HABERLER>EGE
22 Haziran 2022 Çarşamba - 07:59

Marmaris yangını durdurulamıyor... Cennet cehennem oldu!

Muğla-Marmaris'te dün gece başlayan orman yangınına müdahale sürüyor. Orman Genel Müdürlüğü, havanın aydınlanmasıyla birlikte 20 helikopter ve 14 uçaklık hava gücüyle Marmaris'teki yangına müdahaleye başladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yangına yapılan müdahaleyi yerinde takip etti.

Marmaris yangını durdurulamıyor... Cennet cehennem oldu!

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisi Amazon Koyu'nda akşam saatlerinde çıkan orman yangınına yaklaşık 1600 kişi müdahale ediyor.

Gece boyuncu karadan müdahalenin yapıldığı yangında, 363 araç, 39 iş makinesi görev yapıyor. Havanın aydınlanmasıyla birlikte de 20 helikopter ve 14 uçakla yangına müdahale edilmeye başlandı.

-İZMİR'DEN MARMARİS'E YARDIM ELİ

-FOTO GALERİ: YANGIN BÖLGESİNDEN KARELER

-KILIÇDAROĞLU'NA HAVALİMANI VETOSU!

GECE BOYU KARADAN MÜDAHALE
Yangına gece boyunca karadan müdahale edildi. Yangına çeşitli illerden gelen çok sayıda arazözün yanı sıra 1500'e yakın işçi müdahale etti.

Ekipler, rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor.

Bölgeye gelen vatandaşlar da yangın söndürme tüpleri ile alevlere müdahale etti.

Marmaris'teki bir otelde çalışan Anıl Demirtaş, otelindeki çok sayıda tüpü bir otomobile koyarak iş arkadaşlarıyla yangına müdahale ettiklerini belirtti.

Demirtaş, ayrıca ekiplere su ve ayran dağıttıklarını kaydetti.

30 EV TAHLİYE EDİLDİ
Alevler, yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladı. Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde alevlerin tehdit ettiği 30 ev, görevlilerin uyarısıyla tahliye edildi. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

KİRİŞÇİ: BÜYÜK ÖLÇÜDE KONTROL ALTINA ALINDI
Kirişci ile Soylu, havadan yaptıkları incelemenin ardından Değirmenyanı Yangın Yönetim Merkezi'nde çalışmalar hakkında bilgi aldı. İki bakan burada gazetecilere açıklamada bulundu.

Helikopter ile yangın sahasında bir iki tur yaptıklarını ardından karadan yürütülen çalışmaları yerinde gördüklerini aktaran Kirişci, şunları söyledi:

"Yaklaşık 200 hektarlık bir alanda meydana gelen yangın hadisesi kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Helikopterle yukarıdan izlediğimizde gördüğümüz manzara çok korkutucu, ürkütücü değildi."

Bugün sabah yaptığı açıklamada ise Kirişçi, "Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz" dedi.

SOYLU: YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
İçişleri Bakanı Soylu da, bir gazetecinin sorusu üzerine, yangının çıkış nedeni ile ilgili araştırmanın devam ettiğini söyledi.

Yangının sabotaj olduğu yönündeki iddialara ilişkin değerlendirme yapmanın erken olacağını dile getiren Soylu, "Bakanımızla geldikten sonra bir değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız, hem emniyet ve jandarmamız bir değerlendirme yapıyorlar. Doğal sebeple mi, yoksa bir kamp sebebiyle mi çıktı, yoksa bir sabotaj mı var? Bütün bunları değerlendiriyorlar" dedi.

OGM: SONA YAKLAŞILDI
ORMAN Genel Müdürlüğü (OGM), Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden orman yangının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldığını bildirdi.

OGM'den yapılan yazılı açıklamada, Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangının kontrol altına alınması çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Açıklamada, "Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Hisarönü Orman İşletme Şefliği, Muğla ili Marmaris ilçesi Küfre Koyu mevkinde 20:02 saatinde ortaya çıkan orman yangınına saat 20:10 itibarı ile ilk müdahale yapıldı. İlk müdahalede 1 helikopter, 40 arazöz, 7 dozer, 160 personel yer aldı. Şu an itibariyle 688 OGM personeli olmak üzere toplam 1494 personel, 172 arazöz olmak üzere diğer kamu araçları ile toplam 363 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 39 iş makinesi görev yapıyor. Ayrıca sabah gün aydınlanması ile birlikte 20 helikopter ve 14 uçak yangına müdahale etmeye başladı. Bölgede rüzgar 30 kilometre/saat, sıcaklık 30 derece ve nem yüzde 42 oranındadır. 200 hektarı aşkın alanı etkileyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Orman ekiplerimizin canları pahasına mücadele ettiği Marmaris yangınının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldı" denildi.

YANGIN YÖNETİM MERKEZİNDEN ANBEAN TAKİP
Marmaris'te dün akşam çıkan orman yangını, Ankara'da Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi'nden anbean takip edilirken, söndürme çalışmaları koordine ediliyor. Ayrıca, meteorolojik verilerdeki değişiklik nedeniyle, alevlerin tekrar yükselmeye başladığı, mücadeleye ağırlık verildiği öğrenildi.

Ülkenin çeşitli kentlerinde çıkan orman yangınları, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi'nden takip ve koordine ediliyor. Yangınların tespitinde kullanılan İHA'lar ile uçakların kaydettiği görüntüler ve koordinatlar, 10 kişinin görev yaptığı merkeze aktarılıyor. Ayrıca ülke genelindeki 776 yangın gözetleme kulesinden elde edilen bilgi ve görüntüler de merkeze ulaşıyor. 50 mobil, 76 insansız olmak üzere 126 akıllı kuleden gelen görüntü ve bilgiler de bu merkezde takip ediliyor. İHA'ların anlık görüntüleri, aynı zamanda yangın bölgesindeki yangın yönetim aracına da aktarılıyor. Özellikle İHA'lardan gelen görüntüler üzerine yangının yönü ve ne derece büyüyeceği analiz edilerek, bölgeye ekip ve araç sevk ediliyor. Helikopterler, araçlar, rezervler, uçakların tamamı harita üzerinde görüntülenebilirken, orman yangının çıktığı bölgelere hangi illerden takviye ekip gideceğine Ankara'dan karar veriliyor. Bölgelerdeki yangın yönetim merkezlerine de talimatlar Ankara'dan veriliyor. 



BAŞSAVCI YAĞCI: SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris'te çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcı Yağcı'nın yaptığı yazılı açıklamada, Amazon Koyu Bördübet mevkisinde, dün saat 20.00 sıralarında başlayan ve 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Soruşturmanın tüm yönleriyle titizlikle yürütüldüğü vurgulandı. 

ERDOĞAN DA YAKINDAN TAKİP ETTİ
Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu. Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da eşlik etti.

BAKAN KOCA: 115 SAĞLIK PERSONELİMİZ GÖREV BAŞINDA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'daki hesabından, Marmaris'te dün akşam başlayan orman yangınına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Koca, paylaşımında "Muğla'da dün akşam başlayıp söndürme çalışmaları halen devam eden orman yangınıyla mücadele eden görevlilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere, bakanlığımıza bağlı ekipler ilk anlardan beri olay yerindedir. Yangın sebebiyle bütün milletimize geçmiş olsun diyorum. Yangınla mücadele sırasında, şu ana dek herhangi bir yaralanma olayı, belirgin sağlık problemi yaşanmadı. 115 sağlık personelimiz; 17 ambulans, 15 UMKE timi, 1 motorize ambulans ve 1 mobil komuta aracı ile görev başında. Hepimiz, yüreklere su serpecek haberi bekliyoruz" dedi. 

Bakan Koca, söndürme müdahalelerin devam ettiği yangın alanında sağlık çalışanlarının görevlilerinin yanında olduğunu belirterek "Muğla’daki orman yangınını söndürme çalışmaları büyük bir cesaretle sürüyor. Sağlık çalışanı arkadaşlarımız yangınla mücadele eden kahramanların hizmetinde" ifadelerini kullandı.

MARMARİS YANGINI 'ZOOM EARTH'TE
Marmaris'te dün akşam başlayan ve 200 hektarı aşkın alanda etkili olduğu belirtilen orman yangınıyla ilgili Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Gökçe Coşkun, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) veri tabanından aldığı canlı uydu görüntüleri ile yağmur radarı, rüzgar ve sıcaklık haritalarını yayımlayan 'Zoom Earth' uygulamasının görüntülerini paylaştı.



YANGIN, DÜNE GÖRE ALEVLENMİŞ
Herkes tarafından internet üzerinden izlenebilecek görüntülerde, yangının şiddetinin düne göre arttığının görüldüğünü belirten Gökçe Coşkun, “NASA'nın ısı haritası veya sıcaklık haritası da diyebiliriz. Buradan yangın alanları anlık takip edilebiliyor. Rüzgarı da gösteriyor ve böylece yangının hangi tarafa ilerleyebileceğine ilişkin bilgi sahibi olunması, yangının ilerleyiş yönü tahmin edilmesi açısından önemli olabilir. Bu açıdan yangına müdahale konusunda ve yerleşim yerlerinin boşaltılmasıyla ilgili önlemlerin alınmasını da kolaylaştırabilir" dedi.

Uygulamadan dün aldığı ilk görüntülere göre, bugünkü görüntülerde, yangının şiddetinin arttığının görüldüğünü anlatan Coşkun, rüzgarın güneybatıdan güneydoğu yönüne doğru estiğini ve Yuvacık'a doğru ilerlediğini gösterdiğini kaydetti. 

20 EVDEKİ 68 KİŞİ VE HAYVANLAR TAHLİYE EDİLDİ
Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan ve 200 hektarı aşkın alanda etkili orman yangınında, ilerleyen alevler Hisarönü Mahallesi, Değirmenyanı mevki, Ahmediye Sokak'ta yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Tedbir amacıyla bölgedeki 20 evdeki, toplam 68 kişi ile büyük ve küçükbaş toplam 29 hayvan, 10 tavuk, 1 kedi ve 5 araç tahliye edildi.



ALEVLER KARAAĞAÇ TEPESİ'NDE YOĞUNLAŞTI
Alevler Bördübet mevki Karaağaç Tepesi bölgesinde yoğunlaştı. Havadan müdahale yoğun duman nedeniyle yarım saatlik kesintiye uğradı. Rüzgarın saatteki hızının 45 kilometreyi bulması kara ekiplerine de zor anlar yaşattı. Okluk Koyu'na doğru ilerleyen alevlerin önünün kesilmesi için ekiplerin çalışması sürüyor.

Fotoğraf: AA

YANGIN KOORDİNASYON MERKEZİ TAHLİYE EDİLİYOR
Değirmenyanı mevkisinde bulunan yangın koordinasyon merkezinin üst kısımlarında rüzgarın şiddetini artırması ve alevlerin yükselmesi nedeniyle olası bir tehlikeye karşı merkezin boşaltılmasına başlandı.  Merkezin bahçesinde bulunan araçlar trafik ekipleri tarafından güvenli alanlara yönlendirildi, bazı araçlar da çekici yardımıyla kaldırıldı. Alevlerin alana yaklaşmasını önlemek için arazözlerin yanı sıra bölgeye hava araçları da yönlendirildi. 

Öte yandan Değirmenyanı ve Hisarönü mahallelerinde de yangının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler çalışma yürütüyor. Emniyet ile jandarma ekiplerince, bölgedeki evlerin yakınında bulunan ağaçlara yangının sıçramaması için TOMA'larla su sıkılıyor.

Fotoğraf: AA

KILIÇDAROĞLU YANGIN BÖLGESİNDE
Kılıçdaroğlu, Marmaris'te orman yangınının etkili olduğu bölgeye geçerek yangına yakın konumda bulunan ve geçen yılki yangının yaşandığı Armutalan Mahallesi'nde Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkililerinden bilgi aldı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Akdeniz havzasının orman yangını konusunda iklim değişikliği nedeniyle duyarlı bir bölge olduğunu, burada yangın olacağının bilindiğini belirterek, geçen yıl yaşanan yangınlar sonrası hükümete tedbir alınması çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Önlem alınacağının, ihale açıldığının söylendiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"İhale açacaksanız zamanında açın. Efendim ne olacakmış, 2 Temmuz'dan sonra uçaklar gelecekmiş. Gece görüşü olan helikopter 2 Temmuz'dan sonra. Yani 2 Temmuz'a kadar biz ormanların yanmasını seyredecek miyiz ? Nasıl bir yönetimdir, nasıl bir anlayıştır, nasıl bir öngörüdür anlamış değilim. Buraya özellikle geldim. Bir yönetimin beceriksizliğini bütün dünya görsün diye geldim. Yahu ağaca da mı acımıyorsunuz, oradaki kurda, kuşa, kaplumbağalara, karıncalara da mı acımıyorsunuz? Neden önlem almadınız?"

İhalenin hangi gerekçeyle bitirilmediğini sorguladıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"5'li çeteye gelince 10 dakikada ihale biter. Dünyanın parasını verirler, 'ihale bitmiştir' derler. Yahu kardeşim bu ihale hangi gerekçeyle bitmiyor. Gece görüş sistemi yok. Kardeşim paranız yoksa çıkın deyin. Verin görevi bize, biz yapalım. Açarız bir kampanya, gece görüşü olan uçağı da helikopteri de getiririz buraya. Ne yaptığını bilmeyen bir yönetim var. Milletin başına bela oldular. Bir an önce gitsinler. Keyif çatıyorlar. Üzülüyorum. Getirsinler sandığı 'biz yönetemiyoruz, beceremiyoruz' desinler. Bu ülke insan gibi yönetilsin, kendi çıkarları, ormanları, ağaçları, insanları korunsun artık ya. Yeter artık yani. Bıçak kemiğe dayandı. Yazık, günahtır. Şu manzarayı görüyorsunuz. Emin olun bir süre sonra bunlar kabahati rüzgarda bulacaklar. Kendilerinde bile değil. 'Efendim biz söndürecektik rüzgar esti' diyecekler. Bu konuda da maharetliler."

Kılıçdaroğlu'na CHP genel başkan yardımcıları Seyit Torun, Ali Öztunç, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve partililer eşlik etti.

 - Havanın kararması sebebiyle yangın söndürme müdahalelerine ara verildi.

BAKAN KİRİŞÇİ: RÜZGAR VE SICAKLIK YANGINI YENİDEN ALEVLENDİRDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Kirişci, yangınla mücadelenin zor şartlar altında sürdüğünü belirterek, "Rüzgar ve sıcaklıktaki artış yangını yeniden alevlendirdi" diye konuştu.

"151 kişi tedbir amaçlı evlerinden tahliye edildi"

Kirişci, şu anda sahada 2 bin 600 personelin görev yaptığını aktardı. Ayrıca hava araçlarının sayısının 41'e ulaştığını söyledi.

151 kişinin tedbir amacıyla evlerinden tahliye edildiğini aktaran Kirişci, yangınla ilgili sabotaj kuşkularının olduğunu da vurguladı.

Kirişci ayrıca gece görüşlü 10 helikopterin 4 Temmuz'da envantere gireceğini belirtti.

(AA, DHA)

 
Manisa'nın 'zehir' taciri tutuklandı
 
Putin'den Batı'ya nükleer gözdağı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tek söylenecek şey 23 Haziran 2022 Perşembe 00:45

Yazıklar olsun. Kimlere olduğunu hepimiz tahmin edebiliyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
gezici 22 Haziran 2022 Çarşamba 22:24

Ciğerlerimiz yandı ama bazılarının derdi hala CHP maalesef.

Yorumu oyla      2      3  
ST 22 Haziran 2022 Çarşamba 08:10

8 dakikada müdahale yapıldıysa yakanlar nerede? Hani dronlarla kontrol ediliyordu. Ormanlarımızı askerlerimiz korumalı, bu konuda gönüllülerden de yararlanılabilir. hassas dönem olan 3-4 ayda koruyamıyorsak çok yazık.

Yorumu oyla      9      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manisa'nın 'zehir' taciri tutuklandı
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde uyuşturucu ticareti yaptığı iddia edilen 1 kişi tutuklandı.
67 yaşında diploma heyecanı yaşadı
Denizli'de Pamukkale Üniversitesinden (PAÜ) mezun olan 67 yaşındaki Ali ...
Polise çarpıp uyuşturucuyu döktüler... Film gibi kovalamaca!
Aydın'da yaklaşık 1 kilogram metamfetamini dökerek kaçmaya çalışan 3 kişi ...
 
Oğlunu öldürüp intihar etti!
Aydın'ın Karacasu ilçesinde bir kişi, av tüfeğiyle oğlunu öldürdükten ...
Sigara ve para çalmışlardı... Market hırsızları tutuklandı!
Yunusemre ilçesinde bir marketten hırsızlık yaptıkları iddiasıyla 4 zanlı tutuklandı.
Kütahya merkezli FETÖ operasyonu: 13 gözaltı
Kütahya merkezli 7 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda 13 şüpheli yakalandı.
 
Muğla'da korkutan orman yangını!
Muğla'nın Dalaman ilçesinde yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda çıkan ...
Öğretmeninin dikkati sayesinde tümörden kurtuldu
Afyonkarahisar'da karın şişliği şikayetiyle hastaneye götürülen 12 yaşındaki ...
Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Muğla'da polisin düzenlediği uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 7 kişi tutuklandı.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölmeyen aşk!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva