HABERLER>GÜNCEL
27 Ağustos 2017 Pazar - 10:31

Mimarlar Odası'ndan Kültürpark açıklaması : Büyükşehir'i uyarmıştık!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark projesinin koruma amaçlı imar planı yapılmasından sonra değerlendirileceği kararı vermesinin "beklenmedik" olmadığını açıkladı

Mimarlar Odası ndan Kültürpark açıklaması : Büyükşehir i uyarmıştık!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark projesinin koruma amaçlı imar planı yapılmasından sonra değerlendirileceği kararı vermesinin "beklenmedik" olmadığını açıkladı

Meslek Odaları olarak uzun zamandır İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bu konuda uyardıklarını belirten Mimarlar Odası projeden önce koruma amaçlı imar planı yapılması gerektiğini ısrarla dile getirdiklerini ancak uyarılarının dikkate alınmadığını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2. derece doğal sit ve arkeolojik sit olarak tescilli Kültürpark'ı yeniden tasarlamasıyla başlayan vaziyet planı üzerinde yapılan değişikliklik için Nisan 2016'da Koruma Bölge Kurulu'na başvuru yapmasıyla devam eden tartışma Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararıyla duruldu. Sosyal medyada bir araya gelen "Kültarparkıma dokunma" adlı platform ile meslek odaları projeye karşı çıktı. Yıkılacak tesislerin yerine yeni tesis yapılmaması, ticaretin öne çıkarılmaması, doğal yeşil alan örgüsünün bozulmaması istendi. Meslek odaları da projeye karşı çıktı. Koruma amaçlı imar planı olmadan projenin gerçekleşemeyeceğini savundu. Bakanlık da bu yönde karar açıkladı. Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Bakanlığın kararından bir süre sonra sessizliğini bozdu. Oda Yönetim Kurulu,  Kültürpark'ın İzmir'in kültür ve iktisadi geçmişinin önemli bir mirası, kentin açık, yeşil, kamusal kültürel alanı olduğunu ve yeniden varedilemez nitelikte bir değer olduğunu belirtti. Kültürpark'a yapılacak her türlü inşai-fiziki müdahalenin dikkatle ve özenle yapılması, yasalara uygun olmasının yanı sıra kentlilerle paylaşılarak olgunlaştırılacak süreçlere sahip olması gerektiğine dikkat çeken Mimarlar Odası, "Yasal açıdan bakılacak olursa, yapılacak her türlü müdahalenin, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve eki yönetmelikleri uyarınca onaylı bir 'Koruma Amaçlı İmar Planı"nın kararlarına göre yapılması gerekmektedir. Bu alan için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlamadan projeler üretmek yasal olmadığı gibi alanın niteliğinin bozulmasına da neden olacaktır. Bu tavır özenle korumamız gereken Kültürpark'ı herhangi bir inşaat alanı olarak görmekle eşdeğerdir" değerlendirmesi yaptı.

"DANIŞMAN VE BÜROKRATLAR TEKRAR DEĞERLENDİRİLMELİ"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dedi:

"Koruma Amaçlı İmar Planı"nın zorunluluğunu vurguladığını belirten Mimarlar Odası " Net bir şekilde belirtmek gerekir ki bu siyasi ya da beklenmedik bir görüş değildir. Meslek Odaları olarak uzun zamandır İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bu konuda uyarmış, projeden önce Koruma Amaçlı İmar Planı yapılması gerektiğini ısrarla dile getirmiştik. Ancak bu yöndeki uyarılarımızı dikkate almayan Büyükşehir Belediyesi ne yazık ki önemli sakıncalar da içeren projede diretmiş, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile olumlu bir diyalog kurmak yerine ciddi bütçeler sarf ederek projenin reklamını yapmayı, ilçe belediye başkanları ve diğer siyasi figürlerle tanıtım ve ikna çabalarına girmeyi tercih etmiştir. Ancak sonuçta Bakanlık'ın görüşü ile proje kadük kalmış, kentin zamanı ve kaynakları boşa harcanmıştır."

Büyükşehir Belediyesi'nin meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte, demokratik ve katılımcı süreçlerle yol almanın ne kadar gerekli olduğunu öğrendiğini umut ettiklerini dile getiren Mimarlar Odası bu süreçte yanlış kararlar alınmasına neden olan danışman ve bürokrat kadrolarının da tekrar değerlendirilmesini beklediklerini belirtti. (DHA)

 
İEF'te sanat resitali: Büyük ilgi gördü!
 
Buca'da eğitime yatırım meyvelerini verdi!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sözün özü 28 Ağustos 2017 Pazartesi 08:14

Aklı ve bilimi ön planda tutan herkes guvenir mimarlar odasına...

Yorumu oyla      11      6  
Salatalık 28 Ağustos 2017 Pazartesi 01:29

Koruma planı istenmesi tamamen yapılacak işi her zaman olduğu gibi geciktirme , acaba yıldırırsak projeden vazgeçilir mi diye düşünülmesinden başka bir şey değildir. Karar siyasi değilmiş; hadi canım sizde! Ankara'da ODTÜ ormanları , AOÇ'den geçecek 50 metrelik bulvarlar için bakanlık ne diyormuş? Bırakın bu işleri. Kültürparka dokunma bilmem neyi de odalardan başka kimse değil. Hep aynı kişiler. Konak Tüneli yapılırken de bunlar başka isim ile tünel önünde eylem yapıyorlardı. Komik komik dövizler ellerinde vardı: son tüneli yapmayacaktın; no tünel, no cry gibi çocukça şeyler. Adamlar İzmir' e proje yaptırmamak için and içmişler.

Yorumu oyla      11      5  
28 Ağustos 2017 Pazartesi 01:19

Belediye yerinde olsam istemezükçü gruplara uyar ve kültürparka dokunmam, holleri olduğu gibi bırakırım. Gücü yeten varsa gelsin yıksın.

Yorumu oyla      11      5  
Konuk 27 Ağustos 2017 Pazar 21:58

Körfezgeçişine de davaları var odaların. Ama Büyükşehir neden destekliyor körfezgeçişini?

Yorumu oyla      12      6  
sezarın hakkı sezara 27 Ağustos 2017 Pazar 17:40

Mimarlar odasına bu saatten sonra kim güvenir_?. Kültürparkıma dokunma platformu vardı bir ara. Dedikki arkasında birşey var bunların. bir baktık mimarlar odası çıktı. mimarlar odası ve şehir plancıları odası artık izmirde güvenilirliğini tamamen yitirmiş kurumlardır. Haklı oldukları konular yokmu? tabiki var! yani düşünün metro projelerinden tut, göztepe ve KSK stadlarına, stadlar dan tut, sahil düzenlemesine, bunu bırak Yeni kent merkezine, YKm yi bırak tramvay a, onu da geçelim de işte geçmekle bitmiyorki . İzmirde yapılan hemen hemen her projeye ititrazları yetmez ise davaları var! Aklı başında her İzmirli şunu sormalı! Mimarlar odası ve şehir plancıları odası neden devlet projelerine ,belediye yada özel krumların projeleri kadar itiraz edemiyor???? Mesela körfez geçiş projesine dava neden açmıyor? körfez geçiş projesi için 3 tane üniversitenin olumsuz raporu var! bu sraporlar dogrultusunda körfezi kurtarmak için adım atamazlarmı? İşte bu yüzden Mimarlar odasının güvenilirliği tartışılır durumda.

Yorumu oyla      13      7  
özlü 27 Ağustos 2017 Pazar 17:14

Işte bu kadar!!!

Yorumu oyla      11      8  
Kerim Frei 27 Ağustos 2017 Pazar 12:57

Tebrikler çok yerinde bir çıkış. Bundan sonra İzmir''e yapılacak projelerde mimarlar odasının görüşü sorulmalı.

Yorumu oyla      13      8  
İzmirli 27 Ağustos 2017 Pazar 12:05

Hükümet Konak tüneli ya da körfez geçişinde sizi dinledi mı ?Belediyeye karşı çıkınca hemen sizi çok sevdi ama hükümetin asıl amacı meslek odalarını kapatmaktır bunu bilin de

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İEF'de Mahşer-i Cümbüş coşkusu: Fuar'da günün programı
Doğaçlama tiyatronun marka ismi Mahşer-i Cümbüş, 86. İzmir Enternasyonal ...
Tatilin ilk gününde bilanço ağır oldu!
Bayram tatilinin ilk gününde meydana gelen trafik kazalarında 9 kişi yaşamını ...
Mehmet Karabel yazdı... 'Okul başlıyor, en az 500 TL'yi koyun kenara...'
Mehmet Karabel yazdı... 'Okul başlıyor, en az 500 TL'yi koyun kenara...'
 
Büyükşehir’den ‘ilaç’ gibi çözüm: 50 bin zeytin ağacı kurtuldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de zeytin üreticilerinin sıkça yaşadığı ...
Kocaoğlu’nun bayram dileği barış ve kucaklaşma
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, ...
ABD'yi korkutan Harvey hız kesti ama tehlike devam ediyor
ABD'nin güney bölgelerinde etkili olan Harvey kasırgası, ABD kıyılarına ...
 
Adana'da polis arabasına silahlı saldırı
Adana'da devriye görevi yapan sivil polis otosuna tabanca ile ateş açıldı. ...
Ciğer kebabı Diyarbakır'ın mı, Şanlıurfa'nın mı?
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası da aralarında ciğer kebabının da olduğu ...
Bayrama günler kala Bakan'dan sevindirici haber
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kurban Bayramı'nda ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva