HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
14 Aralık 2021 Salı - 10:45

Mimarlar Odası’ndan Büyükşehir'e 'kurul' tepkisi: Bilerek ve istenerek dışlanıyoruz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin  Konak'ta yer alan Belediye Sarayı için kurdukları komisyonda Mimarlar Odası İzmir Şubesinden kimsenin olmamasına dikkat çeken Oda Başkanı Dr. İlker Kahraman, "Orada biz yokuz. Bizim eski oda başkanlarımız var. Genel Merkez'deki eski saymanlarımız var. Bizim belediyelerle toplantı yapıp, eski ve rakip belediyeleri çağırmamız gibi. Kesinlikle bilerek ve istenerek dışlanıyoruz" dedi

Mimarlar Odası’ndan Büyükşehir e  kurul  tepkisi: Bilerek ve istenerek dışlanıyoruz!

EGEDESONSÖZ - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mühendisler Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Kahraman, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin Genel Kurulu'nun tarihinin belirlendiğini belirten Kahraman, "Ocak 23’te genel kurul var. Rakip var diye biliyorum. Umarım vardır. Kaliteyi artırır" diye konuştu.

AKLIN YOLU BİR
İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı ile ilgili yapılan üst kurul itirazından sonra yetkililerin binaya gelerek incelemelerde bulunduğunu aktaran Kahraman, "Biz yıkılmasın diye kurula başvurduk, kurul yıkılsın, dedi. Biz üst kurula başvurduk, gelip yerinde inceleme yaptılar. Kurul kararında bizim çok olumlu bulmadığımız ifadeler vardı. Bizler deprem raporunu okuduk. 300 küsur defa güçlendirme lafı geçiyor.

Güçlendirilebilir lafı geçiyor ancak kurul kararında rapora atıf yapılmış ve güçlendirilemeyeceği yazılmış Biz bunu doğru bulmuyoruz. Kurul değerlendirme yapılırken raporu tam anlamamış, konuşulanlar üzerinden konuşmuş. Biz üst kurulun ocak ortasında toplanacağını düşünüyoruz. Korumaya karar vermesi gibi bir karar vermesi söz konusu değil ancak kurula öneri verir. Bizim gördüğümüz aklı başında insanlardı. Binayı biliyorlar, bizim de düşüncemizi biliyorlar. Odalar inceleme yapıp kurula aktaracak ancak, zaten aklın yolu bir" dedi.

BU İLETİŞİM KAZASIDIR
Büyükşehir Belediyesi tarafından bina için kurulan komisyonda kendilerinin olmadığını da hatırlatan Kahraman şu örneği verdi;

"Orada biz yokuz. Bizim eski oda başkanlarımız var. Genel Merkez'deki eski saymanlarımızı var. Bizim belediyelerle toplantı yapıp, eski ve rakip belediye başkanlarını çağırmamız gibi. Kesinlikle bilerek ve isteyerek dışlanıyoruz. Buna eminiz. Bunu onlara sormamız lazım. Biz yıkılmasın korunsun diyoruz ancak onlar bizlerle hemfikir değiller. Bu iletişim kazasıdır. Biz toplantı yaparsak, belediye başkanlarını çağırırız, eski belediye başkanlarını çağırmak yanlıştır. En rahat yer TMMOB ve TMMOB Mimarlar Odası."

Büyükşehir ile normal şartlarda her türlü konuda oturup konuştuklarını hatırlatan Kahraman, "Biz konuşuyoruz. Konuşma ile ilgili bir sıkıntımız yok sadece burada böyle bir yöntem izlenmiş. Bu da Mimarlar Odası'nın dışlanmasıdır. Siz seçilmiş yönetim kurulundan kimseyi çağırmazsanız, olmaz. Bu da bir yöntemdir. Bu tercih edilmiş ve ısrarcı olunmuş. Bizim diyeceğimiz bir şey yok" diye konuştu.

TMMOB'un sadece tüm odaların uzlaşı gösterdiği konularda hareket ettiğini belirten Kahraman, "TMMOB'da biz herkesin uzlaştığı konularda hareket ediyoruz. Bu konu herkesin uzlaştığı bir konu değil. Pek çok odamız bizle aynı şekilde düşünüyor ancak bazı odalarımız bu şekilde düşünmüyor. Bu nedenle TMMOB böyle bir açıklama yapmaz" ifadelerini kullandı.

EN İYİ ÖRNEK 'BİLFEN'
AK Partili isimlerin meslek odaları için kullandığı 'CHP'nin arka bahçesi gibiler' sözlerini algı yaratmak olarak nitelendiren Kahraman, "Yeni bir spekülasyon. Tamamen bir algı. Kesinlikle böyle bir şey yok. Bizim açtığımız davalar sitemizde var. Yüzde 80'inin CHP'li yerel yönetimlere açmışızdır. Kanıtlar ortada. Bir şey getirsinler kanıt işte bu desinler. Daha yeni BİLFEN… Biz dava açtık ve kazanacağız. Bu aslında en güzel örnek" dedi.

Meslek odalarında görev alan üyelerin belediyelerde de çalışması halinde oradan gelen bir baskı olup olmadığı sorusuna da yanıt veren Kahraman, "Benim bildiğim net bir veri yok. Arkadaşlarla konuşmak lazım. Mimarlar Odası oluyor mu, oluyor mu, diye sorarsanız kesinlikle olmaz. Diğerini diğer arkadaşlara sormak lazım. Bizde bir sıkıntı olmaz" ifadelerini kullandı.

KURUCU İRADE İNŞAAT ALANINI 22 BİN METREKARE OLARAK BELİRLEMİŞ
Kültürpark alanı hakkında yapılan düzenlemeyi yeterli bulmadıklarını belirten Kahraman, inşaat alanlarına dikkat çekti:

“İtiraz etmiştik, kurul itirazları değerlendirdi, belediyenin yeni çalışması için öneriler verdi. Belediye bunları çalıştı. Biraz inşaat alanı düşürüldü, ancak bizim umduğumuz kadar düşürülmedi. Bir emsal diye bir şeyimiz var, yüzde 5 diye. 420 bin metrekarelik bir yer, emsal dediğinizde 23 bin metrekarelik alan yapar. İnşaat alanına çevirdiğinizde yüzde 30 artışını sağlarsınız, 30 bin metrekarelerde bir inşaat alanında bahsediyoruz şu an. Buna göre bir plan hazırlanmış. Kurucu alan yarışma açmış ve tam olarak yüzde 5 demiş.  Yüzde 30 artışlar, yeni yönetmeliklerle gelen şeyler. Yani demek ki 25 bin metrekarelik bir inşaat alanı öngörmüş kurucu irade. Ancak 30 bin metrekarelik inşaat alanı, şunların dışındadır, diye korunacak ve korunması gereken diye yazmışız. 22 bin 735 metrekarelik alanı kesinlikle koruyacağız diyor. Bunun dışında 30 bin metrekare daha yapacağım diyor. Yani toplam 50 binlere çıkıyor, kurucu irade bunu 22 bin olarak belirtmiş.”

DUVARLARIN YIKILMASINI BİZ DE İSTEMİYORUZ
Fuar alanının duvarlarının yıkılması önerisine de karşı çıkan Kahraman, "Biz de istemiyoruz. Duvarların yıkılması yönünde karar var. Biz konuşup görüşüyoruz. Çeşitli konularda farklı düşünebiliriz tabii ki. Ancak park yapılmasını olumlu görüyoruz. Kültürpark yapılması görüşünü olumlu buluyoruz" dedi ve ekledi:

“İtiraz etmeden önce kurulun kararını inceleyeceğiz. Bir bakalım, kurul buna ne diyecek. Kapalı bir otoparkımız var, 23 bin metrekare civarında. Normalde o alan emsale girer. Ücret aldığımız bir otopark. Ücret almaktan vazgeçtik mi? 22 bin metrekarelik emsal nerede? Tamam binaları yapacağız ancak otoparktan gelen emsal nerede? Kurulun bundaki görüşü de önemli. Bizim kurula da çok büyük saygımız var. Anlaşamadığımız konuda siz de beni eleştirseniz, 3'üncü bir kuruma sorarız; biz de üst kurula sorduk..Var olanın üzerine ekleriz. Kurucu irade 25 bin metrekare demiş. Biz otopark ile birlikte 75 bin metrekare diye konuşuyoruz. Hangarlar ile Celal Atik Spor Salonu yerine bir şey yapmak istiyorlar. Toplamı 25 bin metrekare civarı."

YENİDEN RUHSATLANIRSA 84 METRE OLUR
İzmir'de tartışmalara neden olan ve pek çok kez yükseklik değeri değiştirilen ve halk arasında Zorlu gökdeleni olarak bilinen yapı için planlamaların kadük kaldığını belirten Kahraman şu ifadeleri kullandı;

"2018'de ruhsat almış bu bina. Zorlu gibi bir grup almış. 2018'den bu yana neden bir şey yapmamışlar? Demek ki yapmaya değer görmemişler ve elden çıkarmaya çalışıyorlar. Bizim daha iyi alanlarda daha iyi bir şey yapmayı öğrenmemiz lazım. Bizim şehrin içinde rantı sağlayacak bir konunun olması artık bitti. 2008 yılında 1/1000 İmar Uygulama Planı yapılıyor. Burada ticaret konut alanı yapılıyor 1/5000 bin ölçekli plan yapılıyor ve bu 2009'da iptal oluyor. Sonra bununla ilgili 2010 yılında 5000'lik Nazım İmar Planı onaylanıyor. Ancak üst ölçekli planla uymadığı için düzenleme isteniyor. Büyükşehir 84 metreye düşürdü. Neden düşürdü? Demek ki siluet açısından daha doğru. Böyle bir karar alınmışken bina tadilat ruhsatı aldı. Burada bir problem var. 2021 tarihinde böyle bir ruhsat alındı. Bu alınmadan önce 2 gün önce Resmi gazetede, yüksekliklerin belirli olmadan ruhsat verilemez diye bir ibare var. Tadilat ruhsatı kesildiği tarihte Resmi gazetede yayımlanmış bir yazı var. Burada bir sıkıntı var. Sizin sitenizde bir otopark yapılacak ve bunun için karar aldınız. Tek kat alınsın diye karar alıyorsun ancak 8 kat yapılıyor. Sizden önce karar almış. 84 metre karar alınmış ve şehir bunla uyum sağlamış. Bunun bir kaybı yok ki zaten. Zaten burayı edilen çıkarmaya çalışan bir ekip var. Ruhsat şu an kadük kalıyor. Ruhsat iptal edilirse zaten yeni verildiğinde 84 metreden verilecek ruhsat."

YARIMADANIN YÜZDE 55'İ YAPILAŞMAYA AÇILACAK
Çeşme projesi ile ilgili de endişelerini dile getiren Kahraman,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilirkişi heyeti ile gezdik, alan çok büyük olduğu için 1 gün sürdü. O alanda yapılması gereken, yapıldığını öngördüğü şeylerle ilgili, bakanlık tarafından gelen ekiplerin söyledikleriyle biliyoruz. Bizle detaylar paylaşılmadı. Bizim endişemiz SİT statüsünün değişmesiydi, zaten değişti. Geldiğimiz noktada biz kamu yararı noktasından bakıp ona göre karar vereceğiz. Dünyayı okuyacağız, Türkiye'de ne yapılabilir, buna karar vereceğiz ve bunu şeffaf yapacağız. Ancak şu an hiç şeffaf davranılmıyor. 18 delikli bir golf sahasını 500 dönümden aşağıya yapmanız imkansız. Ancak orada böyle bir toprak yok. Bu toprak nereden gelecek? Bizim düşüncemiz bunun rant projesi olduğu ve ranta zemin sağlayacağıdır. Yarımadanın yüzde 55'lik kısmının bir şekilde yapılaşmaya açılacağının göstergesidir."

AVM’LER ARASINDA DA BİR REKABET BAŞLADI
İstinye Park için 'odalar onlara niye itiraz etmedi' eleştirilerine karşı çıkan Kahraman, "İstinye ile ilgili odaların neler yaptığının bilinmesini isterim. Bunlarla ilgili odalar ne yapmış izleyicilerin bakmasında fayda var. İstinye Park gibi yerler nedeniyle zaten İnciraltı'nda bu tartışmalar oluyor. AVM'ler arasında  da bir rekabet başladı. Bunlar artık 21'enci yüzyılda konuşmamamız gereken şeyler. Bizim konuşmamız gerekenler biraz daha farklı. Ancak bunları yaptığınızda insanlar haklı olarak isyan ediyor. Planları gördükten sonra İnciraltı ile ilgili bir şey söyleyebiliriz" dedi.

ULAŞIM DAİRE BAŞKANLIĞI ÇOK İYİ ÇALIŞIYOR ANCAK TRAFİK ÇOK KÖTÜ
İzmir trafiği ve 'kent için otoparklar yüksek fiyatlı olsun' önerisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kahraman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ulaşım Daire Başkanlığı çok iyi çalışıyor ancak trafik çok kötü. Öngörüler hayata geçirilemiyor sanırım. Yapılan öngörüler ve çalışmaları beğenerek okuyorum. Farklı ülkelerde benzer problemler var. Bunlara yönelik çok çeşitli önlemler alınıyor. Biz sadece arabayı seviyoruz. Şu an bir kaos olduğu kesin. Bunların hepsi öneri olarak getirilmiş durumda. 90 Euro'dur Paris'te şehir merkezinde park etmek isterseniz. Verirseniz park edersiniz. Aksi durumda toplu taşıma ile gidersin. Konfor bölgelerinden çıkmadan bu sorun çözülmez. Araba üretmeyen bir ülke olarak araba sevdası neden. Bu sistemler değişemez mi? Şu an çok ciddi ve kanayan bir sorundur."

 
CHP’li Purçu: Vatandaş hiç iyi değil!
 
DEÜ'lü akademisyenin ödüllü çalışması deprem güvenliğini arttıracak
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kskli 15 Aralık 2021 Çarşamba 07:23

Odalarına üye insanlarin yaptığı onayladığı binalar hergün deprem hasarli diye yıkılıyor arkadaş nelerden bahsediyor.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 14 Aralık 2021 Salı 21:41

Kasım 2020 dolar kuru 7.70 idi. Bay Kemal'in belediyeleri de emsali o zaman verselerdi, AKP'nin yaptığı binalardan önce vatandaşın binaları biterdi. Hala bıdı bıdı konuşuyor. Tipe bak yav. Bir gün Kılıçdaroğlu uçağa atlayıp İzmir'e gelmese emsal artışı bile olmayacaktı. Cehape belediyeleri Ademden ırakçı. Odaları ise halk düşmanı.

Yorumu oyla      2      4  
sezarın hakkı sezara 14 Aralık 2021 Salı 17:59

bu arkadaş istanbul da olsa kendisini çiğ çiğ yerler. gıkını bile çıkaramaz. heleki kentsel dönüşüme dava açacak ? Arkadaşlar izmir malesef önüne gelenin , böyle meşhur olmak isteyenin bürokrasiyi kullanarak at koşturduğu bir şehir. İzmir in yüksek potansiyelini kullanamayıp bugün istanbul ayarında bir şehir olamayaşının tek nedeni sevigili mimarlar odası başkanı gibi adamların var olmasından dolayıdır. Şehri işbilmez yöneticilerin yönetmesinden dolayıdır. halen daha izmir de tarihi dokunun yok edildiği 60 ve 80 li yılların zihniyeti izmiri yönettiğinden dolayıdır. düşünsenize bir neslin önünde koca körfez yok oluyor. güzelim tarihi binalar 8 katlı ucube rantına kurban ediliyor . sonra bu ranta göz yuman zihniyet gelip bugün 60-70 yaşında büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, oda başkanlığı,borsa başkanlığı ,vali,kaymakam vs.. oluyor. koltuk sevdasımı? cep doldurma sevdasımı? meşhur olma sevdasımı nedir bu? 50 yaş üstüne bu şehirde yetki vermemek lazım !!!

Yorumu oyla      2      3  
VfV 14 Aralık 2021 Salı 14:22

Sayın İlker Kahraman sorun da tam olarak bu. Sadece ve sadece kurulda olmadığınız için o ucube, o hayalet, o güvensiz, o üflesen yıkılacak binaya insanları tekrar sokmak için muhalefet yapıyorsunuz. Buyrun o binayı size tahsis etsin İzmir Belediyesi, güçlendirip siz ve üyeleriniz girin bakalım oraya kimi sokabilceksiniz. Biz oradan canımızı kurtararak kaçmanın şansını yaşıyoruz. Ancak ikinci bir şans olmayabilir. Bunu unutmadan yapın açıklamalarınızı. Sırf hırs için değil.

Yorumu oyla      7      3  
Ağam bizimle eğleniy 14 Aralık 2021 Salı 11:16

Sanırım tek görevleri her şeye itiraz etmek. Basmane semti Afrikalı-Suriyeli semti olmuş, bu arkadaşlar 84 metre, rant devri bitti falan diyor. Rant olmadığı için zaten şehir merkezi bitik durumda. Basmane'den Kemer'e doğru yürü sanırsın Afrika-Suriye-Pakistan.

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mimarlar Odası'ndan emsal çıkışı: Müteahhidi yüzde 60 da kesmez!
Emsal artışı ile ilgili konuşan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker ...
FORBEST'ten Görece'de 5 proje
Forbest Yapı, İzmir’in en gözde lokasyonlarından Görece’de  5 yeni proje ...
TOKİ'den İzmir'de dev satış!
Toplu Konut İdaresi Daire Başkanlığı (TOKİ) tarafından İzmir'in Aliağa, ...
 
Bayraklı dönüşüm start aldı… Ödemeler nasıl olacak?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İzmir'de de ...
İZDEDA’dan, TMMOB'a 'emsal itirazı' eleştirisi: Hükümete dava açın da görelim!
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun Bayraklı Belediyesi'nde kabul ...
TMMOB’tan Bayraklı planlarına itiraz: Afetlere davetiye çıkaracak!
Bayraklı Belediyesi’nin emsal artış planlarına itirazda bulunan TMMOB ...
 
Kiralık evlerde 'ara zam' oyunu!
Kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artış sonrası kimi mülk sahipleri fırsatçılık ...
İzmir’in konut fiyatları rekora gidiyor!
İngiltere'de bir emlak şirketi tarafından yapılan araştırma sonucunda ...
Aliağa'daki 23 lojman 130 milyona gitti!
Aliağa’da TEDAŞ lojmanları olarak bilinen 39 dönümlük arazi ve üzerindeki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva