HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
8 Aralık 2021 Çarşamba - 12:51

İZDEDA’dan, TMMOB'a 'emsal itirazı' eleştirisi: Hükümete dava açın da görelim!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun Bayraklı Belediyesi'nde kabul edilen emsal artışı kararına itiraz etmesini eleştiren İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Madem TMMOB'un düşüncesi konutları hükümetin yapması yönünde o zaman genel merkezleri aracılığı ile hükümete gitsinler, ilgili bakanlıklar ile görüşsünler gerekiyorsa dava açsınlar ve bizim evlerimizi hükümetin yapmasın sağlasınlar. Biz de düşüncelerinde samimi olduklarını sadece bizi engellemek için böyle bir itirazda bulunmadıklarını düşünürüz. Tabii ki bu süreçte de depremzedelerin kira ücretleri TMMOB tarafından karşılansın" diye konuştu

İZDEDA’dan, TMMOB a  emsal itirazı  eleştirisi: Hükümete dava açın da görelim!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar'ın Samos Fay Hattı'nda yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında hasar gören binaların dönüşümü için depremzedelerin en büyük talebi olan emsal artışı geçtiğimiz aylarda Bayraklı Belediyesi'nden çıkmış ve ilk etapta yüzde 10 olarak Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilen Bayraklı Belediyesi'nin emsal artışı önerisi, Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan çalışma sonrası parselde yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30 olarak belirlenmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve depremzedeler sık sık 'emsal artışı' konusunda karşı karşıya gelirken, TMMOB 'yoğunluk ve altyapı eksikliği' ve 'yıkılan evlerin devlet tarafından yapılması' gerektiği gerekçesi ile askı sürecinde bulunan planlara itiraz etti.

Depremzedelerin yaklaşık 1 yıl beklediği habere yapılan itiraz sonrası kararı Ege'de Sonsöz'e değerlendiren İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA)  Başkanı Haydar Özkan, itiraza sert bir dille karşı çıktıklarını belirtti.

TMMOB BİZLERİN YANINDA OLMAMAYI TERCİH ETTİ
Emsal artışı kararını uzun bir süreç içinde tüm partilerin yan yana gelmesi ile aldıklarını hatırlatan Başkan Haydar Özkan, "İzmir'de yaşanan felaketin üzerinden 1 yılı aşkın bir süreç geçti. Aylarca mücadele ettiğimiz ve verilmesi için uğraştığımız 'emsal artışı' kararını kentte yerel yönetimde olan Cumhuriyet Halk Partisi, yönetim ortakları olan İYİ Parti, yerelde muhalefet ancak genelde iktidar olan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi hep birlikte siyaseti bir kenara bırakarak 'vicdanları' ile ortak hareket ederek aldılar. Burada sürekli karşı karşıya geldiğini gördüğümüz siyasi partiler depremzedeler için, mağdur vatandaşlar için elini taşın altına koyarak ortak bir karar alabilme iradesini gösterdiler. Ancak tüm partiler insani olarak yanımızda olmasına rağmen görüyoruz ki TMMOB depremzede yurttaşların yanında olmamayı tercih etmişti. Yani işin siyasi boyutunda tüm siyasi partiler tek vücut olurken, TMMOB işin insani boyutunda depremzedeler ile bir olamamıştır. Herkes birleşip yaralarımıza merhem olmaya çalışırken meslek odalarının bu kararını anlamak mümkün değil. Bu hamle süreci yavaşlatmaktır. Aylardır ışık görmek için bekleyen bizlerin önüne perde çekmekten başka bir şey değildir" dedi.

TMMOB HÜKÜMETE DAVA AÇSIN!
İtiraz dilekçesinde yer alan 'konutları hükümet yapmalı' sözünü de eleştiren Özkan, kendilerinin gücünün buna yetmediğini, TMMOB'un hükümete dava açarak bu haklarını kazanmaları için çalışmasını talep ederken şu ifadeleri kullandı:

"İtiraz dilekçelerini bizde okuduk. Gerçekten bir gerçeklik var mı yani iptale yol açabilecek bir durum var mı diye inceledik. Ancak gördüğümüz kadarıyla itiraz nedenleri 'yoğunluk', 'altyapı' ve 'hükümet yapsın' gibi belirtilmiş. Yoğunluk ve altyapı ile ilgili zaten gerek ilçe belediyesi gerekse Büyükşehir Belediyesi gerekli açıklamaları yaptı. Bu sorunun oluşmaması için çalışma yürüteceklerini böyle bir sıkıntı olmayacağını belirtti. Ancak biz 'hükümet yapsın' gerekçesini anlamış değiliz. Bir deprem yaşandı, 79 bin bağımsız birim hasar aldı evlerine giremeyen vatandaşlar oldu evleri yıkılanlar oldu hala evlerine kavuşamayan binlerce yurttaş var… Tüm bunlar görmezden gelinip 'emsal artışı değil hükümet yapsın' denilmesi kolaya kaçıştır. Madem düşüncelerinde kararlılar, emsal artışı konusuna gerek olmadığını hükümetin daireleri yapıp vermesinin doğru olduğunu düşünüyorlar o zaman hükümete dava açsınlar. Bizlerin gücü bu kararı verdirmek için yetmiyor, bizler elimizden geldiğince depremzedeler için hak kaybının önüne geçmeye çalıştık, madem TMMOB'un düşüncesi bu genel merkezleri aracılığı ile hükümete gitsinler, ilgili bakanlıklar ile görüşsünler gerekiyorsa dava açsınlar ve bizim evlerimizi hükümetin yapmasını sağlasınlar. Bizde düşüncelerinde samimi olduklarını sadece bizi engellemek için böyle bir itirazda bulunmadıklarını düşünürüz. Tabii ki bu süreçte de depremzedelerin kira ücretleri TMMOB tarafından karşılansın."

GEREKİRSE ÇADIR KURARIZ
İtirazların kabul görmesi halinde TMMOB ve Bayraklı Belediyesi önüne çadır kuracaklarını da vurgulayan Özkan, "Şu an bildiğimiz kadarıyla itirazlar Bayraklı Belediyesi'nde incelenecek. Umarım bu itirazlar kabul görmez. Bizler belediyenin vatandaşın yanında yer alacağını düşüyoruz. Ancak kabul görmesi durumunda hem TMMOB hem Bayraklı Belediyesi önünde gerekirse çadır kurarız. Kendilerini de bu çadıra davet ederiz ki depremzedelerin hayatı nasıl görsünler. Hala ikna olmazlarsa gerekirse Ankara'ya da yürürüz" diye konuştu.

 
Bavullarını topladı... Menemen'de Rasheed İzmit yolcusu!
 
Yeşil sahalardan bir yıldız kaydı... Karşıyaka'da Doğukan'a af yok!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Depremzede 9 Aralık 2021 Perşembe 22:01

TMMOB yetkililerine soruyorum 500 metre 1000 metre ilerimizdeki 40 KATLI 50 KATLI ve hala inşaatı devam eden tam 60 KATLI giökdelenlere sesiniz niye çıkmadı. Gariban sıradan halkın 10 yıllarca kredi ödeyerek dahip olduğu hatta şu anda oturamadığı eve kredii ödemesi devam eden bu insanların tekrar evlerine kavuşma umudu olan emsal artışına karşı olmakla bu insanların evlerinin zengiinlere peşkeş çekilmesini sağlayarak halktan yana olmuyor ranttan yana oluyorsunuz. Bizim tarfımızdan bakınca olay böyle görünüyor bunu bilesiniz.

Yorumu oyla      2      3  
Fatih Sağlam 9 Aralık 2021 Perşembe 10:03

Meslek odalarına ve tuzu kurulara soruyorum. Madem izmiri bu kadar çok düşünüyordunuz, izmir gecekondu cenneti olana kadar nerdeydiniz?! Bu kadar çarpık yapılaşma yapılırken neredeydiniz? Cevap: konken partilerinde viski yudumluyordunuz. Halk falan da umrunuzda değil. Ha bu arada, ben de MAKİNE MÜHENDİSİYİM. bilmem kaç yıl üyesiydim makine müh. Odasının. Hiç bir faydalı işini görmedim.yayınları desen berbat. Allahtan kamudayım da o yüzden üyeliğimi sonlandırabildim. Aidat slmaktan başka bir işe yaramayan saçma sapan bir kuruluş olmuşlar bu odalar. Umarım üyelik zorunluluğu da bir gün kaldırılırda aidatsızlıktan birbirinize girersiniz.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 9 Aralık 2021 Perşembe 00:19

Zamanında denetim yapmayan belediyeler ve bakanlık kuruluşları mağduriyet yaratırken yine cahilce yorumlar yapılmış ve TMMOB suçlanmış sanki denetimden sorumlu olan TMMOB. Burada bir konuyu özellikle belirteyim; depremzedeler için gerçekten zor bir durum ve üzülüyoruz ama bir de depremzede görünüp pasta payını artırmayı düşünen gayrimenkul zengini depremzede gibi görünenler var işte tüm bu yaygara onların başının altından çıkıyor insanları yalan yanlış yönlendiriyorlar. Haydar Bey kimler için çalışıyor önce bunun cevabını versin gerçek depremzedeler için mi? durumdan nemalanacak olan müteahhitler için mi yoksa depremzede gibi görünen selden adeta kütük kapmaya çalışan muhteremler! için mi? Durumdan hiçbir çıkarı olmayan sivil toplum kuruluşlarını suçlamak kolay çıkın da bu sorulara cevap verin tabi verebilirseniz. Lafım gerçek deprem mağdurlarına asla ve asla değildir. İZDEDA başkanı TMMOB ile İzmir Barosunu karıştırmış anlaşılan, şahsınız ile ilgili hak kaybınız ile ilgili sadece baro dava açabilir cehalet işte böyle bir şey. TMMOB sadece yapılar ve yapılaşma ile ilgili teknik konularda dava açar bilmiyorsanız bunu öğrenin, biliyorsanız da insanları yanlış yönlendirip kurumları hedef göstermeyin.

Yorumu oyla      2      3  
Teşekkürler başkan 8 Aralık 2021 Çarşamba 22:46

Birazda mağdur insanları düşünsünler.

Yorumu oyla      2      3  
İzmir hayranı ve sevdalısı 8 Aralık 2021 Çarşamba 14:36

Ben derim bu boş odaların niyeti ne Deprem Mağdurları olarak hepimiz TMMOB mimarlar odası,nı Mahkeme ye verelim biz deprem, in üzerinden geçen zamanda kiradayız bizlerin kiralarını Odalar versin gerçekten gerçekten Deprem Mağdurları,mı düşünüyorsunuz bu oyundan vazgeçin İzmir''in gözbebeği canlaş,sın bakın 46 yıl sonra Kıbrıs Savaş olan yerler bile ayağa kalkacak güzelim İzmir''e Odalar olarak kötülük yapmayın davadan vaz geçin bu bölge ayağa kalksın millet zaten Ekonomik dar,boğazda size ne çıkar sağlıcakla söylenecek çok şey var ama

Yorumu oyla      3      4  
izmirli 8 Aralık 2021 Çarşamba 13:55

yani izmir yaşanmaz olsun diyosunuz... güzel...

Yorumu oyla      5      4  
Burhan ateş 8 Aralık 2021 Çarşamba 13:34

Tumob u kınıyorum.2000 öncesi bu projeler binalar yapılırken tümob diye bir kurum yokmuydu ben olduğunu iyi biliyorum.mütahitler projeleri alip götürüyordu mühendisler de bu binanın hangi mah.de odugunu yerini bile görmeden zemin etütü yaptırmadan projejeyi onaylayıp parasini ceplerine cukkalıyorlardı.bu milletin maduriyetinde en büyük pay sizindir.şimdide nasil inşaat yapılacağına yine bakmadan teknik olarak bir öneriniz olmadan karşı çıkıp dava açıyorsunuz.bizler o evlere milyonlarla taksit ödedik yada satın aldık hatta bir ay gibi bir sürede satın alıp yüzbinlerle tadilat yaptirdı.hala borç ödeyenlerimiz var.yeni yapılara güçümüz kalmadı.emsal artışı yükümüzü hafifletecek.yoksa kalabalık binada bende yaşamak istemem.imkanim olsa müstakil ev alır otururum.sizin bu insanlara düşmanlığınız ne anlamak isterim.destek olmak yerine bu köstek olmak nedir bende bilmek isterim.

Yorumu oyla      3      6  
zagor 8 Aralık 2021 Çarşamba 13:23

Her seye itiraz eden TMMOB bir kerede aynaya bakmayi ögrense. Yikilan binalarin Mimari-Mühendisi nereye kayitli acaba ? Dünyanin en rezil binalarinin proje babalari Mimarlarlar ay´dan mi geldi ? Avrupada olsa sopayla kovulacak adamlar Mimarim- Mühendisim diye ortaya cikip rezil, kalitesiz binalar dikerken bu Oda´lar ne halt ediyordu acaba? Kendi üyelerinin diktigi görseli berbat, kalitesi berbat, plani-projesi berbat binalari bir kez olsun kontrol ettilermi ? Tabiiki hayir. Her plani didik didik edip nasil sacmalariz diye ugrasmaktan vakit bulamiyorlar.Sonrada biz halki düsünüyoruz, biz sehiri düsünüyoruz diye ortalikta dolaniyorlar. Ne vicdan nede utanma var.

Yorumu oyla      3      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMMOB’tan Bayraklı planlarına itiraz: Afetlere davetiye çıkaracak!
Bayraklı Belediyesi’nin emsal artış planlarına itirazda bulunan TMMOB ...
Kiralık evlerde 'ara zam' oyunu!
Kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artış sonrası kimi mülk sahipleri fırsatçılık ...
İzmir’in konut fiyatları rekora gidiyor!
İngiltere'de bir emlak şirketi tarafından yapılan araştırma sonucunda ...
 
Aliağa'daki 23 lojman 130 milyona gitti!
Aliağa’da TEDAŞ lojmanları olarak bilinen 39 dönümlük arazi ve üzerindeki ...
Bekara ev vermeyen mülk sahibine ceza
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekar ve erkek olduğu ...
Büyükşehir'den geçmişti... Özgener'in projesine Konak onayı!
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in ortağı olduğu Artı Üç Yapı ...
 
Depremzedelere kötü haber: Döviz arttı, emsal eridi!
Depremzedeler için tanınan yüzde 20'lik emsal artışı hakkının dövizde ...
Arsa sahibi konuştu: Temele çok girmişler!
İZMİR'ide temel kazısı sırasında yan binada kayma meydana geldiği iddiası ...
Kayma sonucu boşaltılmıştı... Binada inceleme başladı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, bir inşaatın temel kazısı esnasında kayma ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva