HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Mart 2021 Salı - 11:08

Mimarlar Odası'ndan Büyükşehir binası için ısrar... Eski başkan da jüride!

Depremde hasar gören ve yıkılması planlanan İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binası’nın güçlendirilmesi yönünde tavır alan Mimarlar Odası İzmir Şubesi,  bina için mimari yarışma başlatmıştı. Oda Başkanı Dr. İlker Kahraman, binanın güçlendirilmesinin doğru olacağı görüşünü tekrarlarken, jüride yer alacak olan Konak Belediye eski Başkanı Muzaffer Tunçağ da "Belediye boşaltılmışken, güçlendirme daha hızlı ve kolayca yapılabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mimarlar Odası ndan Büyükşehir binası için ısrar... Eski başkan da jüride!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 1982 yılında yapımı tamamlanan, yıllar önce "depreme dayanıksız" raporu verilen ve 30 Ekim depreminde hasar gören İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yıkılıp yıkılmayacağı tartışmaları devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, güçlendirme maliyetinin 50 milyon lirayı bulacağını, binanın yıkılıp yenisinin yapılması yönünde görüşünde bir değişiklik olmadığını SonSöz TV'deki programda tekrar ederken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, mimarisi yarışmayla belirlenmiş bina için yarışma açıyor. Perşembe günü ilan edilecek yarışmanın konusu, mimari değeri olduğu öne sürülen binanın, kamusal olarak en verimli şekilde nasıl kullanılabileceğinin belirlenmesi.

KULLANIM ÇEŞİTLİLİĞİNİ YARIŞMACILAR BELİRLEYECEK
Mimarlar Odası Başkanı Dr. İlker Kahraman, 50 milyon lira gibi güçlendirme maliyetinin telaffuz edilmesiyle ilgili, "Güçlendirme projesi olmadan, maliyet rakamını ortaya çıkarma mümkün değil. Güçlendirmeyi zemine mi yapacaksınız, kolon ve kirişlere mi? Bunların maliyetleri farklı. Elimizde bir güçlendirme projesi olsaydı, rakam ortaya çıkarılırdı" dedi.

Başkan Kahraman, yarışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu binanın başka işlerle kullanılabileceğini, hem belediye hizmetlerinin devam etmesi, hem belediyenin Konak Atatürk Meydanı'na güç vermesi açısından bir yarışma açıyoruz. Burası müze olabilir, kafe olabilir, belediyenin Hemşehri İletişim Merkezi, vatandaşlara daha yakın olması açısından burada faaliyetlerini sürdürebilir. Başka alanlarda da kullanılabilir. Yarışmacılara bırakıyoruz o çeşitliliği... Bizim amacımız, binanın kamusallığı nasıl artırılabilir, onu ortaya çıkarmak. Türkiye'deki tüm Mimarlık Fakültelerinin öğrencilerine açık bir yarışma olacak. Birinciye 9 bin lira ödül verilecek. Biz Mimarlar Odası olarak Büyükşehir binasını, mimari bir eser olarak ele alıyoruz. Bunun korunması yönünde düşüncemiz var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, karar vericidir, saygımız var. Biz de kendi inandığımız yolda, bunun faydasını göstermek için uğraş veriyoruz. 18 Mart'ta başlayacak yarışmanın sonuçları, Haziran başında ilan edilecek. Yarışmalardan beklenti, en iyi fikrin ortaya konmasıdır. Kullanılması suretiyle, en iyi kamusal tercihin neler olabileceğini araştırıyoruz. O fikri bulduktan sonra, güçlendirmenin nasıl ve hangi noktalarda olabileceği konusunda da elimizde bir ışık olacak."

ÖĞRENCİLERE DERS GİBİ BİR YARIŞMA OLACAK
Yarışmanın, mimarlık öğrencileri için de çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yarışmayla, İzmir Büyükşehir Belediyesi yapısının zemin kotunda bulunan avlusu başta olmak üzere yapının boşluklarının değerlendirilerek Konak Atatürk Meydanı ve çevresiyle ilişkisini artıracak fonksiyonlar önermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, bu fonksiyonları karşılayan düzenlemeler yapmak ve yapının boşluklarının hem kentli hem de yapıda çalışanlar tarafından daha aktif kullanılarak yapının aidiyet duygusunun güçlendirilmesi yönünde öneriler getirmeleri istenecek. Kent belleği açısından büyük önem taşıyan, modern mimarlık mirasımızın önemli bir temsilcisi olan yapıyı tekrar gündeme getirmek, mimari niteliklerini hatırlamak ve mimarlık öğrencilerinde bu mirasın duyarlılıklarını aktarmak için bu yarışmayı düzenliyoruz."

TUNÇAĞ: BİNA BOŞKEN, GÜÇLENDİRME DAHA KOLAY VE HIZLI OLUR
Jüride yer alacak isimler arasında, Büyükşehir  Belediye hizmet binasının statik mühendisi Uğur Belger'in yanı sıra Konak Belediyesi eski Başkanı, 55 yıllık İnşaat Mühendisi Muzaffer Tunçağ da bulunuyor. Tunçağ, merhum Başkan Ahmet Piriştina zamanından beri Büyükşehir hizmet binasıyla ilgilendiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Binanın statik hesaplarını buldum, inceledim. Güçlendirmenin mümkün olabileceği kanaatine vardım. Depremde beş blokta az hasar oluştu. Bir blokta da orta hasarlı. Orada da paslanma var deniyor. Bugün itibariyle, o paslanmayı giderecek mühendislik teknolojisine sahibiz. Nuray Aydınoğlu, Aziz Kocaoğlu döneminde binanın depreme dayanıksız olduğu yönde rapor verilmesinden sonra güçlendirme projesini yapmıştı. Ancak binanın içinde insanlar olduğu için güçlendirme yapılamadı. Şimdi bina boşaltılmış durumda. Boş bina, çok daha kolay ve hızlı bir şekilde güçlendirilebilir. Bence burası kullanılmalı. Kamusal alan olarak değerlendirilmeli. Yarışmada gençleri dinleyeceğiz ve ortaya güzel sonuçlar çıkacağından kuşkumuz yok."

 
Kızılay gönüllülerinden çevre temizliği
 
Bergama’da ‘rayiç bedel’ yazısı tarih oldu
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ne yapıyor? 19 Mart 2021 Cuma 13:41

En kolay şeyi yapıyor, sadece konuşuyor.

Yorumu oyla      2      3  
3535 17 Mart 2021 Çarşamba 08:49

mimarlar odası iyice çoştu kafasına göre karar veriyor kültür parkı yapılaşmaya açmak istiyor belediye binası hakkında karar veriyor amaç nedir?

Yorumu oyla      7      5  
izmir 17 Mart 2021 Çarşamba 08:47

depremi hiç o bina da yaşamadan kafanıza göre konuşuyorsunuz. o bina da çalışacak onca memurun sorumluluğu alabilecek misiniz? en doğru kararı çalışanı şimdiye kadar tek düşünen başkan olarak TUNÇ SOYER verecektir.

Yorumu oyla      7      5  
Lombak 16 Mart 2021 Salı 21:14

Hemen yıkın bu ucubeyi! Kent belleğini bu hilkat garibesinden temizleyin!

Yorumu oyla      6      5  
fıkra bu kadar 16 Mart 2021 Salı 19:09

"Kentin nitelikli mimari mirası"

Yorumu oyla      5      6  
sezarın hakkı sezara 16 Mart 2021 Salı 16:44

Şu açıklamalardan sonra mimarlar odası üyeleri herhalde biz ne yaptık diyorlardır!

Yorumu oyla      6      4  
Bülent ışık 16 Mart 2021 Salı 16:26

O binanın üzerinden 1977 yılında kaba inşaatta iken Ecevit'in mitingini seyretmiştim. O bina yıllarca kaba inşaat halinde bekledi.

Yorumu oyla      6      3  
Hadibe 16 Mart 2021 Salı 16:09

Arkadaş bu çürük binada yaşayanlar, o depremden sağ çıktığımız için dua edenler bizleriz. Neyin ısrarı bu? Bin kişiden fazla personelin vebalini nasıl üzerinize alıyorsunuz? E çok istiyorsanız Mimarlar Odası'nı bu binaya taşıyın.İlker Karaman ve Muzaffer Tunçağ, ofislerinizi buraya kurun.Neyin nostaljisi bu neyin takıntısı? Yoksa birileri para kazansın hırsı mı? 30 Ekim depreminin aynısı İzmir fayında olsa bu bina bu defa ayakta kalamaz. Ama inşallah, şu boş haldeyken olur da deprem çöker şu garabet biz de kurtuluruz, insanların da canı yanmaz. Hala neyin güçlendirmesi neyin tartışması bu ya. Belediye Meclis üyelerine ne demeli? Deprem sonrası ilk mecliste 'Biz bu çürük binadan çıkalım, buyarı yıkalım' diyen meclis üyeleri 1 ay geçmeden 'Duygusal olarak söyledik, güçlendirelim bari' diyerek çark ediyor. Yahu arkadaş, o binada çalışanlar sizler değilsiniz. Sizler ayda 3 defa 2'şer saat meclise gelen insanlarsınız. İnşaat mühendisi değilim ama o binayı güçlendirmek için tekrar yıkman gerekli. Görmek isteyen gitsin inceleme yapılmak için örnek alınan kolonları incelesin. Demirleri tutmaya çalışın, elinizde kahve gibi ufalanıyor.Kolon demirleri arasındaki mesafe bırakın 10-15 cm.'yi, 30 cm. civarında. Temeli desen deniz suyu içinde her geçen gün demirleri oksidasyona uğratıyor. Sen hala güçlendirme diyorsun. Bekara karı boşamak kolay misali atın tutun dışarıdan. Ben orada çalışan biri olarak söylüyorum, benim canımdan daha önemli değil senin egoların, çıkarların. Mimarlar Odası olarak çok hassassan bu konuda, git orta hasar verilen ve boşaltılan binaların katakulli ile nasıl hafif hasara çevrilip insanların içine doldurulduğunu araştır.

Yorumu oyla      7      4  
Niko 16 Mart 2021 Salı 16:04

Çok çirkin bir bina bence yıkılmalı. Zaten Tunç Başkan da söyledi çok kullanışsız eğer güçlendirip yeni kolonlar da yapılırsa daha da kullanışsız olacakmış.

Yorumu oyla      14      8  
bilgi 16 Mart 2021 Salı 14:12

Mimarsınız, ama belki bilmezsiniz. O bina karkas olarak yıllarca beklerken denizin dibindeydi ve binanın kolonlarını yıllarca deniz dalgaları dövdü. Orada ne demir kalmıştır ne beton kalitesi, nasıl ayakta durduğu da bir muamma zaten.

Yorumu oyla      13      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da sağlık emekçilerine saygı anıtı açıldı
Karşıyaka Belediyesi tarafından Bostanlı Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı ...
Toplu ulaşım araçlarına gün boyu dezenfeksiyon
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2 Mart’ta başlayan ‘kontrollü normalleşme’ ...
Şehit ve gazi derneklerinden Başkan Soyer'e ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 18 Mart Çanakkale Zaferi ...
 
Konak Gençlik Destek Merkezi için ilk imzalar atıldı
Gençlere yönelik projeleri ile bölgede büyük bir ihtiyacı karşılayacak ...
Muhittin AKBEL yazdı... Paçadan çekme siyaseti
Muhittin AKBEL yazdı... Paçadan çekme siyaseti
Karaburun'da hediyelikler İlkay Başkan'dan
Karaburun Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren ve pandemi dönemine ...
 
Başkan Vekili Pehlivan’dan haciz açıklaması: Hemşehrilerimizin hakkını savunduk!
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, belediyenin mallarının ...
İzmir'de 15 günde yüzde 56 vaka artışı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Tabip Odası’nı ziyaret ...
İzmir'de o belediyeye haciz şoku!
İzmir'in Menemen Belediyesi'ne, 2.5 milyon liralık borç nedeniyle haciz ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva