HABERLER>EKONOMİ
1 Eylül 2021 Çarşamba - 09:49

Metro ve tramvayda grev çanları… 'İşçinin karın gurultusunu duyun'

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Metro A.Ş'de görev alan 621 personel için başlatılan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci ile ilgili konuşan Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral "Bizim tek derdimiz emek mücadelemiz. Kimse ile kavga etme durumumuz yok. Buca Metrosu deniliyor, Çiğli Tramvayı deniliyor ve bununla gurur duyulduğu söyleniyor ancak artık çalışanın da karnın gurultusu duyulmalı. Karnımızın gurultusu artık giderilmeli, evimize ekmek götürmek istiyoruz" diye konuştu.

Metro ve tramvayda grev çanları…  İşçinin karın gurultusunu duyun

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in toplu ulaşımında en önemli ulaşım araçlarından olan Metro ve Tramvay çalışanları için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Demiryolu İşçileri Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi çalışmaları geçtiğimiz aylarda start almıştı.

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bulunan Metro A.Ş'de çalışan 621 personel için görüşmeler 20 Nisan tarihinde başlarken, ilk görüşme Ankara'da SODEMSEN ile gerçekleştirilmişti.

İlk görüşmelerin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen, pandeminin de etkili olması ile birlikte süreç yavaş işlerken, süreçte arabuluculuk aşaması da uzlaşı olmadan sonuçlandı.

Grev sürecinin başlatıldığı TİS süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, Büyükşehir Belediyesi'ne masada çözüm çağrısında bulundu.

SORUNU MASADA ÇÖZME DÜŞÜNCESİNDEYİZ
TİS sürecinde ilk hedeflerinin masada çözüm olduğunu belirten Hamdullah Giral, "Metro ve tramvay için arabuluculuk süresi sona erdi ve 60 günlük grev süreci başladı. Sayın Tunç Soyer ile de bu sürecin masada çözümü için acil görüşme talebinde bulundum. Tabii ki tam fuar dönemi olmasından kaynaklı olarak henüz bir görüşme gerçekleştiremedik ancak önümüzdeki günlerde görüşeceğimizi düşünüyoruz. Bizler her zaman sorunu masada çözme düşüncesindeyiz. Ancak tabii ki eğer karşı taraftan da bir uzlaşı adımı gelmezse de biz işçilerimizin haklarını savunmak için grev kararı almaktan çekinmeyiz.  Bizler şu ana kadar sadece sakal eylemi ve sivil kıyafet eylemi gerçekleştirdik" dedi.

7/24 GÖRÜŞMEYE AÇIĞIM DEDİM
Şu anlık masanın karşı tarafında bulunan Büyükşehir'den de konunun kestirip atılmadığını belirten Giral, "Bizim amacımız İzmir halkını ve kendimizi mağdur etmek kesinlikle değil. Zaten görüşmelerde masanın karşı tarafında bulunan yetkililerden şimdiye kadar 'biz şu rakamı verdik, fazlasını veremeyiz' gibi bir söylem olmadı, görüşme süreci devam ediyor. Zaten ben kendilerine 7 gün 24 saat  ne zaman isterlerse artı bir teklif durumunda görüşmeye hazırız mesajı verdik. Yolu tıkarlarsa zaten bizim başka bir yapacağımız durum yok" diye konuştu.

BUCA METROSU VE ÇİĞLİ TRAMVAYI İLE GURUR DUYULUYOR ANCAK…
TİS sürecinde zam beklentilerinin yüzdelik olarak ifade edilmemesi gerektiğini belirten Giral, belediyenin diğer şirketlerinde çalışan işçiler ile kendileri arasında olan fiyat farkı olduğunu dile getirdi. Giral açıklamasında "Biz kapıyı açık tutmaya çalışıyoruz. Ancak hakkımı vermezlerse anayasal hakkımız olan grev hakkımızı kullanırız. Biz yüzdelik olarak bir dilim söylemiyoruz çünkü bu kamuoyunu yanıltıcı olacaktır. Bizlerin en önemli taleplerinden bir tanesi sosyal haklarımızın eşitlenmesi… 57 TL yakacak yardımı diğer birimlerde 300-400 TL ise zaten bana yüzde 100 zam yapsa dahil yine aynı seviyeye gelmiyor. Belediyenin diğer şirketlerinde 25 yıl çalışan emekli olan bir arkadaşa 6 bin TL emekli maaşı bağlanır. Metrodan emekli olan kişi ise 3 bin 3 bin 500 TL alabiliyor sadece. Hayatının tüm kademelerini etkileyebiliyor. Bizim tek derdimiz emek mücadelemiz. Kimse ile kavga etme durumumuz yok. Buca Metrosu deniliyor, Çiğli Tramvayı deniliyor ve bununla gurur duyulduğu söyleniyor ancak artık çalışanın da karnının gurultusu duyulmalı. Karnımızın gurultusu artık giderilmeli, evimize ekmek götürmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

GENEL MÜDÜR MAAŞI İSTEMİYORUZ, EMEKÇİYİZ, HAKKIMIZI İSTİYORUZ
Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası'nın kendilerine ücret konusunda hak verdiğini de belirten Giral, "SODEMSEN tutum olarak ücretlerin düşük olduğunu kabul ediyor. Ancak bir anda bunları bir anda nasıl kapatacağız diyorlar. Ancak o zaman bir öneri sunulmalı ve niyet gösterilmeli. Burada büyük etken belediye başkanı… Biz Sayın Soyer'e derdimizi anlatabildiğimizi düşünüyorum. Biz TİS'in iyi sonuçlanacağı inancımız var. Bu nedenle müzakere ve mücadeleyi elden bırakmayacağız. Hakkımızı alana kadar müzakere ve mücadeleye devam edeceğiz. Kimse bize geri adım atılsın dememeli. Biz genel müdür maaşı istemiyoruz, emekçiyiz, hakkımızı istiyoruz" dedi.

 
Manisa'da silahlı kavga: Yoldan geçen kadın yaralandı!
 
Kuraklıktan zarar gören çiftçiye destek!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mahmut yıldırım 1 Eylül 2021 Çarşamba 22:11

Sorunsuz , dakik ve profosyonel metro çalışanlarını gönülden kutlarım elbette hakkınız olanı isteyeceksiniz hep destek tam destek

Yorumu oyla      2      3  
1 Eylül 2021 Çarşamba 14:14

Hepsini atın!

Yorumu oyla      2      3  
Bülent ışık 1 Eylül 2021 Çarşamba 11:39

40 yıllık Denizciler sendikasının ilk grevini İzdeniz'de yapmıştı. Yüksel Çakmur zamanında işçiler yüzde 140 zam almıştı ama 2 sene sonra tamda Fuar zamanı grev sonucu günlerce belediye otobüsleri çalışmamıştı.1984 -1989 yılları arasında aldıkları ücretleri ve yaptiklari eylemleri bilirim.Otobüs sürücüleri saçlarını sıfır numara yapıyordu.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doluluk oranları birden düştü... Çeşme'den kaçış!
Okulların 6 Eylül’de açılacak olması nedeniyle tatilcilerin apar topar ...
Milyonluk operasyon! Tarihi altında hile yapmışlar...
İstanbul merkezli 5 ilde, basım yetkisi sadece Darphane Genel Müdürlüğü’nde ...
Çiğ süt desteğinde fatura düzenlemesi
Satışı 1 Temmuz'dan itibaren gerçekleştirilen çiğ sütlerin fatura, e-fatura, ...
 
Makarna fiyatında hızlı artış: Üreticilerden açıklama
Makarna tüketimi artarken, fiyatı da giderek yükseliyor. Bu yıla 3.20 ...
Pazara çıkan kahroluyor!
Pazaryerlerinde meyve ve sebze fiyatları zirve yaptı, kiloyla satışlarda ...
MARBLE İzmir'de ilk kez yerini almıştı… Tüm makineler satıldı
Bu yıl 26'ncısı düzenlenen MARBLE İzmir Fuarı'nda geçmiş fuarlara göre ...
 
Doğal taş ihracatına 'MARBLE' dopingi!
Doğal taş sektörünün dünyadaki en önemli 3 buluşma noktasından biri olarak ...
Muhittin AKBEL yazdı... O insanların 7 yılı da yandı!
Muhittin AKBEL yazdı... O insanların 7 yılı da yandı!
Çocuklar büyüdü, formalar küçüldü... Okul çantası kaça doluyor?
Okullar 6 Eylül Pazartesi günü yeni eğitim yılına ‘yüz yüze’ başlayacak. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva