HABERLER>GÜNCEL
11 Ocak 2021 Pazartesi - 09:27

Meraya dönen göl koyun ve keçilere kaldı

Bilinçsiz su kullanımı ve kuraklık geleceği tehdit ediyor. Son dönemde art arda göllerden kötü haberler geliyor. Suların çekilip, kurumaya başlayan göllere bir yenisi Antalya'dan eklendi. 850 hektar büyüklüğündeki Avlan Gölü'nde kuruyan alan, sulak alanın iki katı büyüklüğüne ulaştı. Kuruyan alan koyun ve keçi sürülerinin otladığı meraya dönüştü. Çeşitli kuşların göç yolu üzerinde bulunan göl, bugünlerde sadece bölgede yaşayan birkaç kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Suyun azalması nedeniyle kuşlar göç zamanlarında artık buraya gelmezken, kuruyan alanların büyük bir merayı andırıyor...

Meraya dönen göl koyun ve keçilere kaldı

Antalya'da 850 hektar büyüklüğündeki Avlan Gölü'nde kuruyan alan, sulak alanın iki katı büyüklüğüne ulaştı. Kuruyan alan koyun ve keçi sürülerinin otladığı meraya dönüştü.

Türkiye'de bilinçsiz su kullanımı ve kuraklık nedeniyle çok sayıda göl kuruyor. Türkiye Tabiatı Koruma Derneği bilim danışmanı, göl uzmanı Dr. Erol Kesici, son 60 yılda 60 gölün kuruduğunu, özellikle Akdeniz bölgesinde irili ufaklı 15'ten fazla gölün tamamen kuruduğunu raporladı. Raporda Göller Yöresi olarak da bilinen Burdur çevresinde 10'a yakın gölün coğrafyadan silinmek üzere olduğunu tespit eden Dr. Kesici, tarım alanlarının yüzde 75-80 oranında vahşi yöntemle sulandığını, bunun da su kaynaklarına olumsuz etki ettiğini belirledi.


O DA KURAKLIĞA TESLİM OLDU
Kurumaya yüz tutan göllerden Avlan Gölü de kuraklığa teslim oldu. Antalya'nın Elmalı ilçesi sınırlarında bulunan 850 hektar alana sahip göl, 2018 yılında bir futbol sahası kadar kalmıştı. Her geçen yıl bir öncekine göre biraz daha kurak geçince göldeki su seviyesi gözle görülür seviyede azaldı.

Kent genelinde son bir ayda şiddetli yağışlar nedeniyle gölün su seviyesinde bir miktar artış gözlense de yağışsız geçecek birkaç haftanın ardından bu su seviyesinin de azalması bekleniyor.


KUŞLARIN YERİNİ KOYUNLAR ALDI
Çeşitli kuşların göç yolu üzerinde bulunan göl, bugünlerde sadece bölgede yaşayan birkaç kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Suyun azalması nedeniyle kuşlar göç zamanlarında artık buraya gelmezken, kuruyan alanların büyük bir merayı andırdığı göl tabanında koyunlar ve keçiler sürü halinde otluyor.

Kuşların yerini koyunların aldığı göle düşen yağış miktarı ise son yıllarda 3'te 2 oranında azaldı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından dikilen, göle girip yüzmenin tehlikeli ve yasak olduğunu belirten tabela, su çekilince meraya dönen kurak göl tabanının ortasında kaldı.


'TARIMSAL VE BALIKÇILIK ALANINDA ZARAR GÖRDÜK'
Gölün kıyısında bulunan Göltarla ve Karamık mahalleleri, bu kuraklıktan en çok etkilenen yerler oldu. Göltarla Muhtarı Durmuş Sarıkaya, gölün tarım arazisi olarak kullanılması için 1970'li yıllarda suyunun kanallarla çaya ve denize akıtılarak kurutulduğunu söyledi. Göle çok yakın mevkide bulunan Sedir ağaçlarının birkaç yıl içerisinde kurumasının ardından göl kurutma projesinin iptal edilip gölün yeniden su tutması için çalışma başlatıldığını kaydeden Sarıkaya, 1995 yılına kadar kuruyan gölün tarım alanı olarak kullanıldığını söyledi.

Uyarı tabelasının bulunduğu yerde 3 yıl önce su olduğunu, ancak kuraklık nedeniyle bugün o noktada su kalmadığını da anlatan muhtar Sarıkaya, "Havalar kurak gidiyor. Avlan Gölü hızla çekiliyor. 3 yıl önce buralarda su vardı. Kuşların uğrak yeridir burası. Onlar da su çekilince gelmez oldu. Elmalı'nın yer altı sularına da bu göl kaynak sağlardı. Tarımsal ve balıkçılık alanında zarar gördük. Sular çekilince gölün zemini koyunlara kaldı. Onlar burada otlamaya başladı" dedi.


'KARAGÖL GÖLÜ'NDEN SU AKIŞI SAĞLANABİLİR'
Avlan Gölü'nün kurtarılması için bir çalışma yapılabileceğini de kaydeden muhtar Sarıkaya, Elmalı'nın rakım olarak daha yüksek kesimlerinde yer alan Karagöl Gölü'nden bağlantı yapılarak, Avlan Gölü'nün yeniden su tutmasının sağlanabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Düdenlerden Karagöl Gölü'nün suyu yer altına akıtılıyor. Oradan Avlan Gölü'ne su akışı sağlanabilir. Boşa akan su buraya gelebilir. Kanal bağlantısı da var iki göl arasında. Tarımda kullanıldığı zaman köy halkına büyük gelir sağlıyor ama doğanın dengesi bozuluyor. Sedir ağaçları kuruyor. Kuraklık nedeniyle göl eski haline gelemedi" dedi.

Göltarla Mahallesi'nde yaşayan Mustafa Özdemir, gölün kurutulup tarım alanı olarak kullanıldığı dönemde köy halkının burada üretim yaparak çok para kazandığını söyledi. 3 büyük düdenin de gölün suyunu sürekli yer altına taşıdığını anlatan Özdemir, "Göl yok, kurudu. Burası tarıma açılsın. Yeniden üretim yapılsın" diye konuştu. (DHA)

 
Kemal ANADOL yazdı... Büyük tehlike!
 
Masada başlayan kumar çatıda son buldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık çalışanı koronayı yendi, ikizleri oldu
Adana'da özel bir hastanede tıbbi sekreter olarak çalışan Medine Emeli, ...
WhatsApp'tan güncelleme açıklaması
WhatsApp, güncellenen ve uygulamanın kullanımına devam edilmesine yönelik ...
Elif 11 gündür yok! 'Kızımı bir yerde tutuyorlar!'
Ankara'da, ailesi ile birlikte yaşadığı evden sabah saatlerinde ayrılan ...
 
35 bin 544 kişiye kısıtlama cezası!
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hafta sonu uygulanan sokağa ...
Valilikten belediyelere yıkım genelgesi: Listeyi gönder yoksa yargılanırsın!
İzmir Valiliği'nden belediyelere gönderdiği yazıda imar kanununa aykırı ...
İzmir’in hava raporu: Bahardan kışa ani geçiş!
İzmir yeni haftaya Ocak ayı sıcaklık rekoru ile karşılayacak. Yarın geceden ...
 
FETÖ üyelerinden Yunanistan'a sığınma talebi!
Türkiye'den kaçarak Yunanistan'ın Girit Adası'na ulaşan 6 FETÖ üyesinin, ...
'Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesini istiyoruz'
Birleşik Arap Emirlikleri Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Gargaş, ...
Mehmetçik, Doğubeyazıt'ta devriye görevinde
Milli Savunma Bakanlığı, Ağrı Doğubeyazıt'ta zorlu kış şartlarında görev ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva