  hastaları için ölüm riskini üçte bir ve oksijen tedavisi alanlar için yaklaşık beşte bir oranında azalttığı görüldü.

1 MİLYON KİŞİNİN HAYATINI KURTARDI
Konuyla ilgili The Guardian’a açıklama yapan Horby, "Salgının gidişatının ne olacağını veya sonuçlarının ne kadar iyi kabul edileceğini bilmediğimiz için kaç kişinin kurtarılacağını bilmek zordu. Ancak çalışmanın sonuçları  dünya çapında benimsendi. Deksametazonun büyük bir etkisi olduğu açık. Bir milyon oldukça büyük bir ayı. Rakamlar daha da yüksek olabilir. Çünkü az gelişmiş ülkelerdeki verilere erişimimiz yok” ifadelerini kullandı. 

Recovery araştırmasına ilişkin küresel veriler İngiltere Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından derlendi. Rakamlar, geçen ay, Nature Communications dergisinde yayınlanan ve İngiltere’de Temmuz ve Aralık ayları arasında deksametazon kullanımının İngiltere’de 12 bin hayatı kurtardığını ortay akalan makaleyi referans alıyor. Bilim insanları, aynı dönemde küresel olarak yaklaşık 650 bin kişinin ilaç ile Covid-19’u yendiğini kurtulduğunu ve aradan geçen üç ay süre içinde İngiltere’deki toplam 22 bin, dünyada ise 1 milyon kişinin hayatının kurtulmuş olabileceğini hesapladı. 

"AŞILARIN YAYGIN OLARAK KULLANILMADIĞI BÖYLE BİR DURUMDA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
İngiltere'deki hastaneleri temsil eden NHS Konfederasyonu'nun politika direktörü Dr. Layla McCay ise çalışmaya ilişkin değerlendirmesinde,  “Bilim hızla ilerledikçe, bu durum son araştırmaları hızlı bir şekilde  eyleme nasıl dönüştürebileceğimiz konusunda iyi bir ders. Aşıların yaygın olarak kullanılmadığı bu dönemde özellikle deksametozon gibi ucuz ve etkili ilaçların varlığı büyük önem taşıyor” dedi. 

 
Cem Adrian'ın babası vefat etti
 
AK Parti İzmir'den 100 otobüsle kongre çıkarması!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evde korona nikahı! Katılan 40 kişiden 35'i pozitif
Covid-19'da 'çok yüksek riskli' illerden Balıkesir'de ev ziyaretlerinin ...
Vaka sayısı en çok artan ve azalan illeri paylaştı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 1 hafta içinde vaka sayısı en çok artan ...
'Kırmızı' il Samsun'un 'mavi' mahallesi
Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı vaka yoğunluk haritasına göre nüfusa oranla ...
 
Yoğun bakımda koronavirüs aşısının etkisi
Kademeli normalleşme verileri, varyant virüs ve kısıtlamaların kaldırılmasının ...
Vakalarda en üst sırada: Valilik sebebini açıkladı
Samsun, 3 haftadır en çok vaka görülen kent olarak ilk sırada yer alıyor. ...
28 ameliyatı yendi, koronavirüse yenildi
Kayseri'de hidrosefali (beyinde su toplanması) hastalığı nedeniyle 28 ...
 
Bakan Koca: İş yerlerinde maske çıkarmayın!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iş yerlerinde maskenin çıkarıldığı bilgisini ...
Koronavirüs grip salgının önüne geçti
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon ...
Risk haritasında 1 haftada 14 il daha kızardı
‘Kırmızı’ (çok yüksek riskli) il sayısı bir haftada 25’ten 39’a çıktı. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva