HABERLER>EKONOMİ
26 Eylül 2023 Salı - 09:04

Meclise yürüyecekler… ‘Köle maaşı’na öğretmen isyanı!

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İzmir İl Temsilcisi Tülay Apak, 1 Ekim'de taban maaş haklarını almak için TBMM’ye gideceklerini hatırlatarak, “Sektörde yarım milyona yakın insanız. Kayıt ücretleriyle yüz binlerce lira alıyorlar. Öğretmenin payına düşen ise asgari ücret oluyor.  Hatta asgari ücretin altında çalıştırıp, bankaya asgari ücret yatırıp aradaki farkı geri isteyen kurum sahipleri ile çok karşılaştık” dedi.

Meclise yürüyecekler… ‘Köle maaşı’na öğretmen isyanı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, 1 Ekim'de taban maaş haklarını almak için TBMM’ye gidecek.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası yeni yasama döneminin başlayacağı 1 Ekim 2023’te taban maaş haklarını almak için TBMM’de olacaklarını açıklayarak, meclisteki vekillere yanlarında olma çağrısında bulundu. Ayrıca, aralarında Levent Üzümcü, Füsun Demirel, Ercan Kesal, Suavi, Şahin Aybek, Nejla Kurul ve çok sayıda sanatçı, yazar, sendika yetkilisi ve akademisyenler özel sektör öğretmenlerine destek  açıklamalarında bulundular.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İzmir İl Temsilcisi Tülay Apak, öğretmenlerin sosyal haklar konusunda yaşadığı sorunları Egedesonsöz’e anlattı.

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ
Apak, daha önce 3 siyasi partinin taban maaş için yazılı önerge verdiğini ancak bir çözüm olmadığını kaydetti. Apak sözlerinin devamında özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sorunları aktararak şöyle konuştu:

“Sektörde, haftanın 6 günü çalışıyoruz. 40- 50 saate kadar ulaşan ders saatlerimiz var. Süreli sözleşmelerle çalışıyor, her yıl işsizlikle yüz yüze geliyoruz. Hiç bir koşulda gelecek planı yapamıyoruz. Bizler de MEB personeliyiz. Atamalarımız MEB’e yapılır. Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanmasında ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlı çalışmaktayız. Bakanlığın biz öğretmenleri "öğretmen" olarak görmeme gibi bir söylemi var.  Sektörde yarım milyona yakın eğitim emekçisiyiz. Devlet eğitim yükünden kurtulmak için özel sektörün önünü açarken, kurum sahiplerini destekleyecek bütün girişimlerde bulunurken, eğitimin en öncül paydaşı olan biz öğretmenlerin, koşullarımızı iyileştirecek hiçbir şey yapmıyor. 
Kurumlar kayıt ücretleriyle yüz binlerce lira alırken,  öğretmenin payına düşen ise asgari ücret oluyor.  Hatta asgari ücretin altında çalıştırıp, bankaya asgari ücret yatırıp aradaki farkı geri isteyen kurum sahipleri ile çok karşılaştık. Kurumları arayıp uyarıyoruz. Kurum sahipleri de inkâr edip geri adım atmak zorunda kalıyor. Yine de bu noktada asgarinin altında maaş yatıranlar dahi oluyor. Neye güvenerek nasıl bir akılla yaptıklarını bilmiyoruz, ama bu kurumlarla ilgili de hukuki süreci hemen başlatıyoruz. Bazı kurumlar sendikamızdan ciddi anlamda çekinir oldu. Kurumuyla ilgili bir sorun yaşayan üyemiz  bize ulaştığında, kurum hatasında ısrarcıysa ve usulsüz bir şey yapıyorsa, delilerle, şahitlerle teşhir ediyoruz. En çok çekindikleri şey sosyal medyada ifşa olmak zaten. "

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET TALEP EDİYORUZ
Apak, sözlerine şunları ekledi: “Özel sektörde çalışan öğretmenlere yönelik taban maaş uygulaması, 2014’te Özel Öğretim Kurumları Yasası’ndan çıkarıldı. Taban maaş, devlet okullarındaki öğretmenlerden daha az ücret almamamız demek. Kamu personeli öğretmeni ne kadar en az maaş alıyorsa kurum sahipleri de özelde çalışan öğretmene o kadar maaş vermeli. Eşit işe eşit ücret talebimizi bu noktadan savunuyoruz. Sendikamızın da çıkış noktası bu. 1 Ekim’de de bilinen var olan bu sorunu sağır sultana duyurmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl, Ağustos ayında eylemimizde kolluk kuvvetleri müdahale etmişti. Bir görüşmemiz de olmuştu bu yıl MEB ile… Sürekli bir rapor istiyorlar. Artık bir sonuca bağlansın. Ciddiye alınalım istiyoruz. Biz öğretmenlerle değil özel okul patronları ile görüşüyorlar. Ocak ayında asgari ücrete zam gelecek. Bir sürü öğretmenin maaşı asgari ücretin altında kalacak. Böyle olunca öğretmenler kurumlarla yüz göz olmak zorunda kalıyor. Yıllarını deneyimlerini bu mesleğe vermiş öğretmenlerin asgari ücret alması kadar komik bir durum olamaz. Mesleğin onurunu aşağılamak anlamına geliyor. Bu yüzden 1 Ekim’de meclisin açılışına İzmir’den üyelerimizle birlikte katılacağız”

 
Kınıklılar Hacı Bektaş-i Veli turunda!
 
İki kuşak itfaiyeciler buluştu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın ithalatında kota uygulaması genişletildi
İşlenmemiş altın ithalatına yönelik kota uygulaması kapsamının genişletildiği bildirildi.
Merkez Bankası'ndan dijital para açıklaması
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Dijital paranın nihai ...
Bakan duyurdu: 81 ilde eş zamanlı denetim!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yasa dışı su ürünleri avcılığına ...
 
Başkan Sarı, ‘kıdem tazminatı son kalemiz’ dedi… DİSK’ten eylem hazırlığı!
Devrimci İşçi Sendikaları Konferedasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş ...
Sektörel güven endeksleri açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), güven endeksinin hizmet sektöründe azalırken, ...
Merkez Bankası'ndan KKM için yeni karar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı ...
 
Kredi kartı raporu… İzmirli borç batağında!
Peş peşe gelen zamlar ve yüksek enflasyon ile mücadele eden İzmirliler ...
Bakan Bolat: Kadın kooperatifleri kurun
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlık olarak kadın kooperatiflerinin kurulup ...
Yumurtanın fiyatı bir yılda ikiye katlandı
30'lu yumurtanın market raflarında fiyatı 120 liraya kadar çıkıyor.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva