HABERLER>GÜNCEL
18 Eylül 2021 Cumartesi - 10:47

Mimarlar Odası'ndan 'danışma kurulu' tepkisi!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yıkımı düşünülen Büyükşehir Belediye Hizmet Binası’nın geleceğinin belirlenmesi için kurulan danışma kurulu ile ilgili açıklama yaptı. Oda, Koruma Kurulu’nun kararına rağmen danışma kurulu oluşturulmasına tepki gösterirken kurulun toplanması durumunda binanın yıkılmaması yönünde çağrı yaptı.

Mimarlar Odası ndan  danışma kurulu  tepkisi!

EGEDESONSÖZ- Mimarlar Odası İzmir Şubesi, depremde hasar gören ve yıkılması düşünülen İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binası için Büyükşehir tarafından kurulan 16 kişilik danışma kuruluna çağrıda bulundu. Binanın mimari değerinin olduğunu ve yıkılmaması gerektiğini savunan oda, danışma kurulunu binanın yıkılmaması yönünde karar almaya davet etti.

Yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapılacak yeni hizmet binasının tasarım ve işlev sürecinin yürütülmesi adına 16 kişilik bir danışma kurulu oluşturduğunu basından öğrenmiş bulunuyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası hem İzmir’in kent belleği hem de modern mimarlık mirası tarihi açısından çok önemli bir yapıdır. Yerel yönetimin, kentin en önemli kamusal alanlarından biri olan Konak Meydanındaki temsili olarak düşündüğümüz binanın korunması ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne şubemiz tarafından başvuruda bulunulmuştur.

İzmir 1 nolu  Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, başvurumuza yönelik 30.08.2021 tarihli yazılı yanıtında yapının yerinde tespit çalışmalarının yapılması ve ilgili belgelerin idaresinden talep edilmesine, süreç tamamlanıncaya kadar yapıda herhangi bir FİZİKİ-İNŞAİ faaliyette bulunulmamasına karar verdiğini bildirmiştir. Kurul bu kararını aynı zamanda Konak Belediyesine ve İzmir Büyükşehir Belediyesine de iletmiştir.

Kurul tarafından yapılan ön değerlendirmede konuya ilişkin tespit çalışmalarının sonuçlanacağı zamana kadar yapıda herhangi bir inşaat faaliyetinin yapılmaması gerektiği bildirilmişken, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yıkım senaryolarını da konuşmak için bir kurul oluşturmasını çok talihsiz bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bu kurulda olduğu açıklanan isimlerin çoğu, mesleki anlamda kendilerini kanıtlamış ve takdir ettiğimiz isimlerdir. Ancak, süreç hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadan böyle bir kurulun oluşturulma nedeni tarafımızca anlaşılamamıştır. Yıkım kararı çıkmadan yıkım sonrasını konuşmak “süreci meşrulaştırmaya çalışmak” demektir.

Bununla birlikte danışma kurulları konunun onaylanması üzerine değil değerlendirmesi üzerine kurgulanmaktadır. Konuyu yakından takip eden ve kamusal alan mücadelelerinde aldığı başarılarla kente katkı koyan Mimarlar Odası ve TMMOB Bileşenlerinin bu kurula davet edilmemesinin de İzmir gibi demokratik değerleri ile öne çıkan bir kentin yerel yönetim anlayışı ile bağdaşmadığını düşünüyoruz. Çok renkli ve çok sesli olmak şiarıyla yola çıkan bir anlayışın geldiği noktanın bu anlamda çok derin çelişkiler içerdiğini düşünüyoruz.

Açıklanan danışma kurulunda Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin yürüttüğü daha önceki mücadelelere katkı koyan değerli isimler bulunmaktadır. Bu hassasiyete sahip kişilerin, bu süreçte yapının korunmasına dönük gerekli önem ve duyarlılığı göstereceklerini umuyoruz.

Bilindiği gibi İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsünden bir rapor istenmiştir. Raporun içeriği ve yazım dili hakkında ilgili diğer uzman kuruluşlar değerlendirme yapacaktır ancak özetle söylemek gerekir ise rapor binanın güçlendirilemeyeceğini söylememektedir. Güçlendirme yapılabileceği raporda belirtilmiştir.

Konak ve yakın çevresinde yer alan kamuya ait yapıların nasıl yeniden kullanılabileceğine dönük senaryoların tartışılması mutlaka yapılmalıdır. Kentsel ve toplumsal hafızada yer alan bu yapılar için yapılabilecek müdahaleler tartışılırken, mevcut fiziksel çevreye en az dokunuşla en etkili sonucu alabilmeyi amaçlamak gerekir.  Modern Mimarlık mirası niteliğine sahip yapıların potansiyellerini kullanarak kentin ve toplumun ihtiyaç duyduğu mekân ve kullanım biçimleri oluşturulmalı, daha fazla kamusallık, açıklık, geçirgenlik gibi Konak ve çevresine değer katacak kavramlar üzerinden yeniden bu yapıları kazanmak esas olmalıdır.

Toplanması durumunda, danışma kurulununda da benzer görüş ve değerlendirmeler oluşturulacağını beklemekteyiz"

 
'Vaka sayıları düşmezse kapanmak zorunda kalacağız'
 
Başkan toplantıyı terk etti... İYİ Parti'den 'Kiraz' ültimatomu!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 18 Eylül 2021 Cumartesi 15:48

Belediye hemen yıksın. Karar marar zaman kaybetmeyin.

Yorumu oyla      2      3  
Yık gitsin! 18 Eylül 2021 Cumartesi 11:27

Mimarlık mirası bu beton yığını mı? O bölgede bir çok yapının yıkılması gerekiyor. Gelişmiş şehirler içinde bu kadar kötü yapıların olduğu şehir merkezi dünyada azdır, hatta yoktur.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pandemiyle bildiklerini de unuttular!
Tüm dünyada öğrencilerin çoğu yüz yüze eğitime başladı. Ancak yapılan ...
Değişiklik yapıldı: Köyleri imara açacak hamle!
Çevre Bakanlığı, 11 Temmuz'da Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde 4'üncü ...
Diyanet İşleri Başkanı'ndan 'günaydın' açıklaması
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, daha önce kaleme aldığı bir yazısındaki, ...
 
İzmir'deki park dehşetinde yeni perde: Kaçak alkol kurbanı mı?
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir parkta ölü bulunan Hasan Özdemir'in ...
İzmir'de 9,5 kilogram esrar ele geçirildi
İzmir'in Ödemiş ilçesinde 9,5 kilogram esrar ve 210 kök Hint keneviri ele geçirildi.
Twitter Türkiye'de denediği özelliğini durdurdu
Twitter, ilk olarak Türkiye’de test etmeye başladığı ‘tweet’lere emojilerle ...
 
İzmir'in o ilçesinde şok patlama!
İzmir'in Torbalı ilçesinde meydana gelen patlama vatandaşları sokağa döktü. ...
İzmir'de TIR ve belediye otobüsü birbirine girdi: Yaralılar var!
İzmir'in Aliağa ilçesinde tır ve belediye otobüsünün çarpışması sonucu 10 kişi yaralandı.
Dere yatağına düşen otomobilin sürücüsü yaralandı
İzmir'in Bergama ilçesinde Kestel Deresi yatağına devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva