HABERLER>GÜNCEL
27 Ağustos 2017 Pazar - 09:06

Büyükşehir’den ‘ilaç’ gibi çözüm: 50 bin zeytin ağacı kurtuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de zeytin üreticilerinin sıkça yaşadığı “Akdeniz sineği” sorununa el attı. Sinekler "tuzak şişe" yöntemiyle etkisiz hale getirilerek 50 bin ağaç önemli bir tehditten kurtuldu.

Büyükşehir’den ‘ilaç’ gibi çözüm: 50 bin zeytin ağacı kurtuldu

“Yerelde kalkınma” hedefinde emin adımlarla ilerleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsalda gerçekleştirdiği hizmetlere bir yenisini daha ekledi. Zeytin üreticilerinin büyük sorunu olan ‘zeytin sineğine’  karşı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı öncülüğünde ve Zeytin Okulu işbirliğiyle harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Karaburun’un İnecik, Kösedere ve Eğlenhoca Köyü’nde tamamen doğal yöntemlerle mücadeleye başladı.

Pilot bölge seçilen bu üç köydeki toplam 50 bin adet zeytin ağacının tamamına 'özel bir tuzak yöntemi' olan 'koruma şişeleri'nden asan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu sayede sinekler daha ağaca zarar vermeden etkisiz hale getirmeyi başardı. Karaburunlu 302 üretici de, hem zeytin ağacı sineğiyle en doğal yöntemle mücadele etmiş oldu hem de ürün kalitesini artırdı.

Zeytin sineği hastalığına karşı kimyasal yöntem kullanmadan mücadele yönteminde, aynı zamanda üreticilere doğru zamanda doğru uygulamaların yapılması ve uygun teknikle koruma yöntemleri de anlatıldı.

KİTLESEL İLK TUZAKLAMA ÖRNEĞİ

Karaburun’daki zeytin üreticilerinin Akdeniz sineğiyle olan sorununa İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Zeytin Okulu işbirliği ile çözüm bulduğunu belirten Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Barboros, “Büyükşehir Belediyesi’ne zeytin sineği projemizi sunduk ve projemiz onay görerek faaliyete başladı. Herhangi bir kimyasal içermeden sineğe kurulacak tuzaklarla bu sorundan kurtulabiliyoruz" dedi. İzmir’de ilk kez kitlesel bir tuzaklama yaparak tüm üreticilerle birlikte örgütlendiklerini hatırlatan Barbaros şöyle devam etti:

"Sinek daha ağaçla temasa geçmeden asılan şişeler, içerisinde kullanılan gübre dolayısıyla sineği şişeye yöneltiyor ve içerisine topluyor. Şişenin içerisinde ilaç yok; ekolojik dengeleri bozmayan, zararı olmayan bir madde kullanılıyor. Organik tarımcıların da kullandığı bir gübre. Bu sayede zeytin ve zeytinyağının verimini de arttırmış oluyoruz. Eğer hasarsız, zarar görmemiş bir ürün ortaya çıkarsa, belki de bu bölgenin zeytinyağına özel bir işaret bile alabiliriz. Projemiz şu anda İnecik, Kösedere ve Eğlenhoca köylerinde pilot bölge olarak uygulanıyor ancak bu uygulamanın başarılı olacağını biliyoruz. Tüm havzaya bu mücadele örneğini yayarak Yarımada’daki zeytin ağaçlarını en doğal yollarla koruyacağız.”

SAĞOLASIN AZİZ BAŞKAN

Daha önce kimyasal ilaçlarla zeytin sineğine karşı mücadele ettiklerini ifade eden Kösedere Mahalle Muhtarı Mehmet Özduran Karaburun, “Şişeli önlem sayesinde artık kimyasal ilaçlara başvurmadan önlemimizi alıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk önce bize zeytin sineğinden en doğal yollarla nasıl korunabileceğimizi anlattı. Daha sonra ise şişeler ile içerisinde kullanılan ilacı dağıttı. Şişeleri asalı daha 15 gün olmasına rağmen her bir şişenin içerisinde 20-25 adet zeytin sineği görüyoruz. Bu koruma sayesinde üretim kalitemiz artaca,k ürünümüz değerlenecek. Çiftçinin her zaman arkasında duran, onları her konuda geliştiren, desteklerini esirgemeyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 
Kocaoğlu’nun bayram dileği barış ve kucaklaşma
 
2 milyarlık Mayweather-McGregor maçını kazanan belli oldu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mete 29 Ağustos 2017 Salı 08:31

Dap gübre bu arkadaşlar... Araştırınız..

Yorumu oyla      11      6  
Ziynet yabaş 27 Ağustos 2017 Pazar 18:50

Bu uygulamaya ben de katılmak isterim.30 adet zeytin ağacım var.karaburun akkavak mevkiindeyim. Bu uygulama konusunda size nasıl ulaşabilirim. Gayretleriniz için tebrik [email protected].

Yorumu oyla      11      5  
Tebrikler 27 Ağustos 2017 Pazar 13:14

Tarım orman bakanlığı var, ziraat fakülteleri var üstüne üstlük zeytincilik araştırma enstitüsü var bir sürü kamu kurumu var. Teşekkürler İzmir Büyükşehir Belediyesi insanımız için, gelecek nesillerimiz için.Belediyeyi eleştirenlerin dikkatine.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’nun bayram dileği barış ve kucaklaşma
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, ...
ABD'yi korkutan Harvey hız kesti ama tehlike devam ediyor
ABD'nin güney bölgelerinde etkili olan Harvey kasırgası, ABD kıyılarına ...
Adana'da polis arabasına silahlı saldırı
Adana'da devriye görevi yapan sivil polis otosuna tabanca ile ateş açıldı. ...
 
Ciğer kebabı Diyarbakır'ın mı, Şanlıurfa'nın mı?
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası da aralarında ciğer kebabının da olduğu ...
Bayrama günler kala Bakan'dan sevindirici haber
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kurban Bayramı'nda ...
Yunanistan'ın ciğerleri yanıyor
Yunanistan'ın Zakinthos Ada'sında son 24 saat içinde 54 noktada yangın ...
 
TSK: 43 terörist etkisiz hale getirildi
Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK), son bir haftada, Şırnak, Diyarbakır ...
Usta yazar Muzaffer İzgü hayatını kaybetti
Türkiye’nin en usta kalemlerinden olan 84 yaşındaki Muzaffer İzgü hayatını kaybetti.
MHP'de istifa şoku! 216 kişi istifa etti
Çanakkale’de, Lapseki ve Gökçeada eski belediye başkanlarının da aralarında ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva